Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.11.

Teherán nem akarja kiterjeszteni az izraeli háborút

Nyilatkozott az iráni külügyminiszter.

Az iráni külügyminiszter szombaton egynapos libanoni látogatásán kijelentette, hogy sem Irán, sem Libanon nem akarja kiterjeszteni az ellenségeskedéseket a térségben.

„Irán és Libanon ismételten kijelenti, hogy a háború nem megoldás, és egyáltalán nem gondolunk a kiterjesztésére” – mondta Bejrútban libanoni kollégájával, Abdallah Bu Habibbal közösen tartott sajtótájékoztatóján Hoszein Amirabdollahián szombaton, négy hónappal azután, hogy a Hamász támadást hajtott végre Izrael ellen, amelyre az izraeli hadsereg a Hamász ellen indított háborúval válaszolt.

Az iráni külügyi vezető szerint a gázai konfliktusnak kizárólag politikai megoldással lehet véget vetni. Hozzátette, hogy Teherán tárgyalásokat folytat Szaúd-Arábiával a kérdésről.

Hoszein Amirabdollahián óva intette Izraelt egy Libanon elleni teljes körű háborútól,

hozzátéve, hogy ez lenne Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „utolsó napja”.

Az iráni külügyminiszter azt is kijelentette, hogy országa üzenetet váltott az Egyesült Államokkal a konfliktusról, így a Hamász iszlamista palesztin szervezet szövetségeséről, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalomról.

A Hezbollah szinte naponta vív tűzpárbajt az izraeli hadsereggel a libanoni-izraeli határ térségében a Hamász támogatására.

Amirabdollahián szombaton találkozott a libanoni ügyvezető miniszterelnökkel, a külügyminiszterrel, a házelnökkel és Haszan Naszrallahhal, a Hezbollah vezetőjével is.

Az izraeli hadsereg (IDF) szombaton légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területén – közölték a térségben tevékenykedő egészségügyi szervezetek munkatársai.

A légitámadás következtében több mint 20 ember vesztette életét, amit a város polgármestere erősített meg a dpa német hírügynökségnek.

A támadást az Egyesült Államok többszöri figyelmeztetése ellenére hajtották végre, a korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy „az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban”, amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.

Az IDF a Gázai övezet rendőrségi forrásai szerint a támadás során egy járművet is célba vett,

megölve ezzel három embert, köztük a Hamász rendőrségének titkosszolgálati vezetőjét és helyettesét. Ezt az információt egyelőre nem tudták több forrásból megerősíteni, és az IDF sem nyilatkozott még az ügyben.

A térségből származó jelentések szerint nem ez volt az első támadás Rafah ellen. Szemtanúk szerint az IDF többször is támadta a Hamász bázisait a térségben az elmúlt hetek során, de a szombati támadás volt eddig a legnagyobb.

Az egyiptomi határnál fekvő Rafah az utolsó város a Gázai övezetben, amely még mindig a Hamász ellenőrzése alatt áll. Az izraeli hadsereg szárazföldi csapatai még nem hatoltak be a városba.

A város polgármestere és több segélyszervezetek arra figyelmeztet, hogy bármilyen Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg palesztin ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is.

Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit,

ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.

Jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül.

A Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök által bejelentett támadási tervvel a Gázai övezet déli csücskén található Rafah ellen a palesztinoknak az övezetből való kiűzése a cél – jelentette ki pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala.

A Ciszjordánia civil kormányzását végző Palesztin Hatóság vezetőjének hivatala hangsúlyozta: mind az izraeli, mind az amerikai kormányt felelősnek fogja tartani a terv megvalósulásának következményeiért.

A palesztin elnökség felhívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) figyelmét arra, hogy Izrael eme terve „fenyegeti a békét és a biztonságot a régióban, illetve globálisan is”. „Ez minden határon túlmegy” – tette hozzá.

Netanjahu pénteken utasította a hadsereget, hogy dolgozzon ki tervet a civilek kitelepítésére az egyiptomi határon található Rafahból, illetve a Hamász iszlamista terrorszervezet ott megbúvó fegyvereseinek semlegesítésére. A városban a Gázai övezet más térségeiből a harcok elől elmenekült palesztinok százezrei kerestek menedéket.

Bármilyen, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg palesztin ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is – közölték a térségben tevékenykedő segélyszervezetek pénteken.

Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.

Jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül.

„Egy gigantikus menekülttáborban nem lehet háborúzni”

– mondta Jan Egeland, a Norvég Menekült Tanács főtitkára.

Izrael elmondása szerint tesznek lépéseket a civilek megóvása érdekében, de azzal vádolják a Hamász harcosait hogy szánt szándékkal rejtőzködnek óvóhelyeken, amit a terrorszervezet kategorikusan tagad.

A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint

ez idáig több mint 27 ezer palesztin halt meg az október 7-én kirobbant háborúban, amelyet Izrael az után indított, hogy a Hamász fegyveresei betörtek az ország déli részébe,

megöltek 1200 embert, további mintegy háromezret megsebesítettek és több mint kétszáz túsz hurcoltak magukkal az övezetbe.

Túlzásnak nevezte az izraeli hadsereg (IDF) gázai műveleteit helyi idő szerint csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy – a palesztin civilek védelme érdekében – igyekszik „hosszú távú szünetet” elérni a harcokban.

Rengeteg ártatlan ember van, aki most éhezik, rengeteg ártatlan van bajban és haldoklik, ennek véget kell vetni” – fogalmazott Biden a Fehér Házban adott sajtótájékoztatóján, és aláhúzta: nagy nyomást gyakorolnak a tűzszünet és az izraeli túszok elengedése érdekében.

A gázai háború kitörését követően Bident többen bírálták, miután azt mondta, az ártatlanok halála a háború ára, valamint kételkedett a halálos áldozatok számát közlő palesztin forrásokban is.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az elnök kitért a szaúdi-izraeli kapcsolatokra is. Mint mondta, Washington továbbra is igyekszik a két ország közötti közeledést elősegíteni.

Kiemelte továbbá, hogy nem kizárt, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet éppen azért indította Izrael ellen októberi, meglepetésszerű támadását, hogy megakadályozza az Izrael és Szaúd-Arábia közötti széleskörű megegyezést, ám hozzátette, erre nincs bizonyítéka.

Szaúd-Arábia amerikai közvetítéssel korábban már folytatott tárgyalásokat Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael gázai övezet ellen indított háborúja miatt bejelentette, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

A harcok kezdete óta Rijád többször megismételte: csak abban az esetben hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel, amennyiben az elismeri az 1967-es határokon alapuló független palesztin államot, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa.

Heves, mintegy harminc rakétából álló sorozatot lőttek Libanonból Észak-Izraelre csütörtök este, válaszul a libanoni síita Hezbollah szervezet egyik vezetőjének megölésére – jelentette a Walla hírportál.

Az izraeli hadsereg (IDF) tüzérségi választ adott a Libanonból érkező rakétákra, a lövedékek forrásait célozva meg. Az izraeli biztonsági vezetők szerint a Hezbollah magas rangú tagjának meggyilkolása miatt lőtték Észak-Izraelt.

A Hezbollah előzőleg azt állította, hogy rakétákkal támadta Izrael Maron-hegyen található légi irányító bázisát, miután Izrael támadást intézett Nabatijánál egy jármű és dél-libanoni falvak ellen.

A Hezbollah két harcosa életét vesztette, amikor csütörtök délután Dél-Libanonban, Nabatijánál autójukra rakétát lőtt az izraeli légierő. A szaúd-arábiai al-Hadasz hírcsatorna jelentése szerint a két halott egyike Abbász al-Dabbas, a Hezbollah regionális parancsnoka volt.

Csütörtök este az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszok családtagjai tüntetést tartottak Tel-Avivban a katonai főhadiszállásnál, ahol összeült esti tárgyalására Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével a háborús kabinet. Az út fölötti gyalogosforgalmat biztosító hídról egy hatalmas molinót lógattak le, melyen az állt, hogy „alku vagy halálos ítélet”.

Eközben Jeruzsálemben több jobboldali szervezet irányításával ezrek tiltakoztak az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás ellen, a háború folytatását, a Hamászra gyakorolt nyomás növelését követelve.

Szerda este az izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász tűzszüneti és túszelengedési alkuját, és bejelentette, arra utasította a hadsereget, hogy készüljenek fel a harcra az egyiptomi határnál található Rafahban, az övezet déli részén.

 

origo.hu

Repülővel vitte a magyar pólóst az olimpiára a büszke édesapa - képek

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

life.hu

Hamis krumplisaláta: ha ezzel a zöldséggel helyettesíted a burgonyát, senki sem veszi észre a különbséget

magyarnemzet.hu

A világ a párizsi olimpia esti megnyitóját várja + videó

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

magyarnemzet.hu

„Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

lakaskultura.hu

Hálószoba: Így lesz a nyári forróságban is tip-top a párna

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

Most már hivatalos Harry herceg hazatérése: de vajon hogy fogadja őt a királyi család?

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kijev kifogy a katonákból: a főparancsnok nehezen tud erősítést küldeni a frontra

POLITIK

Ki vezeti most Amerikát? Mindenki a tévelygő, tántorgó Bidenen nevet - videó

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Nem hagyjuk, hogy Ukrajna zsaroljon bennünket

POLITIK

Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK

Jó hangulatú román-magyar tárgyalások

POLITIK

7 embert tartóztattak le Belgiumban terrorizmus-gyanú miatt