POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.10.

Egyre durvuló iszlamista tüntetések Európában

És persze keményen támadják a zsidókat...

Mindennapossá váltak az iszlamista és zsidóellenes megmozdulások a világban. Európában ezúttal Spanyolországban vonultak utcára a palesztin-párti tüntetők, míg a Közel-Kelet több országában is forronganak a muszlimok. Libanonban, Jemenben és Jordániában is voltak Izrael-, valamint Amerika-ellenes demonstrációk.

Több száz ember formált élő, palesztin zászlót pénteken a spanyolországi Guernicában. A palesztinokkal szimpatizáló emberek a város piacterén gyűltek össze.

A spanyol polgárháború alatt ugyanis ezen a helyen zajlott a történelem egyik első, civil célpontok elleni légitámadása. A tüntetők

a Gáza elleni izraeli csapásokat a német Luftwaffe 1937-es bombázásához hasonlítják.

Üzenetük megerősítésére Pablo Picasso guernicai bombázásról készített művét is beleépítették a tömegjelenetbe.

A háború kitörése óta a nyugati világ számos országában

rendszeresek a palesztinpárti és zsidóellenes tüntetések,

a muszlim országokban pedig gyakorlatilag napi szintűek a megmozdulások. Pénteken tízezrek gyűltek össze Jemen fővárosában, hogy azonnali tűzszünetet követeljenek Gázában. Az Izrael-ellenes szólamokat skandáló demonstrálók között sokan vállaltan

a jemeni kormánnyal szemben álló, szeparatista hútikat támogatják,

akik a háború kitörése óta már többször rakétákat lőttek ki Izraelre.

„Ha kell, minden pénzünkkel és fegyverünkkel Jeruzsálembe vonulunk. A palesztinok a testvéreink, ezért készek vagyunk a vérünket adni értük” – mondta egy tüntető férfi.

A zsidó állammal szomszédos országokban is egyre

erősödnek az antiszemita és az Amerika-ellenes hangok.

Jordánia fővárosában pénteken tömegek tüntettek az ammáni amerikai nagykövetség előtt. A felvonuláson résztvevők transzparensein az

„Amerika az agresszor”

felirat volt olvasható.

„Azt üzenjük az Egyesült Államoknak, hogy kétmillió muszlimmal veszélyeztetik a kapcsolatukat, amikor részt vesznek az etnikai tisztogatásban. Követeljük, hogy az amerikaiak kezdeményezzenek tűzszünetet! Ha ezt nem teszik meg, azt mi, jordániai arabok nem fogjuk megbocsátani” – mondta egy tüntető nő.

Bejrútban az emberek a francia nagykövetség elé gyűltek össze.

A demonstrálók a szájuk leragasztásával és kartondobozokból készített koporsókkal vállaltak szolidaritást a háború palesztin áldozataiért.

„Azért jöttünk a francia nagykövetség elé, mert elítéljük Franciaország, Anglia és az Egyesült Államok részvételét a gázai vérontásban” – mondta egy demonstráló.

A libanoni-izraeli határon a bombázások hangja mostanra mindennapossá vált.

A Hezbollah és az izraeli erők tűzharcainak már mindkét oldalon több áldozata van.

Csütörtökön egy izraeli nyugdíjas vesztette itt életét, a Reuters pedig azt állítja, egy riporterük életét vesztette, és többen megsérültek, amikor egy izraeli tank korábban egy Libanonban forgató nyugati újságírókból álló csoportra nyitott tüzet.

Az Egyesült Államokban és Európában is folytatódtak a palesztinpárti tüntetések ezen a héten. A főként bevándorló hátterű tiltakozók azt követelik, hogy Izrael szüntesse be a Hamász ellen indított támadásait. Franciaországban egy katonai temetőben zsidó síremlékeket gyaláztak meg, Szlovéniában pedig megrongálták a fővárosban található zsidó közösségi központ bejáratát.

Hatalmas közlekedési fennakadást okoztak palesztinpárti tüntetők a San Franciscót Oaklanddel összekötő hídon. Keresztben álló autókkal lezárták a forgalmat és molinókat feszítettek ki. Ezeken a többi között azt követelték, hogy az Egyesült Államok ne nyújtson katonai támogatást Izraelnek, amely az október 7-i terrortámadás óta harcol a Hamász terrorszervezettel.

Rohamrendőrökkel csaptak össze Washingtonban a palesztinpárti tüntetők.

 

A rendkívül erőszakos és engedély nélkül megtartott demonstrációt szabályos utcai harcok árán tudták csak megfékezni a rendőrök.

Palesztinokat támogató tüntetők a washingtoni Freedom téren, a háttérben a kongresszus épülete, a Capitolium 2023. november 4-én (Fotó: MTI/AP/José Luis Magana)

Közben egyre aggasztóbb méreteket ölt az antiszemitizmus Európában is. Franciaországban, ahol a legtöbb zsidó él, szinte folyamatosan éri valamilyen támadás a közösséget. A legutóbbi incidens Oise regióban, Párizstól 40 kilométerre történt egy első világháborús katonai temetőben. Itt zsidó katonák síremlékét rongálták meg.

Egyértelműen antiszemitizmusról van itt szó. A temetőben ötszáz sír van, ezek közül tíz zsidó katonának állít emléket, csak ezeket rongálták meg” – mondta a temető fenntartásával foglakozó egyesület vezetője.

Szlovéniában ismeretlen tettesek megrongálták a ljubljanai zsidó központ kapuját. Fekete festékkel egyenlőségjelet festettek egy Dávid-csillag és egy horogkereszt közé.

Elítéljük a szlovéniai zsidó közösség ellen egyre jobban terjedő gyűlöletet és intoleranciát. Reméljük a rendőrség a lehető leggyorsabban elfogja az elkövetőket. Ami történt az borzasztó” – mondta Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter. Hozzátette, a közel-keleti háború kitörése óta a szlovén rendőrség megerősítette a zsidó temetők és a zsinagógák őrzését országszerte.

A Fehér Ház is elítélte, hogy egy philadelphiai kóser étterem előtti antiszemita incidensbe torkollt a múlt héten egy palesztinpárti szimpátiatüntetés.

Ez antiszemitizmus, és semmi nem jogosíthat föl senkit, hogy célba vegyen egy izraeli ételeket kínáló éttermet, csak mert nem ért egyet az izraeli politikával” – mondta a Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates, hozzátéve, hogy ez világosan felfedte azt a könyörtelen és értelmetlen kettős mércét, amely olyan jellemző az antiszemitizmusra.

Vasárnap délután palesztinbarát tüntetők a kóser falafelező előtt népirtással vádaskodó antiszemita rigmust skandáltak.

Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója szerint az eset egyértelműen nem békés tiltakozás, hanem égbekiáltó antiszemitizmus.

Az éttermet azért vették célba, és támadták meg, mert a tulajdonosa zsidó és izraeli. Ez a gyűlölet és elvakultság a történelem sötét időszakát idézi” – írta Shapiro az X-en.

Az Izrael és a Hamász közti fegyveres konfliktus miatt az utóbbi időben számos tüntetést tartottak az Egyesült Államokban is, és a háborúval összefüggésben több esetben jelentettek antiszemita és iszlamofób incidenseket és támadásokat egyaránt.

Elérkezett az ideje, hogy a zsidók hallassák szavukat az antiszemitizmussal, a terrorizmussal és a közömbösséggel szemben – jelentette ki Victor Fadlun, a római zsidó közösség elnöke az MTI-nek a Rómában rendezett megmozduláson, amelyen a jobboldali olasz kormánypártok is részt vettek.

Victor Fadlun elmondta, hogy Olaszországban az utóbbi két hónapban több palesztinbarát tüntetést tartottak, a zsidó közösségnek azonban ez volt az első országos szintű megmozdulása a Hamász terrorista szervezet október 7-i Izrael-ellenes támadása óta.

„Most volt az ideje, mivel észrevettük, hogy senki sem vonul utcára helyettünk. Elengedhetetlen, hogy tüntessünk: szükség van arra, hogy kivigyük az embereket a terekre, felébresszük őket a közönyből, megmozgassuk az olasz társadalom legjavát” – hangoztatta Fadlun az MTI tudósítójának.

Hozzátette, az utóbbi évtizedekben úgy érezték, gyengül az antiszemitizmus, de az utóbbi két hónapban hirtelen és teljes erővel felszínre tört az iskolákban, egyetemeken, a fiatalok között is, amit aggasztónak nevezett.

„Az antiszemitizmus nemcsak a zsidóság, hanem az egész társadalom számára problémát jelent”

– jelentette ki a színpadon tartott felszólalásában.

Úgy vélte, az október 7-én történt „mészárlást a közvélemény gyorsan kitörölte az emlékezetéből, több száz izraeli nő megerőszakolásával, a zsidó gyerekek elleni erőszakkal együtt (..) ez az antiszemitizmus!”.

Az olaszországi zsidó közösségek Róma központjában, a Popolo téren rendeztek tüntetést „Nem az antiszemitizmusra, nem a terrorizmusra” címmel. A megmozdulás szigorú biztonsági intézkedések között zajlott, a téren felállított színpad közelébe csak 2500 embert engedtek be, egyesével ellenőrizve őket.

A tömeg izraeli, olasz és európai uniós zászlókat lobogtatott, de feltűntek szivárványszínű békezászlók is. A római megmozdulás résztvevőit Jichák Hercog izraeli államelnök videóüzenetben köszöntötte. Felolvasták a holokauszt túlélő Liliana Segre olasz szenátor levelét is.

Levetítették az olaszországi stadionokban a szélsőséges szurkolótáborok antiszemita megnyilvánulásait, a Rómában megrongált buktatókövekről készült felvételeket, az olasz épületre festett horogkeresztes Dávid-csillagokat.

A szintén beszédet mondó Noemi Di Segni, az olaszországi zsidó közösségek (Ucei) elnöke felhívást intézett Ferenc pápához, arra kérve, ne helyezze ugyanarra a szintre Izraelt és az összes palesztint, mivel ez nem segít a párbeszédben.

„Segíteni úgy lehet, ha a palesztin nép megszabadul a halálosztó terroristáktól”

– hangoztatta Di Segni.

A megmozduláson a jobboldali kormánypártok és a baloldali ellenzék is képviseltette magát. Taps fogadta a miniszterelnök-helyettes Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét, aki a színpadról Izraelt éltette. Hasonló fogadtatásban részesült Antonio Tajani külügyminiszter, a Hajrá Olaszország (FI) politikusa is.

Jelen volt a feminista mozgalom egy része is, amely elhatárolódott attól, hogy a nők jogaiért tartott legutolsó tüntetésen palesztin zászlókat lobogtattak.

A tüntetésen résztvevő olasz iszlám vallási közösség (Coreis) imámja, Mustafa Roma az MTI-nek azt mondta, muzulmánoknak, zsidóknak és más vallásúaknak közösen kell tenni a társadalomban kígyóként kúszó antiszemitizmus és erőszak ellen.

origo.hu

Baloldali, háborúpárti merénylet Fico ellen - itt vannak a drámai fotók

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

borsonline.hu

Szinte senki nem tud helyesen válaszolni erre a 10 kérdésre! Teszteld a földrajz tudásod!

magyarnemzet.hu

Sztankovics mindenkit lóvá tett az olaszokkal, máris megvan az új csapata

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

vg.hu

Ebben a magyar városban nyílik a legújabb KFC – felkészül a Burger King

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek élete legjobb nyara következik 2024-ben

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

ripost.hu

4 csillagjegy, akik szakítás után is megszállottan ragaszkodnak az exükhöz

ripost.hu

„Nem akarom, hogy meghaljon” - A világon egyedüliként küzd genetikai betegségével a 6 éves tündéri lány

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

A Fidesz szavazói kitartanak, nem pártolnak el

POLITIK

Egyre csak szaporodnak a nyugati háborúpárti nyilatkozatok

POLITIK

Az ukránok szerint visszaszorították az oroszokat

POLITIK

Kocsis Máté: A választás tétje béke vagy háború