POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.13.

Balogh Zoltán nyilatkozott a kegyelmi ügyről

"Súlyos hibát követtem el".

Balog Zoltán református püspök exkluzív nagyinterjút adott a 777-nek, amelyben először szólalt meg nyilvánosan a legnagyobb hazai közéleti botrányról, a kegyelmi ügyről.

 

„Ha az emberrel egy ilyen megrázkódtatás történik, ha így megrendül, akkor az első dolog nem a szöveg és a beszéd, hanem a csönd és a hallgatás” – jelentette ki Balog Zoltán református püspök a 777-nek adott interjújában azzal kapcsolatban, hogy miért várta meg a választásokat a megszólalásával.

Hihetetlen nyomásnak éreztem, hogy beszélni kell, meg kell szólalni azonnal, a híreknek a kirobbanása után még egy nap sem telt el, amikor már ott volt rajta mindenki, hogy most azonnal mondjak el mindent

– fogalmazott a református püspök. Balogot megkérdezték, adott-e még Novák Katalinnak a lemondása után is tanácsot. Azt válaszolta:  „Adtam már egy tanácsot, azt nem kellett volna.”

 

K. Endre felesége kereste meg

Balog Zoltán az interjúban arra is kitért, hogy a kegyelmi kérvény benyújásával K. Endre felesége kereste meg őt, majd később K. Endrével is találkozott. Elmondása szerint nem K. Endre otthonában, hanem Balog hivatalában találkoztak, ahová meghívta K. Endrét egy beszélgetésre. 

Én nem tudom, hogy házi őrizetben volt-e, mert ezt a körülményt én nem vizsgáltam, erről nem volt tudomásom

 – tette hozzá a püspök. Azt is elmondta, hogy a kegyelmi kérvénnyel kereste meg Novák Katalint, és azt mondta neki, hogy szerinte ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni. Arra a kérdésre, hogy miért nem állt ki az ügy kiderülése után nyilvánosan, azt mondta, hogy „a segítségemet és a kiállásomat is felajánlottam az elnök asszonynak ebben az ügyben, de ő erre nem tartott igényt, mert ő akarta vállalni a döntésért a felelősséget. Én első perctől úgy éreztem, hogy nekem erkölcsi felelősségem vállalni a szerepemet és ezt vállaltam is. Azt, hogy ő ennek az ügynek a kapcsán távozott a magyar közéletből, azt a másik súlyos tehernek érzem ebben az ügyben. Novák Katalin távozása óriási veszteség az egész országnak, a magyar nemzetnek, ezért engem súlyos felelősség terhel.”

A beszélgetésben arra is kitértek, hogy ha Novák Katalin és Varga Judit távoztak a közéletből, akkor ő miért maradt püspök. 

Balog Zoltán erről azt mondta, hogy „a püspöki feladat az egy egyházon belüli történés, alapvetően egy lelki megbízatás, amire eskü kötelezi az embert”.

 

Súlyos hiba

Úgy véli, hogy nem rántotta bele a kegyelmi ügybe a református egyházat, szerinte az egyház állt mellé, és kelt az ő védelmére.  

Ez a nagyon egyszerűen és banálisan induló ügy egy másik történet, mint amivel az egyházunk alapvetően meg lett vádolva, és ez bizonyos szempontból még a személyemtől is független, hiszen nem az elmúlt három évről beszélnek, akik a legsúlyosabb kritikát megfogalmazták

– fogalmazott. Balog Zoltán azt mondta, nagyon súlyos hibát követett el, de senkinek nem akart kárt okozni, és nem követett el bűnt, amikor kegyelmet kért K. Endrének. Szerinte 

ebből – mindaddig amíg mások nem csináltak azt, amit csináltak – senkinek semmilyen hátránya nem származott. Sem gyermekeknek, sem a környezetnek.

A püspök leszögezte, hogy csak egyszer találkozott K. Endrével, és nem tartja vele a kapcsolatot. Arról, hogy K. Endre megpróbált rávenni egy fiatalt a vallomásának módosítására, azt mondta, hogy „ez az ember nagyon nagyon rossz módszerrel továbbra is küzd az igazáért”. „Nem volt egy szerencsés dolog a részéről, talán nem is volt helyes” – mondta, hozzátéve, hogy az ügyészség is kimondta, hogy ezzel  bűncselekményt nem követett el. 

Balog Zoltán szerint „brutális, egyébként alapvetően pártoldalról induló nyomás érkezett” arra vonatkozóan, hogy le kellene mondania, ő azonban úgy gondolta, hogy ez rövid távon valóban könnyebbséget jelentene, de középtávon „mégis csak azt jelentené, hogy kívülről mondják meg azt, hogy ki vezesse az egyházat”. 

Balog szerint „a kereszténység lényegéhez tartozik, hogy különbséget tudunk tenni a bűnbe esett” egyházi tagok és Isten között. A püspök tehát úgy látja, hogy a református egyház úgynevezett „széle” kritizálja már csak őt, sokan viszont „vele együtt akarnak tanulni”. Szerinte a református egységnek viszont az ő személye nem lett akadálya. Hozzátette, nagyon bántja, ha kárt okozott a Fidesznek, de nem akar a politikával foglalkozni.


 

origo.hu

Részegen feküdt a Hungaroring vécéjében a Forma-1-es pilóta

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

borsonline.hu

19 millió forintot veszített el egy vendég a keszthelyi standon

vg.hu

Giorgia Meloni szerint, nagyon következetes, ezért szavaztak Ursula von der Leyen ellen

metropol.hu

Köpni-nyelni nem tudnak a rajongók: újra együtt van Curtis és ex felesége, Krisztike

magyarnemzet.hu

Elon Musk megdöbbentő lépése felrobbantotta az internetet

ripost.hu

Ezért nem találják itthon a kisfiút felrugó karatemestert - Ismerősei tudják, melyik országban lehet

travelo.hu

Útdíjak - Ennyit kell fizetned az európai autópályákon

ripost.hu

Most jött a hír: iszonyat az autópályán, 11 ember meghalt, zajlik a mentés

ripost.hu

„Imádkozunk, hogy ne legyen több probléma!” - Eszternek 5 óra helyett 27 órán át tart a repülőút Budapestre

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

ripost.hu

Melyik állatot láttad meg először a képen? Lelked titkait árulja el ez a személyiségteszt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Friss információk Magyar Péter szexbotrányáról

POLITIK

Donald Trump hatalmas fordulatot tervez az ukrajnai háborúban

POLITIK

Megkongatták a vészharangokat: Németország megvágja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt

POLITIK

Tízpontos Orbán-terv a vérontás befejezésére, a brüsszeli elit homokba dugja a fejét

POLITIK

Egyre kevesebb ukrán menekült akar hazatérni

POLITIK

Miről egyeztetett Trump és Zelenszkij?

POLITIK

Egyre nagyobb a nyomás Joe Bidenen, lépjen végre vissza

POLITIK

A CIA beismerte, hazudott Joe Biden fiáról