Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.25.

Nagyra nyílt sokak szeme: Ezt mondta Orbán Tusványoson

Sokan elemzik a magyar miniszterelnök szavait.

Emberemlékezet óta más magyar politikus nem próbálkozott hasonló előadással, a nemzetközi politika mély összefüggéseinek elemzésével – mondta el az Origónak adott interjúban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a miniszterelnök tusványosi beszéde kapcsán.

Orbán Viktor egyedülálló személyiség a magyar politikában, teljesítménye, gondolkodása és tapasztalata is kiemeli a többi szereplő közül.

"EMBEREMLÉKEZET ÓTA MÁS MAGYAR POLITIKUS NEM PRÓBÁLKOZOTT HASONLÓ ELŐADÁSSAL, A NEMZETKÖZI POLITIKA MÉLY ÖSSZEFÜGGÉSEINEK ELEMZÉSÉVEL.

A magyar baloldal az Európai Unió vagy az ukrajnai háború kapcsán a liberális fősodor közhelyeit szokta puffogtatni, Kína felemelkedéséről, a kétpólusú világrendről vagy az Európai Unió bezárkózásáról a világversenyben nincs mondanivalója. De a nyugati világ egyre több percembernek tűnő politikusa sem próbálkozik már hasonló mélységű előadással." -mondta Mráz Ágoston.

Többen azt tippelték, hogy akár egy több pontból álló béketervet vázol majd fel, de ez elmaradt. Mi lehet ennek az oka? -kérdezte az Origo munkatársa.

Egy miniszterelnöki beszédet sosem szabad összetéveszteni a kívánságműsorokkal. Ennek ellenére volt szó a békéről közvetetten. Egyrészt jelezte a miniszterelnök, hogy magyar kormányfőként tisztában kell lennie hazája méretével és befolyásoló képességével. Arról, hogy az Amerika és a Kína közötti egyensúly eltolódása békésen vagy háborúval kísérve történik-e, nem Magyarország dönt. Másrészt korábban azt is hangsúlyozta, hogy

AZ UKRAJNAI BÉKETÁRGYALÁSOK KEZDETE WASHINGTONTÓL FÜGG. ÍGY MAGYARORSZÁGNAK NEM A BÉKESZERZŐDÉS KITALÁLÁSA, HANEM ANNAK SÜRGETÉSE A FELADATA.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én

FORRÁS: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/BENKO VIVIEN CHER

Mi volt a miniszterelnök beszédének fő üzenete, és mi adta az idei beszéd különlegességét?

A fő üzeneteit maga a kormányfő is kiemelte, mindennapi életünkre talán két gondolatnak lesz kiemelt hatása. Egyrészt „a világgazdaságban összeköttetéseket teremteni" gondolatán alapul az a stratégia, amely Magyarországot az erős nyugati és a felemelkedő keleti pólus gazdasági találkozóhelyévé szeretné tenni, például a jövő autógyártásában. Másrészt „az európai uniós vitákban harcolni" célkitűzés arra utal, hogy hiába keresi a magyar kormány a jövőben is a megállapodás lehetőségét Brüsszellel, a családpolitika, a migráció és a háborúból való kimaradás történelmi távlatokban fontos elveiből soha nem fog engedni.

Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a bukaresti nagykövetünket ma reggelre a román külügyminisztériumba kérették - írja legújabb Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasaági és külügyminiszter. Mit kell gondolnunk erről az ügyről?

A román külügy nagy hibát vétett, és ezt a magyar miniszterelnök némi iróniával ki is használta. A nagykövet beidézése olyan, mint amikor egy öngól után az ellenfelet hibáztatják. Ugyanakkor fontos azt is hangsúlyozni, hogy a kormányfő beszédében a Romániával való együttműködést is felajánlotta több területen.

Visszatérve Orbán Viktorra: több médium is írt arról, hogy a miniszterelnök 2040-ig tervez. Ez valóban így van?

Aki Magyarország jövőjét akarja biztosítani és alakítani, még ennél is tovább kell tervezzen.

Éppen azért fontosak a tusnádfürdői beszédek, mert jelzik, hogy a magyar kormányfő látja és érti a hazánkat körbevevő nemzetközi teret, amelyben megpróbálja biztosítani a magyar mozgásteret.

Ez független attól, hogy személyesen meddig tervez a magyar kormányfő. Korábban ez ügyben a választók, a felesége és a Jóisten befolyását emelte ki. Egy biztos, feladatának tartja, hogy a szuverén Magyarország története a következő nemzedékek alatt is folytatódjon.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

life.hu

Védelmező mágiák: így tarthatjuk távol az ártó erőket

metropol.hu

Ennél édesebbet ma nem látsz, Hosszú Katinka újra megmutatta a kislányát

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér