POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.26.

Ferenc pápa a szentföldi harcok leállítását sürgette

A Szent Péter-bazilika erkélyéről mondott beszédet.

A szentföldi harcok leállítását, a kétségbeejtő humanitárius helyzet megoldását és a közel-keleti konfliktus tartós rendezését sürgette Ferenc pápa karácsonyi beszédében, amelyet a Szent Péter-bazilika erkélyéről mondott el hétfőn délben.

Mint mondta, fájó szívvel gondol azokra az emberekre, akiket a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én meggyilkoltak Izraelben, illetve elhurcoltak, szívén viseli annak a mintegy száz embernek a sorsát, akit még mindig túszként fogva tartanak, és sürgette utóbbiak szabadon engedését. Hozzátette, hogy a Hamász terrortámadása kiváltotta háború viszont ellehetetleníti a Gázai övezeti lakosság életét, az izraeli hadművelet “félelmetes” számú ártatlan civil áldozatot szed. Sürgette a gázaiaknak szánt segélyszállítmányok célba juttatásának elősegítését.

„Az erőszak és a gyűlölet táplálása helyett kezdődjék el a palesztin kérdés megoldása a felek őszinte és kitartó párbeszéde révén, amelyet erős politikai akaratnak és a nemzetközi közösség támogatásának kell kísérnie”

 

– hangoztatta Ferenc pápa.

A világ keresztényeinek tekintete most is Betlehem felé fordul, mint minden karácsonykor, de ott most ezekben a napokban a fájdalom tölti meg a szíveket, és csend honol” – mondta az egyházfő, aki hagyománya szerint felsorolta a világ összes háború dúlta térségét, köztük a „mártír” Ukrajnát, Szíriát, Jement, és békét sürgetett mindenütt, Libanonban pedig politikai és társadalmi stabilitást. Mint mondta, végleges békét szeretne Örményország és Azerbajdzsán között, a menekültek biztonságos hazatérését, kölcsönös tiszteletet a szembenálló felek vallási hagyományai és imahelyei iránt.

Megemlékezett az afrikai Száhel-övezetet, az Elefántcsontpartot, Szudánt, Kamerunt, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt sújtó konfliktusról. A testvériség erősítését sürgette a Koreai-félsziget két országa között. Megoldást kért a társadalmi és politikai feszültségekre, az embereket méltóságuktól megfosztó szegénységre és a fájdalmas kivándorlásra a dél-amerikai kontinensen.

A 87 éves egyházfő ülve követte a szertartást. A misén kínaiul imádkoznak a pápáért és a papokért, franciául a kormányzókért és a befogadást kereső migránsokért, arabul a békéért és a fegyverek zajának elnémulásáért, portugálul a gyermekekért és a törékeny emberekért, végül vietnámi nyelven azokért, akik nem hisznek Istenben vagy elveszítették hitüket.

Kiemelt volt a biztonsági készültség: a Szent Péter tér körül az olasz csendőrség és rendőrség páncélos járművei sorakoztak fel az európai fővárosokból jelentett terrorveszély miatt.

Kijelentette, hogy nemet kell mondani a háború logikájára: az összes háború nem más, mint céltalan utazás, győztesek nélküli vereség, megbocsáthatatlan őrültség. A háborúk megállításához – tette hozzá – mindenekelőtt a fegyverekre kell nemet mondani, mert „ha sérült lelkű ember keze ügyébe kerül a halál eszköze, akkor előbb vagy utóbb használni is fogja” – jelentette ki.

 Hogy lehet békéről beszélni, ha nő a legyártott és eladott fegyverek száma?

– tette fel a kérdést. Úgy vélte, a tömeggyilkosságok nagy része„ fülsüketítő csendben, de sokak tudtával” történik. Az emberek kenyeret és nem fegyvert akarnak; azok, akik nehezen tudnak megélni, békéért könyörögnek, és fel sem tudják fogni, mennyi állami pénz megy el a fegyverkezésre.

„Beszéljenek róla, írjanak róla, kerüljenek napvilágra a háborúk szálait mozgató érdekek és a belőlük származó nyereség nagysága!”

– szólított fel a pápa.

Emlékeztetett arra, hogy a Megváltó születését Betlehemben a szentföldi kisdedek legyilkolása követte: „Hány ártatlan kisdedet mészárolnak le ma is a világban, olyanokat is, akik még az anyaméhben vannak, hányat a háború elől menekülő, elkeseredett emberek gyermekei közül? Ők a mai világ Kisjézusai”.

A betlehemi gyermek azt kéri tőlünk, hogy legyünk a hangja azoknak, akiknek a szava nem hallatszik: az ártatlanoké, az éhezőké, a munkanélkülieké, a jobb jövő reményében elvándorlóké, a gátlástalan emberkereskedőknek kiszolgáltatottaké – mondta.

Ferenc pápa ülve olvasta fel beszédét, amelynek végén latinul elmondta a Rómának és a világnak szóló áldását, az Urbi et Orbit. A Vatikán által megadott adatok szerint az egyházfőt a Szent Péter téren és távolabb mintegy hetvenezer ember hallgatta.

A fegyverek zaja miatt ma sincsen hely a békét hirdető gyermek Jézus számára Betlehemben – hangoztatta Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap este.

Ferenc pápa beszédében felidézte, hogy Jézus születése idején népszámlálást tartottak.

Megjegyezte, Jézus születésekor Betlehemben a népszavazás számaival voltak elfoglalva, jártak-keltek az emberek, erről-arról beszéltek, nem adtak szállást Jézusnak, aki mellett csak Mária, József, a pásztorok és a három király voltak. Tőlük tanuljunk – mondta a pápa.

„Miközben a császár a világ lakosait számlálta, Isten majdnem elrejtőzve lépett a világba; miközben az uralkodó megpróbált a történelem nagyjai közé emelkedni, a történelem Királya a kicsiség útját választotta. A hatalmasok közül senki sem vette őt észre, csak néhány pásztor, aki a társadalom peremére szorulva élt”

– hangoztatta Ferenc pápa.

Szenteste szívünk Betlehemben van, ahol a béke hercegét, Jézust a „háború vesztes logikája elutasítja, a fegyverek üvöltésével, amelyek ma is megakadályozzák, hogy szállásra leljen a világban” – idézte az egyházfő Lukács evangéliumának Jézus születésére vonatkozó részét.

A pápa úgy vélte, az emberek diktálta történelemben a világ hatalmat és dicsőséget keres, mindent sikerrel és eredménnyel mér, számokkal, pontosan úgy mint egy népszámlálás során. A teljesítmény rögeszméjében élünk – tette hozzá.

Isten nem teljesít, nem felülről lefele hat erővel, hanem alulról, szeretettel – tette hozzá.

A pápa úgy vélte, az emberek gyakran pogány istent imádnak: hatalmas úrként képzelik el, aki a világi sikert, a fogyasztás bálványozását támogatja. Olyan istent, aki távol van és sértődékeny, segíti, aki szerinte jól viselkedik és megharagszik a rosszakra. Egy emberre formázott istent, aki csak arra hasznos, hogy megoldja a problémáinkat, megszabadítson a bajoktól, és sajátjait segíti másokkal szemben.

Ezzel szemben az igazi Isten „nem használ varázspálcát, nem a mindent és azonnal kereskedelmi jelszó istene, nem ment meg minket gombnyomásra, hanem a közelünkben van, hogy belülről változtassuk meg a valóságot” – fejtette ki Ferenc pápa.

Hangoztatta, a karácsony sem a mézes-mázos érzelmek és a világi kényelem keverékének ünnepe, a jászol Isten arcát fedi, ami nem más, mint irgalom, könyörület, szeretet.

Ferenc pápa kijelentette, miközben úgy érezzük, hogy teljesítményünk nem felel meg az ítélkező és megbocsátani nem képes világban, amelyben gyengeségeink, bukásaink, problémáink miatt alkalmatlannak látszunk, Jézus számára mindenki értékes: „egyetlen ember sem számít puszta számnak, mindenkinek arca van” – hangoztatta a pápa.

A fényárban úszó Szent Péter-bazilika teljesen megtelt egyháziakkal és hívőkkel.

Bíborosok az oltárnál elhelyezett jászolnál, amelyben a gyermek Jézus szobra fekszik Ferenc pápa karácsony szentestéjén pontifikált miséjén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. december 24-én (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

A Vatikán adatai szerint 6500-an vettek részt a szertartáson. Aki nem fért be a bazilikába, a téren kivetítőkön követte a misét.

A mise elején levették a kendőt az oltárnál elhelyezett jászolról, és a gyermek Jézus szobránál népviseletbe öltözött gyerekek helyeztek el virágot a kontinensek képviseletében, az idén Olaszországból, Mexikóból, Elefántcsontpartról, Indiából és Koreából.

origo.hu

Már Szoboszlai Dominik utódjával tárgyalnak Liverpoolban

ripost.hu

Élő adásban sírta el magát a műsorvezető, tragikus hírt közölt a kollégájáról

borsonline.hu

Zokoghatnak Madeleine McCann szülei: lezárták az ügyet, azonosították a gyereket

vg.hu

Elképesztő ára van annak a bornak, amit Orbán Viktor adott a kínai elnöknek

metropol.hu

Ekkor érkezik az égszakadás, erre jobb felkészülni

mandiner.hu

Kapaszkodjunk meg – Magyarország kvázi nagyhatalommá vált, és ehhez még csak pénz és fegyver sem kellett neki

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

mindmegette.hu

Mostantól akár félmilliós büntetést is kaphat, aki a strandon sörözik

ripost.hu

Luxusórát villantott Majka 12 éves fia: leleplezzük, mennyit ér, ami a csuklóját díszíti

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Egy politikus nevével is visszaélt Magyar Péter munkatársa

POLITIK

Ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti.

POLITIK

Németország: 10-ből 6 bűncselekmény a migránsokat terheli

POLITIK

Készen állnak a világháborúra az oroszok