POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.12.

Ismét előkerül Szabó Tímea pártfinanszírozása és a kokainbotrány?

Leporolhatják a nyomozás aktáit.

Nemcsak a III. kerületben kirobbant kenőpénzes bűnügy, hanem a Szabó Tímea kampányfinanszírozását érintő kokainbotrány miatt is fájhat még a baloldal feje. A hatóság ugyan a drogkereskedelemmel kapcsolatos nyomozást megszüntette, ám az ahhoz köthető pénzmosási szálban még mindig tarthat a vizsgálódás - írja a Magyar Nemzet.

Még nem lélegezhet fel teljesen a baloldal a Szabó Tímea 2022-es kampányfinanszírozásával kapcsolatban kirobbant botrány ügyében.

 

Emlékezetes, az Anonymous álarcos alak által pár éve kiszivárogtatott, majd a hatóságnak is átadott felvételek egy részén az hallható, amint a nemrég kirobbant óbudai korrupciós botrányhoz köthető társaság egyik tagja ismerősének elárulja: kokainbizniszből származó pénzből is finanszírozhatták Szabó Tímea párbeszédes politikus 2022-es kampányát.

„Van nálam annyi pénz, hogy ezeket ki tudom, amiket, ugye megy most pont a kampány és ez emészti fel a pénzeket. Ugye csináljuk a Szabó Timinek a kampányát, és azért ott, tudod, szórólapok vannak, újságok, f…szom, minden. (…) Azért tudod, hogy ebben az időszakban kicsit turbulensebb” – hangzott el a felvételen, amin arról is szó esett, hogy honnan, miként érkeznek a kampányfinanszírozáshoz is felhasználható források.

A beszélgetés egyik szereplője ugyanis elmondta, hogy Marbelláról jön a pénz, ám az összegek utaztatása nem egyszerű. Az is kiderült, hogy „kanyaronként” 300-400 millió forintot tudnak behozni az országba.

Ezek után a pénz eredete kerül szóba:

Remélem, nem ilyen drog, vagy akármi cucc – tette fel egyikük a kérdést, amire az volt a válasz, hogy „ne reménykedjél”, majd elhangzott: „nem fegyver az biztos, (…) szerintem kokain”. – Tömbben hozzák be, kilószámra hajóval…

A fentiek miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2022 tavaszán kábítószer-kereskedelem és pénzmosás gyanújával indított eljárást. Úgy tudjuk, egyik nyomozás sincs már a rendőrségen: előbbi ügyet megszüntették, utóbbi eljárás aktái viszont elképzelhető, hogy más szervezetnél landoltak. Éppen ezért kérdéseket tett fel a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), valamint az ügyészségnek is. Amint válaszolnak, frissítik cikküket.

Rejtett kamerás felvétel buktatta le a baloldal háttéremberét

Megjegyzendő, hogy a kokainbizniszen kívül még több más üzlet, illetve azokhoz köthető személyek neve is elhangzott a hanganyagon. Közéjük tartozott az a P. Gábor, aki a baloldal egyik fontos háttérembere és akit a III. kerületi kenőpénzes bűnügyhöz is kötnek.

Ismert, múlt héten a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) négy embert vett őrizetbe a III. kerületi önkormányzatot is érintő ügyben. Közülük a bíróság három személyt le is tartóztatott, egy ember pedig bűnügyi felügyeletbe került.

A gyanúsítások fiktív szerződésekről és korrupcióról szólnak. A nyomozó ügyészek a Magyar Hírlap értesülése szerint a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál is házkutatást tartottak, amit a kerület baloldali vezetése el is ismert. Ők azt állítják: önkormányzati dolgozó nincs a gyanúsítottak között.

 

A KNYF vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt ehhez az ügyhöz kapcsolódóan már évek óta vizsgálódik. 

A nyomozást ebben az ügyben is segíthették az álarcos alak által közzétett felvételek, melyek közül a legerősebb, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számol el. 

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

Noha az ügyben egyelőre csak az óbudai önkormányzat érintettsége vetődött fel, a botrány szálai elérhetnek több más baloldali kerületig is.

Nem válaszoltak az óbudai korrupciós botránnyal kapcsolatos kérdésekre az ellenzéki pártok. Noha a szerdán kirobbant, a baloldal fontos háttéremberéhez vezető bűnügyben egyelőre – a gyanú szerint – csak a III. kerület kapcsán vetődtek fel visszaélések, az ügy a korábban megjelent információk szerint több baloldali önkormányzathoz és politikushoz is elérhet. Az érintettek azonban egyelőre hallgatnak.

Hallgat az ellenzék az óbudai korrupciós botrányról. A Magyar Nemzet ugyanis több kérdést is intézett a napokban kirobbant bűnüggyel kapcsolatban a baloldali pártokhoz és önkormányzatokhoz, ám válasz eddig sehonnan nem érkezett.

Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerdán négy embert vett őrizetbe a III. kerületi önkormányzatot is érintő, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt zajló bűnügyben. A hatóság tájékoztatása szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények gyanúját közölte – írta a főügyészség.

 

A szálak a baloldal háttéremberéhez vezethetnek

A hatóság munkatársai a Magyar Hírlap értesülése szerint a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál is házkutatást tartottak.  

A lap úgy tudja, az eljárás összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel, ami pedig nem más, mint a III. kerületi korrupciós botrány, amiben a KNYF jó ideje nyomozást folytat. Az ügyben több név is előkerült a sajtóban, köztük a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor.

A férfiról tudható, hogy 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen, hiszen a kiszivárgott hanganyagokon P. Gábort úgy emlegették, hogy bármit el tud intézni az önkormányzatnál. P. lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott.

Vesztegetési pénz az autóban

P. Gáborral kapcsolatban Anonymous is több leleplező információt közölt pár éve, például azt a rejtett kamerás felvételt, amin látható, hogy vélhetően korrupciós pénzeket számol egy autóban. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

Napi kapcsolatban Varju Lászlóval?

Egy másik felvételen P. Gábor arról beszél, hogy napi szinten bejáratos a nemrég több bűncselekmény miatt is elítélt, ám lemondani nem hajlandó Varju Lászlóhoz, de szóba kerül az is, hogy P. Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást.

 

Kokainpénz a kampányban?

Anonymous később olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt igazolhatják, hogy P. Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának szervezésében. A párt két akkori társelnöke Karácsony és Szabó Tímea volt, aki a III. kerületben képviselőjelöltként indult a parlamenti választásokon. Szabó kampányával kapcsolatban egy, szintén nyilvánosságra került hanganyagon azt ecsetelik, hogy azt kokainbizniszből származó pénzből is finanszírozhatják. Utóbbi ügyben nem a Központi Nyomozó Főügyészség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik pénzmosás és kábítószer-kereskedelem gyanújával.

Érdemi válasz helyett mellébeszélés

Egyértelmű tehát, hogy a korrupciós botrány jócskán túlmutat a III. kerületi önkormányzaton, éppen ezért szerettünk volna tájékozódni az érintett baloldali pártoktól és önkormányzatoktól. Érdeklődtünk, hogy az MSZP-ben, a Párbeszédben és a DK-ban mit tudnak az ügy hátteréről, szereplőiről. Politikusaik és az önkormányzatok valamelyik dolgozója ismeri-e P. Gábort, és ha igen, milyen kapcsolatban álltak egymással. Válasz egyelőre senkitől nem érkezett.

Kiss László polgármester a Facebook-oldalán tegnap osztott meg egy bejegyzést, amiben politikai akciónak állította be a házkutatást. Állítása szerint az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerükben dolgozó munkatársukat nem érinti. Szabó Tímea a Magyar Nemzet videóstábjának is csak annyit mondott: semmit nem tud az óbudai botrányról, Gajda Péter kispesti polgármester pedig kreatív és szorgalmas emberként jellemezte P. Gábort, akiről nem tudja elképzelni, hogy bűncselekményt követett el. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Postabank-seftelés, borzalmas "Rapülők", pofátlan milliomos: bemutatjuk Geszti Pétert

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába