POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.08.

Több száz izraeli fiatalt lőttek le a palesztinok

Egy fesztiválra támadtak rá.

Az Izraelt ért szombat reggeli terrortámadásban a Hamász több helyen, egy időben csapott le. Egy zenei fesztiválon bulizó fiatalokat automata fegyverekkel lőtték halomra. Kétszáz holtest fekszik a helyszínen.

Yaniv, egy orvos, aki szemtanúja volt az Izraelben a Nature Fesztiválon történt mészárlásnak, a Network B-nek adott interjújában mesélt a traumáról, amit testközelből kellett átélnie:

Ez egy tervezett rajtaütés volt. Az emberek menekülni kezdtek, volt akiket a vécékben gyilkoltak le- mondta.

A fegyveresek páncélozott járművekkel hajtottak be a fesztiválra, és mindenkit lelőttek, aki eléjük került. Az orvos elmondta, hogy holttestek tucatjait látta heverni kilométereken át az út mentén.

Egy barátom, egy 24 éves mentős is meghalt és legalább 200 ember holtteste hevert a fesztivál környékén

- emlékezett vissza.

Ahogy az emberek rohantak ki a vészkijáratokon, a terroristák ott vártak rájuk, és elkezdték lelőni őket.

3000 ember vett részt a fesztiválon, közülük sokan meghaltak - írta a kan.org.

Gili Joszkovics több száz fiatallal együtt bulizott egy fesztiválon Izrael déli részén, a Gázai övezet közelében, amikor szombat kora reggel fegyveresek tüzet nyitottak rájuk.

A NŐ ELMONDTA, HOGY MENEKÜLÉS KÖZBEN ELBÚJT EGY FA ALÁ, MIKÖZBEN A FEGYVERESEK KÖRBEJÁRTÁK A FESZTIVÁL KÖRNYÉKÉT, ÉS MINDENKIT LELŐTTEK, AKIT CSAK TALÁLTAK.

Hallottam néhány helikoptert, és biztos voltam benne, hogy a hadsereg jön és megment minket. De senki sem jött, csak egyre több terrorista

- mondta.

Nagyon közel voltak hozzám, és nagyon féltem. Hallottam, hogy arabul beszélnek, próbáltam minél kisebbre összehúzni magam a fa alatt - és három órán keresztül bujkáltam- folytatta.

Csak a gyerekeimre, a barátomra, és arra gondoltam, hogy még nem jött el az idő, hogy meghaljak

- mesélte megpróbáltatásait.

Később hallottam, hogy a közelben héberül beszélnek, és rájöttem, hogy néhány katona közeledik. Úgy döntöttem, hogy feltartott kézzel odamegyek hozzájuk, hogy tudják, nem vagyok terrorista. Én voltam az első, aki kijutott a mezőről. A többieknek még két-három órába telt."

 

RENGETEGEN MEGHALTAK A FESZTIVÁLOZÓK KÖZÜL, ÉS TÖBBNYIRE FIATALOK, MIVEL EZ A FIATALOK FESZTIVÁLJA VOLT

A Facebookon közzétett posztjában Demkó Attila elemző  arról írt, hogy már hatszáz felett jár az izraeli halottak száma, rengeteg a meggyilkolt civil, de sok a katona is- írta a magyarnemzet.hu.

Döbbenetes képek és filmek vannak fent a Telegramon. Az izraeli erők több Merkavát, M113-ast, Humvee-t és egyéb eszközt is vesztettek. A halálos áldozatok száma már ebben az első szakaszban el fogja érni a hatnapos háború áldozatait, és akkor százezres egyiptomi és szír haderővel harcoltak.  Ez ezer körüli izraeli halottat jelent, úgy, hogy a Hezbollah még csak pislantott egyet

– írta az elemző, hozzátéve, hogy rengeteg a palesztin civil áldozat is.

A szakértő szerint Izrael szemszögéből nézve egy nagyon nehéz helyzet alakult ki. Az izraeli vezetésnek ugyanis jelenleg két választása van.

Az egyik: bevonulni Gázába és megpróbálni a Hamászt teljesen megsemmisíteni, ami Demkó szerint rendkívül nehéz, és hatalmas a külpolitikai és katonai ára. A másik lehetőség a szakértő szerint, hogy az izraeli területek visszafoglalása után elkezdenek tárgyalni a túszokról, azonban ez a Hamász győzelmének a de facto elismerése lenne.

Ugyanakkor Demkó szerint Benjamin Netanjahu kezében továbbra is van egy hatalmas adu, ugyanis az izrareliek Ariel Sharon döntése értelmében 2005-ben vonultak ki Gázából. 

Ezt a döntést pedig egyedül Netanjahu ellenezte, aki azt mondta, hogy nem szabad kijönni Gázából, mert akkor a terroristák fészkévé fog válni. Erre kell most mindent alapoznia politikai értelemben, mert  ha ez a háború most lemegy, akkor fel fog merülni az ő politikai felelőssége is abban, hogy miképp törhettek át akadálytalanul az állítólag hermetikusan zárt falon a hamászosok.

– jelentette ki Demkó. 

Hatalmas káosz uralkodik Izraelben és a Gázai övezetben már második napja – a közösségi oldalakra egyre ijesztőbb felvételek kerülnek fel a Hamász által kirobbantott háborúról. A gázai övezeti palesztin terrorszervezet szombat reggel több ezer rakétát lőtt ki Izraelre, miközben az országba beszivárogtak a Hamász-terroristák. Izrael azonnal megindította hadműveletét a palesztin területek ellen. A Magyar Nemzetnek Yacov Hadas-Handselman, Izrael Állam budapesti nagykövete adott interjút, melyben rámutatott, a palesztinok nem egyedül hajtották végre a támadást, hanem Irán támogatásával.

– Szombat reggel Izraelt megtámadta a Hamász palesztin terrorszervezet. Mi volt az első gondolata, mikor meghallotta a hírt?

– Nem igazán volt meglepő, mert ha ezen a területen élünk, megszokjuk az ilyen jellegű támadásokat. A Hamász egy palesztin terrorszervezet, amelyet Irán pénzügyileg irányít, politikailag támogat és motivál – ne feledkezzünk meg az alárendeltség egész láncolatáról. Ennek ellenére meglepett minket a támadás mértéke. Egy alapos szervezésről van szó, melynek célpontjai az ártatlan emberek. Mostanáig körülbelül 350 embert gyilkoltak meg, főként civileket.

Voltak, akiket a Hamász terroristái megtámadtak és lemészároltak, néhányukat pedig elrabolták, köztük csecsemőket, gyerekeket, nőket, felnőtteket, időseket vittek Gázába.

És ne feledkezzünk meg az izraeli területek felét érő bombázásokról sem, ami történik, azt egyetlen ország sem tűrné el, mi ennek megfelelően reagáltunk. Meglepetésként ért minket a támadás, de ha eljön az ideje, kivizsgáljuk, és megnézzük, mit rontottunk el. Most viszont az a küldetésünk, hogy kizavarjuk az összes terroristát, akik még a területünkön vannak. Utána pedig a Hamászra mérünk csapást, hogy a közeljövőben ne legyenek képesek ilyen támadásra.

– Miben más a mostani támadás, mint a többi?

– A támadásokat általában úgy hajtják végre, hogy válogatás nélkül zúdítják a rakétákat az izraeli településekre. Ezúttal viszont mindez csak csali volt, mert Hamász-terroristák százai – ha nem ezrei – szivárogtak be a szuverén területekre. Mintegy 25 izraeli falut, kibucokat és városokat támadtak meg, ahol túszokat ejtettek, és brutálisan meggyilkolták őket. Láthatja azokat a borzalmas videófelvételeket, amelyek bemutatják az elfogott emberek nyomorúságát, hogyan bánnak velük, hogyan bántalmazzák őket, hogyan hurcolják meg a nőket és a gyerekeket. Egy idős holokauszt-túlélő hölgyet, mielőtt elhurcolták Gázába, arra kényszerítettek, fegyvert tartson a kezében és ujjaival mutasson V betűt. Senki sem tudja, mi lett a sorsa, hasonlóan sok más emberéhez. Ez a legnagyobb különbség, melyre megfelelően kell reagálnunk nekünk is.

A mi szempontunkból a tegnapi nap az amerikai szeptember 11. és az ukrajnai bucsai mészárlás kombinációja.

– Szakértők szerint Izrael nem volt felkészülve a szombati támadásra. Hogyan történhetett ez meg?

– A Hamász nagyon világosan kijelentette, hogy célja Izrael Állam felszámolása. A támadás mértéke és az időzítés viszont meglepett minket, éppen a zsidó nagyünnepek végére esett, a Szimchát Tórá ünnepének utolsó napja volt, amikor sokan szabadságon vannak. Több tízezer tartalékost toboroztunk, hogy kiüldözzük a terroristákat Izrael területéről, majd csapást mérjünk Gázára. Érdemes figyelni az északi frontra is, ahol ma a Hezbollah megpróbálta provokálni Izraelt a libanoni határ mentén, azonnal visszavágtunk. Reméljük, nem fog eszkalálódni a helyzet, de ha igen, az összes tartalékost behívjuk, és két fronton fogunk harcolni. Mellesleg az események mögött Irán áll. Miért? Sok oka van, de úgy sejtem, most a fő ok a félelem: amerikai támogatással ugyanis békemegállapodás jöhet létre Izrael és Szaúd-Arábia között. Mi viszont most viszont háborúban állunk, és meg fogjuk nyerni.

– Miért éppen most támadhatott a Hamász? Köze lehet ahhoz, hogy az arab államok rendezték a kapcsolatokat Izraellel, vagy hogy most minden szem Ukrajnára szegeződik?

– Így van, most valóban minden szem csak Ukrajnára szegeződik, és nem örülnek annak, hogy az arab országok normalizálni akarják kapcsolataikat Izraellel. A kérdés az, hogy katonai és politikai stabilitást, gazdasági virágzást szeretnének-e a régióban, vagy alávetni magukat a zsarnokságnak, teokráciáknak, olyan terrorista államoknak, mint Irán. Irán ma a legnagyobb terrorista állam, bárhol, akár Európában, a Közel-Keleten, Afrikában bármi rossz történik, mindig megtalálni Irán lábnyomait. Ha a Közel-Kelet biztonságban van, virágzik, elcsendesedik, akkor Európa is biztonságban van, hiszen a Közel-Kelet és Afrika Európa, különösen az Európai Unió hátsó udvara. Mindazok a problémák, melyek a Közel-Keletről fakadnak, hatással lehetnek Európára: csökkentik a biztonságot és a jólétet, Magyarországon is – és fordítva is így működik.

– Az izraeli erők azonnal megindultak a Hamász ellen, hol tart most az izraeli hadművelet?

– Most az első küldetés, amit teljesíteni kell, az az összes, kibucokban tartózkodó Hamász-terrorista megsemmisítése. Legtöbbjüktől már sikerült megszabadulnunk, de számos településen még mindig folynak a harcok, a civilek lakta területeken is, melyeket már több mint 24 órája ostromolnak. Az embereket onnan nem tudjuk evakuálni, ők óvóhelyekre bújnak – minden lakásnak, háznak van saját óvóhelye, ahol az emberek arra várnak, kiszabadítsák őket. Reméljük, hamarosan vége lesz a harcoknak, és a mi részünkről senki sem sérül meg. A gázai műveleteket már elkezdtük, a légierő a Hamász és az Iszlám Dzsihád, a két nagy palesztin terrorszervezet katonai célpontjait bombázza. Kemény háború lesz, egy terrorszervezettel harcolni még nehezebb, mint a szokásos értelemben vett háborút megvívni. A háborúk rosszak, mert emberek halnak meg, sokak vérét kiontják. Ha két hadsereg közötti háborúról beszélünk, akkor a harcok a háború alapvető szabályai szerint folynak.

De ha terroristák ellen harcolunk, ők nem tartanak be semmilyen törvényt, számukra nincs határ.

A közösségi oldalakon tegnap óta látni lehet azokat a szörnyű jeleneteket, melyeket a Hamász terroristái vettek fel. Kihasználják, bántalmazzák a lányokat, gyerekeket, időseket. Ilyen ellenséggel állunk szemben, és nem hiszem, hogy egyetlen szuverén ország is képes lenne elviselni ezt a hozzáállást nemhogy évtizedekig, de még egy évig vagy egy hónapig sem. Jogunk van megvédeni magunkat, és ezt minden eszközünkkel meg fogjuk tenni.

– Mit gondol a nemzetközi reakciókról? Sokan azonnal elítélték a Hamász támadását, köztük Magyarország is, viszont az arab országokban, de még Németországban is a palesztinok éljeneztek az utcákon.

– Először is szeretném hálámat kifejezni a magyar kormánynak és a politikai intézményeknek támogatásukért. Ami viszont Európában történik, szégyen, mert ezek az emberek Európa nagylelkűségét élvezik, szívesen látják őket. Láttam azokat a szörnyű képsorokat Berlin Neukölln negyedéből. Ez a köszönet a fogadóországoknak, nemcsak Németországnak, hanem másoknak is. Az embereknek meg kell érteniük, hogy a terror vagy antiszemitizmus talán Izraellel, a zsidókkal kezdődik, de soha nem ott ér véget.

Beteg jeleneteknek vagyunk tanúi, és az európai országoknak át kellene gondolniuk a hálátlansághoz való hozzáállásukat.

Nos, az arab országokat tekintve érthető a reakció – sok esetben, amit a nyilvánosság előtt elmondanak, nem ugyanaz, mint amit zárt ajtók mögött hallani a helyzetről. Ez a különbség a demokratikus és a nem demokratikus világ között. Senkinek nincsenek jobb képességei arra, hogy demokratikusak legyenek, ám ehhez a fejlődéshez idő kell, és az arab országok még messze vannak ettől. De ahogy mondani szokták, Róma sem egy nap alatt épült fel, és a mi fejlődésünk sem egy nap alatt ment végbe.

Remélhetőleg a jövőben az arabok helyesen fognak dönteni, azaz olyan nyugati stílusú döntést hoznak, aminek következtében nem lesznek alávetve az olyan zsarnokságoknak és terrordiktatúrának, mint Irán, közvetlenül vagy bábjain, a Hezbollahon és a Hamászon keresztül. Mellesleg, amikor Iránról és arról beszélünk, hogy minden kapcsolódik a perzsa országhoz, ami negatív, nem is kell olyan messzire menni, mint a Gázai övezet, Ciszjordánia, Libanon vagy Jemen. Háromszáz kilométerre keletre az ukrán határon is ott vannak. Mit keresnek ott? Oroszországot segítik a háborúban. Egy másik példa: a Nobel-békedíjat egy iráni aktivistának ítélték, akit összesen 32 év börtönbüntetésre és 154 korbácsütésre ítéltek, amiért kiállt a női jogok mellett.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 4-5.: Meghatottság, öröm

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában

POLITIK

Magyarországra küldené a migránsokat egy francia politikus

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart