POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.19.
Módosítva: 2023.10.19.

Biden szerint a Hamász-támadás rosszabb, mint szeptember 11

Amerika “örökké” a zsidó állam mellett fog állni...

Legalább 31 amerikai volt a Hamász által október 7-én megölt “több mint 1300 ártatlan izraeli” között – mondta Biden Tel-Avivban.

Gyerekeket mészároltak le. Csecsemőket mészároltak le. Egész családokat mészároltak le. Megerőszakolások, lefejezések, élve elégetett holttestek – idézte Biden, az Iszlám Államhoz (IS, korábban ISIS) hasonlítva a Hamászt és atrocitásaikat a “tiszta, hamisítatlan gonoszsághoz”, amelyet nem lehet racionalizálni vagy mentegetni.

Amióta ez a terrortámadás megtörtént, azt láttuk, hogy Izrael 9/11-eként írják le. De egy Izrael méretű nemzet számára ez olyan volt, mint tizenöt 9/11 – mondta Biden.

Lehet, hogy a lépték más, de biztos vagyok benne, hogy ezek a borzalmak valamiféle ősi érzésre tapintottak rá Izraelben, ahogyan az Egyesült Államokban is megtörtént és megtapasztalták. -említette az elnök.

Az amerikai elnök sürgette az izraelieket, hogy ne “eméssze fel” őket az a “mindent elsöprő düh”, amelyet bizonyára éreznek, megjegyezve, hogy az amerikaiak is feldühödtek 9/11 után, “és miközben igazságot kerestünk és igazságot kaptunk, hibákat is elkövettünk”.

Biden megjegyezte, hogy a Hamász “nem képviseli a palesztin népet”, amely “szintén nagyon szenved”. A gázaiaknak “élelemre, vízre, gyógyszerekre, menedékre van szükségük”, és az USA arra kérte Izraelt, hogy járuljon hozzá az Egyiptomból a palesztin területre irányuló humanitárius szállítmányokhoz – feltéve, hogy azokat ellenőrzik, és nem a Hamászhoz kerülnek.

Az Egyesült Államok 100 millió dolláros új humanitárius segélyt ígért Gázának és Ciszjordániának egyaránt, hogy támogassa a több mint egymillió kitelepítettet és konfliktus sújtotta palesztinokat – jelentette be Biden.

Biden szerint a béke csak “kétállami megoldással” jöhet létre, és a közelmúltbeli támadások csak megerősítették “elkötelezettségét és eltökéltségét”, hogy ez megvalósuljon.

Nem vagytok egyedül. Amíg az Egyesült Államok áll – és mi örökké állni fogunk -, addig nem hagyjuk, hogy valaha is egyedül legyetek – mondta Biden az izraeli hallgatóságnak, majd így zárta:

Izrael ma, holnap és örökké biztonságos, zsidó és demokratikus állam lesz.

A tel-avivi Ben Gurion reptéren az izraeli miniszterelnök és az államfő fogadta az amerikai elnököt, aki napközben a háborús kabinet tagjaival és a Gázába hurcolt amerikai állampolgárságú túszok családjával is találkozott. Joe Biden hosszasan tárgyalt Benjámin Netanjahu kormányfővel.

„Elnök úr úgy fogalmazott, hogy a Hamász rosszabb, mint az Iszlám Állam. A német kancellár tegnap a nácikhoz hasonlította őket. Mindkét állítás igaz, és a civilizált világnak össze kell fognia, hogy legyőzzük őket. Izrael egységes ebben a küzdelemben”

– jelentette ki a miniszterelnök.

„Azon túl, hogy Izrael reagál ezekre a támadásokra, továbbra is rendelkeznie kell az önvédelemhez szükséges eszközökkel, és mi gondoskodunk arról, hogy ez így legyen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy a Hamász nem képviseli a palesztin nép egészét, és csak szenvedést okoz nekik” – mondta Joe Biden.

Ami a gázai kórház elleni támadást illeti, az elnök úgy fogalmazott: az eddig látottak alapján úgy tűnik, hogy azt a másik oldal, azaz a palesztin fegyveres csoportok egyike követte el.

Az amerikai elnök az izraeli vezetőkkel tartott megbeszélései után megígérte, hogy „példátlan” segélycsomagot kér Izrael számára a kongresszustól, és sürgette a humanitárius segélyek Gázába engedését.

Biden találkozott a Gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli családjának képviselőivel. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok „minden követ megmozgat a túszok kiszabadítása érdekében, ez a legfontosabb kérdés”.

Az Egyesült Államok mindig segítette Izraelt stratégiai előnyének megőrzésében, és most olyan segélycsomagot dolgoz ki számára, amely szintén ezt segíti” – mondta az elnök.

Emlékeztetett arra, hogy két repülőgép-hordozót is a térségbe küldött Izrael védelmére,

és megígérte, hogy továbbra is biztosítják az elfogórakétákat a Vaskupola izraeli légvédelmi rendszerhez. Biden elmondta, hogy „nehéz kérdéseket is feltett az izraeli vezetőknek, és felvilágosítást és valódi értékelést próbált szerezni tőlük Izrael háborús céljai elérésének módjáról”.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy Washington százmillió dolláros humanitárius segélyt utal át „a Gázai övezetnek és a Palesztin Hatóságnak”. Hangsúlyozta, hogy szerinte a legtöbb palesztin nem a Hamász iszlamista szervezethez tartozik, nem képviseli őket ez a szervezet, és a palesztin nép is szenved.

Biden arra kérte az izraeli kormányt, hogy járuljon hozzá a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek Egyiptomon keresztül történő szállításához, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok az ügyben szorosan együttműködik az egyiptomi kormánnyal és az ENSZ-szel.

Izrael „nem fogja meghiúsítani” Egyiptomból a Gázai övezetben élő civileknek szánt humanitárius segélyek, élelmiszer, víz és gyógyszerek átadását mindaddig, amíg ezek nem kerülnek a Hamászhoz – jelentette be a Bidennel történt tárgyalásokat követően Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala.

A döntést az amerikai elnök kérésére hozta meg egyhangúlag a kormánynál sokkal szűkebb háborús kabinet – közölték. Izrael nem engedi humanitárius segélyek Gázába szállítását saját területéről mindaddig, amíg a hamászosok vissza nem juttatják Izraelbe az elrabolt embereket, és követeli, hogy a vöröskereszt addig is meglátogathassa őket.

Biden a nap folyamán megbeszélést folytatott Jichák Hercog államfővel előbb négyszemközt, majd csatlakozott hozzájuk Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Antony Blinken külügyminiszter is.

Korábban Biden Blinkennel együtt részt vett az izraeli háborús kabinet ülésén, ahol Netanjahu megjegyezte, hogy miközben a háborúban Izrael megpróbálja minimalizálni a civileket ért károkat, a Hamász a lehető legnagyobb kárt próbálja okozni nekik.

A győzelemhez vezető út hosszú és nehéz lesz, de ha egységesek maradunk a cél kijelölésében, érezve annak igazságosságát, valamint katonáink és népünk lelkének megtörhetetlenségét, akkor Izrael meg fogja nyerni a háborút” – mondta Netanjahu. „Az Egyesült Államok az ön oldalán áll a szabadság védelmében, az igazságosságra való törekvésben és a béke támogatásában” – hangsúlyozta Biden.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

„Gyönyörű kis napsugár volt” – Halálra gázolta az 5 éves fiút egy figyelmetlen autós

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak