5 hónapja

Újabb migránsáradat Európába

Nem áll meg az áradat.

Szükségállapotot hirdettek Olaszországban a migránsok miatt, miután az év eleje óta megháromszorozódott a földközi-tengeri illegális átkelések száma, Brüsszeltől pedig sem anyagi, sem politikai támogatást nem kapnak jelen pillanatban. A szükségállapot fél évig lesz érvényben és az egész országra kiterjed. Giorgia Meloni kormánya ötmillió eurót szabadít fel a központi költségvetésből, hogy támogassa a migrációs válsággal küzdő régiókat.

Egy illegális bevándorlókkal zsúfolásig megtelt csónakot közelített meg az olasz parti őrség járőrhajója a Földközi-tengeren. A hosszú tengeri utazásra eleve alkalmatlan bárka a líbiai Tobrukból indult, és több mint egy napig hánykolódott a nyílt vízen. Utasai csak azután kértek segítséget az európai hatóságoktól, hogy a csónak süllyedni kezdett. Az olasz parti őrség emberei mindenkit átemeltek a saját hajójukra, majd tovább indultak a következő illegális bevándorlókkal teli csónakhoz.

A Frontex felderítő repülőgépének felvételei még a húsvéti hosszú hétvégén készültek. Nagypéntek és húsvéthétfő között több mint egytucatnyi hasonló akciót hajtottak végre az olasz hatóságok, sokszor kereskedelmi hajók segítségét is igénybe vették. Járőrhajóik mintegy 3200 embert vettek fedélzetükre. Velük együtt az év eleje óta már csaknem 35 ezer migráns ért partot Olaszországban.

A tengeri úton érkező illegális bevándorlók száma tavaly óta csaknem megnégyszereződött Olaszországban

– derül ki az olasz polgári védelmi minisztérium által szerdán közzétett adatokból.

Pedig a migrációs nyomás már tavaly is elviselhetetlen terheket rótt nemcsak az olasz parti őrségre, hanem a délolaszországi szigetekre és a kikötővárosokra is – 2022-ben több mint 105 ezer illegális bevándorló menedékkérelmét vették fel az olasz hatóságok. Lampedusán most ismét több mint 1600 embernek ad szállást az a befogadóközpont, amelyet legfeljebb 400 migráns ellátására terveztek.

„Vészes a helyzetünk. Bár a személyzet mindent megtesz azért, hogy maradéktalanul ellássa a feladatát, ilyen körülmények mellett csak válságkezelést lehet végezni” – jellemezte a helyzetet a lampedusai hotspot igazgatója.

Giorgia Meloni kormánya attól tart, hogy amennyiben a mostani trend folytatódik, nyárra ellenőrizhetetlenné válik a helyzet a Földközi-tengeren. Ezt megelőzendő, a polgári védelmi miniszter javaslatára kedden országos szükségállapotot hirdettek.

A rendkívüli jogrend lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy felgyorsítsák a kitelepítését azoknak, akik nem kaptak menedéket Olaszországban. És könnyítene azoknak a városoknak, régióknak a helyzetén is, ahol a legnagyobb a migrációs nyomás. A polgári védelmi minisztérium ötmillió eurós gyorshitellel segítené ki őket, hogy a bevándorlási válsággal kapcsolatban keletkezett kiadásaikat fedezzék.

„Világossá kell tenni, hogy a szükségállapot nem fogja megoldani a problémát, mert annak rendezéséhez az Európai Unió tudatos és felelősségteljes beavatkozására van szükség” – figyelmeztetett Nello Musumeci tengerügyi és polgári védelmi miniszter. A tárcavezető hozzátette: döntő jelentősége van, hogy Európa végre cselekedjen.

A fokozódó migrációs nyomás egész Európában érzékelhető, 2022-ben csaknem kilencszázezer új menedékkérelmet nyújtottak be az Európai Unióban

– hívta fel a figyelmet az M1-en a 21. század intézet vezető elemzője. Halkó Petra szerint az újabb migrációs hullámot részben az unió migrációs politikája gerjeszti.

„Egyfelől annak a hiánya okozza ezt a jelenséget, az emelkedő migrációs nyomást, hogy nem a helyben segítés politikájára helyezi a hangsúlyt az Európai Unió” – fogalmazott.

A szakértő szerint több nyugat-európai állam gazdasági érdekeivel ellenkezne a migráció visszaszorítása, hiszen ők ebben látják demográfiai problémáik megoldását. Ezek az országok, köztük például Németország, éppen ezért nem is lépnek fel olyan határozottan az illegális határátlépések visszaszorítása érdekében, ahogy ezt Olaszország teszi.

Az EU-Bizottság titkos dokumentuma a Frontex uniós határvédelmi ügynökség megállapításai alapján azt mutatja, hogy 2023 első negyedévében 300 százalékkal nőtt a menekültáradat a Földközi-tengeren az előző évhez képest, és ha az unió nem lép azonnal, akkor nyárra az Európába érkező migránsok száma eléri a 300 ezret. 

Illegális bevándorlás
Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötőjébe 2023. április 12-én.  A növekvő migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki. Fotó: Orietta Scardino

A Bild által megszellőztetett információ szerint a szakértőket különösen az aggasztja, hogy Tunéziából az embercsempészek a mediterrán útvonalon egyre több migránst szállítanak Olaszországba. A jelentés szerint a migránsok 57 százaléka elhagyja Tunéziát.  A legtöbb illegális bevándorló a Szaharától délre fekvő országokból érkezik. A Frontex jelentése szerint sokan a Tuniszba tartó légi útvonalat használják, mivel nincs vízumkötelezettség, és érkezéskor "turistaként" három hónapra szóló tartózkodási engedélyt kapnak.

Illegális bevándorlás
Az év elejétől 33 ezer migráns érkezett Olaszországba. Fotó: Orietta Scardino

2023-ban már 54 000 migránst regisztráltak az európai migrációs útvonalakon. 

Fotó: Frontex

Az olaszországi Lampedusán túlzsúfoltak a befogadóállomások, a római kormány április 11-től hat hónapra, nemzeti szükségállapotot rendelt el az év eleje óta folyamatosan erősödő illegális bevándorlás miatt. 

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni kormánya rendkívüli állapotot hirdetett. A cél a migránsok érkezésének hatékonyabb kezelése és a visszatoloncolási lehetőségek jobb kihasználása, megoldást azonban az EU-tól várnak. Fotó: NICOLAS ECONOMOU / AFP

Giorgia Meloni miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya a menekültügyi rendszer szigorítását is javasolja a hatályban levő úgynevezett speciális védelmi státusz eltörlésével. Utóbbit 2020-ban az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt közös kormánya vezette be; a két évre szóló, többször meghosszabbítható menedékjogban a tengeren keresztül érkezők részesülnek, még mielőtt benyújtják a nemzetközi védelmi kérelmüket. Év eleje óta több mint 33 ezren érkeztek az országba, a tavalyi év ugyanazon időszakában mért kevesebb mint kilencezerhez képest. Az olaszországi táborokban jelenleg több mint 117 ezren vannak.      

Hogyan reagálhat a menekültkérdésben megosztott EU? Az Európai Parlamentben az Európai Néppárt (EPP) Olaszország megsegítésére szólított fel. A szocialisták és a liberálisok azonban gyanakodva tekintenek a római jobboldali kormányra.

Manfred Weber, az Európai Néppárt főnöke szerint az EU-nak haladéktalanul tárgyalnia kell Tunéziával egy migrációs paktumról. A Törökországgal korábban kötött ​​egyezményhez hasonlóan közösen kell megállítani az embercsempész-bandákat. Emellett az EU Bizottságának gyorsan meg kell tárgyalnia az új hazaszállítási megállapodásokat: „Több százezer illegális migráns köteles elhagyni az országot, de az érkezők az EU-ban maradnak, mert hazájuk nem veszi vissza őket" - mondta Weber. Egy lapinterjúban azt is közölte: Európa újabb migrációs válság előtt áll, és készen kell állni falak és kerítések építésére az európai határok védelmére.

Folyamatosan szállítják el a migránsokat az olaszországi Lampedusa szigetéről. Ez van a legközelebb az afrikai partokhoz. Oda érkeznek az illegális bevándorlók a Földközi-tengeren. Csakhogy a befogadóközpontban annyian zsúfolódtak össze, hogy már nem bírjak ellátni a migránsokat. Szakértők szerint az év végéig 3-400 ezer illegális bevándorló köthet ki az olasz partoknál.

75 migránssal a fedélzetén kötött ki Nápolyban a hatalmas Geo Barents hajó. Szinte többen várták a parton az illegális bevándorlókat, mint ahányan érkeztek. Az elmúlt években csak azután kötött ki ez az NGO hajó, miután napokig a Földközi-tengeren tartózkodott, és a különböző helyszíneken 400-500 migránst összegyűjtött.

Szigorúbb szabályok

Az olasz kormány azonban szigorított a szabályokon, és csak abban az esetben ad kikötési engedélyt az NGO-hajóknak, ha minden egyes bevetésüket bejelentik, és az akció után azonnal a kijelölt kikötőbe indulnak. Ez azonban nem tetszik az NGO hajókat üzemeltető civil szervezeteknek.

„Nápoly 900 kilométerre van attól a helytől, ahol a migránsokat a fedélzetünkre emeltük. Lett volna számos kisebb kikötő is, hogy ezt a 75 embert partra tegyük. De ez a római kormány legújabb intézkedése, mindenkinek még napokig hajóznia kell a kijelölt kikötőig” – mondta Juan Matias Jil, a Geo Barents misszió vezetője.

Rendkívüli állapotot

Róma áprilisban rendkívüli állapotot hirdetett az egyre erősödő migrációs nyomás miatt. Idén már a 40 ezret is meghaladja azok száma, akik illegálisan érkeztek Olaszországba. A kormány attól tart, 300-400 ezren jöhetnek az év végéig. Olasz adatok szerint az érkezők több mint a fele Tunéziából indul el, és Lampedusa felé veszi az irányt. Nagy részük saját hajóval éri el az olasz szigetet, de vannak akik a 150 kilométeres távon bajba kerülnek, őket általában az olasz parti őrség szállítja Lampedusára.

Mostanra több ezren zsúfolódtak össze a lampedusai befogadóközpontban. A belügyminiszter a helyszínen azt mondta, mindenkit elszállítanak, hogy enyhítsenek a szigetre nehezedő nyomáson.

A légierőt is bevetették

„Ez egy migrációs válság, de úrrá kell lennünk a kialakult helyzeten. A kormány célja, hogy megvalósuljon az, ami egyébként a nemzetközi színtéren is egy törekvés, hogy az indulásokat visszaszorítsuk, hogy a migránsok ne érkezzenek olyan mennyiségben, mint aminek az elmúlt napokban tanúi voltunk” – fogalmazott Matteo Piantedosi, az olasz belügyminiszter.

A légierőt is bevetették a migránsok elszállításába Lampedusáról. Országszerte több száz befogadóközpontot nyitott a kormány, ezekbe egyszerre nem visznek túl sok embert, így egy-egy helyszínen hatékonyabb a migránsok azonosítása, ellátása, és bizonyos esetekben felgyorsulhat a kitoloncolásuk is.

Londoni példa

Közben Georgia Meloni Londonban a migrációról is tárgyalt a brit kormányfővel.

„Az emberkereskedelem és az illegális bevándorlás megfékezése terén az önök kormánya jelentős előrelépést tett, és mi követni fogjuk ezt a példát” – mondta Georgia Meloni, olasz miniszterelnök.

A brit kormány azt tervezi, hogy a jövőben nem maradhatnak Nagy-Britanniában a határt illegálisan átlépő menedékkérők. London nemrég megállapodást kötött a közép-afrikai Ruandával a kitoloncolt illegális bevándorlók befogadásáról.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Még Karikó Katalin Nobel-díjáról is csak ostobaságok jutnak Fekete-Győr Andrásnak eszébe

origo.hu

Sejtelmesen üzent a válófélben lévő Tóth Gabi

borsonline.hu

Könnyek és ima Michael Schumacherért: megrémültek a rajongók a fotó láttán

hirtv.hu

Egy újabb magyar lett Nobel-díjas!

life.hu

„Senki sincs biztonságban" - Ágyi poloskák lepték el az európai nagyvárost

hirtv.hu

Törökországban több tucatnyi kurd gyanúsítottat vettek őrizetbe az ankarai merénylet után

origo.hu

Bikiniben focizott Berki Mazsi - VIDEÓ

astronet.hu

Októberi kínai horoszkóp 2023: a Kutya hónapjában visszaszáll ránk mindaz a jó, amit másokért teszünk

mandiner.hu

Bréking: újabb magyar kapott Nobel-díjat

ripost.hu

Borzalmas tragédia! Kiss Ernő Zsolt és felesége segítséget kérnek

vg.hu

Multi élelmiszerláncok: családtámogatás az árakon és a munkatársakon keresztül (X)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

Eddig 1 milliárd 750 millió Forint támogatás kifizetéséről döntött a Pro Filii Alapítvány

POLITIK

Ukrajna nem akar másodosztályú EU-tag lenni

POLITIK

Az ENSZ szerint újabb migrációs hullámok várhatók

POLITIK

Hét éve volt a kvóta-népszavazás