Főpolgármester-választás: még nincs vége, Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordult

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.28.

Izrael már Szíriát és Libanont is támadja

Több halott, sok sebesült.

Több halottjuk és számos sebesültjük van a szíriai és libanoni célpontok ellen szerdán végrehajtott izraeli támadásoknak – közölték csütörtökön helyi médiaforrások.

A Szana szíriai állami hírügynökség által idézett katonai források szerint az ország déli részét ért szerda esti izraeli légicsapásban két ember életét vesztette, egy katona megsebesült.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) csütörtöki jelentése szerint egy izraeli légicsapás egy, feltehetően a libanoni síita Hezbollah milíciához és Irán-barát csoportokhoz köthető létesítmény ellen irányult Damaszkusz déli külvárosában. A támadásnak a megfigyelőközpont szerint három halálos áldozata és tizenegy sebesültje van. A sebesüléseket egy szíriai légvédelmi rakéta lehulló repeszei okozták.

Az izraeli erők által Libanon déli részén végrehajtott támadásában öt ember sebesült meg, őket kórházba szállították – jelentette a libanoni hírügynökség.

A Hezbollah milícia az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta rakétákkal és drónokkal támadja Izrael északi részét. Izrael válaszként egyre gyakrabban támadja a Hezbollah dél-libanoni állásait.

Az izraeli hadsereg (IDF) vitatja a gázai pusztulás számait, szerinte a gázai épületeknek csak a tizenhat százalékát rombolták le az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása nyomán kitört háborúban, szemben az ENSZ 50 százalékos, vagy a média 70 százalékos becslésével

Az IDF adatai az októbertől május végéig tartó időszakot mérik. A hadsereg szóvivője azt közölte, hogy a mezőgazdasági területeken fekvő ideiglenes építmények, fészerek és sátrak harminchat százalékát semmisítették meg, mert ezeket az iszlamisták használták.

A pusztítás mértékének felméréséhez a hírszerzés háború előtti évben készített digitális térképeit alkalmazták, s megállapították, hogy október 7-e előtt 453 188 épület volt Gázában. Ebből 217 761 állandó: lakóházak, köz- és kereskedelmi épületek, valamint 235 427 ideiglenes építmény volt.

Az ENSZ egy műholdas felvételeken alapuló, s a nemzetközi médiában sokszor idézett állítása szerint a gázai épületek több mint fele helyreállíthatatlanul megsemmisült a csaknem kilenc hónapja tartó háborúban. Közlésük szerint nem vették számításba a csak egy belövés vagy rakéta miatt megrongálódott, hanem csak a teljesen lerombolt vagy az emberek biztonságát veszélyeztetően megsérült épületeket.

A nemzetközi médiában még magasabb számok láttak napvilágot, például a Wall Street Journal című amerikai lap decemberben azt írta, hogy a gázai épületek hetven százaléka elpusztult, és a lap Drezdának a második világháború utolsó napjaiban végrehajtott szőnyegbombázásához hasonlította a gázai állapotokat.

Az IDF az ENSZ-szel és a sajtóorgánumokkal szemben szinte naponta gyűjt képeket Gázáról a műholdfelvételeken kívül fejlett drónokkal és más technológiai eszközökkel. Adatait megbízhatóbbnak tekinti, és hozzáférhetővé teszi azokat a különböző nemzetközi bíróságok és az izraeli háborús magatartással kapcsolatos vizsgálatok számára.

Az épületek egyik részét azért rombolták le, mert a terroristák tulajdonában vagy használatában voltak, másik részét pedig azért, mert az izraeli határ közelében feküdtek.

Lebontásukkal egy kilométer széles ütközőzónát hoztak létre az övezet és a határhoz közeli izraeli települések között. Az ütközőövezet kialakítását a nemzetközi közösség elítélte a palesztin területek, benne a gázai mezőgazdasági területek nagyarányú kisajátítása miatt.

A Hamász fegyveresei az IDF korábbi becsléseihez képest tízszeres mértékben használtak civil lakásokat. A harcokban azt tapasztalták, hogy szinte minden otthonból indíthattak ellenük támadásokat, a lakásokban fegyvereket tároltak és azokból katonáikat irányították. Az ilyen otthonokat többnyire precízen célzott tüzérségi lövedékekkel semmisítették meg.

A jelentés szerint a jelentősebb légicsapásokat nagyobb támadásoknál, fontosabb célpontoknál és az alagutak ellen vetették be.

Az izraeli hadsereg (IDF) rajtaütéseket hajtott végre a Gázai övezetben és Ciszjordániában, a túszalkut és tűzszünetet követelő civilek pedig több helyen megbénították a forgalmat az izraeli főutakon csütörtökön

A gázai övezet északi részén, Gáza városnál fekvő Sedzsaija elleni rajtaütés miatt csütörtökön az ott élő palesztinok tízezrei menekültek délre. Helyszíni beszámolók szerint az IDF katonai járművei hirtelen léptek be a negyedbe a tüzérség heves bombázása és a légierő fedezete mellett.

Az övezet déli részén, Hán-Juniszban a légierő célzott csapásokat mért az iszlamista Hamász fegyvereseire, akik egy ottani iskolában rejtőztek el – közölte a katonai szóvivő. Az épületben a Hamász főhadiszállást rendezett be, ahonnan számos terrorcselekményt terveztek, irányítottak és hajtottak végre az izraeli erők ellen.

Az IDF hangsúlyozta, hogy a támadást gondosan tervezték és hajtották végre, precíziós fegyvereket használtak, és amennyire csak lehetséges, megkímélték a civileket.

Izrael arra készül, hogy növelje a Hán-Junisz-i vízsótalanító üzem áramellátását, hogy ott több édesvizet tudjanak termelni a Gázai övezet lakóinak. Jeruzsálem ezzel a nemzetközi nyomás hatására javítani próbálja a humanitárius helyzetet a Gázai övezetben.

Ezt a tengervíz-sótalanítót 2017-ben az ENSZ-pénzéből azért építették, hogy ivóvízzel lássa el Dír al-Balah, Hán-Junisz és Mavaszi térségét az övezet déli részén, ahová az utóbbi időkben sokan menekültek a harcok elől. Az üzem mintegy napi 20 ezer köbméter vizet képes termelni, de jelenleg csak mintegy 1500 köbmétert biztosít áramhiány miatt.

A tervet támogatja Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter, de még várat magára a kormány többi miniszterének jóváhagyása. A hír yneten meg nem nevezett izraeli forrása szerint „vannak, akik megpróbálják megszakítani a folyamatot”.

Éjszaka az IDF razziát tartott a ciszjordániai Dzsenin városban is, ahol életét vesztette egy, és megsebesült tizenhat izraeli katona, egyikük súlyosan, egy ellenük a földbe ásott pokolgép felrobbanásakor.

Izraelben csütörtökön „civil ellenállási és sztrájknapot” tartanak a túszalkut, fegyverszünetet és azonnali választásokat követelő civil szervezetek. A nap folyamán számos helyen testükkel elzárták a legfontosabb utak forgalmát, és estére tüntetéseket ígértek a jelenlegi kormány miniszterei, valamint Netanjahu miniszterelnök otthona elé Cézáreában és Jeruzsálemben.


 


 

origo.hu

Az Eb-nyolcaddöntőkkel visszatértek a szexi szurkolónők a látókra - galéria

ripost.hu

Órák vannak hátra: hidegfront vet véget a hőségnek - széllel, zivatarokkal érkezik az enyhülés

metropol.hu

Mire emlékszel a ma 65 éves Szabó családból? Tedd magad próbára a kvízünkkel!

ripost.hu

Héjával vagy héj nélkül kell befőzni a sárgabarack lekvárt?

ripost.hu

Elolvadunk: ilyen édesen pancsol a medencében Kulcsár Edina a kisbabájával

mindmegette.hu

Készítsd így a kovászos uborkát, és tuti, hogy a tapasztalt háziasszonyok is elkérik a receptet

ripost.hu

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

ripost.hu

Új felállásban tarol a világbajnok magyar kaja: kóstold meg a rakott nokedlit

ripost.hu

Az univerzum ereje mindent felülír, 3 csillagjegy élete most vesz fordulatot

ripost.hu

Most érkezett: Mentőhelikoptert kellett riasztani, durva baleset történt Tata és Környe között

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drónok háborúja a Fekete-tenger fölött: amerikai-orosz összecsapás fenyeget

POLITIK

Hivatalos: Donald Trump így teremtene békét Ukrajnában!

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Jobboldali áttörésre számítanak Franciaországban

POLITIK

Igazságos békét szeretnének az ukránok

POLITIK

Sorsdöntő választások Franciaországban

POLITIK

Bécsben tárgyal Orbán Viktor vasárnap európai jobboldali pártvezetőkkel