Létrehozva: 2023.03.12.
Módosítva: 2023.03.12.

Ursula von der Leyen körül egyre több a gyanús ügy

De homokba dugja a fejét.

Az Európai Bizottság lehetővé tette Lengyelországnak, hogy újratárgyalja a Pfizerrel kötött megállapodást a COVID-19 oltóanyagok szállításáról - írja az Euractiv. Az Ursula von der Leyen vezette testület mindeddig nem engedte ezt a lépést, mivel az EU az összes állam nevében kötötte a vakcinaszállítási megállapodásokat, és csak Brüsszelnek van joga tárgyalni a gyártókkal azok megváltoztatásáról.

Ursula von der Leyent egyelőre hiába kérdezik a Pfizer főnökével tető alá hozott szerződés részleteiről. Fotó: FREDERICK FLORIN /  AFP

Mint ismeretes, Ursula von der Leyen személyesen egyeztetett a Pfizer főnökével, Albert Bourlával  1,8 milliárd adag BioNTech-Pfizer vakcina szállításáról az EU tagállamai számára 2022-re és 2023-ra, aminek becsült ára 35 milliárd euróra tehető.  Az Európai Ügyészség (EPPO) tavaly októberben közölte, folyamatban van a vizsgálat a COVID-19 elleni oltóanyagok Európai Unión belüli beszerzésével kapcsolatban. További részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Fölöslegesen érkeznek a vakcinák, eurómilliárdokat kell fizetni érte. Fotó: MICHAEL MATTHEY / AFP

A Politico szerint az Európai Számvevőszék megállapította, hogy Ursula von der Leyen eltért a korábbi oltóanyag-tárgyalásokon kialakított forgatókönyvtől, hogy személyesen kösse meg az előzetes megállapodást az amerikai multinacionális vállalattal, ahelyett, hogy közös tárgyalócsoportokra hagyatkozott volna. A többi szerződéstől eltérően a Bizottság megtagadta, hogy az adott ügyletre vonatkozó előzetes tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumokat nyilvánosságra hozza.

A bejelentésre reagálva Kathleen van Brempt belga szocialista EP-képviselő elmondta, hogy a Pfizer-szerződés "több szempontját" meg kell vizsgálni, beleértve "a Bizottság elnöke és Bourla közötti SMS-eket és azt, hogy az előzetes tárgyalásoknak nincs papírnyoma". 

A szöveges üzenetek és hívások útján megtárgyalt üzlet – amint azt maga von der Leyen mondta a New York Timesnak adott interjújában – a valaha kötött legnagyobb szerződés volt a COVID-19 vakcinákra.

Tavaly decemberben a waz.de már arról írt, hogy az EU túl sok oltást rendelt, és azt kérdezte, engednek-e a gyártók, hogy újratárgyalják a szerződést? 

Az újság szerint egyre több európai kormány tart attól, hogy szükségtelen oltóanyag-szállítmányok érkeznek hozzájuk, és fennáll annak a veszélye, hogy eurómilliárdokat pazarolnak el, mert sok millió oltóanyagadagot kellene megsemmisíteni. 

Nem kevés pénzről van szó, Németország esetében 3 milliárd euróról, ugyanis a meglevő készleten felül 160 millió adag érkezése várható 2023-ra és 2024-re, holott 2023 őszéig elegendő vakcina áll rendelkezésre az új vírusváltozatok ellen is.

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter már korábban közölte: újra kell tárgyalni a szerződést. Görögország keményebben fogalmazott, azt javasolták, küldjék vissza a gyártónak a vakcinát, Dánia árcsökkentést, Franciaország pedig a vakcinaszállítás elhalasztását javasolta 2025-ig. A helyzet abszurditására Litvánia mutatott rá: hatszor annyi vakcina érkezik, mint amennyire szükség lenne.

Most úgy tűnik, a lengyelek zöld utat kaptak a szerződések újratárgyalására, hogy milyen eredménnyel, az a jövő titka. Pénzügyi problémákra hivatkoztak, aminek lényege, hogy 2023-ig az oltásokat az állami költségvetésből finanszírozták, de most az Országos Egészségügyi Pénztár fizet az oltóanyagért, ám több mint 10 milliárd zloty (2,14 milliárd euró) hiányzik erre a célra.

Észtország, Szlovákia és Csehország is azon országok közé tartozik, amelyek nagy vakcinatartalékkal rendelkeznek, és el akarják kerülni a további szállítmányok kifizetését.

A Bizottság tárgyal az oltóanyag-gyártó cégekkel arról, hogy a szállításokat a tagállamok igényeihez igazítsák. Egyelőre nem tudni, hogy a felek mikor fognak megegyezni. 

Ursula von der Leyen, aki tető alá hozta a Pfizerrel a vakcinaszerződést, egyelőre nem szólalt meg a sok milliárd eurós felesleges kiadással járó ügyben. Úgy tűnik, nem jutott el hozzá, hogy az Európai Parlament koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakbizottsága felszólította, hogy jelenjen meg személyesen a testület ülésén. 

Nem csak az Unióban keveredett botrányba Ursula von der Leyen: még minisztersége idején a német honvédelmi minisztérium több tízmillió eurót fizetett ki külsős tanácsadóknak. Ráadásul az egyik kedvezményezett cégnél, a McKinseynél dolgozott abban az időszakban Ursula von der Leyen fia, David von der Leyen. A német parlamenti vizsgálat során a volt miniszterasszony beismerte, hogy hibák történtek, „és mindennek soha nem lett volna szabad megtörténnie", de jogi következménye nem lett a botránynak.

Az uniós vakcinabotrány miatt egyre kínosabb helyzetbe kerülő Ursula von der Leyent a német kormányban korábban végzett tevékenységének árnyai is kísértik. Nem is olyan régen, 2020 februárjában a Brüsszel iránt mindig is lojális, sőt elfogult Euronews honlapja írt arról, hogy az Európai Bizottság elnökét a 2019-es megválasztásától számos kritika érte a kétes ügyekkel tarkított múltja miatt. 

Ursula von der LeyenFORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/DURSUN AYDEMIR

Ursula Von der Leyen szinte végigszolgálta Angela Merkel négy kormányzati ciklusát, a volt kancellár egyik lehetséges utódjának számított. Először 2005. november 22-én lépett hivatalba, mint Angela Merkel kormányának családügyi minisztere. Majd 2009-től szociális és munkaügyi miniszter, 2013-tól pedig honvédelmi tárcavezető volt. Pozícióját odahaza sokáig az is erősítette, hogy meggyőződéses atlantistának, liberálisnak és globalistának számít, ami komoly előnyt jelent a mai Németországban. Ursula Von der Leyent azonban több alkalommal is utolérte a múltja, mindenekelőtt a honvédelmi miniszteri korszakának fő botránya, a külsős tanácsadói szerződések ügye.

Angela Merkel és Ursula von der Leyen 2019. november 8-án, Berlinben

FORRÁS: AFP/TOBIAS SCHWARZ

A történet nyilvános része 2018 őszén, a Német Szövetségi Számvevőszék egy jelentésének kiszivárgásával vette kezdetét. A botrány évekig elhúzódott, 2020-ban – már az Európai Bizottság elnökeként – Ursula von der Leyennek tanúvallomást kellett tennie a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt a honvédelmi tárca által külsős tanácsadóknak kifizetett több tízmillió euró miatt. A teljes összeg csak 2019 első felében 154 millió euró volt. Viszonyításképpen: 2019 első hat hónapjában az összes többi német minisztérium 178 millió eurót költött külső tanácsadókra. Azaz, a védelmi minisztérium önmagában majdnem annyit költött külsős tanácsadókra, mint az összes többi együtt.

Éppen egy ilyen külsős tanácsadó cégtől, a McKinsey berlini irodájának vezetői székéből került a minisztériumba Katrin Suder, Von der Leyen államtitkára, aki egyébként büszkén és gyakran beszélt a nyilvánosság előtt, hogy leszbikus. Sőt, 2016 és 2019 között szintén ennél a multinál dolgozott a miniszternő fia, David von der Leyen, és az időbeli egybeesés nem tűnik véletlennek. Főként úgy, hogy Suder több milliárd eurós közbeszerzéseket felügyelt a fegyverkezés területén, és közvetlenül a miniszternek jelentett napi munkájáról.

Ursula von der Leyen a német parlamentben beismerte, hogy hibák történtek, „és mindennek soha nem lett volna szabad megtörténnie". Jogi következménye ugyanakkor nem lett a botránynak. Az Európai Bizottság jelenlegi elnökére az sem vet túl jó fényt, hogy még a balliberális Politico is arra jutott, hogy minisztersége idején ennél a kulcsminisztériumnál egyre növekedett a külső tanácsadói befolyás.

 

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van most a közönségkedvenc házaspárral

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Mélyponton a Mercedes, innen már csak felfelé indulhat a menet

life.hu

"Azt hittem, meg fogunk halni" - rémisztő halálközeli élményéről vallott Salma Hayek

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal