POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.13.

"Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk" -állítja a Hamasz

A terrorszervezet újabb csapásokra készül.

Ali Baraka a Hamasz Libanonban élő képviselője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása. Hozzátette, hogy évekre elegendő tartalékkal rendelkeznek a harc folytatáshoz.

Az ellenállás (a Hamász) a térségben elfoglalt katonai ellenőrzőpontokat és a cionisták hadserege gázai hadosztályának parancsnokságát, miközben túszul ejtett nagyszámú tisztet és katonát ebből a hadosztályból” – fűzte hozzá.

Baraka szerint az izraeli hadsereg most bosszút áll a palesztin népen egy megsemmisítő háborúval” Leszögezte, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok nem félnek az izraeli szárazföldi beavatkozástól. Úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lesz az izraeli hadsereg temetője.

Pénteken az Egyesült Államokból útnak indul egy második haditengerészeti kötelék a Földközi-tenger keleti medencéje felé – közölték kormányzati tisztségviselők. A bejelentés szerint a Virgina állambeli Norfolk haditengerészeti támaszpontjáról indítják el a második, hadihajókból álló egységet, emellett a légierő további egységeit vezényelték a Közel-Keleten működő amerikai katonai támaszpontokra.

Amerikai szakértői elemzések szerint a katonai felvonulás arra az aggodalomra adott reakció, hogy az Izraelben kitört konfliktus kiszélesedhet. 

Az amerikai katonai jelenlét erősítése az elrettentő erő fokozásáról szól.

Kedd óta már a térségben van a Gerald Ford repülőgép-hordozó vezetése alatti haditengerészeti kötelék. 

Lloyd Austin védelmi miniszter a tervek szerint pénteken Izraelbe utazik, hogy az amerikai katonai segítség kiszélesítéséről tárgyaljon. A Pentagon vezetője a csütörtökön Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok sürgősséggel intézkedik arról, hogy Izrael minden eszközhöz hozzájusson, amire az önvédelemhez szüksége van. A miniszter hozzátette, hogy országa képes egyszerre támogatni Izraelt és Ukrajnát.

A miniszter egy nappal korábban azt közölte, hogy az amerikai különleges műveleti erők egy kisebb egysége segíti az izraeli partnereket a hírszerzési és tervezési munkában. Lloyd Austin hangsúlyozta, hogy az amerikai egység egyelőre nem kapott megbízást arra, hogy részt vegyen túszmentésben, ugyanakkor hozzátette, hogy ez megtörténhet, ha érkezik ilyen kérés.

Csütörtökön Izraelben tárgyalt Antony Blinken külügyminiszter, aki a tárca közlése szerint folytatja utazását a Közel-Keleten, így tárgyal Jordániában, Egyiptomban, Katarban és Szaúd-Arábiában is. A bejelentés szerint a miniszter célja, hogy az egyeztetésekkel segítsen megelőzni a konfliktus kiszélesedését.

A brit kormány légi és haditengerészeti katonai egységeket küld Izrael támogatására és a régió stabilabbá tételére a Földközi-tenger keleti részébe. Elsősorban az úgynevezett Különleges Erők jöhetnek szóba.

A Különleges Repülőerőknek van egy részegysége, amely a brit különleges erők műveleti zónába történő rejtett be- és kijuttatásáért felelős. Az ide beosztott katonák olyan helikopterekkel utaznak, amelyek a levegőben is képesek tankolni, de óriási üzemanyagtartállyal is rendelkeznek. Ezeknek a helikoptereknek a navigációs berendezései egyedülállóak, mini ágyúkkal és géppisztolyokkal vannak felszerelve.

Telefonon beszélt csütörtök este Rishi Sunak brit miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és arra szólította fel, hogy a Hamász terroristái után folytatott hajtóvadászat közben Izrael védje meg a „hétköznapi palesztinokat” - közölte a Downing Street.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője leszögezte, hogy Sunak megerősítette izraeli kollégájának, hogy London „vállvetve áll Izrael mellett a terrorizmus elleni küzdelemben”, és nem szabad megengedni, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet további atrocitásokat kövessen el az izraeli nép ellen.

„Megállapítva, hogy a Hamász elvegyült a gázai polgári lakosság körében, a miniszterelnök nagyon fontosnak nevezte, hogy minden lehetséges lépést meg kell tenni a hétköznapi palesztin emberek védelme és a humanitárius segítségnyújtás érdekében” - tudatta a Downing Street.

Nem sokkal korábban az Egyesült Államok is arra figyelmeztette Izraelt, hogy „nem mindegy”, hogyan védi meg magát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is arra hívta fel a figyelmet, hogy mindent meg kell tenni a polgári lakosság védelme érdekében.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1500-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

Az izraeli vezetés kijelentette: eltörli a Hamászt a Föld színéről.

Franciaország mindent megtesz azért, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet által Izraelben elrabolt francia állampolgárságú túszok épen és egészségesen hazatérhessenek otthonaikba – jelentette ki Emmanuel Macron államfő csütörtök este ünnepélyes televíziós beszédében.

A családokra gondolok ma este. Szeretném nekik elmondani, Franciaország az izraeli hatóságokkal és a partnereinkkel együtt mindent megtesz, hogy (a túszok) épen és egészségesen hazatérjenek otthonaikba” – ígérte meg a francia elnök, néhány órával azt követően, hogy az elrabolt franciák hozzátartozói a Tel-Avivból élőben közvetített sajtótájékoztatójukon személyesen Emmanuel Macrontól kérték, hogy próbálja meg kiszabadítani a túszokat.

A köztársasági elnök elmondta: 13-ra emelkedett a Hamász szombaton indított terrortámadásában meghalt franciák száma, s további 17 franciáról, köztük négy gyerekről nincs hír, őket feltételezhetően elrabolták. A francia elnök a Hamász Izrael elleni támadását a gyilkos vak gyűlölet és az abszolút kegyetlenség elszabadulásának nevezte.

Az államfő beszédével egy időben a francia terrorelhárítási ügyészség bejelentette: előzetes vizsgálatot indított terrorcselekménnyel összefüggésben elkövetett gyilkosság gyanúja miatt a Hamász izraeli támadásai miatt, amelyekben legalább 13 francia állampolgár életét vesztette. Vizsgálat indult Párizsban terrorcselekménnyel összefüggésben, bűnszövetkezetben elkövetett emberrablás miatt is a 17 eltűnt francia állampolgár ügyében.

A francia elnök a Hamász Izrael elleni támadását a gyilkos vak gyűlölet és “az abszolút kegyetlenség elszabadulásának” nevezte.

Mi saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy semmi sem igazolhatja a terrorizmust” – hangsúlyozta. „A Hamász terrorista mozgalom, Izrael népének elpusztítását és halálát akarja” – tette hozzá a francia elnök, aki szerint „mindez egy terroristák által egy nemzet ellen indított háború”.

„Franciaország osztja Izrael gyászát” – mondta Emmnauel Macron, megerősítve, hogy a zsidó államnak joga van megvédeni magát. A francia elnök erős és igazságos válaszra kérte Izraelt, célzott módon, a civil lakosság megóvásával.

„Az egyetlen válasz a terrorizmusra, az egyetlen lehetséges, mindig erős és igazságos válasz, azért erős, mert igazságos” – mondta.

„Izraelnek joga van megvédenie önmagát a terrorcsoportok felszámolásával, amilyen a Hamász is, célzott akciókkal, de a civil lakosság megóvásával, mert ezt diktálja a demokrácia” – fogalmazott Emmanuel Macron.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, nagyjából 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

 

origo.hu

Zelenszkij kiadta a parancsot, kiengedi a bűnözőket a börtönökből

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

metropol.hu

Házasság első látásra: Andris a tenyerén hordozza Petrát – Itt a bizonyíték

hirtv.hu

Ez várhat Szoboszlaira a Liverpoolban

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból