POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.09.

Katar próbál közbenjárni a túszok kiszabadítása érdekében

Cserébe rövid tűzszünetet kérnek...

Háromnapos humanitárius fegyverszünet reményében közvetít Katar az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti gázai övezeti konfliktusban tizenkét túsz, közöttük hat amerikai elengedéséért cserébe – közölte szerdán egy palesztin tisztségviselő a Hamásztól származó információra hivatkozva.

Dohában már korábban közölték: Katar a közvetítést az Egyesült Államokkal egyeztetve folytatja.

Ejlon Lévi izraeli kormányszóvivő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva nem kívánta kommentálni a tárgyalásokkal kapcsolatos nyilatkozatokat.

Október 7-én egy átfogó műveletben a Hamász fegyveresei több mint 240 embert ejtettek túszul Izraelben. A túszok között több külföldi, így tíz amerikai is van.

Izrael értésre adta, hogy a túszok elengedése előtt nem egyezik bele humanitárius tűzszünetbe.

Katar, ahol a Hamász politikai irodát működtet, és amely többmillió dollárnyi pénzügyi segítséget nyújtott már Gázának, októberben már sikeresen közvetített négy túsz – egy amerikai nő és a lánya, valamint két izraeli nő – elengedésében.

Vasárnap Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnök közölte, hogy „az Izrael okozta nehézségek ellenére” folytatja a közvetítést.

Egy nagyobb humanitárius szünet megtartására szólított fel szerdán a Gázai övezetben Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Hamász által túszul ejtett foglyok szabadon bocsátása és a segélyszállítmányok bejutásának biztosítása érdekében.

Kanada korábban már több alkalommal is a harcok szüneteltetését sürgette a segélyek bejuttatásának érdekében, de ezidáig tartózkodott egy hosszabb szünet javaslatától.

Nem szükséges a borzalmakat részleteznem. Ezek miatt követelünk egy jelentősebb humanitárius szünetet, amely lehetővé teszi az összes zsidó túsz szabadon engedését és a külföldi állampolgárok Gázából való elszállítását” – mondta Trudeau szerdán újságíróknak nyilatkozva.

A kanadai miniszterelnök „rémisztőnek” nevezte az antiszemitizmus világszintű növekedését, és megemlítette, hogy Molotov-koktélokat dobtak kanadai zsinagógákra is.

Jelentősen csökkentette működését szerdán az egyik nagy gázavárosi kórház az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború és a Gázai övezet izraeli blokádja miatt fellépett üzemanyaghiány következtében.

Az Al-Kudsz kórházban le kellett állítani a műtéteket, a röntgenvizsgálatokat és a mágneses képalkotó vizsgálatokat (MRI) – közölte a palesztin vöröskereszt.

A humanitárius szervezet szerint ki kellett kapcsolni a központi áramfejlesztőt is, csak egy kisebbet használnak.

Naponta mindössze két órán át van áram a kórház három épületében, amit arra tud felhasználni az ott tartózkodó mintegy 14 ezer menekült, hogy főz és feltölti a mobiltelefonját.

A Hamász vezette egészségügy-minisztérium szóvivője, Asraf al-Kudra szerint 120 egészségügyi intézményt ért találat az izraeli hadjárat során, 18 kórház és 40 rendelőintézet működésképtelen.

Trudeau rámutatott, hogy a munka nehezét egy életképes Palesztin állam és egy biztonságos Izrael fenntartásához vezető kétállami megoldás jelenti.

Olaszország műtőkkel és kórházzal felszerelt hadihajót küld a Gázai övezet partjaihoz. Az olasz kezdeményezés a NATO-tagállamokkal és más európai és közel-keleti országokkal történt megállapodások eredményeként valósul meg.

Elsőként hajtunk végre ilyen humanitárius műveletet a térségben, de reméljük, hogy más országok is követni fogják a példánkat” – mondta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter szerdán Rómában.

Az olasz haditengerészet Vulcano nevű hajója a Gázai övezet lezárt partvidékének sérültjeit fogja ellátni. Crosetto szerint a kórházhajó fedélzetén 170 fős legénység, köztük harminc orvosi vészhelyzetekre kiképzett haditengerész szolgál.

A hajó indulását szerdára tervezték a Róma melletti Civitavecchia kikötőből. A Vulcano először Ciprus felé indul, és onnan hajózik a Gázai övezethez legközelebbi partokhoz.

Megérkezése után a sérülteket a fedélzetre viszik, majd ellátásuk után visszaszállítják őket a partra.

A hajót az Izrael és a Hamász közötti háború által érintett területek közelébe akarjuk telepíteni, hogy egyértelműen jelezzük, hogy Olaszország mit gondol, és hogyan kíván a palesztin nép felé fordulni” – mondta Crosetto.

A miniszter hozzátette: úgy gondolja, hogy a kórházhajó működését a palesztinok és az izraeliek is örömmel fogadják.

Crosetto szerint egy tábori kórházat is Gázába küldenek, hogy a szárazföldön is orvosi segítséget nyújthassanak a sérülteknek.

Az olasz kezdeményezés a NATO-tagállamokkal és más európai és közel-keleti országokkal történt megállapodások eredményeként valósul meg.

Egy szállítmány orvosi felszerelés és gyógyszerek érkeztek a Gázai övezet északi részében lévő Sifa kórházba – közölte szerda este az ENSZ, kiemelve, hogy még többre van szükség.

A világszervezet palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői közös nyilatkozatban számoltak be arról, hogy „a könyörtelen bombázások által a személyzetünket és partnereinket fenyegető hatalmas kockázatok ellenére” a segélyek elérték Gáza legnagyobb kórházát.

Hangsúlyozták, hogy

a háború több mint egy hónappal ezelőtti kezdete óta ez a létfontosságú szállítmány csak a második volt, amely a Gázavárosban található kórházba érkezett.

„Bár üdvözlendő, az általunk szállított mennyiség messze nem elegendő a Gázai övezet hatalmas szükségleteinek kielégítésére” – hangoztatta Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Közleményükben leírták a „katasztrofális” körülményeket, amelyek között a kórház működik. Az orvosok kénytelenek a folyosókon, a padlón vagy a szabadban operálni, „miközben a betegek a gyógyszerek és az altatószerek hiánya miatt kínzó és szükségtelen fájdalmaknak vannak kitéve”.

A két vezető elismeréssel adózott a Sifa kórház orvosainak, ápolóinak és személyzetének, akik „hősiesen reagáltak a kétségbeejtő helyzetre”. Hozzátették ugyanakkor, több támogatásra van szükségük a helyi egészségügyieknek. „A Gázai övezet északi részét nem lehet és nem szabad elszigetelni, és nem szabad megfosztani a humanitárius segélyektől” – hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy Sifa és más kórházak hiányt szenvednek az orvosi ellátásban, a gyógyszerekben és mindenekelőtt az üzemanyagban, amelyet Izrael a harcok kezdete óta nem enged be Gázába.

„Üzemanyag nélkül a kórházak és más alapvető létesítmények, mint például a vízsótalanító üzemek és a pékségek nem tudnak működni, ami minden bizonnyal sok ember halálához fog vezetni” – állapították meg.

Egy palesztin tisztviselő beszámolója szerint nem menekítettek ki sebesült palesztinokat és nem evakuáltak külföldi állampolgárokat szerdán a Gázai övezetből Egyiptomba a rafahi határátkelőn keresztül,

ami november elseje óta a második ilyen eset.

Az átkelő azért maradt zárva, mert Izrael nem hagyta jóvá a szerdán evakuálandó sebesültek listáját, amelyet a Hamász iszlamista terrorszervezet hatóságai küldtek Egyiptomba – közölte az AFP francia hírügynökséggel az átkelőhelyek igazgatásáért felelős tisztviselő.

A terminált november 3-án és 4-én már bezárták hasonló okok miatt. A Gázai övezetet Egyiptommal összekötő rafahi átkelő november 1-jén nyílt meg újra, hogy lehetővé tegye a kis palesztin területen rekedt külföldiek és kettős állampolgárok evakuálását. Ez az egyetlen olyan be- és kilépési pont a Gázai övezet határán, amelyet nem Izrael ellenőriz.

origo.hu

60 éves lett A farm, ahol élünk tinisztárja, így néz ki most – képek

origo.hu

Fordulat jön a háborúban Putyin miatt

borsonline.hu

Fergeteges gólyahír: megszületett kedvenc színésznőnk kisbabája

magyarnemzet.hu

Zidane sokatmondóan reagált a Real győzelmére a Bayern München ellen

ripost.hu

"Pusztító magyarok" - Szoboszlaitól és a magyar válogatottól meglepetést várnak az Eb-n

hirtv.hu

Ez várhat Szoboszlaira a Liverpoolban

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

astronet.hu

Erre lehetetlen felkészülni – együttállások a Bikában 2024.05.13-tól

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

„Tündöklő szépség” - Megmutatta gömbölyödő pocakját Iszak Eszti

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

ripost.hu

Egy korszak lezárul: válogatott csapatkapitánya elhagyja a Fradit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok megtámadtak egy orosz olajfinomítót

POLITIK

Orbán Viktor: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

POLITIK

Magyar Péter migrációpárti képviselőt küldene Brüsszelbe