Létrehozva: 2023.10.09.

Az oroszok szerint Kijev támadja az atomerőművet

Ezt állítja az orosz külügyi szóvivő.

Az ENSZ-nek is észre kell vennie végre, hogy Ukrajna támadja a zaporizzsjai atomerőművet, miután az ukrán katonai hírszerzés parancsnoka elismerte ezt – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Telegram-bejegyzésében.

Zaharova arra reagált, hogy Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége (GUR) vezetője az ukrán NV hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a parancsnoksága alatt álló alakulatok a tavalyi év augusztusa óta három sikertelen kísérletet tettek az orosz erők által megszállt zaporizzsjai nukleáris erőmű visszafoglalására.

„Budanov vallomásának hidegzuhanyként kell érnie az ENSZ-t, amelynek képviselői mindezen hónapok alatt azt mondták, hogy nem tudják meghatározni milyen irányból érik csapások az erőművet ” – írta a Zaharova.

Úgy vélekedett, hogy a GUR-vezető kijelentéseinek „fel kellene ébreszteniük a NATO-országok lakosságát a hipnotikus álomból, amelyben a NATO-rezsimek azt sugalmazták, hogy Oroszország jelent fenyegetést a nukleáris létesítményekre, és fenyegetőzik atomfegyverek bevetésével”.

Megismételte az orosz külügyminisztérium állítását, miszerint az ukrán fél az állomást „piszkos nukleáris fegyverként használja, és ezzel zsarolja az európaiakat”.

Az izraeli–palesztin konfliktus súlyosbodása nem fogja csökkenteni Ukrajna uniós támogatását az Oroszországgal szembeni háborúban – jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Semmi semmilyen módon nem befolyásolja az EU által Ukrajnának nyújtott támogatást. Ehhez nem férhet kétség” – szögezte le a szóvivő újságírói kérdésre válaszolva. Emlékeztetett arra, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombati bordeaux-i beszédében már megerősítette: az Oroszország elleni konfliktusban az EU kitart az ukrán nép mellett, ameddig csak szükséges.

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője az EU keddre tervezett rendkívüli külügyminiszteri ülésének napirendjére vonatkozó kérdésre válaszolva, kijelentette: „minden alkalommal, amikor a miniszterek találkoznak, megvitatják az ukrajnai eseményeket azok fontossága miatt”. Hangsúlyozta egyúttal: a keddi találkozó elsődleges célja, hogy megvitassák, mi történt Izraelben és mi legyen erre az unió válasza. „Természetesen, Oroszország mindent megpróbál felhasználni a maga javára, ami a nemzetközi szférában történik, vagy a bizonytalanság fokozására, vagy az Ukrajna elleni hadjárat erősítésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Európai Unió figyelme elterelődne Ukrajnáról” – szögezte le Stano.

Több tucatnyi külföldi vesztette életét, tűnt el, illetve hurcolták el a Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei összehangolt hétvégi támadásuk során.

A legfrissebb adatok szerint nyolcszázra nőtt a Hamász halálos áldozatainak száma.

Sokan közülük egy technozenei fesztiválon vettek részt a sivatagban, közel a Gázai övezet határához, amikor a támadás történt.

Thaiföld eddig 12 halott, 9 sebesült és 11 fogságba esett állampolgáráról számolt be. Mintegy 30 ezer thaiföldi dolgozik Izraelben, főleg a mezőgazdaságban.

A bangkoki vezetés hétfőn közölte, hogy Jordániával, Egyiptommal és Malajziával együttműködve igyekszik elérni túszul ejtett állampolgárai szabadon engedését. Eddig hozzávetőleg 1400 thaiföldi jelentkezett evakuálásra, elsőként azonban a kilenc sebesültet fogják kimenekíteni Izraelből.

Nepál tel-avivi nagykövetsége az ország tíz állampolgárának halálát jelentette be. Mindegyikük Alumim kibucban dolgozott háztartási alkalmazottként. Négy nepáli megsebesült a palesztin rakétatámadásban, egynek pedig nyoma veszett.

Ukrajna tel-avivi nagykövetsége vasárnap azt jelentette be, hogy két ukrán állampolgár vesztette életét Izraelben.

