Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.29.

Vakcinabotrány újratöltve: Ezért van most bajban Ursula von der Leyen

Az EU túl sok oltóanyagot rendelt, adófizetők pénzének milliárdjait pazarolták el. Miért, ki ellen nyomoz az ügyészség?

Először a New York Times írt arról tavaly áprilisban, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hozta tető alá a BioNTech-Pfizerrel kötött óriási összegű oltóanyag szerződést. Személyesen intézte a szerződéskötést a Pfizer főnökével, Albert Bourlával folytatott tárgyalásain. A részleteket telefonon és SMS-eken egyeztették. Ezek után 2021 májusában a Bizottság megállapodott a BioNTech-Pfizer oltóanyag 1,8 milliárd adagjának szállításáról. A mintegy 35 milliárd  eurós  üzlet ügyében vizsgálat indult, de az Európai Bizottság nem találta meg az Ursula von der Leyen és a Pfizer gyógyszeripari óriáscég főnöke között váltott SMS-eket – állt az uniós ügyvezető az uniós ombudsmannak címzett, 2022. június 29-én közzétett levelében - írta az euobserver.com.  

Ursula von der Leyen  vakcinabeszerzési megállapodását bírálják a tagállamok. Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Két évvel az oltási kampány kezdete után egyre több európai kormány kongatja meg a vészharangot: a következő évre a szükségtelen oltóanyag-szállítások óriási özönére számítanak, elsősorban a  BioNTech-Pfizer vakcinákból. Fennáll annak a veszélye, hogy az adófizetők pénzének milliárdjait pazarolják el – mert sok millió oltóanyag-adagot kellene megsemmisíteni. El tudja még kerülni az EU a katasztrófát? - kérdezi a waz.de. az üggyel kapcsolatos cikkében.

Csak Németországban összesen 160 millió adag vakcina van 2023-ra és 2024-re. Ezekre már nincs szükség, mert az egészségügyi minisztérium szerint 2023 őszéig elegendő vakcina áll rendelkezésre az új vírusváltozatok ellen. A német fölösleges készlet értéke körülbelül hárommilliárd euró.

Az EU egészségügyi minisztereinek legutóbbi brüsszeli találkozóján Thomas Steffen német államtitkár a következő, januári szállítási határidő előtt megoldást szorgalmazott: 

„Nagyobb rugalmasságra van szükségünk – nem csak a szállítási idő, hanem a szállítás tekintetében,  mennyiségben is."

 Ez igencsak udvarias kritika volt. A waz.de információi szerint más uniós országok képviselői egyenesen felháborodtak a vakcinabeszerzések módja, mennyisége, ára miatt.

A cseh EU-elnökség levelében az áll, hogy számos tagállam szorgalmazza a szállítási szerződések megváltoztatását. Álláspontjuk szerint a szerződések rugalmatlansága olyan helyzetet teremtett, hogy a közpénzekből nagy mennyiségű koronavírus elleni oltóanyagot vettek, amelyre nincs szükség.

Vaccination with Comirnaty mRNA vaccine from Biontech Pfizer.
Túl sok, túl drága, de a gyártóknak nagy üzlet. Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON / AFP

Milliárdokat költöttek olyan vakcinákra, amelyekre nincs szükség

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter a találkozón azt mondta: „Újra kell tárgyalni a szerződést". Görögország azt követelte: 

„Vissza kell küldenünk a vakcinát. Nem szabad gyengeséget mutatnunk a gyártókkal szemben.”

 Olaszország fellebbezéssel fordult a Bizottsághoz: „Tegyen meg mindent a szerződések újratárgyalása és a mennyiségek csökkentése érdekében.” Dánia árcsökkentést, Franciaország pedig 2025-ig halasztást javasolt. Románia figyelmeztetett: „Milliárdokat költünk olyan oltóanyagokra, amelyek még csak nem is állnak rendelkezésünkre." Litvánia képviselője azt mondta: „Hatszor annyi vakcinát kapunk, mint amennyire szükségünk van.”  

Vagyis áll a bál és keresik a felelőst.

Mint korábban írtuk, tavaly májusban az Európai Bizottság összesen 1,8 milliárd adag vakcinát rendelt meg a BioNTech-Pfizer-től 2022-re és 2023-ra 35 milliárd eurós becsült áron.

A szerződést újra kell tárgyalni, ellenkező esetben a teljes oltási kampány hiteltelenné válik – figyelmeztet Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter. A cégek azonban eddig nem hátráltak meg. Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa most válságtanácskozást tervez a jövő év elején az Európai Vakcina Irányító Bizottságban. A cél az, hogy az ellátást a helyi igényekhez igazítsák – mondta Kyriakides: „A Bizottság támogatja a tagállamok azon felhívásait, hogy a szerződéseket a valósághoz igazítsák, és aktívan együttműködik a vállalatokkal, hogy megoldásokat találjanak a Covid-19 elleni hosszú távú partnerségünkre. A hatóság kijelenti: „

Szerződéses kötelezettségeinket tiszteletben tartjuk. De a körülmények megváltoztak.”

Tudható, hogy a  BioNTech-Pfizer részesedése a legnagyobb az EU vakcinakínálatában. A Pfizer és a Biontech azonban továbbra is milliárdos nyereséget tervez az oltóanyag-üzletből. A Pfizer New York-i szóvivője azt mondta: "

Továbbra is dolgozunk az Európai Bizottsággal és a kormányokkal, hogy megoldásokat találjunk, miközben tiszteletben tartjuk azokat az alapvető elveket, amelyekben a felek a szerződés megkötésekor megállapodtak."

 

Ezért van most Ursula von der Leyennek problémája

Mint utaltunk rá, Ursula von der Leyen személyesen hozta tető alá a  BioNTech-Pfizer-rel az 1,8 milliárd adagos megaszerződést. Az Európai Számvevőszék könyvvizsgálói jelentése szerint von der Leyen személyesen folytatott előzetes tárgyalásokat Albert Bourlával, a Pfizer főnökével, és megegyezett a lényeges tartalomban. 

"Teljes átláthatóságra van szükségünk a Bizottság részéről – mit ígértek a szerződésben?”

 – kérdezte Belgium képviselője az egészségügyi miniszterek értekezletén. 

Az Európai Ügyészség (EPPO)  októberben bejelentette, hogy vizsgálatot indított az EU koronaoltóanyag-beszerzésével kapcsolatban – anélkül, hogy közölte volna, miért és ki ellen. Az, hogy von der Leyen megamegállapodásáról van szó, amelyet az EU-államok most bírálnak, széles körben elterjedt feltételezés az EP-képviselők körében is.

Az ügyészség ezt a feltételezést nem cáfolta, de nem is erősítette meg. A szóvivő szerint a nyomozást az európai és nemzeti törvényeknek megfelelően titokban tartják : "Ezért jelenleg nem tudunk további részleteket közzétenni". A hatóság azonban egyértelművé teszi: a vizsgálatok folynak. Így vagy úgy, jövőre az európai politikusok forró témája lesz az oltóanyagok beszerzésének ügye. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Pár hét különbséggel egyszerre vesztette el agydaganatos szüleit egy árván maradt kislány

KÜLFÖLD

Japánban mindenkinek ugyanaz lesz a vezetékneve 500 év múlva

KÜLFÖLD

Holttestet tolt be a bankba Erika, megdöbbentő, hogy miért tette

KÜLFÖLD

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve