Létrehozva: 2023.04.14.

A görög miniszterelnök elárulta, hogy mi vonzza leginkább a migránsokat

A görög kormányfő távol tartaná a migránsokat Európától, és szerinte ezt csak határkerítéssel lehet elérni. Kiriákosz Micotákisz ezzel ugyanazt mondja, amit Orbán Viktor immáron nyolc éve.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök is beállt az Orbán Viktor által képviselt migrációs politika táborába. Szerinte az európai bevándorlás politika nem lehet sikeres falak és határkerítés nélkül. Mint emlékezetes egész Európában a magyar miniszterelnök volt az első, aki kijelentette, hogy az illegális bevándorlást csak határkerítéssel lehet megfékezni. 

A határkerítés egy része már el is készült, maga a görög miniszterelnök is leellenőrizte. Fotó: SAKIS MITROLIDIS

A fal és az általános migrációs politikánknak köszönhetően kevesebb illegális bevándorló érkezik Görögországba és így Európába egyaránt. Ha az abszolút számokat nézzük, bizonyítékok vannak arra, amit mondok: 2015-ben az Európába érkező migránsok 75 százaléka Görögországon keresztül érkezett. Ugyanez a szám most kevesebb, mint 10 százalék.

- mondta a Bildnek adott exkluzív interjújában Micotákisz, aki már gőzerővel készül a május 21-én tartandó parlamenti választásokra. A görög kormányfő szerint a fal önmagában nem tud mindenkit megállítani, de jócskán megnehezíti a migránsok dolgát.

Fotó: SAKIS MITROLIDIS

Mit ér a határ, ha nem tudjuk azt megvédeni?

- tette fel a költői kérdést a 2019 óta regnáló politikus. Az Évrosz folyó mentén - ami a török-görög határnak számít - már elkészült a határkerítés egy része, de ezt még meg szeretnék a jövőben hosszabbítani. A görög kormány - a magyarhoz hasonlóan -Brüsszelben már többször jelezte, hogy közös uniós forrásból kellene finanszírozni a külső határok védelmét, de segítséget eddig ők sem kaptak, mert több közt Németország ellen áll annak, hogy európai forrásokból építsenek a tagországok határkerítést. 

Kiriákosz Micotákisz arról is beszélt: nem véletlen, hogy a Görögországba érkezett illegális bevándorlók túlnyomó többsége Németországba vágyik. Ennek szerinte az az elsődleges oka, hogy a migránsok a bőkezűbb segélyeket nyújtó országokba vágynak. 

Olaszország szükségállapotot hirdetett

Olaszország fél évi országos szükségállapotot hirdetett ki, miután a húsvéti ünnepek alatt jelentősen megugrott az illegális bevándorlók száma - jelentette be Nello Musumeci polgári védelmi miniszter.

 

Tudatában vagyunk annak, mennyire komoly a migrációs jelenség, amely az idén mintegy háromszáz százalékkal nőtt. Világossá kell tenni, hogy a szükségállapot nem fogja megoldani a problémát, mert annak rendezéséhez az Európai Unió tudatos és felelősségteljes beavatkozására van szükség

 

 - hangoztatta a tárcavezető. A húsvéti ünnepek alatt péntektől hétfőig mintegy kétezer migráns érte el Lampedusa szigetét több mint negyven bárka fedélzetén. Tunézia partjai előtt, illetve a máltai felségvizeken 38-an vesztették életüket hajótörésekben, 18 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Lampedusa szigetén a befogadóközpont reménytelenül túlzsúfolt. A legfeljebb 400 ember elszállásolására szolgáló létesítményben jelenleg mintegy 1800 migráns tartózkodik. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérőnek.

Frontex: a magyar határőrizet miatt csökkent az illegális határátlépések száma

Az előző év azonos időszakának adataihoz képest 2023 első három hónapjában visszaesett a Nyugat-Balkán országain keresztülvezető migrációs útvonalon feljegyzett illegális határátlépések száma, ami egyebek mellett a magyar határellenőrzés megerősítésének tudható be - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex). A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint az év első három hónapjának migrációs adatai azt mutatják, hogy továbbra is a közép-mediterrán és a nyugat-balkáni útvonalak a legaktívabbak. Az EU-ba ebben az időszakban több mint 54 ezren próbáltak szabálytalanul bejutni, 26 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban az észlelések száma meghaladta a 22 500-at, ami 60 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos hónapjának adatait.

A magyar kormány 2015. június 17-én döntött arról, hogy a robbanásszerűen megnövekedett migrációs nyomás hatására lezárja a zöldhatárt a magyar–szerb szakaszon, hogy a bevándorlók lehetőleg a legális belépési pontokat vegyék igénybe. Az elfogadott kormányhatározat értelmében körülbelül 175 km hosszúságban 4 méter magas „határőrizeti célú ideiglenes kerítést” kellett létesíteni.

Magyarország 2015 óta közel 650 milliárd forintot fordított a déli határ védelmére, ennek két százalékát biztosította az Európai Unió. Tavaly novemberig 894 határvadásznak jelentkezővel kötött szerződést a honvédség, és akkor már 636-an sikeres vizsgát is tettek. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Pétert próbálta mosdatni a Soros-közeli portál, de nagyot hibáztak

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

magyarnemzet.hu

Olyan fejlesztés történik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, amire nagyon régen vártak

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

hirtv.hu

Embert gázolt a metró Budapesten

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók