Szlovákiában Orbán Viktor szövetségese nyerte a választásokat

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

3 hónapja

A lengyelek egyre dühösebbek Brüsszelre

Lengyelország nem akar fizetni a feleslegesen megrendelt vakcinákért.

Lengyelország nem csatlakozik a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről szóló megállapodáshoz, amelyet az Európai Bizottság (EB) a tagállamok nevében kötött a Pfizer gyógyszeripari vállalattal - közölte Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter. Korábban a Ripost is megírta, hogy a járvány idején Brüsszel kiemelkedően sok oltóanyagot rendelt meg a Pfizertől, ám a mennyiség negyedét sem használták fel.

Fotó: Ripost7

 

 A lengyel tárcavezető csütörtökön "teljesen elégtelennek" nevezte az EB és a Pfizer közötti tárgyalások során elért feltételeket. Kifogásolta, hogy a gyógyszergyártó azon oltóanyagokért kér a jelenlegi ár "mintegy felét érő" térítést, amelyeket nem szállítanak majd a tagállamoknak. (A Ripost7 korábbi cikke szerint a Pfizer a törölt rendelésekért 2,2 milliárd eurót kapna.)
 

  "Ez már a botrány kategóriája, nemcsak az üzleti tárgyalások tisztességtelen folytatása" - jelentette ki Niedzielski.


   "Nyíltan ki kell mondanom, hogy a bizottság előzetesen elfogadta a Pfizer ajánlatában szereplő megoldásokat, anélkül, hogy a tagállamok érdekeit képviselte volna" - fogalmazott a miniszter.
   Felidézte: Lengyelország tavaly áprilisban arról tájékoztatta az EB-t és a Pfizer céget, hogy az ukrajnai háború miatt is keletkezett vis major helyzetre tekintettel nem fogad több Covid-19 elleni vakcinát, és nem is fizet értük. (Akkor a miniszter arra szólította fel az Európai Bizottságot, magyarázza meg, miért kötött olyan szerződést, amely miatt több millió adag fel nem használt vakcina halmozódott fel. Niedzielski arra utalt, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök személyesen tárgyalt a Pfizer vezérigazgató Albert Bourlával még az 1,8 milliárd adagos BioNTech/Pfizer vakcina szállításáról szóló szerződés megkötése előtt.)

Niedzielski csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott: hogy az eddigi szerződések 

"igazából rákényszerítik a tagállamokat a vakcinák százmillióinak befogadására, miközben ma már senkinek sincs szüksége rájuk"

, és az unión kívüli, szegényebb országoknak sem lehet továbbítani őket, "mert azok a országok sem jeleznek ilyen szükségletet.  A lengyel álláspont szerint az említett feltételek nem megfelelőek, és ezt a nézetet több ország is osztja.

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság sok milliárd eurót fizetne a Pfizer gyógyszeripari óriásvállalatnak a feleslegesen megrendelt Covid-19 oltóanyagok lemondása miatt. Von der Leyen személyesen egyeztetett a Pfizer főnök Albert Bourlával a szerződés részleteiről, majd a Bizottság 2021 májusában megrendelt 1,8 milliárd adagot a BioNTech-Pfizer vakcinából, mintegy 35 millárd euró értékben. Brüsszel most próbál megszabadulni a járvány vége miatt feleslegessé vált oltóanayagoktól.

Az Európai Ügyészség (EPPO) vizsgálatot indított az EU koronaoltóanyag-beszerzésével kapcsolatban. Fotó: BENOIT DOPPAGNE

 

Martin Sonneborn európai parlamenti képviselő egy hosszú tweetben számolt be a Pfizer és az EU Bizottság közötti új tárgyalásokról. Sonneborn a Financial Times (FT) és a Reuters kutatására hivatkozva azt írja,  hogy meglehetősen átláthatatlan módon túl sok Covid-19 vakcina adagot vásároltak, és ezekből több millió adagot kellene tárolni vagy megsemmisíteni. Több EU-tagállam nem hajlandó elfogadni, kifizetni a túlméretezett mennyiségeket, és a szerződések újratárgyalását kérték

A dilemma feloldása érdekében az EU Bizottsága most az eredetileg megrendelt 220 millió Pfizer adag mellőzését és 2,2 milliárd eurós "lemondási díj" megfizetését javasolja. Az uniós államoknak minden egyes lemondott adagért az ár felét, körülbelül tíz eurót kellene fizetniük. 

Cash,Money.,Euro,Bills.,Euro,Currency,Money
Újabb megrendeléseket is kaphat  a Pfizer, mintegy 5 milliárd euró érékben. Fotó: Ewa Studio

Sonneborn szerint egy új, 280 millió adagos megrendelés is járna a Pfizernek, ezeket a vakcinákat  a Covid jövőbeli változataihoz igazítják.

Egy ilyen megállapodással megszilárdulna a Pfizer monopóliuma az EU-ban, és gyakorlatilag kiszorítana a piacról olyan gyógyszercégeket, mint a Moderna, a Novavax és a Sanofi.

A Pfizer a Covid-19 vakcináinak is  köszönhetően 2021-ben 80 milliárd dollár, 2022-ben pedig 100 milliárd dollár nyereséget ért el.

Ez a valaha volt legostobább és egyben leggyanúsabb EU-s megrendelés

Emlékeztetőül: 2021 májusában a Bizottság lezárta a gyógyszertörténet legnagyobb üzletét. Első lépésben 2020 novemberében és 2021 februárjában összesen 600 millió adag BioNTech-Pfizer vásárlásáról született döntés, ehhez jött a májusi, újabb 900 millió adagos megrendelés – további 900 milliós opcióval, amit szerencsére nem hívtak le. Ez volt a legkiterjedtebb az EU vakcinaszerződései közül,  és  a feltételezett 35 milliárd eurós volumenével a legnagyobb adásvételi szerződés, amelyet a Bizottság valaha egyetlen piaci szereplővel kötött. Ez önmagában elég ok a közelebbi vizsgálatra - jegyzi meg Martin Sonneborn.

A harmadik Pfizer-szerződéssel nemcsak a vásárlási mennyiség nőtt 25%-kal, hanem az ár is: adagonként 15,50-ről 19,50 euróra. Történelmileg egyedülálló a megaügylet azért is, mert az egységár a vásárolt mennyiség növekedésével nemhogy csökkent volna, hanem nőtt. Sonneborn ezt az okos mechanizmust "Leyen-effektusnak” nevezi.

Az átláthatóság felkent papnője továbbra is hallgat

Von der Leyen láthatóan sikeresen kikerülte az a protokollt, ami alapján egy  hivatalos EU-szerződést meg kell kötni. A Bizottság és von der Leyen folyamatosan hangoztatják az átláthatóság iránti elkötelezettségüket, de immár két éve nem hajlandóak nyilvánosságra hozni a megkötött szerződéseket. Ezekből a vizsgálóbizottság is csak a lényeget illetően felismerhetetlenné tett másolatokat láthatott. Kategorikusan megtagadják a von der Leyen és Bourla közötti szerződéskötés előtti SMS-üzenetek átadását. Hiába kérik ezeket újságírók, EP-képviselők, hiába kéri Emily O'Reilly európai ombudsman, és az Európai Számvevőszék.
Ez a tartós titkolózás ráadásul teljesen felesleges is, mert minden korábbi "titok, amit érdemes megvédeni", ma már megtekinthető a Pfizer éves jelentéseiben, értékesítési stratégiáiban és árlistáiban.
Tehát ha a Bizottság elnökének valóban az volt a szándéka, hogy „növelje” az „átláthatóságot”, a „demokráciát”, „polgárközeliséget” - ahogy azt beiktatási beszédében mondta, akkor őt ebben immár semmi nem akadályozza.

Akár fel is függeszthetik az Európai Bizottság elnökének mentelmi jogát, miután egy belga lobbista bírósághoz fordult a Von der Leyen és a Pfizer gyógyszertár vezére közötti, eddig nem ismert tartalmú üzenetek miatt. 

Panasszal fordult egy belga lobbista a liege-i elsőfokú bírósághoz, hogy kiderüljön végre, miről SMS-ezett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök a Pfizer gyógyszergyár vezetőjével – számolt be az Euractiv. Von der Leyen azután került kellemetlen helyzetbe, hogy fény derült arra: az Európai Bizottság elnöke és Albert Bourla SMS-üzeneteken keresztül „tárgyaltak" meg egy 1,8 milliárd euró összegű vakcina beszerzést.

A botrány kirobbanása óta már több próbálkozás is volt, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza az üzeneteket, ugyanakkor eddig mindhiába. Emily O'Reilly európai ombudsman hevesen kritizálta Von der Leyen hivatalát, miután a szervezet azt állította, hogy „nem találják" az említett üzeneteket - írta a Mandiner. 

O'Reilly szerintaz Európai Bizottság viselkedése nem felel meg az EU átláthatósági szabályainak.

Az ombudsman mellett több EP-képviselő, valamint civil szervezet is sürgette, hogy a bizottság hozza nyilvánosságra az üzeneteket. Nem a lobbista az első, aki bírósághoz fordult Von der Leyen kérdéses SMS-ei miatt: korábban a New York Times nyújtott be keresetet Európai Unió Bírósága előtt, mivel a lap szerint a Bizottságnak jogi kötelessége lenne kiadni az üzeneteket.

Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős (!) uniós biztos szerint a telefonon továbbított szöveges üzenetekre nem vonatkoznak az átláthatósági szabályok. Emiatt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének sem kell nyilvánosságra hoznia a Pfizer gyógyszercég vezérigazgatójával váltott üzeneteit. Jourová szerint a rövid szöveges üzenetek azért nem tartoznak a nyilvánosságra, mert az azonnali üzenetküldő platformokon továbbított üzenetek eleve nem tartalmazhatnak olyan információkat, amelyek a Bizottság tevékenységével, döntéseivel kapcsolatosak.

A bizottság vezetőjét megvédte Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa is, aki szerint Von der Leyen nem is vett részt a vakcinaszerződések tárgyalásában.

Ugyanakkor a belga lobbista új panaszát annak ügyvédje, Diane Protat szerint a bíróság nem utasíthatja el, emiatt pedigkérnie kell von der Leyen mentelmi jogának felfüggesztését.

Az uniós intézményeknél akkreditált lobbista a portálnak több forgatókönyvet is felvázolt, hogy miért titkolózhat ennyire von der Leyen és hivatala.

Baldan szerint amikor személyesen tárgyalt a gyógyszergyár elnökével, akkor túlterjeszkedett a hatáskörén, és megszegte az EU szerződéseit,mivel azok az egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban az uniót csak támogató hatáskörrel ruházzák fel. Másrészt amennyiben törölte a szöveges üzeneteket, az megfelelhet annak, mintha hivatalos iratokat semmisített volna meg. Harmadrészt ha Von der Leyen az üzenetek „személyes mivolta" miatt nem akarja nyilvánosságra hozni azok tartalmát, akkor pedig súlyos összeférhetetlenségi kérdések merülhetnek fel vele kapcsolatban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Barátság-kőolajvezeték leállítását javasolta az ukránoknak, az Európai Parlament delegációjának tagjai pedig azt mondták, nem az ő hatáskörük kommentálni a bizottság elnökének szavait. Ifj. Lomniczi Zoltán ez utóbbit "szemenszedett hazugságnak" nevezte, rámutatva arra: az egyetlen testület az alapszerződések szerint az Európai Parlament, amely bizalmatlansági indítványt kezdeményezhet az Európai Bizottság vezetője vagy a kollégium tekintetében.

Ifj- Lomnici Zoltán: Ursula von der Leyennel szemben valamilyen elmozdítási eljárást kellene kezdeményezniFORRÁS: MTI/EPA/REUTERS POOL/FRANCOIS LENOIR

Hozzátette, hogyUrsula von der Leyennel szemben valamilyen elmozdítási eljárást kellene kezdeményezni, mert az Európai Unió egy tagállamával szemben buzdított jogsértésre.

 


 

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: ez lesz Magyarország balatoni fővárosa!

origo.hu

Vetkőzős tánccal mutatkozott be a TV2 párkeresőjének legújabb szereplője - videó

borsonline.hu

Tünde jelenleg Magyarország legszebb nője, belepirulsz, milyen fotók készültek róla

hirtv.hu

Tunézia nem kívánja más államok helyett azok határait ellenőrizni

ripost.hu

Pletyka Szoboszlai italozásáról, Liu Shaoang Kínából üzent a magyaroknak

magyarnemzet.hu

Szoboszlai varázslatai, sumákoló VAR és drámai liverpooli vég két piros lap után

origo.hu

Hatalmas mellekkel és bomba testtel hódít a legújabb golftündér - galéria

travelo.hu

Mindenki egy utcában lakik a világ leghosszabb falujában

ripost.hu

Tiszta vizet öntött a pohárba Tóth Vera és a férje: ezt gondolják valójában Tóth Gabiék válásáról

ripost.hu

"Túléltem a poklot" - Ki akarták végezni a TV2 jóképű sztárját - Videó

life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

ripost.hu

Ki ne hagyd: ekkor jön az őszi csillaghullás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

Kevesebb pénzt ad Amerikai Ukrajnának

POLITIK

Medvegyev megfenyegette az ukrajnai brit kiképzőket

POLITIK

Szijjártó Péter így kommentálta a szlovákiai választásokat

POLITIK

Lövöldözés, támadások a magyar határon