Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.19.

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

Újra beindult a háború Izraelben.

Az izraeli csapatok megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát az övezet középső részén, Dir al-Balahban vasárnap.

 

Nuszeirat, 2024. május 14.
Túlélõk után kutatnak palesztinok a Gázai övezet középsõ részén fekvõ Nuszeirat menekülttábort ért izraeli légicsapás után 2024. május 14-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
MTI/EPA/Mohamed Szaber

Fotó: Mohamed Szaber

Palesztin jelentések szerint Dir al-Balahban dróntámadással kivégezték az övezet polgári hírszerző rendszerének parancsnokát, Zahar Hamed Alkolit és egy társát.

Egy másik, az iszlamista Hamász terrorszervezet felügyelte gázai egészségügyi hatóság által közölt jelentés szerint az övezet közepén fekvő Nuszeirat menekülttáborban életét vesztette legkevesebb 24 palesztin egy lakóépület felrobbantásánál. Az izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy kivizsgálják az állítást.

A Gázai övezet északi része mentőszolgálatának szóvivője szerint több száz holttestet emeltek ki épületek romjai közül, miután az izraeli hadsereg (IDF) az elmúlt hetekben hadműveletet hajtott végre az övezet északi részén fekvő Dzsabaliában, amelyben közlése szerint megsemmisítettek több mint háromszáz épületet.

Az IDF közleménye szerint vasárnap megölték célzott légicsapással a járműjével közlekedő Azmi Abu-Dakkát, egy magas rangú Hamász-tisztségviselőt, aki a szervezet fegyver- és pénzellátásáért felelt.

Az izraeli erők az utóbbi napokban több tucat célpontot támadtak az övezetben, eltalálták többek közt a Hamász két alacsonyabb szintű parancsnokát, akik a Rafahban működő izraeli egységek megtámadására készültek.

Vasárnap is megszólalt a légvédelmi riasztás a Gáza szomszédságában fekvő izraeli Szderót városban és környékén, miután rakétákat lőttek irányukba az övezetből. A város önkormányzata bejelentette, hogy a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott egy lövedéket, személyi sérülés vagy anyagi kár nem keletkezett.

Ismét két izraeli katona esett el a Gázai övezetben szombaton – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

A két húszéves katona Rafahtól keletre, egy pokolgép felrobbanásakor vesztette életét. Az incidensben három másik katona súlyosan megsebesült. A háború kezdete óta az IDF 630 katonája esett el, körülük 282 a Gázai övezetben.

Az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA főbiztosa azt jelentette, hogy közel nyolcszázezer palesztin, az ott tartózkodók mintegy fele hagyta el a Gázai övezet déli csücskében fekvő Rafahot.

„Hamis az az állítás, hogy a gázai lakosok biztonságos vagy humanitárius helyekre költözhetnek. Nincsenek biztonságos helyek Gázában”

– közölte a szervezetet vezető Philippe Lazzarini.

Szombat este az IDF tudatta, hogy a katonák rábukkantak az 53 éves Ron Benjamin holttestére, aki kerékpártúrára indult október 7-én Gáza szomszédságában, amikor a Hamász iszlamista terrorszervezet megindította támadását Izrael ellen. Ő a negyedik holtan talált túsz az övezetben.

Szombat este Izrael-szerte tömegtüntetéseket rendeztek, amelyeken a túszok kiszabadítását és előrehozott választásokat követeltek. Tel-Avivban felszólalt Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezére, és a kormány elhagyására szólította fel Beni Ganzot és Gadi Ejzenkotot.

Előzőleg Ganz televíziós nyilatkozatában ultimátumot adott Benjamin Netanjahu kormányfőnek, miszerint ha június 8-ig nem hozza nyilvánosságra a gázai háborút követő rendezési terveit, akkor kilép a kabinetből.

Megtalálták három izraeli túsz holttestét a Gázai övezet északi részén. Sajtóértesülések szerint a két nő és egy férfi holttestét a palesztin fegyveresek egyik alagútjában találták meg. Közben a legújabb amerikai tengeri folyosón keresztül megérkeztek az első segélyszállítmányok Gázába.

Zenés, táncos előadással emlékeztek meg az izraeli fiatalok a Hamász tavaly október hetedikei támadásáról. A táncban résztvevők közül többen ott voltak azon a zenei fesztiválon, amelyen az iszlamisták több mint 360 emberrel végeztek. A koreográfia részeként a fellépők eljátszották a történteket, ami az áldozatok előtti tisztelgés mellett a saját traumáik feldolgozásában is segít – hangzott el az M1 Híradó című műsorában.

A terrortámadás napján én is a fesztiválon voltam. Lábon lőttek és hét órán keresztül egy autó alatt bujkáltam. Ma eltáncoljuk azokat az érzéseket, amiket a fesztivál emléke hagyott bennünk, a szeretetet, a fájdalmat és a reményt” – mondta Mikál Ohana, az október hetedikei támadás egyik túlélője.

A Hamász csak a fesztiválon legalább 40 túszt ejtett, sokan még mindig a terroristák fogságában vannak. A zsidó állam katonái nemrég három elhurcolt Izraeli lakos holttestére bukkantak.

Nehéz szívvel kell bejelentenem, hogy az izraeli hadsereg megtalálta három honfitársunk holttestét. Információink szerint a terroristák már a támadás napján végeztek velük, a holttesteket pedig magukkal vitték Gázába. Részvétünk az elhunytak hozzátartozóinak, és ígérjük, hogy továbbra is mindent megteszünk a túszok kiszabadításáért” – jelentette be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Az izraeli hadsereg az észak-gázai Dzsabaliában bukkant az áldozatok maradványaira.

Bár a védelmi erők még januárban közölték, hogy a települést megtisztították a Hamász-milíciáktól, az elmúlt héten mégis kiújultak a harcok, miután a terroristák váratlanul megjelentek a helyi menekülttábor közelében.

Közben az övezetbe megérkeztek az első humanitárius segélyek az Egyesült Államok által épített új, lebegő rakparton keresztül. A mozgatható mólót Izraelben építették fel, és csütörtökön úsztatták le a gázai tengerparthoz.

Az új tengeri folyosón keresztül jelenleg napi 90 kamionnyi segély juthat el a térségbe. Az ENSZ helyi munkatársai szerint azonban az Egyesült Államok kezdeményezése önmagában nem helyettesíti a szárazföldi útvonalakat. A szervezet dolgozói arra panaszkodnak, hogy a rafahi hadművelet elindulása óta az izraeli hadsereg szinte teljesen lezárta a déli humanitárius folyosót.

Mindent megteszünk azért, hogy stabil szinten tartsuk a beérkező élelem mennyiségét, de jelenleg nem sok sikerrel. A rafahi raktárunk több mint egy hete elérhetetlen, és csak nagyon kevés étel és üzemanyag érkezik délről” – panaszolta Matthew Hollingwort, a Világélelmezési Program palesztin ügyi igazgatója.

Az Egyesült Államok megközelítőleg 320 millió dollárt különített el a tengeri segélyprogramra, amit ezer amerikai katona felügyel. A Hamász vezetése ugyanakkor figyelmeztetett: nem tűrik meg, hogy idegen haderő szálljon partra Gázában.

A Nemzetközi Bíróságon (ICJ) tartott pénteki meghallgatáson Izrael visszautasította a Dél-afrikai Köztársaság vádjait, amelyek szerint Izrael katonai műveletével népirtást követne el Gázában. Gilad Noam izraeli ügyvéd kijelentette: Izrael a Hamász iszlamista terrorszervezettel vív háborút, és mindent megtesz a rafahi lakosság humanitárius ellátásának biztosításáért.

A hágai ENSZ-bíróság csütörtökön Dél-Afrika érveit, pénteken Izrael válaszát hallgatta meg a decemberben elindított, majd az afrikai ország által megújított eljárás keretében. A Dél-afrikai Köztársaság további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte.

A pénteki meghallgatáson Gilad Noam hangsúlyozta: Dél-Afrika keresete, amelyben Izraelt népirtással vádolja Gázában, „hamis állításokon alapszik, elszakadt a tényektől és a valós körülményektől”.

Leszögezte: Izrael olyan háborút folytat, amelyet nem akart, és amelyet nem ő kezdett. Izrael nemzetét és polgárait védi – húzta alá. Közölte: A védelemhez való jog „veleszületett jog, mely ugyanúgy megilleti Izraelt, mint bármely más államot”. Izrael mindig is a civilek védelmének biztosításán dolgozott, míg a Hamász igyekezett veszélybe sodorni az embereket – mondta. Rafah a Hamász ügynökeinek bástyája – hangoztatta.

Az ügyvéd kijelentette: Dél-Afrikát „hátsó szándékok” vezérlik, amikor Izrael kivonulását szorgalmazza Rafahból. Noam szerint Dél-Afrika azért kéri a rafahi offenzíva leállítását célzó ideiglenes intézkedés meghozatalát, mert „katonai előnyt akar szerezni a Hamásznak, mint szövetségesének”.

„Dél-Afrikát nem érdekli az igazság, sem a jog, sem az igazságszolgáltatás”

– fogalmazott az izraeli ügyvéd.

Kijelentette: Izrael elkötelezett volt és továbbra is elkötelezett marad amellett, hogy nemzetközi kötelezettségeivel összhangban cselekedjen. „Kénytelen vagyok még egyszer kijelenteni, hogy tragikus háború folyik, de nincs népirtás Gázában” – fogalmazott Noam, majd hozzátette: Dél-Afrika állításai, miszerint Izrael lezárta volna a határátkelőket Gázába, „hamisak”. Izrael továbbra is biztosítani fogja a humanitárius segélyek hatékony szállítását és eredményes célba juttatását – monda.

Mindezen tények ismeretében a Dél-Afrika ideiglenes intézkedések meghozatalára vonatkozó kérése alaptalan – tette hozzá beszédében az izraeli ügyvéd.

Tamar Kaplan Tourgeman, az izraeli külügyminisztérium helyettes jogi tanácsadója felszólalásában azt mondta: a Hamászt kell felelőssé tenni az izraeliek és a palesztinok szenvedéséért.

„Nem kétséges, hogy ez a háború tragikus, és nagy szenvedést okozott mindkét félnek, de ez a Hamász műve”

– fogalmazott.

Tourgeman hangsúlyozta: Izrael továbbra is rendkívüli intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lehető legkisebb legyen a gázai polgári lakosságnak okozott kár. „Dél-Afrika pedig jól tenné, ha megmondaná szövetségesének, a Hamásznak, hogy hagyjon fel a kórházak és más védett helyszínek katonai parancsnoki központként való kihasználásával” – jelentette ki.

Dél-Afrika számos állítása az izraeli katonai célokról „egyszerűen hamis” – mondta. Nem igazak azok az állítások sem, amelyek szerint a népirtás szándékával az izraeli hadsereg „megsemmisítési zónákat” hozott volna létre, ahol a gázai embereket tartózkodási helyük alapján lehet célba venni – hangsúlyozta.

Izrael Állam arra kéri a bíróságot, hogy utasítsa el a Dél-afrikai Köztársaság által benyújtott, ideiglenes intézkedések meghozatalára és a januári végzés módosítására irányuló kérelmét

– tette hozzá beszédében az izraeli jogi képviselő.

A meghallgatás végén Georg Nolte, a Nemzetközi Bíróság illetékes bírája kérdést olvasott fel: „tud-e Izrael információt szolgáltatni a kijelölt evakuálási zónákban, különösen al-Mavasziban fennálló humanitárius körülményekről, és arról, hogyan biztosítaná a biztonságos áthaladást ezekbe a zónákba, valamint menedéket, ételt, vizet és egyéb humanitárius segítséget nyújtana minden evakuáltnak, akik várhatóan ezekbe a zónákba érkeznek?”

Izraelt a bíróság arra kéri, hogy legkésőbb május 18., szombat délután 4 óráig nyújtson be írásbeli választ a kérdésre

– közölte a bíró.

A Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására.

Január végén kihirdetett végzésében a Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzésére. Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolnia kell az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését.

Emellett a bíróság elrendelte, hogy Izrael egy hónapon belül tegyen jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a népirtást tiltó rendeletnek. Elrendelte azt is, hogy Izrael akadályozza meg és büntesse a népirtásra való felbujtást. Izraelnek továbbá azonnali és hatékony intézkedéseket kell hoznia, hogy lehetővé tegye az alapvető szolgáltatások biztosítását és a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek