POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.26.

Izrael nem tárgyal Washingtonnal

Mertnem vétózták meg a tűzszünetet.

Izrael nem küldi el tárgyalóküldöttségét Washingtonba, miután az Egyesült Államok nem vétózta meg hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Gázai övezeti tűzszüneti javaslatot, hanem csak tartózkodott az arról szóló szavazáson – jelentette be a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal.

Az izraeli vezetés pénteken megállapodott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel arról, hogy a hadikabinet két tagja, Ron Dermer miniszter és Cahi Hanegbi nemzetbizottsági elnök Joe Biden amerikai elnök kérésére ezen a héten Washingtonba utazik megtárgyalni Izrael esetleges hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén található Rafah ellen. De miután az ENSZ BT az Egyesült Államok tartózkodásával megszavazta az azonnali tűzszüneti vonatkozó határozatot, Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy nem küldi el a Dermer és Hanegbi vezette delegációt Washingtonban.

Az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta a Fehér Ház most először nem akadályozta meg tűzszüneti határozati javaslat megszavazását a BT-ben.

A miniszterelnöki hivatal ezzel összefüggésben hozzátette: az Egyesült Államok már előzetesen tájékoztatta Dermert arról, hogy ezúttal hagyni fogja a javaslat elfogadását.

A hivatal állásfoglalása szerint az Egyesült Államok „visszalépett következetes álláspontjától, és ártott a háborús erőfeszítéseknek, az elraboltak szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseknek, mert reményt ad a Hamásznak arra, hogy a nemzetközi nyomás hatására lesz tűzszünet, de nem kell elengednie a túszait” – írta hétfőn a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal.

A Hamász viszont a szavazás után megköszönte az ENSZ BT-nek, hogy azonnali tűzszünetet ír elő a Gázai övezetben, és követelte, hogy „állandó tűzszünet legyen, az összes cionista erőt vonják ki a Gázai övezetből, és a kitelepítettek visszatérhessenek otthonukba”.

Az interneten közzétett nyilatkozatában a Hamász azt is bejelentette, hogy kész az azonnali fogolycserére, tehát átadni túszait, ha cserébe Izrael elenged bebörtönzött palesztinokat.

A Hamász Izrael elleni október 7-i átfogó terrortámadásában meggyilkolt mintegy 1200 embert Izraelben, és 250-et túsznak elhurcolt Izraelbe. Utóbbiak egy részét, – a nők és a gyermekek nagy részét – november végén, egy nyolc napig tartó ideiglenes tűzszünet idején szabadon engedte, mindegyiküket terrortevékenységért Izraelben bebörtönzött három palesztinért cserébe.

Tűzszünetről és a többségében palesztin lakosságú Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok elengedéséről szóló határozatot fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn, az Egyesült Államok tartózkodott.

A Biztonsági Tanács 10 nem állandó tagja által beterjesztett és az ENSZ arab tagállamainak csoportja által támogatott dokumentum a ramadán iszlám böjti hónap idejére tűzszünetet, valamint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet fogságában lévő túszok azonnali elengedését írja elő, és a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok sürgős kiszélesítését követeli.

A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok nem emelt vétót, hanem a tartózkodást választotta, hogy jelezze: a szöveg egy részével nem ért egyet.

 

Ezzel az ENSZ BT a tavaly október 7-i izraeli Hamász-terrortámadás, majd az azt követően indult gázai hadműveletek kezdete óta először tudott tűzszünetről szóló határozatot elfogadni. Az előző, pénteken szavazásra bocsátott, amerikai előterjesztésű tervezet orosz és kínai vétó miatt bukott el, az azt megelőző hónapokban pedig az Egyesült Államok emelt vétót három alkalommal a Biztonsági Tanácsban.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn a szavazást követően egy online sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy nincs változás az Egyesült Államok izraeli-palesztin konfliktust érintő politikájában. Kijelentette, hogy a most elfogadott határozat egybeesik az amerikai célokkal, ugyanis azonnali tűzszünetet és a túszok elengedését tartalmazza, ugyanakkor az Egyesült Államok számára nem volt elfogadható, mert nem tartalmazza a Hamász elítélését a történtekben. Megjegyezte, hogy a múlt pénteken amerikai kezdeményezésre előterjesztett határozati javaslat ezzel szemben tartalmazta a Hamászra vonatkozó elítélő kitételt.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn a közösségi médiában azzal reagált a Biztonsági Tanács szavazására, hogy egy régóta várt határozat született meg, végrehajtásának elmaradása pedig „megbocsáthatatlan” lenne.

Az amerikai vétó elmaradása nyomán az izraeli kormány  előre jelezte, hogy lemondja delegációjának washingtoni látogatását. Az eredeti tervek szerint az izraeli kormány nemzetbiztonsági tanácsadója, valamint a kormány egy tagja hétfőn érkezett volna az amerikai fővárosba, hogy az izraeli hadseregnek a gázai Rafah városába tervezett hadműveletével kapcsolatos amerikai aggályokról és megoldási javaslatokról egyeztessen.

A látogatást a múlt héten a Fehér Ház szóvivője jelentette be.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője a hétfői sajtóbeszélgetésen csalódást keltőnek nevezte az izraeli döntést. „Nagyon csalódottak vagyunk, hogy nem jönnek Washington DC-be, ami lehetőséget adott volna a kimerítő egyeztetésre a rafahi szárazföldi hadművelet alternatíváiról” – fogalmazott a szóvivő.

A Biden-adminisztráció tagjai, valamint maga Joe Biden elnök is az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy Washington ellenez minden katonai műveletet Rafah városában a Hamász egységei ellen, amennyiben Izrael nem mutat be hiteles és végrehajtható tervet a Gázai övezet déli részén fekvő városban tartózkodó több mint egymillió palesztin civil védelmében.

Az ügy feszültséget okozott az izraeli és az amerikai kormány között, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok álláspontja továbbra is Izrael jogaként ismeri el a Hamász elleni fellépést.

Az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között október óta tartó fegyveres konfliktus kezdete óta a palesztin halálos áldozatok száma 32 226-ra emelkedett a Gázai övezetben a palesztin kormányzat egészségügyi minisztériumának  közlése szerint.

A Hamász vezette minisztérium adatai szerint a sebesültek száma elérte a 74 518-at a konfliktus kezdete óta.

A közlés szerint csak az elmúlt napon 84 palesztint öltek meg, és 106-an sebesültek meg az övezetben.

A Gázai övezetben kezdett izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek egy része még mindig fogságban van.

Az izraeli hadsereg újabb hadműveletet indított Hán-Júniszban, a Gázai övezet déli részén  – jelentette be a hadsereg szóvivője.

A hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat közös akciójában a Hán-Júnisz nyugati részén fekvő al-Amal negyedben indítottak támadást az iszlamista Hamász terrorszervezet létesítményeinek és haderejének felszámolására.

A hadművelet kezdetén a légierő vadászgépei mintegy negyven célpontot semmisítettek meg, köztük katonai épületeket, alagutakat és hadicélokra használt egyéb infrastruktúrát.

Bejelentették, hogy a szárazföldi egységek taposóaknákat, gránátokat, páncéltörő rakétákat és aknalövedékeket találtak egy lakóházban az ENSZ palesztin segélyszervezetéhez, az UNRWA-hoz tartozó egyes táskákba rejtve.

Az izraeli katonák ismét razziáztak a Hán-Júniszban fekvő Nasszer, és az Al-Amal kórházban is, egy hónappal korábbi razziájuk után.

Az övezet északi részén, Gázavárosban fekvő Sifa kórházban is folytatódtak a harcok. A kórházban és környékén eddig legalább százhetven iszlamista fegyverest öltek meg, és mintegy nyolcszáz embert vettek őrizetbe, akik közül négyszáznyolcvanat azzal vádolnak, hogy kapcsolatban álltak a Hamásszal vagy az Iszlám Dzsihád terrorszervezettel. Az ott folyó csatákban életét vesztette egy huszonegy éves őrmester, és ezzel kétszázötvenkettőre emelkedett a gázai szárazföldi harcokban elesett izraeli katonák száma.

Az ország északi, libanoni határánál is tovább folytak a harcok vasárnap, Izrael légicsapást mért a libanoni síita Hezbollah szervezet milíciájának több célpontjára, és Dél-Libanonból számos rakétát lőttek ki Izrael irányába.

origo.hu

A világ legszexibb golfozónőjének egy egzotikus szépség lett a legújabb riválisa - képek

ripost.hu

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

borsonline.hu

"24 vagyok, és három óra után költöztem össze a 60 éves pasimmal"

hirtv.hu

A Facebookon üzent a verőcei hajóbalesetben elhunyt nő édesanyja

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

mandiner.hu

Magyar Péter ezt benézte: fogalma nincs hol született Babits Mihály vagy József Attila

ripost.hu

Csúcson és a mélyben, Szoboszlai Dominik eltűnt a végére Liverpoolban

astronet.hu

Május 23. tízmilliószoros nap és Nyilas telihold: hatalmas teremtő energiák

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Eszméleténél van Robert Fico.

POLITIK

NATO gépeket akar az ukrán légtérbe Zelenszkj

POLITIK

A német külügyminiszter újabb támogatásokat sürget Ukrajnának

POLITIK

Kétszázmilliót és lakást kapott Niedermüller csókosa