POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.19.

Mellberúgás után köpködés a szlovákiai választási küzdelemben

Egyre durvul a helyzet.

Mint ismert  verekedésbe fulladt néhány napja Robert Kalinák, a Fico-kormány belügyminisztere és Igor Matovic volt kormányfő – vitája egy pozsonyi sajtótájékoztatón – jelentették szlovák hírportálok. A TASR hírügynökség szerint Kalinák  feljelentést tett a rendőrségen.

A botrány a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia sajtótájékoztatóján tört ki.

A pozsonyi kormányhivatal előtt megtartott rendezvényre Igor Matovic – aki a 2020-as választásokon győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt elnökeként lett kormányfő – autóval érkezett, a járdára parkolt, majd saját nézeteit hangoztatva megzavarta a sajtótájékoztatót.

A volt kormányfő ezt követően került vitába Robert Kalinákkal, akivel a pozsonyi sajtó beszámolói szerint ütésváltásba is keveredtek.  A konfliktust – amelybe később beszállt az Irány egyik képviselőjelöltje is – végül a helyszínre érkező városi rendőröknek kellett megoldaniuk.

A bő két héttel az előre hozott parlamenti választások előtt történt konfliktust több politikai párt vezetése is élesen elítélte. Robert Kalinák később bejelentette: az incidenssel kapcsolatban feljelentést tett a rendőrségen. Igor Matovic az esettel kapcsolatban a szlovák hírügynökségnek azt mondta, hogy ő nem kíván feljelentést tenni az ügyben.

újabb tettlegességig fajuló botrány rázta meg a szlovák közéletet. Leköpték ugyanis az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) képviselőjét, aki a személyét érő incidensre két balegyenessel reagált.

Szeptember 13-án az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) sajtótájékoztatóján Robert Fico, a párt elnökének beszéde közben megjelent a helyszínen Igor Matovic, az OĽaNO elnöke, aki Robert Kalinákkal, a volt szlovák belügyminiszterrel keveredett dulakodásba. A két politikus először csak ordibált egymással, majd Matovic mellkason rúgta Kalinákot – idézte fel a döbbenetes eseményt a Paraméter cikkét szemléző Index.

Pár nappal később kiszivárgott egy videófelvétel, amelyen az OĽaNO egyik képviselője, Tomás Holkovic egy férfira támad, aki állítólag leköpte őt. A felvételen az látszik, hogy

a képviselő veszekszik a férfival, majd kétszer is megüti.

Ezután egy másik férfival autóba ülnek és elhajtanak – írja a Paraméter.

Igor Matovic szerint provokáció történt. „Két csavargó odalépett a jelöltünkhöz, és közvetlen közelről az arcába köptek” – mondta az OĽaNO elnöke.

Tomás Holkovic az OĽaNO listáján a 44. helyen indult volna a parlamenti választásokon, de visszalépett.

A 2023. szeptember 30-i parlamenti választás a kilencedik lesz az ország történetében. A választás egyfordulós és arányos, az emberek pártlistákra voksolhatnak. A választás nem csak ebben tér el a magyar rendszertől. A szlovák választók rangsorolják a listák jelöltjeit. Egy listát kell kiválasztani, és azon maximálisan négy nevet megjelölni, a listák belső szerkezete és a listák közti hierarchia is így alakul ki. A bejutási küszöb attól függ, hogy a párt önállóan vagy koalícióban állított listát. Első esetben 5 százalék, két vagy három pártból álló pártszövetségek esetében pedig 7 százalék elérése kell a parlamentbe jutáshoz. Összesen 150 mandátumot osztanak szét. 

A várhatóan alacsony részvétel mellett a felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek van esélye arra, hogy bejusson a szlovákiai parlamentbe a szeptember 30-án tartandó előrehozott választáson - mondta Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Lánczi Tamás az interjúban úgy fogalmazott: sorsdöntő választás előtt állunk, mert

TÖBB MINT EGY ÉVTIZED UTÁN ISMÉT ESÉLY LÁTSZIK ARRA, HOGY MAGYAR KÉPVISELŐK LEGYENEK POZSONYBAN.Megjegyezte: lehetett ugyan hallani szlovák politikusoktól az elmúlt években, hogy majd ők képviselik a magyarok ügyét, ám azt láthatjuk, hogy a magyarok ügyét csak a magyarok képesek képviselni.
A politológus szerint Szlovákia apatikus, politikailag kiábrándult állapotban van, a szavazók szkeptikusak, várhatóan alacsony lesz a választási részvétel, ez pedig lehetőséget teremt a magyarok számára.

A felmérések szerint a Szövetségnek van esélye elérni a bejutási küszöböt, főleg, ha szlovák honfitársaik nem mennek el nagy arányban választani - mondta, hozzátéve: három hét rövid idő, ez alatt a magyar pártnak nagyon intenzív kampányt kell folytatnia, hogy ezt az esélyt valóra is váltsa.
Lánczi Tamás a magyarok számára a legfontosabb kérdésnek az anyanyelvi oktatást nevezte.
Arra a kérdésre, van-e esély arra, hogy koalíciós szerepet vállal a Szövetség, ha bejut a parlamentbe, illetve hogyan áll most a legesélyesebbnek tartott Smer, Robert Fico pártja, Lánczi Tamás kifejtette: nagyon sok párt indul, a szlovák választási rendszer pedig lehetőséget ad arra, hogy sok kicsi, nagyjából hasonló súlycsoportban versengő párt jusson be a törvényhozásba.
Elemzése szerint ezek közül - a többiek rovására erősödve - a Smer emelkedik ki, mert Robert Fico a szlovákokat nagyon érdeklő, egyben elkeserítő témákat karolt fel, mint a gazdaság, a munkanélküliség, a reálbércsökkenés, és képes "becsatornázni" az ezekkel kapcsolatos félelmeket, indulatokat.
Lánczi Tamás kitért arra, hogy bár a Smer "tankönyvszerűen" baloldali párt, az a furcsa helyzet állt elő, hogy Fico pártja valójában a globalistákkal szemben áll, és véleménye szerint azért kap rengeteg támadást (a Szlovákiában is működő Soros-szervezektől is), mert nem akarja Szlovákiát alárendelni a globalista, internacionalista erőknek.
A politológus nagyon érzékeny kérdésnek nevezte, hogy ki kivel köt koalíciót, de az anyaország és a V4-ek szempontjából úgy ítélte meg, hogy

KEDVEZŐ LENNE FICO GYŐZELME, AMI CSAK RELATÍV LEHET, ABSZOLÚT TÖBBSÉGRE NEM FOG SZERT TENNI.Úgy vélte, megvan a veszély, hogy zavaros idők jönnek Szlovákiában, és a győztes nem talál koalíciós partnert, mert ebbe álláspontja szerint Brüsszelből és a tengerentúlról beleszólhatnak.
Ficónak megvan a politikai képessége, hogy egy koalíciót tető alá hozzon, ha ezt külföldről engedik - mondta, kifejtve: ha nem lesznek koalíciós partnerek, folytatódik az a káosz, amely az elmúlt legalább egy évet jellemezte Szlovákiában.

Lánczi Tamás a beszélgetés végén azt mondta: magyar szempontból az lenne a legideálisabb, hogy ha már Fico nyer, akkor találjon koalíciós partnereket - jó lenne, ha ebben ott lenne a Szövetség is -, így rendeződne a helyzet Szlovákiában, lenne tárgyalópartnere a többi V4 országnak is, lenne kivel leülni, aki mögött van legitimáció.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé: Európának be kell szállnia az orosz-ukrán háborúba, már ezt követeli Macron

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott