Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.09.

Izrael újra bombázta a Gázai-övezetet

Újabb és újabb légi csapások.

Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, az egyiptomi határnál fekvő Rafahnál is bombáztak – jelentették palesztin források.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma és szemtanúk beszámolói szerint legkevesebb kilencen, köztük nők és gyerekek vesztették életüket a csütörtök esti izraeli légicsapásokban az övezet középső és déli részein, többeket az egyiptomi határ melletti Rafahnál öltek meg.

Palesztin jelentések szerint többen megsebesültek, amikor Rafahban a kuvaiti kórház melletti épületeket bombázták. Korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban, amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.

Nem támogatjuk komoly és alapos tervezés nélkül, valamint a humanitárius segítségnyújtás és a külföldi állampolgárok Gázai övezetből történő biztonságos kijutásának biztosítása nélkül” – mondta a rafahi esetleges hadműveletről újságíróknak Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Washington azt is közölte, hogy még nem látták komoly bizonyítékát izraeli hadművelet tervezésének Rafahban, és Antony Blinken külügyminiszter aggodalmának adott hangot egy efféle izraeli hadművelettel kapcsolatban a térségben tett eheti látogatása során.

Izraeli tüntetők péntek reggel megpróbálták megakadályozni a humanitárius segélyeket szállító teherautók bejutását a Gázai övezetbe. „Semmilyen segély nem jut át mindaddig, amíg az utolsó övezetbe hurcolt túsz vissza nem tér” – hangoztatták.

A Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott egy, a tenger felől érkező gyanús lövedéket Haifa mellett – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Csütörtök este mintegy harminc rakétát lőttek ki Észak-Izraelre Libanonból, miután délután egy izraeli dróntámadásban életét vesztette a libanoni síita Hezbollah egyik dél-libanoni parancsnoka.

Túlzásnak nevezte az izraeli hadsereg (IDF) gázai műveleteit helyi idő szerint csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy – a palesztin civilek védelme érdekében – igyekszik „hosszú távú szünetet” elérni a harcokban.

Rengeteg ártatlan ember van, aki most éhezik, rengeteg ártatlan van bajban és haldoklik, ennek véget kell vetni” – fogalmazott Biden a Fehér Házban adott sajtótájékoztatóján, és aláhúzta: nagy nyomást gyakorolnak a tűzszünet és az izraeli túszok elengedése érdekében.

A gázai háború kitörését követően Bident többen bírálták, miután azt mondta, az ártatlanok halála a háború ára, valamint kételkedett a halálos áldozatok számát közlő palesztin forrásokban is.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az elnök kitért a szaúdi-izraeli kapcsolatokra is. Mint mondta, Washington továbbra is igyekszik a két ország közötti közeledést elősegíteni.

Kiemelte továbbá, hogy nem kizárt, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet éppen azért indította Izrael ellen októberi, meglepetésszerű támadását, hogy megakadályozza az Izrael és Szaúd-Arábia közötti széleskorű megegyezést, ám hozzátette, erre nincs bizonyítéka.

Szaúd-Arábia amerikai közvetítéssel korábban már folytatott tárgyalásokat Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael gázai övezet ellen indított háborúja miatt bejelentette, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

A harcok kezdete óta Rijád többször megismételte: csak abban az esetben hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel, amennyiben az elismeri az 1967-es határokon alapuló független palesztin államot, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma – a hivatalos palesztin számítások szerint – meghaladja a 27 ezret.

Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre csütörtökön a Gázai övezet déli részén lévő Rafah város ellen, egy nappal azután, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász palesztin iszlamista szervezet tűzszüneti ajánlatát.

A csütörtöki bombázásoknak 14 halálos áldozatuk van a gázai hatóságok szerint. Az egyiptomi határhoz közeli Rafah egyike az utolsó városoknak az övezetben, ahová még nem ért el a hadsereg szárazföldi művelete.

Szerda éjszaka tartott tel-avivi sajtótájékoztatóján Antony Blinken amerikai külügyminiszter a civilek megkímélésének szükségességét hangsúlyozta, kiemelve Rafahot, és emlékeztetett arra, hogy a városban mintegy 1,4 millióan lehetnek, beleértve az övezet más részeiből oda menekülőket is.

 

Közben Kairóban – Egyiptom és Katar közvetítésével – tovább folynak a tűzszüneti tárgyalások, a Hamász küldöttsége csütörtökön érkezett oda.

A Nicosiában tartózkodó Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter megismételte, hogy Kairó az összes érintett féllel együttműködve igyekszik elérni a fegyveres konfliktus lezárását, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a gázaiaknak szánt humanitárius segélyek célba juttatása érdekében.

Palesztin biztonsági források szerint Izrael csütörtökön 71 olyan palesztint engedett szabadon, akiket a gázai szárazföldi hadművelet közben vettek őrizetbe.

Ugyancsak csütörtökön Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa azzal vádolta meg az izraeli hadsereget, hogy az Izraelt Gázától elválasztó határkerítés gázai oldalán egy kilométer széles sávban minden civil infrastruktúrát lerombol – noha harcok már nincsenek ott –, mert ütközőzónát akar kialakítani.

„Ennek a rombolásnak (…) az lesz az eredménye, hogy az eddig ott élők többé nem térhetnek vissza lakhelyükre,

és úgy tűnik, hogy a cél éppen ez” – szögezte le. „Emlékeztetem az izraeli hatóságokat, hogy a civil lakosság erőszakos áttelepítése akár háborús bűncselekménynek is minősülhet” – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg visszautasította a főbiztos vádját, hangsúlyozva, hogy a hadsereg határ menti műveletei a Hamász terrorcélokat szolgáló alagútrendszere ellen irányulnak.

Izrael nemet mondott a Hamász tűzszüneti javaslatára. A terrorszervezet több hónapos fegyvernyugvást akart, valamint az izraeli csaptok kivonását Gázából az izraeli túszok szabadon engedéséért cserébe. Az izraeli kormány ezt elutasította. Közben az izraeli hadsereg az egyiptomi határhoz közeli Rafah városát támadta. A településen csaknem egymillióan zsúfolódtak össze. Az ENSZ szerint a túléléshez szükséges legalapvetőbb feltételek sem adottak már Rafahban.

Több izraeli rakéta csapódott be a rafahi menekülttábor közelében, néhány órával később lakóépületekbe. A palesztin hatóságok szerint egy tucatnál is többen meghaltak.

A gázai lakosság több mint fele már Rafahban él. Sokan éppen azért mentek oda, mert a várost eddig megkímélte az izraeli hadsereg. Több mint egymillióan élnek az egyiptomi határ mellett fekvő Rafahban. Az ENSZ sürgősségi segélykoordinátora szerint

már a lakosság túléléséhez szükséges alapvető feltételek is hiányoznak a városban.

A békére továbbra sincs remény, szerdán

megbukott az a fegyverszüneti javaslat, amelyről Izrael és a Hamász az elmúlt hetekben tárgyalt.

A terrorszervezet négy és fél hónapos fegyvernyugvást javasolt, és azt követelte, hogy a túszok elengedéséért cserébe az izraeli csapatokat vonják ki Gázából. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezt elutasította.

„Az izraeli miniszterelnök ragaszkodása az agresszió folytatásához megerősíti, hogy a Gáza elleni agresszió célja a népirtás. Minden erőfeszítést meg fogunk tenni népünk védelmében, akár ellenállással, akár politikai eszközökkel” – hangsúlyozta a Hamász egyik magas rangú tagja.

Az izraeli kormány döntése a túszok családtagjait is feldühítette. Tel-Avivban több százan gyűltek össze, és

követelték, hogy mihamarabb szabadítsák ki a szeretteiket.

„Nem tudom, mi folyik arrafelé. A tárgyalásokról is alig tudunk valamit. De abban biztos vagyok, az izraeli kormány felelőssége, hogy hazahozza őket, és most kell megkötniük az alkut” – mondta az egyik túsz unokája.

Nem csak Gázában dúlnak véres harcok. Ciszjordániában három palesztint lőttek le izraeli katonák, miközben rajtaütést hajtottak végre egy menekülttáborban. A zsidó állam szerint az áldozatok közül ketten fegyveres felkelők voltak, a harmadik pedig körözött bűnöző.

origo.hu

Óriási siker volt itthon is a német A klinika - így néznek ki a szereplők 35 évvel később

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

borsonline.hu

Magára haragította a közönséget, balul sült el az énekesnő fellépése

hirtv.hu

A természet lassan visszaveszi Kispest első polgármesterének patkánytanyává lett házát

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

hirtv.hu

Dimitrij Medvegyev: Ha ez így megy tovább, a garantált biztonsági övezet valahol a lengyel határon lesz.

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

travelo.hu

Videó: Cápauszonyt véltek látni a Balatonban, a találgatásoknak se vége, se hossza

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter EP-jelöltje agymosottnak nevezte a magyarokat

POLITIK

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

POLITIK

Európa főboszorkányának jóslata, Fico merénylője, és a kapuvári kiterjesztett öngyilkosság......

POLITIK

Zelenszkij csalódott Amerikában