POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.06.
Módosítva: 2023.11.06.

Házról házra zajlik a háború Gázában

2500 terroristaközpontra mértek csapást.

Az iszlamistákhoz közeli források az állítják, hogy

az alagutakban több hónapra elegendő lőszert, élelemet és gyógyszereket halmoztak fel, így készen állnak a hosszú harcra Izraellel.

A Hamász egységei gerillataktikát alkalmazva, a romos épületek között bujkálva, lesből támadnak az izraeli páncélosokra. Az izraeli védelmi erők igyekeznek felszámolni az iszlamisták állásait. Közlésük szerint eddig

már több mint 2500, terroristák által irányított célpontra mértek csapást.

A hadsereg továbbra is arra kéri a lakosokat, hogy a biztonságuk érdekében vonuljanak délre.

A civilek szabad elvonulása érdekében újabb és újabb, korlátozott ideig biztosított útvonalakat jelölnek ki.

Azt maga a hadsereg vezetése is elismeri, hogy a harcok előrehaladtával a déli területeken sem tudják teljes mértékben garantálni a civilek biztonságát, mivel

a Hamász pajzsként használja a polgári intézményeket, például az iskolákat vagy a kórházakat.

Szombat este ismét csapás érte az észak-gázai dzsabáliai menekülttábort, valamivel később pedig az övezet középső részében található Magázi menekülttáborból is izraeli légitámadást jelentettek.

A palesztin hatóságok nagyszámú áldozatról számoltak be. Miután az izraeli kulturális miniszter úgy fogalmazott: nukleáris fegyver bevetését se lehet kizárni Gázában, Benjamin Netanjahu miniszterelnök azonnal elhatárolódott a kijelentéstől, és felfüggesztette a miniszter jogát, hogy részt vehessen a kormány ülésein.

A Hezbollah közben fokozta támadásait Izrael Libanonnal közös határán.

A határhoz közeli izraeli településeket korábban már kiürítették. A zsidó állam védelmi minisztere ultimátumot adott a fegyveres csoportnak.

„Folytatjuk a gázai hadműveleteket és közben az országunk északi határát védjük.

Nem akarunk háborút a Hezbollahhal, de minden eshetőségre készen állunk”

– figyelmeztetett Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hozzátéve, ha a Hezbollah elköveti ugyanazt a hibát, mint a Hamász, akkor Libanon sorsa megpecsételődött.

A térségben jelenleg senki nem érezheti magát biztonságban.

A harcok éjszakánként is folytatódnak. Dél-Izraelből nézve hatalmas robbanások világítják meg a gázai éjszakát, miközben Tel-Aviv felett a Hamász rakétatámadásait lehet látni.

Joe Biden amerikai elnök szombaton csak röviden válaszolt az újságíróknak. Arra a kérdésre, miszerint sikerült-e közelebb kerülni egy tűzszüneti megállapodás kivívásához a hüvelykujját felmutatva igennel reagált.

Az amerikai külügyminiszter szerint ha Izrael most tűzszünetet kötne a Gázai övezetben, az lehetőséget adna a palesztin Hamász iszlamista szervezetnek arra, hogy rendezze sorait, és az október 7-ihez hasonló újabb támadásokat kövessen el.

Antony Blinken szombaton Ammánban tanácskozott több arab ország külügyminiszterével. A tárgyalás után jordániai és egyiptomi hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetértés van a felek között abban, hogy a status quo nem fenntartható a Hamász uralta Gázai övezetben.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter kijelentette: Izrael „háborús bűncselekményeket” követ el, és nem lenne szabad engedni, hogy a nemzetközi jog fölött álljon. Hozzátette azt is, hogy

az amerikai külügyminiszternek vezető szerepet kell játszani a háború lezárásában.

A gázai háború nem hoz békét Izraelnek, a folytatása katasztrófához vezet a Közel-Keleten” – szögezte le Szafadi, aki a konfliktus politikai megoldását sürgette, amely „garantálja a palesztinok, az izraeliek és a térség többi népének békéjét és biztonságát”. Az egyiptomi külügyminiszter, Számeh Sukri „azonnali és feltétlen tűzszünetet” szorgalmazott.

Az amerikai külügyminiszter elutasította ugyan arab kollégáinak a gázai tűzszünetre vonatkozó kérését, de támogatta a „humanitárius szünetek” elvét. Antony Blinkennek a „humanitárius szünetekre” vonatkozó javaslatát pénteki izraeli látogatása során nem támogatták, de a külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy továbbra is kitart az elképzelés mellett.

„Izraelnek minden szükséges intézkedést meg kell tennie a palesztin civilek védelme érdekében”

– hangsúlyozta Blinken, hozzátéve, hogy Izraelnek joga és kötelessége védekezni az iszlamista palesztin szervezet október 7-i véres támadása után.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap hivatalos látogatásra Bagdadba utazik – jelentette a Baghdad today hírportál. Blinken az iraki fővárosban Mohammed asz-Szudáni kormányfővel és Fuád Mohamed Huszein külügyminiszterrel a térségben a gázai háború miatt kialakult helyzetet, valamint a Gázai övezet kérdését kívánja megvitatni.

Izrael nyitott egy humanitárius szünetre a harcokban a Gázai övezetben, ha az a túszok szabadulását jelenti – közölte Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete vasárnap.

Michael Herzog a CBS televíziónak adott interjúban ugyanakkor úgy vélte, a Hamász nem gondolja komolyan a túszok elengedését.

Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől. Emlékeztetett arra, hogy

az izraeli hatóságok arra szólítják fel a polgári lakosságot, hogy a Gázai övezet déli része felé költözzenek, oda, ahol „nem érheti baj” őket, miközben a Hamász mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza.

A nagykövet a polgári lakosok halálát „tragikusnak” nevezte, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Izrael nem adhat védettséget a Hamásznak csak azért, mert civilek mögé bújik.

Élesen bírálta ugyanakkor az Egyesült Államok diplomáciai megközelítését a Palesztin Hatóság volt Egyesült Államokbeli nagykövete, aki jelenleg az Egyesült Királyságban vezeti a palesztin külképviseletet.

Huszam Zomlot szintén a CBS televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak a tisztességes közvetítő szerepében kellene feltűnnie, és nem az „izraeli narratívát átvennie”.

Egyben bírálta, hogy

Washington visszautasítja a tűzszünetre vonatkozó felhívásokat és ehelyett a „humanitárius szünet” elképzelését teszi magáévá.

A palesztin diplomata „feszültnek” nevezte Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnökének vasárnapi találkozóját.

Izrael nem hirdet tűzszünetet a fogva tartott izraeli túszok elengedése nélkül, és nem engedi üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteki televíziós beszédében.

Netanjahu elmondta, hogy elutasította a pénteken Izraelbe látogató amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kérését a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elleni harc átmeneti szüneteltetéséről, amennyiben a tűzszünet nem tartalmazza az október 7-én az övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását. Azt is közölte, hogy nem engedélyezi üzemanyag bejutását, s ellenzi pénz küldését az övezetbe.

Beszéde elején „éles és egyértelmű”, és „nemzedékeken át visszhangzó” győzelmet ígért.

Nem állunk meg a győzelemig” – mondta.

„Megsemmisítjük a Hamászt, és elérjük a túszok hazatérését, valamint állampolgáraink és gyermekeink biztonságának helyreállítását”

tette hozzá.

Netanjahu óva intette Izrael „északi ellenségeit” a háború kiterjesztésétől – röviddel a libanoni síita milíciát vezető Haszan Naszrallah Izraelt figyelmeztető beszéde után.

„Megpróbálunk úgy harcolni, hogy minimális veszélyt jelentsen harcosainkra, de mindent megteszünk, hogy legyőzzük ellenségeinket” – utalt az utóbbi napokban a Gázai övezetben elesett izraeli katonákra beszéde végén Netanjahu.

 

origo.hu

Meglőtték Robert Ficót, kritikus az állapota

ripost.hu

4 csillagjegy, akik szakítás után is megszállottan ragaszkodnak az exükhöz

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

mindmegette.hu

Idén már nem nyit ki a Balaton kedvelt vendéglátóhelye

ripost.hu

Tragédia érte Tóth Gabi szerelmét, Papp Máté Bencét

ripost.hu

Az egész ország citromsárgába borul, az összes megyére figyelmeztetést adtak ki

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Kartellezésért büntették 16 millióra a Tisza Párt jelöltjét

POLITIK

Nem fogadunk be illegális migránsokat

POLITIK

Újabb hatalmas fegyverszállítmányok Ukrajnának

POLITIK

A békepárti álláspontot a választásokon tudjuk megvédeni.