POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.18.

Biden szerint Hamasz-rakétatámadás érte a gázai kórházat

"Ezt a másik csapat tette, nem önök".

„Az alapján, amit láttam, úgy tűnik, hogy ezt a másik csapat tette, nem önök” – biztosította az izraeli vezetőt szerdán izraeli látogatásán.

Biden azt mondta, hogy „mélyen elszomorította és felháborította” az incidens, amely palesztin tisztviselők szerint több mint 500 emberéletet követelt – írták.

Szerdán Izraelbe érkezett Joe Biden amerikai elnök, hogy kiálljon a zsidó állam mellett az országot ért példátlan méretű terrortámadás után. A német kancellár Tel-Aviv után Kairóban tárgyalt a konfliktus lehetséges megoldásairól.

Páncélozott járművekkel barikádozták el a biztonsági erők az izraeli nagykövetség épületét a jordániai fővárosban. A gázai kórházat ért légicsapás után, kedd este több ezer feldühödött tiltakozó lepte el Amman utcáit. A hatóságok könnygázzal oszlatták a tömeget, a hajnalig tartó összecsapásokban többen megsérültek.

Közben Jordánia lemondta a szerda délutánra tervezett ammáni csúcstalálkozót, amin az egyiptomi és palesztin vezetők, illetve a térségbe utazó amerikai elnök is részt vett volna.

Mahmúd Abbász palesztin elnök közölte, hogy nem látja értelmét az egyeztetésnek, és még kedd este hazautazott Ciszjordániába.

„Számos nemzetközi döntés született népünk védelmében, de ezeket Amerika nem akarja végrehajtatni. Nem fogadhatjuk el, hogy a 21. században ismét kitelepítsék a népünket. Maradunk a szülőföldünkön, nem megyünk el” – jelentette ki a palesztin elnök.

Az izraeli hadsereg a múlt pénteken szólította fel a Gáza északi részén élő palesztinokat, hogy saját biztonságuk érdekében hagyják el a térséget. A blokád alá vont övezetből csak Egyiptomba menekülhetnének, ám az egytelen átkelőhelyet lezárták. Egyiptom attól tart, hogy a Sínai-félsziget a radikális mozgalmak egyik bázisává válik – mondta az államfő, Abdel Fatah al-Sziszi, aki a német kancellárral tárgyalt Kairóban.

„Egyiptom elutasítja, hogy a palesztin kérdést fegyverrel, vagy a palesztinok kitelepítésével próbálják megoldani. Ezt a térség valamennyi országa megszenvedné. Egyiptom továbbra is támogatja a palesztinok jogát a saját földjükhöz”

– fogalmazott az az államfő.

„A berlini és a kairói kormány közös erőfeszítéssel próbálja elérni, hogy a Hamász szabadon engedje az Izraelből elhurcolt túszokat, akik között német állampolgárok is vannak” – közölte Olaf Scholz kancellár.

„Egyiptom és Németország közös célja, hogy megelőzze a közel-keleti konfliktus kiszélesedését. Óva intem a beavatkozástól Iránt és a Hezbollaht, ezzel nagyon súlyos hibát követnének el” – figyelmeztetett a kancellár.

A tel-avivi Ben Gurion reptéren az izraeli miniszterelnök és az államfő fogadta az amerikai elnököt, aki napközben a háborús kabinet tagjaival és a Gázába hurcolt amerikai állampolgárságú túszok családjával is találkozott. Joe Biden hosszasan tárgyalt Benjámin Netanjahu kormányfővel.

„Elnök úr úgy fogalmazott, hogy a Hamász rosszabb, mint az Iszlám Állam. A német kancellár tegnap a nácikhoz hasonlította őket. Mindkét állítás igaz, és a civilizált világnak össze kell fognia, hogy legyőzzük őket. Izrael egységes ebben a küzdelemben”

– jelentette ki a miniszterelnök.

„Azon túl, hogy Izrael reagál ezekre a támadásokra, továbbra is rendelkeznie kell az önvédelemhez szükséges eszközökkel, és mi gondoskodunk arról, hogy ez így legyen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy a Hamász nem képviseli a palesztin nép egészét, és csak szenvedést okoz nekik” – mondta Joe Biden.

Ami a gázai kórház elleni támadást illeti, az elnök úgy fogalmazott: az eddig látottak alapján úgy tűnik, hogy azt a másik oldal, azaz a palesztin fegyveres csoportok egyike követte el.

Az amerikai elnök az izraeli vezetőkkel tartott megbeszélései után megígérte, hogy „példátlan” segélycsomagot kér Izrael számára a kongresszustól, és sürgette a humanitárius segélyek Gázába engedését.

Biden találkozott a Gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli családjának képviselőivel. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok „minden követ megmozgat a túszok kiszabadítása érdekében, ez a legfontosabb kérdés”.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet libanoni képviselője a gázaiak melletti tüntetésekre kérte szerdán a világban élő muszlimokat, illetve arabokat.

Az Egyesült Államok szankciókat vet ki a Hamász palesztin terrorszervezet számos tagjára, illetve pénzügyi és vagyonkezelő érdekeltségeire – közölte az amerikai pénzügyminisztérium szerdán.

A büntetőintézkedések a palesztin fegyveres szervezet Gázai övezetben, Szudánban, Törökországban, Algériában és Katarban tevékenykedő összesen 10 tagjára vonatkoznak, akik segítenek fenntartani és működtetni a Hamász több elemből álló befektetési portfólióját.

Az érintettek körébe tartozik egy, az iráni kormánnyal szoros kapcsolatokat ápoló katari székhelyű pénzügyi közvetítő, Muhammad Ahmad Naszrallah, aki az utóbbi években több tízmillió dollárhoz segítette hozzá a terrorszervezetet.

A szankcióval sújtott személyek között van a Szudánban tevékenykedő befektető, Musza Muhammad Szalim Dudin, aki közreműködött abban, hogy a palesztin szervezet a közelmúltban 20 millió dollárhoz jutott.

A Hamász befektetési hálózatának törökországi és algériai működtetői szintén amerikai szankciók alá kerülnek, valamint egy digitális pénzkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás is, amely a Hamász érdekeltségi körébe tartozik.

A szerdán bejelentett intézkedések nyomán a szankciókkal sújtott személyek és szervezetek minden, amerikai fennhatóság alá tartozó vagyontárgyát zárolják, és a velük üzleti kapcsolatokat ápoló szereplők szintén büntetőintézkedés alá kerülhetnek.

Az amerikai pénzügyminiszter a bejelentéskor közölte, hogy az Egyesült Államok gyors és határozott intézkedéseket tesz a Hamász pénzügyi támogatóival és közvetítőivel szemben.

Janet Yellen felidézte, hogy az Egyesült Államoknak hosszú időre visszanyúló tapasztalata van abban, hogy hatékonyan vegye célba a terrorizmust finanszírozó pénzügyi szereplőket, és nem habozik ezt megtenni a Hamásszal szemben sem.

A közleményben megjegyezték, hogy az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonelemek felügyeletével foglalkozó irodája (Office of Foreign Assets Control) 2022 májusában már intézkedéseket hozott a Hamász titkos befektetési portfólióját kezelő személyek és szervezetek ellen.

Oszama Hamdan bejrúti sajtótájékoztatóján arra kérte az így megszólított embereket, hogy most pénteken „tiltakozzanak a Gázában elkövetett mészárlások, háborús bűnök és népirtás ellen”, hozzátéve, hogy a tiltakozás vasárnap is folytatódhat.

Az Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett Hamász korábban arra kérte az arab, illetve az iszlám országokat, hogy utasítsák ki az amerikai nagyköveteket, illetve fagyasszák be kapcsolataik folyamatban lévő normalizálását Izraellel.

A Hamász annak hatására tette közzé nemzetközi felhívását, hogy szerdán az arab és a muszlim világ számos nagyvárosában, egyebek között Ammánban, Tuniszban, Bejrútban és Damaszkuszban is több ezer ember tiltakozott azon rakétatámadás miatt, amely egy gázai kórházat ért, és amelyben 471 ember vesztette életét.

A Hamász Izraelt tette felelőssé a támadásért. Izrael cáfolta érintettségét, és a Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád nevű szervezetnek tulajdonította a kórház eltalálását egy elvtévedt rakétával. Az Iszlám Dzsihád viszont „hazugságnak” nevezte az izraeli magyarázatot. Ammánban szerdán mintegy ötezer demonstráló követelte az izraeli diplomaták kiutasítását a kórházat ért támadás megtorlásaként.

Bejrút egyik déli külvárosában, a Hezbollah központjánál többszáz ember jelent meg azon a tüntetésen, amelyen az Irán-barát síita szervezet nevében felszólaló Hásem Szafieddin Izrael szerepére utalva azt mondta, „Gázában nem konfliktus vagy háború, hanem sorozatos mészárlások zajlanak”.

Tuniszban csütörtök délelőtt a francia nagykövetség előtt több ezer demonstráló jelent meg palesztin zászlókkal a francia nagykövet kiutasítását követelve, az amerikai nagykövetség épületéhez pedig helyi idő szerint 13 órára szerveztek tiltakozó megmozdulást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Házasság első látásra szereplői hatalmas titkot árultak el a magánéletükről - videó

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött