POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.23.

A Nyugat akadályozza a békekötést Ukrajnában?

Az ország "haláltusáját vívja"?

– A szakértők többsége felfogja, hogy a Nyugat akadályozza az ukrajnai rendezést azáltal, hogy támogatja a kijevi vezetést, utóbbi pedig közben a haláltusáját vívja − jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában az ukrajnai helyzet megvitatásának szentelt hétfői ülésen.

 

Mára a független szakértők túlnyomó többsége számára teljesen világos, hogy az ukrajnai válság békés rendezésének útját álló kulcsfontosságú tényező a kijevi rezsim folytatólagos támogatása a Nyugat által, dacára annak, hogy az előbbi nyilvánvalóan a haláltusáját vívja, és alkalmatlan arra, hogy teljesítse a neki diktált feladatot Oroszország stratégiai legyőzésére, vagy ahogy az utóbbi időben elkezdték mondogatni, legalább hazám meggyengítésére

− hangsúlyozta Lavrov.

– A valóság azonban azt mutatja, hogy dacára az ukrán fegyveres erők teljes kudarcának a harctéren, a kijevi rezsimet nyugati irányítói továbbra is maximális eltökéltséggel az értelmetlen katonai ellenállásra próbálják rábírni − húzta alá az orosz diplomácia vezetője.

Mindez olyan hamis lózungok égisze alatt történik, mint hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rezsimjének összeomlása egzisztenciális fenyegetés az ukránok számára, mert Oroszország rabigába akarja őket hajtani. Azok számára, akik tisztában vannak az ukrán válság gyökereivel, egyértelmű, hogy ezekben az állításokban nincs egy cseppnyi igazság sem

− tette hozzá.

– Oroszország különleges katonai műveletét 2022 februárjában nem Ukrajna és nem az ukrán nép ellen indította meg, hiszen azzal továbbra is testvéri kötelék fűz össze bennünket. Nem véletlenül keresett Oroszország területén menedéket csaknem hétmillió ukrán 2014-et követően − közölte az orosz külügyminiszter, hozzátéve, hogy „a hadműveletet a kijevi vezetés ellen indították el, mert az nem átallott háborút vívni saját állampolgárai ellen az ország déli, illetve délkeleti részein, valamint teljesen diszkriminálni az orosz ajkú ukránokat”.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Krím félszigeten a kijevi kormány jóslataira rácáfolva békében élnek ukránok és oroszok, illetve más nemzetiségek is.

Beszélt arról is, hogy szerinte a nyugati országok „ócska” fegyvereiket adják át Ukrajnának. – Az amerikai kormány képviselőinek nyilatkozataiból kitűnik, hogy a kijevi rezsim számára kiutalt katonai költségvetési keret 90 százaléka az Egyesült államokban marad, és az ottani hadiipari ágazat fejlesztésére és a fegyverek korszerűsítésére fordítják − mondta Lavrov, megismételve, hogy „az ócskaságokat” Ukrajnában használják.

– A kijevi illetékesek annak érdekében, hogy a konfliktusból maximálisan nyerészkedhessenek, egyszerűen eladják a feketepiacon a nyugati fegyverek egy részét. A dark neten elegendő ilyen hirdetést találni. Nehéz elképzelni, hogy mindez a nyugati tisztségviselők tudta nélkül történjék, mivel, mint szokás mondani, kéz kezet mos − húzta alá Lavrov.

– Ahogy látom, az amerikai ellenőrök most elutaztak Kijevbe megnézni a helyszínen, hogy miként állnak a dolgok, hát sok sikert kívánok nekik ehhez – fűzte hozzá.

Kijelentette, hogy a kijevi vezetés a számára átadott nyugati fegyverekkel módszeresen, kíméletlenül és célzottan orosz polgári létesítményeket vesz célba, és ez − mint fogalmazott − egyáltalán nem aggasztja a nyugati országokat.

Lavrov kitalációnak nevezte azokat a nyugati vádakat, miszerint Oroszország más országokat is tervez megtámadni. Mint mondta, ez csak arra szolgál, hogy pénzt csikarjanak ki az amerikai kongresszusból és az európai parlamentekből a kijevi vezetés megsegítésére „a saját állampolgáraik kárára az utolsó dollárig és euróig”.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn nehéz helyzetről számolt be a frontvonalakról.

Szirszkij szerint különösen Bahmut térségében dúlnak ádáz harcok. „A helyzet rendkívül feszült, és azt intenzív tüzérségi-, aknavető- és harci dróncsapások, valamint rohamok jellemzik” – írta Telegram-oldalán. Hozzátette, hogy a térség további védeleméről egyeztetett a helyi zászlóaljparancsnokokkal.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentése is említést tesz Bahmutról, illetve az északkeleti Harkiv térségéről. A beszámoló szerint a stratégiailag fontos Kupjanszk közelében lévő Szinkivka településnél az ukrán erők az orosz csapatok négy rohamát verték vissza.

„Az ellenség megpróbálja ott áttörni védelmi vonalainkat” – olvasható a helyzetjelentésben. Bahmutnál pedig hét visszavert rohamot említett a vezérkar. A harci cselekmények súlypontját továbbra is Avgyijivka és Marjinka kisvárosok jelentik Donyeck város környékén.

Szörnyűséges terrorcselekmény volt az ukrán tüzérségnek a donyecki piacra mért csapása, amely 27 ember halálát okozta – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

„A kijevi rezsim ismét megmutatta bestiális arcát azzal, hogy civil infrastruktúrára mért csapást. Emberekre, civilekre mérnek csapást. A csapás, amelyet tegnap donyecki árussorokra mértek, szörnyűséges terrorcselekmény, mert olyan fegyvert használtak, amely válogatás nélkül öl, és amely ennyi ember halálát okozta” – mondta a Kreml szóvivője.

Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek beszámoltak az incidensről, aki kiadta a szükséges utasításokat. Mint mondta, a védelmi minisztérium és más szervek megteszik a szükséges intézkedéseket a hasonló terrortámadások elleni védelem érdekében. Elmondta, hogy Putyin az ügyben nem kíván külön nyilatkozatot tenni.

„Természetesen folytatódik a különleges hadművelet, hogy megvédjük népünket ettől a veszélytől”

– hangsúlyozta az elnöki szóvivő.

Az ukrán hadsereg vasárnap reggel vette célba a Donyeck Tyeksztyilscsik lakótelepén lévő piac körzetét. Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője a Rosszija 24 hírtelevízióban hétfőn elmondta, hogy a Donyeckre mért ukrán tüzérségi támadás halálos áldozatainak száma 27-re, a sebesültjeié pedig 26-ra emelkedett.

Pusilin szerint a várost kazettás lőszerrel lőtték, ezért ilyen nagy az áldozatok száma. Hétfőt gyásznappá nyilvánították a donyecki régióban. Mihail Murasko egészségügyi miniszter közölte, hogy 21 ember továbbra is kórházi ápolásra szorul és hogy egy nő állapota súlyos.

Alekszej Kulemzin, Donyeck polgármestere a Pervij Kanal tévécsatorna műsorában azt hangoztatta, hogy az ukrán fél igyekezett minél több civilt megölni.

„Információink szerint 155-ös, NATO-kaliberű repeszgránátokat használtak, köztük olyanokat is, amelyek a levegőben robbantak fel. Nyilvánvaló, hogy a cél éppen az ártatlan civilek halála volt. Olyan séma szerint lőttek, amely lehetővé tette, hogy minél több embert – közöttük segítségül érkezőket, mentősöket és szemtanúkat – pusztítsanak el” – mondta Kulemzin. Hangsúlyozta, hogy ezen a lakótelepen „nincsenek és soha nem is voltak katonai létesítmények”, és hogy Kijev célzottan civileket támadott.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Donyeck elleni ukrán barbár terrorcselekmény elítélésére szólította fel az összes felelős kormányt és az illetékes nemzetközi szervezetet. A támadás témája lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői ülésének, amelyen személyesen vesz részt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szóvivője útján közölte: határozottan elítél minden, civilek és polgári infrastruktúra elleni támadást, beleértve az ukrajnai Donyeck városának lövetését. Emlékeztetett rá, hogy a civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadásokat a nemzetközi humanitárius jog tiltja, elfogadhatatlannak tartja, ezért azonnal le kell állítani azokat.

Három frontszakaszon 18 ukrán rohamot vert vissza az elmúlt nap folyamán az orosz haderő, közülük kilencet Kupjanszk, hatot pedig Donyeck térségében – közölte hétfői hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fél vesztesége a frontszakaszok mentén több mint ezer katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 320-an Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két tábori lőszerraktárt, egy Sztrela-10-es légvédelmi rendszer harci gépét, egy Szu-25-ös repülőgépet, 18 harckocsit – közülük tízet, beleértve egy Leopard 2A5-öst, Donyeck térségében –, nyolc páncélozott harcjárművet, négy gyalogsági harcjárművet, egy francia CAESAR, egy lengyel Krab és egy szlovák Zuzana-2-es önjáró és hat M777-es vontatott tarackot, hat Storm Shadow manőverező repülőgépet, öt HIMARS-rakétát, továbbá 76 drónt.

Az orosz statisztika szerint a háború óta megsemmisített ukrán drónok száma meghaladta a 11 ezret. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a szibériai Altaji területen őrizetbe vett egy 45 éves helyi lakost, aki arra készült, hogy Molotov-koktéllal felgyújtson egy katonai létesítményt. Novokuznyeckben a szolgálat hazaárulás címén letartóztatott egy orosz férfit, aki felszerelésvásárlásra küldött átutalásokat az ukrán fegyveres erőknek.

origo.hu

Az UEFA a saját előírásait szegte meg Varga Barnabás sérülésénél

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

borsonline.hu

Elindult a Balatonra a TV2 milliomosa, de oda már nem érkezett meg: baj van

hirtv.hu

Vezércikk: Gusztustalanul reagáltak román kommentelők Varga Barnabás drámai sérülésére + videó

ripost.hu

„Inkább egy Orkra hasonlít" – Porig alázzák Kulcsár Edinát a külseje miatt

hirtv.hu

Így emlékszik a skót kapus a végzetes ütközésre Varga Barnabással

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. június 22-28.: Igazán nagyszerű lehetőségeket jeleznek a bolygók

ripost.hu

Testvérek? "Kulcsár Edina klón" lett Magyarország Szépe

ripost.hu

Istenes Bence szelfije a nap fotója, Csobot Adél is reagált

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Elképesztő ütemben készül Németország a háborúra

POLITIK

Ukrajnával ma megkezdődnek az európai uniós tárgyalások

POLITIK

Az EU lefoglalt orosz pénzekből nyújt támogatást Ukrajnának

POLITIK

Fokozatosan készül a háborúra Németország

POLITIK

Hatalmas NATO-légibázis épül Romániában