POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.29.

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

Nagy a biztonsági kockázat.

Az Egyesült Államok franciaországi nagykövetsége hétfőn biztonsági riasztást adott ki,

 fokozott óvatosságra és körültekintésre intve az ott tartózkodó állampolgárait,

 nem sokkal azután, hogy a francia hatóságok a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este jelentette be, hogy a legmagasabb szintre emelik a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára -írta meg a Mandiner.

Az Egyesült Államok párizsi diplomáciai képviselete arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy 

turisták körében népszerű helyek válhatnak terroristák célpontjává minden előjel nélkül. 

Egyúttal fokozott odafigyelésre kérte állampolgárait, és arra, hogy minden gyanús cselekményt jelezzenek a helyi hatóságoknak.

Az amerikai nagykövetség Moszkvában hasonló figyelmeztetést adott ki március elején, amikor az ott készülő merényletről szerzett tudomást. Az adminisztráció több képviselője beszámolt arról, hogy az értesülést az orosz kormány illetékeseivel is megosztották, napokkal a terrorakció előtt.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn a francia hatóságok által korábban kiadott terrorriasztással kapcsolatban az amerikai üzleti érdekeltségekről azt mondta, hogy 

kormányuk minden tengerentúlon tevékenykedő amerikai vállalkozást éberségre int 

és folyamatosan frissíti biztonsági ajánlásait.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter arra kérte csütörtökön a prefektusokat, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templom elé a hétvégi húsvéti ünnepek idejére.

A terrorfenyegetettség nagyon magas szintje és a nemzetközi feszültségek – a gázai háború és a moszkvai merénylet – megköveteli a rendkívüli óvatosság fenntartását a húsvéti ünnepek idején – idézte az AFP francia hírügynökség a prefektusnak küldött belső miniszteri feljegyzést. Mint általában a vallási ünnepek alkalmával, a miniszter arra kérte a közigazgatási vezetőket, hogy mozgósítsák a rendfenntartó erőket annak érdekében, hogy biztonsági tanácsokkal lássák el a helyi vallási hatóságokat. Fontos hangsúlyozni a belépők vizuális ellenőrzését a gyanús személyek kiszűrésére, illetve külön figyelmet kell fordítani a gyülekezési vagy vallási helyek közelében parkoló járművekre – írta Gérald Darmanin. A miniszter egy kézzel írott feljegyzéssel kiegészítette az utasítást azzal, hogy szervezzék meg a rendfenntartó erők fizikai jelenlétét minden templom előtt, különösen a pénteki és a hétvégi istentiszteletek idején. A miniszter ezt az utasítást a prefektusoknak személyesen elküldött SMS üzenetben is megerősítette.

Az év eleje óta két merénylettervet hiúsítottak meg Franciaországban. Az egyik egy katolikus vallási épület elleni erőszakos akció terve volt egyértelműen dzsihadista ideológiával – közölte a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség. Az ügy gyanúsítottja, egy 62 éves férfi ellen március 8-án vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték.

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy a legmagasabb szintre emeli Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára. A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás. A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb rendezvények fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.

A húsvétra készülve több európai ország fokozza a terrorkészültséget. Ausztria, Olaszország és Franciaország már jelezte: a templomok, imahelyek, repülőterek és húsvéti fesztiválok környékén magasabb lesz a rendőri jelenlét, és a speciális egységek is bevetésre készen állnak. Kiemelten ellenőrzik az internetes felületeket, és a titkosszolgálatok is a nap 24 órájában dolgoznak, hogy megakadályozzanak egy esetleges terrortámadást. A moszkvai merénylet után került nyilvánosságra, hogy az elmúlt hetekben Európa-szerte több támadást hiúsítottak meg.

Múlt hétvégén brutális terrortámadás érte Oroszországot. Négy fegyveres tört be egy Moszkvához közeli koncertterembe, több mint 140 embert megölt, az épületet pedig felgyújtotta. A kegyetlen támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Az eset után az európai országok vezetői sorra jelentették be: a húsvét közeledtével jelentősen növelik a terrorkészültséget.

Franciaországban a legforgalmasabb helyeken a terrorizmus elleni egység fegyveres katonái járőröznek. A párizsi kormány az Oroszországot ért terrortámadás után azonnal a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget. Közölték, hogy az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot is. Megerősítették azt is, hogy a közelmúltban több európai országban akadályoztak meg terrortámadást.

Az Egyesült Államok franciaországi nagykövetsége is biztonsági riasztást adott ki. Figyelmeztették állampolgáraikat, hogy Franciaországban a turisták körében népszerű helyek a terroristák célpontjává válhatnak.

Ausztriában is hasonló a helyzet. Az állami rendőrfőkapitány jelezte: a húsvéti ünnepekre, továbbá a zsidó húsvét idejére is fokozzák a terrorellenes intézkedéseket. Egyenruhás és civil ruhás járőrözés mellett vészhelyzet esetén a bevetésre a speciális egységek is készen állnak.

Több készenléti egységet vetnek be, illetve a köztereket drónokkal figyelik. Felső-Ausztriában a keresztény ünnepek közeledtén túl április végén lesz a zsidó húsvét is, ez is kiemelt fontosságú. Andreas Pils, az állami rendőrség igazgatója azt mondta:

az iszlamista szélsőségekkel és terrorizmussal kapcsolatos kockázati szint továbbra is magas, ezért résen kell lenni.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1-en hangsúlyozta: a rendőrökön és katonákon kívül a titkosszolgálatok is a nap 24 órájában dolgoznak. Bevetnek minden erőforrást annak érdekében, hogy meg tudjanak előzni egy esetleges terrortámadást.

„Mivel papokat, templomokat is ér viszonylag rendszeres támadás. Tehát ebből a szempontból a húsvét mindig kiemelt veszélyzónát jelent” – fogalmazott Horváth József.

A szakértő szerint a nyugat-európai országok nehéz helyzetben vannak. A 2015-ös migrációs válság kezdete óta ugyanis a befogadó országokba rengeteg bevándorló érkezett. Problémát jelentenek a második, illetve harmadik generációs, migrációs hátterű fiatalok is. Közülük is sokan fordulnak a radikális iszlám felé.

Franciaországban az elmúlt hónapokban több merényletkísérlettel is próbálkozott az Iszlám Állam dzsihadista csoportnak az az ága, amely az orosz főváros melletti Krasznogorszkban végrehajtotta a 137 halálos áldozatot követelő merényletet – jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron államfő néhány órával azután, hogy a kormány legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget.

„Óvakodnunk kell az ügy mindenfajta politikai felhasználásától vagy félretájékoztatástól, inkább szigorúnak és hatékonynak kell lennünk. Ebben a szellemben haladunk előre, és remélem, hogy Oroszország is ezt teszi” – tette hozzá a francia elnök, amikor megérkezett az egyik tengeren túli francia megyébe, Guyanára.

„Cinikus és kontraproduktív lenne magára Oroszországra és állampolgárainak biztonságára nézve is ezt a helyzetet megpróbálni Ukrajna ellen fordítani” – hangsúlyozta Emmanuel Macron újságírók előtt.

A múlt héten péntek este négy fegyveres által a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott mészárlásnak több mint 140 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma 182. A merénylet elkövetőjeként még aznap éjjel az Iszlám Állam jelentkezett. A francia sajtóban megszólaló szakértők szerint a terrorszervezet afgán ága, az Iszlám Állam Horászán hajthatta végre a támadást. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) viszont azt közölte, hogy a támadóknak ukrajnai kapcsolatai voltak, és oda akartak menekülni, amikor elfogták őket, és Vlagyimir Putyin orosz elnök is Ukrajna felelősségéről beszélt. Kijev azonban visszautasította, hogy köze lenne a krasznogorszki terrortámadáshoz.

Emmanuel Macron elmondta: a francia hírszerző szolgálatok úgy vélik, hogy Iszlám Állam Horászán rendelte meg és hajtotta végre a támadást.

A francia elnöki hivatalban a védelmi tanács vasárnap esti ülésén a kormány megállapította, hogy „ez a bizonyos csoport, amely, úgy tűnik, érintett ebben a támadásban, többször is kísérletet hajtott végre a mi hazánkban is”

– hangsúlyozta a francia elnök.

„És így, tekintettel annak következményeire és szándékaira, elővigyázatosságból, de hiteles és biztos elemek alapján a kormány úgy döntött, hogy a terrorkészültség a legmagasabb szintre emelkedik” – mondta az államfő.

Két merénylettervet „hiúsítottunk meg” Franciaországban 2024 eleje óta – jelentette be Gabriel Attal miniszterelnök hétfőn egy párizsi pályaudvaron tett látogatásán. „Az iszlamista terrorizmus fenyegetése valós, erős és soha nem gyengült” – tette hozzá.

A biztonsági készültséget januárban csökkentették másodfokúra a legmagasabb szintről, amelyet azután hirdetett ki a kormány, hogy október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.

Emmanuel Macron megerősítette, hogy „Franciaország fokozott együttműködést ajánlott fel az orosz szolgálatoknak, valamint a térségbeli partnereinknek, tekintettel a szolgálataink birtokában lévő információkra és azokra az elemekre, amelyek hasznosak lehetnek az oroszok számára”.

Arra a kérdésre, hogy közvetlenül is megvitatná-e ezt orosz kollégájával, a francia elnök elmondta: a kapcsolatfelvétel kezdetben technikai és miniszteri szinten történne. „Meglátjuk, hogyan alakul a helyzet, és hogy az elkövetkező napok vagy hetek indokolják-e ezt” – tette hozzá.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elköltöző feleségétől követelt egy bugyit a TV2 egyik szereplője

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

POLITIK

Ezt a védelmi szövetséget Ausztria hívta életre