Létrehozva: 2023.11.29.

Izrael elutasította a tartós tűzszünetet

Hiába követelték az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Izrael elutasította a tartós tűzszünet iránti követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén.

„Mindenki, aki a tűzszünetet támogatja, az alapjában véve a Hamász terroruralmának folytatását támogatja a Gázai övezetben” – jelentette ki Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet a New York-i tanácskozáson. Hangsúlyozta, hogy egy tűzszünettel Izrael nem tudja megvédeni polgárait.

Mint fogalmazott, nem lehet egyszerre tűzszünetet követelni és azt állítani, hogy megoldást keresnek a konfliktusra.

Emellett a radikális iszlamista Hamász nem partner egy megbízható békéhez – szögezte le.

„Nem veszik észre, hogy a tűzszünet és a béke iránti követelés önellentmondás?” – vetette fel Erdan. Kijelentette, hogy az erőszak csak akkor érhet véget, ha a Hamász átadta a túszokat és az Izrael elleni, október 7-i támadásban részt vett terroristákat.

António Guterres ENSZ-főtitkár és a BT-ülést vezető Vang Ji kínai külügyminiszter ugyanakkor átfogó, tartós fegyvernyugvást sürgetett a Gázai övezetben, azt hangoztatva, hogy az erőszak „olyan sorscsapásba fordulhat át, amely felemésztheti az egész régiót”.

Vang azt is bejelentette, hogy Kína további humanitárius segélyeket küld a palesztin térségbe. A szaúdi külügyminiszter szintén úgy fogalmazott, hogy az átmeneti tűzszünet elégtelen, tartós fegyvernyugvás kell a Gázai övezetben.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet arról beszélt, hogy

Washington az ideiglenes tűzszünet meghosszabbításában reménykedik, és sürgette Izraelt, hogy önvédelmi jogának gyakorlása során tegyen meg minden lehetséges intézkedést a polgári áldozatok elkerülésére.

„Minden a Hamász kezében van. Az izraeliek azt mondták, hogy ha (a Hamász) naponta tíz túszt elenged, akkor (a tűzszünetet) meghosszabbítják egy-egy nappal” – mondta Linda Thomas-Greenfield. Egyben közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra is attól tart, hogy a konfliktus kiszélesedhet.

Az amerikai ENSZ-nagykövet szóvá tette a másik palesztin lakosságú övezet, Ciszjordánia helyzetét is. Mint mondta, Washington aggasztónak tartja az izraeli telepesek túlkapásait a helyi palesztin lakosokkal szemben. Hozzáfűzte, hogy Washington ellenzi a zsidó telepek kibővítését Ciszjordániában.

Egy korábbi izraeli légitámadásban meghalt a Gázai övezetbe elhurcolt túszok közül a legfiatalabb, egy 10 hónapos csecsemő, valamint 4 éves testvére és édesanyjuk – közölte szerdán a palesztin térséget irányító radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok.

A tájékoztatás szerint Kfir Bibász, Ariel Bibász és anyjuk, Shiri Bibász halt meg. Az izraeli hadsereg közölte, hogy ellenőrzik az Izzedín el-Kasszám Brigádok állítását az október 7-i támadás alkalmával Izraelből elhurcolt túszok haláláról. A hadsereg azt is hangsúlyozta, hogy „a Hamász felel a Gázai övezetben lévő túszok biztonságáért”.

A Hamász terrorszervezet továbbra is kegyetlenül és embertelenül viselkedik” – szögezték le a közleményben, hozzátéve, hogy a Hamász „veszélyezteti a túszokat, köztük a gyermekeket is”.

A palesztinok a Telegram-oldalukon közölték azt is, hogy az ideiglenes tűzszüneti megállapodás keretében tervezett fogolycserétől függetlenül, az orosz állami vezetés kérelmére szabadon engednek két orosz túszt. Musza Abu Marzuk, az iszlamista szervezet politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője elmondta, hogy a két nő szabadon engedését gesztusnak szánják Moszkva felé.

Arra figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy a fegyveres konfliktustól szenvedő Gázai övezetben a halálozások számának jelentős megemelkedését okozhatják az egyre terjedő, főleg légúti és hasmenéses tünetekkel járó betegségek.

„A súlyos túlzsúfoltsággal párhuzamosan megnövekednek a járványos légúti fertőzések, a hasmenéses betegségek, a fertőző májgyulladás, a rühesség, a tetvesség és egyéb kórok kockázatai” – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X mikroblogon.

Mint írta, ez a zsúfoltság mellett a gyógyszerhiányra és a rossz higiéniai állapotokra is visszavezethető. Kiemelte, hogy már most 111 ezer légúti megbetegedést és 75 ezer hasmenéses beteget regisztráltak, s a páciensek csaknem fele ötévesnél fiatalabb gyermek. Ezenfelül 12 ezer betegnél rühességet, 11 ezernél tetvességet, 2500-nál fertőző bőrbetegséget és 1100-nál sárgaságot diagnosztizáltak.

„Tekintettel az életkörülményekre és a hiányzó egészségügyi ellátásra több ember halhat meg betegségben, mint a bombázásokban” – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén kijelentette, hogy a Gázai övezet „eposzba illő méreteket öltő humanitárius katasztrófa kellős közepén van”, és a világnak „nem szabad elfordulnia” ebben a helyzetben.

„Intenzív egyeztetések folynak a tűzszünet meghosszabbítása érdekében, amelyet nyomatékkal üdvözlünk, de úgy hisszük, hogy valódi humanitárius fegyvernyugvásra volna szükség” – jelentette ki Guterres a tanácskozáson.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) adatai szerint

az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus sújtotta térség több mint 2,2 millió lakójából, 1,8 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból a harci cselekmények elől.

Közülük 1,1 millióan az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) által fenntartott, de túlzsúfolt létesítményekben kerestek menedéket.

További 190 ezer ember iskolákban, rendezvénytermekben és gyülekezeti házakban, illetve őket befogadó családoknál húzódott meg.

Nyolcvanegy túsz szabadult ki mostanáig a Hamász fogságából, és a jelek szerint szerdán is hazatérhetnek többen a lassan két hónapos tortúra után. De még mindig több mint százötvenen vannak az iszlamisták fogságában, köztük külföldi állampolgárok is. A szabadulásuk attól függ, meghosszabbítják-e még egyszer a csütörtök hajnalban lejáró tűzszüneti megállapodást.

Összeverődött a kíváncsi tömeg kedden este Gázában, szinte teljesen körbevették a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársait. Mindannyian a túszokat szállító buszt várták.

A Hamász mellett ezúttal egy másik palesztin terrorszervezet, az Iszlám Dzsihád fegyveresei is ott voltak a fogolycserén. Ez a csoport is részt vett a dél-izraeli települések ellen indított, október hetediki terrortámadásban. Az akkor elrabolt túszok többségét most ez a terrorszervezet tartja fogva – még nagyjából százötven embert, a civilek mellett katonákat is.

Az iszlamisták tíz izraeli túszt adtak át a vöröskereszteseknek. Ezúttal csak nőket engedtek szabadon: a legidősebb 84, a legfiatalabb 17 éves.

A lány a kiskutyáját szorongatva szállt be a vöröskeresztes autóba. Édesanyjával együtt több mint ötven napot töltött a terroristák fogságában, akik egy külön megállapodás keretében két thaiföldi állampolgárt is elengedtek.

„A kiszabadultak már túlvannak az átfogó vizsgálatokon. Néhányan közülük megsérültek az elrablásuk, illetve a fogva tartásuk során. Egyikük sincs közvetlen veszélyben, de vannak, akik kezelést igényelnek. Mindent megkapnak, amire a gyógyulásukhoz szükségük lehet, és a családjaik is itt vannak velük” – mondta annak a tel-avivi kórháznak az igazgatója, ahová a kedden este kiszabadult embereket szállították.

Közben az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállása előtt több százan tüntettek, köztük a még mindig fogságban lévők rokonai is. A tűzszünet meghosszabbítását és a túszok mihamarabbi kiszabadulását követelték.

„Szerintem eleve túl lassan indult el a túszcsere, és az izraeli kormány most sem törekszik arra, hogy folytatódjon a tűzszünet. Pedig még mindig vannak gyerekek a túszok között. És külföldiek is. Mindent meg kell tenni, hogy ők – illetve a fogságban lévő férfiak, idősek és fiatalok egyaránt – hazamehessenek” – mondta az egyik tüntető.

A Hamász és Izrael között közvetítő katari diplomaták már kedden jelezték:

a palesztinok készek további négy nappal kiterjeszteni a csütörtök hajnalban lejáró tűzszüneti megállapodást, és folytatnák a túszcserét is.

A Hamász állítólag arra is hajlandó, hogy férfiakat, sőt, akár foglyul ejtett katonákat is szabadon engedjen, amennyiben az izraeliek is elengednek bebörtönzött palesztin férfiakat.

Az egyik lap információi szerint azonban az izraeli kormány legfeljebb tíz napra hosszabbítaná meg a tűzszünetet. A vezérkari főnök kedden arról beszélt, hogy a védelmi erők már a gázai hadművelet következő szakaszára készülnek.

origo.hu

Kialakult az Eb elődöntőinek pontos menetrendje

ripost.hu

Borbás Marcsi gyászol: „Sokkal szomorúbb hely lett a világ”

borsonline.hu

Műveltségi teszt: ha ebből a 10 régi magyar szóból csak 6-ot is ismersz, már átlagon felüli vagy!

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin pökhendi kirohanása Magyar Péter vesztét okozhatja

ripost.hu

Rád fog kacsintani a szerencse, ha ez a csillagjegyed

vg.hu

Rendkívüli kormányinfót tart Gulyás Gergely, fontos bejelentések jöhetnek

ripost.hu

Ne edd meg: visszahívták ezt a népszerű sajtot a magyar boltokból

astronet.hu

Szombaton a 876-os angyalszám és a Rák újhold komoly változásokat jelez

ripost.hu

Hoppá! Szoboszlai Dominik exe üzenhetett az új barátnőnek

ripost.hu

3 csillagjegy számára érzelmi robbanást hoz a szombati Rák-újhold

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

ripost.hu

Tóth Andi nem tudja nem szeretni: hatalmas csókot váltottak - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

A Dán Néppárt is csatlakozik hatodikként a Patrióták Európáért EP-csoporthoz

POLITIK

Migránslövöldözés Bécsben, többeket kórházba vittek

POLITIK

Ezért fontos a Türk Államok Szervezete

POLITIK

Az ukrán energetikai hálózatok támadják az orosz drónok