POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.04.04.

Terrorveszély: Egész Párizst fokozottan védett területté alakítják

Nyolcvanezer rendőr és biztonsági szolgálatos védi Párizst az olimpia idején.

Március 24-én, két nappal a Moszkva melletti Crocus City Hall elleni, több mint 140 halálos áldozatot követelő támadás után Franciaország a legmagasabb terrorriasztási szintet léptette életbe. Feltételezhető, hogy a vészhelyzet a francia fővárosban július 26-án kezdődő nyári olimpiai játékokig és alatt is fennmarad. Ennek oka, hogy Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt a támadások kockázata az országban. Az év eleje óta több támadási kísérletet hiúsítottak meg a biztonsági szolgálatok, amelyek közül a legutóbbit húsvét vasárnapjára tervezték. Az elkövetők az IS Khorasan szervezettel álltak kapcsolatban. 

francia rendőrség,katona
Biztonsági zónákat alakítank ki Párizsban a különösen nagy számú látogatót vonzó olimpiai helyszíneken - Fotó: AFP / afp

Jogos az aggodalom, hiszen a sportolók ezrei, a hatalmas nézősereg és a világméretű televíziós nyilvánosság ideális célponttá teszik a terroristák számára a francia fővárost az olimpia idején, amint azt 1972-ben Münchenben és 1996-ban Atlantában sajnos már bemutatták. Ráadásul Párizs egy olyan nemzet fővárosa, amelyet az iszlamisták „kis Sátánként” emlegetnek (az USA-t a nagy Sátánnak tartják) - írja a Berliner Morgenpost.
A biztonsági hatóságok idegessége jelentősen megnőtt az elmúlt hetekben, amit nem csak a rendőrökre kiadott szabadságolási tilalom bizonyít. A Szajna-parti megnyitó ünnepségre  a korábban beharangozott egymillió néző helyett csak körülbelül 300 000 büntetlen előélettel rendelkező embert engednek be a körülkerített rakpartokra. 
Az olimpiai falunak helyet adó Saint-Denis külvárosán kívül pedig más biztonsági zónákat is terveznek Párizsban a különösen nagy számú látogatót vonzó helyszíneken. Például az Eiffel-torony környékére - ott küzdenek majd az érmekért a strandröplabdázók -, a futballmérkőzéseknek helyet adó Parc des Princes stadionra, a break táncosok számára fenntartott Place de la Concorde-ra vagy a Grand Palais-ra a Champs-Elysées-n, ahol a vívó- és bokszmérkőzéseket bonyolítják le.
Gyalogosan és érvényes jeggyel lehet majd eljutni a versenyekre, mivel a metróállomások zárva lesznek, a buszok pedig nem közlekedhetnek. Párizsban és Saint-Denis-ben is az utcakép részei lesznek az ellenőrzési pontok sorompói, és az erősen felfegyverzett rendfenntartók.
Az olimpia idején már 45 000 rendőr és csendőr, 18 000 katona és 20 000 biztonsági ember vigyáz majd a 12 000 sportolóra, de úgy tűnik, hogy még ez sem elég: Franciaország  további kétezer segélyszolgálatos küldését kérte a baráti országoktól. 

 

Van B-terv a megnyitóra

Amélie Oudéa-Castéra sport- és olimpiáért felelős miniszter egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy ha rákényszerülnek, változtatnak az eredeti elképzeléseken. Ugyanakkor a B tervről sokat nem árult el. A szervezőktől ezzel kapcsolatban olyan információ szivárgott ki, hogy a megnyitó helyszínén nem változtatnának, de a Szajnán tartott parádé volumenét csökkentenék, például úgy, hogy sportolók nem szállnának hajókra, csak a műsor szereplői. A párizsi nyári olimpia július 26-i megnyitójára a jelenlegi tervek szerint 326 ezer nézőt várnak, ebből 222 ezren ingyen tekinthetik meg a műsort. Az ünnepségen a tervek szerint 180 hajó szállítja majd a delegációkat a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán az Austerlitz-hídtól az Eiffel-toronyig. A flottából 94 viszi majd a sportolókat, 86 jármű pedig a biztonsági és műszaki csapatok számára lesz fenntartva.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kilőttek az eladások, most érdemes új autót venni Magyarországon

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott