Létrehozva: 2023.06.18.
Módosítva: 2023.06.18.

Mi a leggyakoribb név a németeknél?

Németországban egyre több babát hívnak Mohamednek.

Már nem a Max vagy a Paul, hanem a Mohammed a legnépszerűbb keresztnév a Berlinben született fiúbabáknál. A több tízezer Németországban adható utónév közül néhány különösen népszerű.  Brémában, Hessenben és Berlinben például a Mohammed  név volt a favorit a fiúk körében 2022-ben – jelentette be hétfőn a Német Nyelvtudományi Társaság (Gfds).  (A Mohamed az arab Muhammad (Mohammed, Mohammad) férfinév magyaros változata, cikkünkben a német Mohammad írásmódot használjuk - szerk.)

The,Newborn,Baby's,Hand,Reaches,Out,As,If,Trying,To
Képünk Illusztráció. Fotó: Mahsun YILDIZ

A képzeletbeli dobogó első helyén Berlin, második helyén Bréma, míg harmadik helyén Hessen található, derül ki a Gfds térképes  magyarázatából.

Berlinben az elmúlt öt évből négyszer volt első helyezett a Mohammed név, és  2022-ben ismét megelőzte a Noét (Noah) és Ádámot (Adam). Brémában a Mohammed keresztnév a harmadik helyről a második helyre lépett előre. Hessenben is szárnyal a muszlim próféta neve. Ott a nyolcadik helyről a harmadik helyre küzdötte fel magát. 
A berlini lányoknál a Sophia szerezte meg az első helyet Emilia és Emma előtt.  Németország-szerte a fiúbabák között a Noah (Noé), a lánybabáknál pedig Emilia vezette a 2022-es listát.

Az éves névjegyzéket Németország több mint 750 anyakönyvi hivatalának közel 1 millió adatából állították össze.  A Mohammed név országos összesítésben a 20. helyet szerezte meg – magyarázta Andrea-Eva Ewels, a Gfds ügyvezető igazgatója. Ez azt jelenti, hogy a továbbított mintegy egymillió név közül 2758-at Mohammed kapta. 2022-ben országosan az újszülöttek 0,78 százaléka viselte ezt a nevet.

Berlin esetében nem állt rendelkezésre ilyen bontás 2022-re. 2018-ban azonban, amikor szintén a Mohammed név szerezte meg az első helyet, akkor a 22 ezer újszülött fiúból 280 kapta ezt a nevet, vagyis a fiúcsecsemők 1,26 százaléka. 
Ewels szerint a Mohammed nemcsak 2018-ban, hanem 2019-ben és 2020-ban is a legnépszerűbb férfi babanév volt Berlinben. Csak 2021-ben csúszott le a harmadik helyre, és 2022-ben tért vissza az első helyre.

Azt korábban a Bild írta meg, hogy  2018 januárja és novembere között a Berlinben született gyerekek 30 százalékának volt külföldi anyja. 

Renndszeresen felmerülő kérdés, helytálló-e a nevek népszerűségi listája, hiszen Angliában országosan is a Mohammed áll az első helyen.

Valójában a Mohammed név előrébb szerepel a keresztnév találati listáján Angliában, mint Németországban. Ennek oka nem a statisztikai hibákban keresendő, hanem az eltérő populációs szerkezetekben. Angliával ellentétben a németországi muszlimok legfontosabb származási országa Törökország. A törökök körében pedig nem különösebben népszerű, hogy a gyermekeiknek a Mohammed nevet adják. Ezzel szemben Angliában a legnagyobb muszlim népesség pakisztáni vagy bangladesi gyökerű. Ezekben az országokban sok családban az a szokás, hogy minden fiúnak és ritkábban lánynak is a Mohammed keresztnevet adják – igaz, egy második névvel, amely általában utónévként szolgál.

Az elmúlt években csökkent a török ​​muszlimok aránya Németországban. Ennek eredményeként a Mohammed név egyre gyakoribbá vált.
A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint 2019-ben az újszülöttek körülbelül egyharmada volt migrációs hátterű, de még az 50 százalék feletti részesedés sem vinné a Mohammedet a keresztnevek rangsorának élére.

Ez annak is köszönhető, hogy a muszlim szülők nagy készletéből merítenek neveket, és még csak nem is kötelező, hogy azok iszlám nevek legyenek. 

A német szövetségi kormány meg szeretné könnyíteni a külföldi szakmunkások beáramlását Németországba, ennek következtében a kabinet egy új törvény irányvonalát dolgozta ki.

„Németországnak a jövőben szüksége lesz szorgos kezekre és okos fejekre. A szakmunkások biztosítása egyenlő a jólét biztosításával” – mondta Hubertus Heil munkaügyi miniszter az új tervezet bemutatása során – a Tagesschau híroldal beszámolója szerint.

A szociáldemokrata politikus továbbá hozzátette, hogy 2035-ig a gazdaság szinte minden területén – így a betegápolásban, a gyermekgondozásban, illetve az önkormányzatok esetében is – legalább egymillió új munkaerőre lesz szükség.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek a szakemberek meg is érkezzenek hozzánk. Ehhez viszont szükség van azokra a lépésekre, amelyek megkönnyítik a külföldi munkavállalók hozzáférését a német munkahelyekhez. A német kormány első körben toborozni akar, ez fontos és nagy lépést jelent a stratégiánkban”

– hangsúlyozta a munkaügyi miniszter.

A sorompókat fel kell emelni a bevándorlók előtt

Robert Habeck alkancellár és gazdaságért felelős miniszter kiemelte, az éghajlatvédelem és a digitalizáció mellett a demográfiai átalakulás is komoly változást hozhat a munkaerőpiacon, ezért a szakmunkások bevándorlását gyorsan és pragmatikusan kell lebonyolítani.

„A sorompókat fel kell emelni a bevándorlók előtt, és mindemelett javítani fogunk az integrációjukon is”

– ígérte meg a zöldpárti politikus. Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter is bizakodóan nyilatkozott, továbbá úgy gondolja, hogy az új törvénytervezetet hamarosan végleges formájában fogja bemutatni.

Nancy Faeser német belügyminiszter felszólal a Németország. A bevándorlás nemzete. Párbeszéd a részvételért és a tiszteletért című rendezvényen a berlini Festsaal Kreuzbergben 2022. november 28-án. Olaf Scholz német kancellár, aki szintén felszólalt a rendezvényen, ismertette kormánykoalíciójának tervét, amely szerint enyhítenék a külföldi lakosok előtt álló akadályokat a német állampolgárság megszerzése előtt (Fotó: EPA/Sean Gallup)

Hubertus Heil közölte, hogy a szakmunkások bevándorlását érintő kérdéseket a német parlament a jövő év elején veszi napirendre.

Szakmai tapasztalat a célkeresztben

A javaslat továbbá azt is rögzíti, hogy az elismert külföldi szakmunkások a jövőben olyan területen is dolgozhassanak, amely eltér eredeti foglalkozásuktól és végzettségüktől.

Egy szerelő például raktárosként, míg egy rendőr pedig akár felszolgálóként is dolgozhatna. A szakmai tapasztalat sokat nyomna a latban a munkavállalói vízum igénylésekor – ismertette a híroldal.

Mindemellett a német hatóságokkal az otthon megszerzett végzettséget nem lenne kötelező elismertetni a beutazást megelőzően. A felsőoktatásban tanuló diákok pedig – úgy ahogy eddig is – egyszerűsített eljárás segítségével léphetnének be az ország területére.

Ezenfelül az ígéretesnek tűnő, harmadik országból származó munkakeresők egy pontrendszer segítségével érkezhetnének Németországba, annak érdekében, hogy helyben munkahelyet találhassanak.

A minisztériumok között történt megállapodás értelmében az értékelés olyan kritériumok alapján történne, mint a végzettség, nyelvtudás, szakmai tapasztalat, Németországhoz való viszonyulás, valamint az életkor. Ebben az új rendszerben is szintén a szakmai tapasztalat számítana a legnagyobb mértékben – jegyezte meg a Tagesschau.

További viták várhatók a pontrendszert illetően

A pontrendszer részletei miatt további vitákra lehet még számítani a zöldek, a liberálisok, illetve a szociáldemokraták között, kérdéses ugyanis, hogy hány pontot érhet majd például a nyelvismeret foka vagy pedig a személyes viszony megléte Németországgal szemben.

Az utóbbival kapcsolatban a híroldal kiemelte, hogy

a beilleszkedés mértéke magasabbnak számít, ha például az egyén korábban már többször járt az országban, esetleg hazájában már egy német cégnek is dolgozott, vagy pedig rokonai élnek Németországban.

Annak kérdése, hogy a rokonokra milyen kritériumok vonatkoznának – például, hogy szintén munkavállalónak kellene lenniük –, még nem került kidolgozásra.

Honosítási reform – „esélyt adó tartózkodási engedély”

A könnyített szakmunkás-bevándorlás csak egy része a migrációs és menekültügyi törvényjavaslati csomagnak, ugyanis Nancy Faeser hamarosan a kabinet elé terjeszti azon tervezetét, amely a német állampolgárság felvételét könnyítené meg az országban élő külföldi polgárok számára.

Pénteken dönt a német parlament az úgynevezett „esélyt adó tartózkodási engedélyről”,

amely a már évek óta Németországban élő, jól integrálódott, azonban még nem rendezett tartózkodási joggal rendelkező külföldiek számára adna lehetőséget, hogy az országban maradjanak és munkát vállaljanak.

Az a személy, aki 2022. október 31-én bizonyítottan öt éve tartózkodik az országban, továbbá büntetlen előéletű, egy 18 hónapos ideiglenes tartózkodási engedélyt kapna, mely idő alatt lehetősége nyílik legális státuszának intézésére, nyelvtanfolyamra járhat, valamint munkát szerezhet – tette hozzá a Tagesschau.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett

POLITIK

Meloni az olasz EP lista élén

POLITIK

17 ukrán drónt lőttek le orosz területek felett