A francia külügyminisztérium szintén vasárnap azt közölte, hogy egy francia nő meghalt a Hamász támadásában, hétfőn pedig egy újabb francia állampolgár haláláról számoltak be. Egy francia tisztségviselő szerint legkevesebb nyolc másik francia állampolgárt eltűntként tartanak számon.

Brit kormányzati források a BBC közszolgálati médiatársasággal hétfőn közölték, hogy az eddigi adatok szerint „tíznél több” brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában.

A brit külügyminisztérium hétfő délutánig egy brit állampolgár halálát jelentette be hivatalosan. A tárca két másik brit állampolgárt eltűntként tart nyilván.

Hun Manet kambodzsai miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a fegyveres összetűzésben meghalt egy Izraelben tartózkodó kambodzsai egyetemista.

A német külügyminisztérium közlése szerint több izraeli–német kettősállampolgár is van azok között, akiket elhurcoltak.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint kilenc amerikai állampolgár is a halálos áldozatok között van. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: valószínű, hogy további amerikai áldozatok is vannak. Hozzátette: meg nem erősített értesüléseik vannak arról, hogy a Hamász fogságába is kerültek amerikai állampolgárok.

Oroszország izraeli nagykövetsége hétfőn közölte, hogy legalább négy orosz állampolgárt eltűntként tartanak nyilván.

Kanada eddig egy halott és két eltűnt állampolgáráról számolt be.

Alicia Bárcena mexikói külügyminiszter beszámolója szerint a terroristák két mexikói állampolgárt raboltak el.

A brazil külügyminisztérium három eltűnt és egy sebesült állampolgáráról számolt be. Paraguay szerint a latin-amerikai ország két állampolgárának veszett nyoma.

Panama és Írország egy-egy eltűnt állampolgáráról bír tudomással. A Radio Zet lengyel rádió hétfőn Lodz városának zsidó közösségére hivatkozva egy a Hamász által elhurcolt izraeli–lengyel kettősállampolgárról számolt be. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter eddig még nem tudta megerősíteni az értesülést.

Izraelben hétfő délután is folytatódtak az összecsapások: délen, a Gázai övezet szomszédságában a Hamász fegyvereseivel, északon, a libanoni határnál pedig a Hezbollah libanoni síita szervezet tagjaival – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A Gázai övezet melletti Szufa kibucban tűzpárbaj tört ki délután egy Izraelbe beszivárgó Hamász-csoport és izraeli katonák között. Nahal Óz kibuc átfésülése közben felszámoltak egy másik gázai fegyveres különítményt.

Zikim kibucba a Földközi-tenger felől hatoltak be hamászosok, velük is felvették a harcot az izraeli kommandósok. A térségből még nem evakuált civileket arra kérték, hogy zárkózzanak be otthonuk betonbunkerébe.

Az izraeli légierő másfél órás szünetekkel egyre erősebb légicsapásokat hajt végre a Hamász vélt gázai hadállásai ellen. Vadászgépekkel támadták a terrorszervezet létesítményeit egyebek között a gázai al-Furkán és a Tel al-Hava negyedben, ahonnan számos akciót indítottak Izrael ellen. Megsemmisítették a gázai pénzügyminisztérium egyik központját is.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint harci helikopterekkel támadták Libanon területét, a libanoni al-Majadín hírportál szerint pedig több dél-libanoni települést lőttek, miután az ország északi határvidékénél megöltek több olyan terroristát, aki Libanonból szivárgott be.

Az akció elkövetőjeként az Iszlám Dzsihád Al-Kudsz Brigádjai jelentkeztek. A beszivárgókkal lefolytatott tűzharcban megsebesült hat izraeli katona, egy életveszélyesen, egy súlyosan, négyen pedig könnyebben.

Egy korábbi jelentés arról szólt, hogy észak felől a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei támadtak, minthogy erre már számtalanszor volt példa az elmúlt évtizedekben.

A polgári védelem felszólította a libanoni határ melletti izraeli települések lakóit, hogy vonuljanak óvóhelyükre, illetve bezárkózva maradjanak ott, és legyen velük kommunikációs eszköz, élelmiszer és víz, matrac, takaró, gyógyszerek és egyéb szükséges felszerelések.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

hirtv.hu

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott