POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.27.

A karácsony eltörléséért tüntettek New Yorkban

Jézus palesztin volt?

New Yorkban a hatóságok nyomozást indítottak kedden, miután palesztinpárti tüntetők összecsaptak a rendőrökkel karácsony napján.

Hétfőn tüntetők százai vonultak New York belvárosának legismertebb karácsonyi helyszínére, a Rockefeller Center karácsonyfájához azzal a céllal, hogy a „Karácsonyt töröljék”, szlogenjeikkel pedig többi között az Izrael elleni felkelést, az intifádát éltetve.

Ezt követően a belváros több pontján dulakodás alakult ki, többi között a Szent Patrik székesegyház közelében, és a Grand Central Station-nél, a város főpályaudvaránál.

Utóbbi helyen a tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak, amelynek során többen megsérültek, köztük legkevesebb egy rendőr.

A palesztinpárti aktivisták közül a hatóságok többeket letartóztattak, New York város rendőrségének szóvivője kedden azt közölte, hogy a vizsgálat tart.

Karácsonykor a fővárosban, Washingtonban néhány tucat palesztinpárti tüntető jelent meg Lloyd Austin védelmi miniszter és Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó otthonánál, és a két helyszínen az amerikai külpolitika ellen tiltakoztak.

Karácsonyi ünneplőket zavartak meg New Yorkban, két helyszínen is, palesztin párti tüntetők. Azt követelték, hogy amíg a Közel-Keleten háború dúl, senki ne ünnepelje a karácsonyt. A Hamász terrorszervezet október 7-én terrortámadást indított Izrael ellen. A zsidó állam ezután indított háborút a Gázai övezetben.

Ne legyen karácsony, ne legyen ünneplés!” – ezt kiáltozta több száz palesztin New Yorkban. A felvonulók Manhattanban a Rockefeller központnál felállított hatalmas karácsonyfa körül tiltakoztak, ahol ilyenkor hagyományosan turisták és helyiek ezrei gyűlnek össze, hogy együtt ünnepeljék Jézus Krisztus megszületését.

A palesztin tüntetők átvonultak a feldíszített téren és azt kiálltozták, hogy amíg harcok folynak a Közel-Keleten ne ünnepelje senki sem a karácsonyt. Több felvonuló az intifádát, azaz az Izrael elleni felkelést éltette.

Jézus palesztin volt és Betlehemben született, ezért ott a Gáza melletti kiállás jelképeként és a rengeteg áldozat miatt nem ünneplik idén a karácsonyt. Senki sem ünnepelhet amíg a civileket támadják!

– mondta egy tüntető.

A demonstrálók egy építményt vittek magukkal ezen romokon ülő Szűz Máriát ábrázolták, ahogy karjában véres lepelbe csomagolt halott gyermeket, Jézus Krisztust tartja.

A palesztinok felvonulása rövid időn belül dulakodásba torkollott.

Az eredetileg békés, háború és erőszak elleni tüntetetés résztvevői rátámadtak a rendőrökre, lökdösték őket. Több tüntető arca nem látszott , mert a palesztin ellenállást jelképező kendővel teljesen letakarták a fejüket.

Miután a helyzet egyre súlyosabbá vált és egyre többen támadtak a rendőrökre, megérkezett az erősítés, voltak akit földre tepertek a rendőrök, csak így tudták megfékezni és megbilincselni.

Több, a rendőrökkel erőszakoskodó tüntetőt őrizetbe vettek, az incidensben rendőrök sérültek meg.

A Washington Square Parkban százak gyűltek össze, hogy az ünnep alkalmából karácsonyi énekeket énekeljenek együtt.

Javában tartott a közös éneklés, amikor palesztin tüntetők autókkal jelentek meg a helyszínen.

Folyamatosan dudáltak, majd röviddel később palesztin-párti demonstrálók érkeztek zászlókkal, hangosbemondókkal. Szabad Palesztinát követeltek és azt, hogy senki ne ünnepelje a karácsonyt. A közös karácsonyi éneklésnek ezzel vége szakadt.

Muzulmán tüntetést tartottak karácsonykor az északkeleti Monfalcone városában, a tüntetők egyenlőséget követeltek a vallásgyakorlásban is az olaszok és a bevándorlók között; a polgármester szerint viszont a muzulmán közösség saját szélsőséges életmodelljét akarja elismertetni, semmilyen tiszteletet nem tanúsítva a keresztény karácsony ünnepe iránt.

Az Ansa hírügynökség jelentése szerint legalább nyolcezren vonultak végig Monfalcone belvárosában a muzulmán közösség imahelyeinek korábbi bezárása ellen tüntetve.

A megmozduláson a helyi és Olaszország más részeiből érkezett muzulmánok, valamint az őket támogató szervezetek és politikusok vettek részt. „Mindannyian Monfalcone lakosai vagyunk. Nemet mondunk a megosztottságra” – írták a menetet vezető transzparensre. A tüntetők olasz és európai zászlókat lobogtattak.

 

A demonstrációt Monfalcone iszlám vallási közössége vezetője, a szenegáli Bou Konate szervezte, aki 1984 óta él az országban, és korábban kétszer is a városi önkormányzati testület tagja volt.

Úgy nyilatkozott, a tüntetéssel a polgármesternek Anna Maria Cisintnek, a Liga politikusának akartak üzenni: nyissa meg mindenki előtt a várost, ahol a lakosok egyharmada bevándorló. „Készen állunk az együttműködésre” – hangoztatta.

Sani Bhuiyan, a város első bangladesi származású önkormányzati képviselője, akit a baloldali Demokrata Párt (PD) színeiben választottak meg, úgy látja, a polgármester diszkriminálja a muzulmánokat nemcsak imahelyeik felszámolásával, hanem akkor is, amikor a terekről eltávolítja a padokat, ahol gyülekezni szoktak, amikor korlátozza az iskolákban a bevándorló gyerekek osztályonkénti létszámát, betiltja, hogy a muzulmán nők fedett testtel fürödjenek az uszodákban és strandokon, valamint nem engedélyezi a krikettet.

A tüntetéssel egy időben Anna Maria Cisint a város főterén rendezett karácsonyi ünnepséget vezette. Videón bejelentkezett a Liga vezetője, Matteo Salvini és Massimiliano Fedriga, Friuli Venezia Giulia tartományi elnöke, aki szintén a Liga politikusa.

A polgármester kijelentette, a tüntetés időzítése is bizonyította, hogy a muzulmán közösség saját szélsőséges, iszlám életvitelét akarja keresztülvinni.

„Egyik oldalon Jézus születését akarjuk ünnepelni, ami keresztény hagyományunk legjelentősebb pillanata, és civilizációnk alapját képzi. A másik oldalon méltatlan tiltakozás zajlik, amely intoleranciát hirdet társadalmi szokásainkkal és törvényeinkkel szemben”

– hangoztatta Anna Maria Cisint. A polgármester hangsúlyozta, hogy az úgynevezett iszlám kulturális központok, ahova a muzulmánok imádkozni jártak, nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak. Megjegyezte, az iszlám imahelyeken a palesztin terrorizmust éltetik, valamint a nőkkel szembeni elnyomást.

A polgármester hangoztatta, aki olasz zászlókkal vonul fel, tartsa tiszteletben az olasz törvényeket,

kultúrát, hagyományokat, tanuljon meg olaszul, tisztelje a nőket. „Csak ezek után indulhat párbeszéd. December 23-án tüntetni értékeinket sérti, és milyen indoklással? Azért, mert szabad övezetet, felmentést akarnak az olasz törvények alól” – jelentette ki Anna Maria Cisint.

A muzulmán közösség tagjai azóta nem rendelkeznek imahellyel, miután a polgármester november közepén két kulturális központot bezáratott, majd nem engedélyezte, hogy egy parkolóteret használjanak a pénteki imára.

A harmincezer lakosú Monfalconéban majdnem kizárólag bangladesi bevándorlók élnek, akik a hajógyárban találtak munkát. Az iskolások hatvanöt százaléka muzulmán. A polgármester korábban kijelentette, hogy a muzulmán közösség tagjai elutasítják az integrációt, és nem tartják tiszteletben sem az alkotmányos, sem a törvényes előírásokat. „Nem vagyok rasszista, a saját közösségeinket akarom fenntartani. Ha nem változik valami, tíz éven belül elveszítjük identitásunkat” – hangoztatta. Nyilatkozataiban aggasztónak nevezte a helyzetet hangsúlyozva, hogy iszlamizációs folyamat zajlik, amelynek célja a helyi lakosság helyettesítése.

Feszültséget keltett Olaszországban Monfalcone város polgármesterének döntése, aki biztonsági okokból nemet mondott arra, hogy a helyi muszlim bevándorlók imahelyként egy üresen álló parkolót használjanak. Két iszlám kulturális központra is lakat került.

A pénteki imát nem tudták megtartani a harmincezer lakosú, az ország északnyugati részén fekvő Monfalconéban élő mintegy hétezres muszlim közösség tagjai.

A polgármesteri hivatal nem engedélyezte, hogy egy volt szupermarket előtti területen tartsák meg az imát. Az üzletet és az előtte levő parkoló területét korábban a közösség megvásárolta, és jelenleg átépítés alatt áll. Indoklásként az önkormányzat azt hangoztatta, hogy – építési területről lévén szó – nem biztonságos a gyülekezéshez.

Így a nagyrészt bangladesiekből álló közösség továbbra is imahely nélkül marad, miután Anna Maria Cisint polgármester november 15-én bezáratta a városban működő két kulturális központot, melyek addig imahelyként szolgáltak.

A város első embere szerint nem lehet kulturális intézetként feltüntetni azt a helyet, ahol nagy létszámban gyülekeznek naponta többször imára.

Monfalcone muszlim közösségének vezetője, a szenegáli Bou Konaté a közösségi csatornákon azt hangoztatta, hogy megfosztották őket vallásuk szabad gyakorlásától. Bejelentette, hogy személyét fenyegetések érték, egyebek között a Korán elégetett lapjait juttatták el hozzá.

A feszült légkört bizonyítja, hogy a város két plébánosa közleményben szólította fel nyugalomra a karácsonyra készülő katolikus híveket, arra kérve őket, hogy ne féljenek – jelentette a La Repubblica napilap hétfőn. Anna Maria Cisint, aki egyben a Liga kormánypárt politikusa, hónapok óta nyílt harcot hirdetett meg a szerinte veszélyes „iszlamista invázió” ellen.

Nyilatkozataiban aggasztónak nevezi a helyzetet hangsúlyozva, hogy iszlamizációs folyamat zajlik, amelynek célja a helyi lakosság „kicserélése”. A bevándorlók a kétezres évek elejétől költöztek Monfalconéba a helyi hajógyár kínálta munkahelyek miatt, és a polgármester szerint a „túl engedékeny” családegyesítési politika tovább erősítette a muszlimok jelenlétét.

Az általános iskolákban tanulók 65 százaléka iszlám vallású. Anna Maria Cisint úgy látja, hogy a muszlim közösség tagjai elutasítják az integrációt, és nem tartják tiszteletben sem az alkotmányos, sem a törvényes előírásokat. „Nem vagyok rasszista, a saját közösséginket akarom fenntartani, ha nem változik valami, tíz éven belül elveszítjük identitásunkat” – hangoztatta.

December elején közölt videóüzenetében Cisint kijelentette: elérkezett az ideje, hogy a bevándorlók megértsék, Olaszországban vannak, Monfalconéban élnek.

„Tudomásul kell venniük, hogy tűrési képességünk határára jutottunk, nem tudjuk tovább elviselni, hogy ránk kényszerítsenek olyan életszabályokat, melyeket nem vallunk magunkénak, nem bírjuk tovább az iszlám megszállást” – mondta a polgármester.

Hozzátette:

amikor engedélyt adott arra, hogy a muzulmánok a város egyik terén tartsák meg imájukat, a rendezvény Izrael-ellenes tüntetésbe torkollott, „Allah akbár” kiáltásokkal.

Kifejtette: aki Monfalconéban él, annak el kell ismernie a nők méltóságát, engednie kell, hogy a nők dolgozhassanak, kimehessenek az utcára, ne kelljen teljes testüket elfedő burkát viselniük, amelyet a kislányokra is rákényszerítenek. Véget kell vetni annak is, hogy a termékeny korba ért lányokat visszautaztassák Bangladesbe férjhez menni – tette hozzá Cisint.

A polgármester még júliusban elrendelte, hogy az uszodákban és a tengerparton a nők nem takarhatják el testüket burkinivel. Az ellenzéki baloldali Demokrata Párt (PD) helyi migrációs felelőse, Linda Tomasinsig szerint Monfalcone polgármestere keresztes hadjáratot folytat, ami bármikor robbanásveszélyes helyzetet teremthet.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott