POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.10.

Az ukrán gabona ügyéről is szól a Nemzeti Konzultáció

Minden hazánkat érintő fontos kérdésben várják a véleményeket.

– A nemzeti konzultációban a magyarok lehetőséget kapnak arra, hogy minden, Magyarországot érintő, politikailag vitás kérdésben kifejezzék álláspontjukat; így van ez az ukrán gabona ügyében is – mondta az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában pénteken a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese.

 

A palaui zászló alatt hajózó teherhajó 17600 tonna ukrán búzával megrakodva  (Fotó: MTI/EPA/Erdem SahinFotó: Erdem Sahin)

Zsigó Róbert felidézte: az orosz-ukrán háború kitörése után Ukrajnának a nyugati szomszédjai lehetőséget adtak arra, hogy az ukrán gabona eljuthasson a világ szegényebb régióiba. 

Ahelyett azonban, hogy ez történt volna, a génmódosított és az Európai Unióból kitiltott vegyszerekkel kezelt ukrán gabona a kelet-európai országok piacait árasztotta el, ezzel gazdasági és egészségügyi problémákat okozva.

– Brüsszel persze ebben a kérdésben sem kérte ki az európai állampolgárok véleményét, sőt, a mai napig ragaszkodik hozzá, hogy folytatódjon ez az európai élelmezésre és mezőgazdaságra veszélyes folyamat – tette hozzá a képviselő. 

Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-kormány azonban kikéri a magyarok véleményét ebben a vitás kérdésben. Arra kérnek mindenkit, éljen a lehetőséggel, és mondja el a véleményét Brüsszelnek az ukrán gabona ügyében.

A soron következő, tizenharmadik nemzeti konzultáció lehet az utóbbi évek legfontosabb véleménynyilvánítási lehetősége, hiszen a magyar emberek többek között arról is kifejthetik az álláspontjukat, hogy Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést, a kamatstopot vagy az extraprofitadót – írta elemzésében az Alapjogokért Központ

Emlékeztettek, Orbán Viktor 2005-ben hirdette meg azt a politikai vezérelvet, amely két választás között is lehetőséget biztosít a választópolgárok aktív csoportjainak véleményformálására a magyarok előtt álló kritikus kérdésekben. A nemzeti konzultáció azóta valódi hungarikummá nőtte ki magát, amely az egyes kormányzati intézkedések legitimációját növeli, sőt, egyetértési pontokat is képes generálni – mutattak rá.

Az Alapjogokért Központ felidézte: az eddigi konzultációk során a magyar emberek támogatásukról biztosították a kormányzatot egyebek mellett olyan fontos kérdésekben, mint hazánk új alaptörvényének megalkotása, a bevándorlás és terrorizmus kérdésének kezelése, valamint a családvédelem. Ezzel a magyarok nem csupán a belpolitika szereplőinek fogalmazták meg igényeiket, hanem az európai és a nemzetközi politikai térnek is jelezték, hogy az ország jövőjét érintő legfajsúlyosabb ügyekben milyen döntést várnak el Magyarország képviselőitől.  

Az előttünk álló egyeztetés – ahogyan az már korábban többször is látható volt – ismét a kormány legitimációját erősítheti meg a brüsszeli vitákban. 

A tét igen nagy: olyan kérdések fekszenek az uniós tárgyalóasztalon, mint a migráció és a vele kéz a kézben járó terrorizmus ügye, a háború, illetve az abból következő gazdasági válságra adott nemzeti válaszok, köztük a rezsicsökkentés, a százezrek életét megkönnyítő kamatstopok, valamint a bankok extraprofitadója. 

– hívták fel a figyelmet. 

A nemzeti konzultáció annak ellenére sikeres és hatékony, véleményeket becsatornázni képes formula, hogy rengeteg kritikát és alaptalan vádat fogalmaznak meg az egyes kérdőívekkel szemben. Sőt, az ellenzéki pártok rendre bojkottálják a politikai egység megteremtését célzó kérdések megtárgyalását is. Ennek célja egyértelmű: figyelmen kívül hagyni a választók akaratát és a jövőben bevezetésre kerülő intézkedések társadalmi legitimációját akarják lerontani – közölte az Alapjogokért Központ.

A nemzeti konzultáció egy megerősítő eszköz a kormány kezében, mert amikor több százezer ember kiáll egy vélemény mellett, az igenis számít a tárgyalóasztaloknál – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Dömötör Csaba úgy fogalmazott: olyan időszakot élünk, amikor a válságok „nem egymást váltják, hanem egymást erősítik”, és ilyenkor számít igazán, hogy van-e egy országnak olyan kormánya, amely a biztonsági és a gazdasági szempontokat egyszerre tudja érvényesíteni. 

Az újabb nemzeti konzultáció azért aktuális, mert

a biztonsági fenyegetés mellett egyre több olyan jelzés, elvárás vagy konkrét javaslat érkezik Brüsszelből, amely a magyar gazdaság mozgásterét szűkítené. A politikus szerint ezek közé tartozik a rezsicsökkentés megszüntetése, az extraprofitadó eltörlése, és kritika érte a kamatstopot is.

Dömötör Csaba megerősítette, hogy ezeket a vitákat lefolytatják, és ezek a kérdések is szerepelni fognak a konzultációs kérdőíven. Az uniós költségvetéssel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, a kormány álláspontja szerint olyan dolgokra kellene a forrásokat költeni, amelyek Európa gazdasági és fizikai biztonságát szolgálják. – A fegyverküldés és a migrációmenedzsment nem ezt szolgálja – emelte ki Dömötör Csaba.

Az új nemzeti konzultációban három olyan gazdasági témájú kérdés is lesz, amelyekben Brüsszel megtámadta Magyarországot, és rá akarja kényszeríteni saját akaratát – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy videóban, mely Magyarország kormányának Facebook-oldalán jelent meg. A kormányszóvivő szerint ezek olyan kérdések, amelyek jelentősen meghatározzák a magyar gazdaságot és a magyar családok mindennapjait is. 

– Brüsszel azt akarja elérni, hogy eltöröljék a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót. Az Európai Bizottság írásos állásfoglalásában kijelentette, hogy az energiatámogatási intézkedéseket, azaz a rezsicsökkentést fokozatosan meg kell szüntetni 

– emlékeztetett Szentkirályi Alexandra.

Hozzátette, azt a rezsitámogatást akarják eltörölni, amelynek köszönhetően az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és áram ára, havonta átlagosan 181 ezer forinttal csökkenti energiaszámláit. Arról is megkérdezik a magyar embereket, hogy mit gondolnak arról: Brüsszel a kamatstopot is el akarja törölni – egészítette ki. Ez egy olyan intézkedés, amely háromszázezer családot és közel harmincezer vállalkozást véd a háború miatt megemelkedett banki kamatoktól. 

A kormányszóvivő úgy folytatta, emellett arról is megkérdezik a magyarokat, hogy mit gondolnak Brüsszel azon tervéről, amellyel megszüntetné a hazai extraprofitadót is. Ezt a kormány azokra a nagyvállalatokra vetette ki, amelyek a járvány és a háborús válság idején jelentős extraprofitot halmoztak fel. – Hamarosan jön tehát a nemzeti konzultáció, mindenki elmondhatja a véleményét a mostani brüsszeli vezetés politikájáról. Nemcsak a háborúról és a migrációról, hanem gazdasági kérdésekben is – mondta Szentkirályi Alexandra.

Mi most azt akarjuk, hogy legyen egy újabb nemzeti konzultáció. Fontos, hogy az embereknek adjunk lehetőséget, hogy elmondják, mit szeretnének. Így a kormány magabiztosan tárgyalhat Brüsszelben

– mondta korábban  Orbán Viktor. A novemberben induló új nemzeti konzultáció során 10-11 kérdésben kérik ki az emberek véleményét. Szerinte Brüsszelben változtatni kell a migráció és a gazdaságpolitika ügyében is, mert képtelen gazdasági ötletek is vannak az asztalon.

A múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy újra nemzeti konzultációt indít a kormány, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára most jelezte azt is, hogy már formálódnak a kérdések, most véglegesíti őket a kormány. 

A témakörökkel kapcsolatban Dömötör Csaba felsorolta: Brüsszelben az orosz–ukrán háború finanszírozását várják el tőlünk, hogy erre adjunk több pénzt; az új migrációs csomagról már döntöttek, hiába tiltakozott Magyarország, így ez a két téma biztosan szerepelni fog a konzultációban. 

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a kamattámogatás, extraprofitadó, rezsicsökkentés eltörlését kéri Brüsszel, ezzel párhuzamosan pedig többletforrás befizetését is kérik, úgy, hogy mi még nem kaptunk pénzt tőlük. 

– Ha sokan leszünk, akkor miden brüsszeli irodában meghallják majd a hangunkat – vélekedett Dömötör Csaba. 

Az államtitkár tapasztalatai szerint számít a brüsszeli vitákban, ha a kormány álláspontját adott esetben több mint egymillió magyar ember erősíti meg. 

Mi Európa érdeke? 

Dömötör Csaba elmondta azt is, hogy amit most tesz az unió, az sem Magyarországnak, sem Európának nem jó: beletolnák Európát a háborúba, rontják a kontinens versenyképességét, és éppen betonba öntik a hanyatlást. 

Az államtitkár jelezte, hogy postai úton, és interneten is ki lehet majd tölteni ezt a konzultációt is. Jó pár hétig tart majd ezúttal is, hogy mindenki megkapja az íveket, és hagynak időt arra is, hogy visszaküldjék a magyar emberek a kitöltött konzultációt. 
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Nézd meg a szülinapos David Beckham elképesztő átalakulását

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél