Létrehozva: 2023.04.27.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: 32 embert, köztük hét magyart sikerült kimenekíteni Szudánból

Bravúros mentőakció.

A szudáni polgárháborús helyzet miatt a magyar kormány a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a kül- és belügyi tárcával együttműködve egy különleges akció keretében 32 embert, köztük hét magyar állampolgárt menekített ki az országból – jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön hajnalban a kecskeméti repülőbázison.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, a kimenekített magyarokat és külföldi állampolgárokat szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érését követően elmondta:

„a magyar emberek biztonsága a legfontosabb bárhol is vannak a világon”.

Az akcióval pedig minden magyar épségben hazatérhetett Szudánból – tette hozzá.

Szudánból kimenekített emberek az őket szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érése után a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán 2023. április 27-én. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A miniszter kiemelte: a nagy körültekintést igénylő, precízen végrehajtott „Sivatagi karaván” nevű akció technikai részleteiről biztonsági okokból nem mondhat többet, de a művelet révén

sikerült a hét magyar mellett nyolc nemzet, köztük amerikai, kanadai, norvég, török és szudáni állampolgárokat Dzsibuti érintésével Magyarországra hozni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf köszönetét fejezte ki az akció valamennyi résztvevőjének, akik révén sikerült az országban rekedt 32 embert a lehető legrövidebb időn belül, biztonságosan kimenekíteni.

Szudánban április 15-e óta folynak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg,

valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán a Szudánból kimenekített magyarokat és külföldi állampolgárokat szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érése után 2023. április 27-én. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A szudáni egészségügyi tárca szerint az összecsapásoknak már 512 halálos áldozata és 4193 sebesültje van. A szemben álló felek hétfőn háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, az Afrikai Unió (AU) pedig tartós fegyvernyugvást sürgetett.

A harcok kirobbanása óta több ország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból, miközben az elmúlt öt napban több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült Egyiptomba.

Sikeresen lezárult a magyar állampolgárok evakuálása Szudánból – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán késő este a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter Laoszból élőben bejelentkezve közölte: a két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét a Svédországgal történő együttműködésnek köszönhetően.

Most már Dzsibutiban vannak, biztonságban” – mondta, jelezve, hogy a magyar tiszteletbeli konzul várta őket a repülőtéren.

Mint beszámolt róla, a tiszteletbeli konzul most kiállítja a magyar állampolgároknak a hazatérést lehetővé tévő ideiglenes okmányokat és „megszervezzük a hazaútjukat is”.

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett: az elmúlt napokban összesen 29 magyar állampolgárt kellett evakuálni Szudánból. Ezt több nemzetközi partnerrel, köztük az ENSZ-szel és más országokkal együttműködve tette Magyarország, a műveletben „bevetették a Magyar Honvédséget is”. A konzulok és a munkatársak az egyiptomi és az etióp határnál várták az evakuált magyar állampolgárokat – fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki köszönetet mondott a műveletben részt vevőknek, hangsúlyozva, hogy minden magyar állampolgárt épségben és egészségben ki tudtak menekíteni Szudánból.

Közben a WHO arra figyelmeztetett, hogy biológiai katasztrófa fenyeget a polgárháború sújtotta Szudánban, mert fegyveresek elfoglaltak egy fertőző baktériumokkal teli laboratóriumot.

Küszöbön áll a katasztrófa egy másik egészségügyi intézetben is:

felkelőcsoportok kezére került egy közegészségügyi laboratórium a fővárosban, Kartúmban.

A Világszervezet szerint a létesítmény egy ketyegő baktériumbomba, fertőző betegségek és más biológiai anyagok mintáit őrzi, beláthatatlan következményei lesznek, ha a harcokban megsérül az épület.

Folytatódik az európaiak kimenekítése

A kaotikus állapotokat jól jelzi, hogy háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt rabok is kiszabadultak egy kartúmi börtönből. Ahmad Harunt és társait a Nemzetközi Büntetőbíróság vonta eljárás alá a szudáni polgárháborúban elkövetett bűnök miatt.

Több tucat busz torlódott fel a szudáni-egyiptomi határon. Ezrek próbálják északi irányban elhagyni a polgárháborúba süllyedő országot.

Ezalatt folytatódik az európaiak kimenekítése:

a Vörös-tenger partján francia fregatt dokkol és veszi fedélzetére a nyugat-európai ország állampolgárait.

A britek is hajóval mentenek: 1600 külföldi kelt át a tengeren Szaúd-Arábiába.

Április közepén törtek ki a harcok az afrikai országban. Legkevesebb 420-an, köztük több mint 270 civil, életüket vesztették és csaknem négyezren megsebesültek. A kormányerők egy félkatonai szervezettel, az úgynevezett Gyors Támogató Erőkkel harcolnak. A 47 milliós országot a 2021-es puccs óta katonai diktatúra irányítja, velük szemben lázadt fel a paramilitáris szervezet.

Nincs jele annak, hogy a szemben álló felek hajlandóak lennének a békéről tárgyalni

– közölte az ENSZ szudáni különmegbízottja a szervezet Biztonsági Tanácsával. António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette: Szudánt évtizedek óta polgárháborúk sújtják, egy újabb vérontás katasztrofális következményekkel járna.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője szerint Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági csapata „minden erejével azon dolgozik, hogy kieszközölje a béketárgyalások mielőbbi megkezdését”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb fordulat Majka gyalázatos botrányában

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

metropol.hu

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

vg.hu

Itt a magyar eper, beindultak a „Szedd magad!” akciók

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

vg.hu

A kínai elnök Magyarországon: így védik a világ egyik legfontosabb emberét – Hszi Csin-ping kínai Rolls-Royce-szal érkezik Orbán Viktorhoz

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

ripost.hu

Till Attila kitálalt a Ripostnak: ez történt valójában az Ázsia Expressz forgatásán

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában