Létrehozva: 2023.02.24.

Tisztességes hozzáállást várunk Svédországtól és Finnországtól

Így látja Orbán Viktor.

Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról Orbán Viktor úgy fogalmazott: Törökország aggálya, hogy szerintük Svédországban olyan terrorista szervezetek működnek, amelyek Törökország ellen dolgoznak. Mivel ők is a szövetségeseink, ezért az ő hangjukat is meg kell hallanunk – húzta alá. A magyar szempontot kifejtve a miniszterelnök elmondta: azt kérte a frakciótól, hogy szavazzák meg Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Erről azonban vita volt, egyebek mellett azért, mert Svédország hazugságokat terjeszt Magyarországról – mutatott rá. 

Problémás és észszerűtlen Ukrajna NATO-tagsága

A miniszterelnök szerint ha valaki ismeri a számokat, akkor azokból jól látszik, hogy Oroszország mennyit költ egy évben a fegyverzetének a fejlesztésére. Mint mondta, ha az európai NATO-tagállamok katonai kiadását összeadja, az nagyságrendekkel haladja meg az oroszt. Ha ehhez az amerikait is hozzáadjuk, a realitások világossá vállnak. – Ma senkinek nincs arra esélye, hogy a NATO-t megtámadva sikert érhessen el – mutatott rá. Mint mondta,

ha megtámadnak bennünket, kötelező egymást kisegíteni. Ezért probléma Ukrajna NATO-tagsága.

A NATO egy védelmi, nem pedig háborús szövetség, ezért nem észszerű Ukrajna NATO tagsága – húzta alá.

A kormányfő a magyar álláspontról úgy fogalmazott: erkölcsileg és politikailag is helyes, ráadásul észszerű. Mint mondta, létezik egy olyan reflex, hogy az emberek egy idő után elkezdenek valamelyik félnek szurkolni, szimpatizálni a háborúban. 

Ezt azonban egy politikusnak nem szabad megengedni, különösen ebben a helyzetben, amikor kiderült, ezt a háborút senki nem tudja megnyerni. 

Ukrajna mögé olyan erőforrásokat mozgósít a Nyugat, amellyel lehetetlenné válik a legyőzése, ugyanakkor Oroszországot sem lehet legyőzni – állapította meg. Éppen ezért a józan álláspont azt mondja, hogy tűzszünet legyen. Ahhoz viszont, hogy béke legyen, tárgyalni kell. 

A magyar álláspont lényege pedig az, hogy mielőbb tűzszünet legyen 

– szögezte le. A miniszterelnök meglátása szerint fontos, hogy a magyarok lássák: nem vagyunk elszigetelve abban a hozzáállásunkban, hogy békepártiak vagyunk. Hozzátette, az ENSZ is egy békepárti szöveget fogadott el ma éjszaka.

Beszélt arról is, hogy miközben Magyarországot bírálják Brüsszelben, mégis mi vagyunk az egyetlen olyan ország, amely se nem orosz, se nem ukrán, de emberáldozatokat szenved, ugyanis a kárpátaljai honfitársaink is életüket veszítik a háborúban. 

Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról Orbán Viktor úgy fogalmazott: Törökország aggálya, hogy szerintük Svédországban olyan terrorista szervezetek működnek, amelyek Törökország ellen dolgoznak. Mivel ők is a szövetségeseink, ezért az ő hangjukat is meg kell hallanunk – húzta alá. A magyar szempontot kifejtve a miniszterelnök elmondta: azt kérte a frakciótól, hogy szavazzák meg Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Erről azonban vita volt, egyebek mellett azért, mert Svédország hazugságokat terjeszt Magyarországról – mutatott rá. 

 Egy háborúban, amikor a hadicélok tekintetében tisztázatlanság van, akkor nagyon könnyű eltévedni. Az orosz–ukrán háború esetében pedig egyik oldalról sem világos, hogy mi a hadicél

  hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint ez érvényes Ukrajnára is, amely persze a szabadságát védi, de nem világos, hogy ez mit jelent. Mérnek-e katonai csapást Oroszország területére, meddig akarják visszaszorítani az orosz csapatokat? A Krím ostrom alá kerül vagy nem? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Mint fogalmazott, a belesodródás oka nemcsak az, hogy a konfliktus lokalizálása helyett összeurópaivá emeltük a háborút, hanem 

a magunk számára sem tisztáztuk, hogy meddig van a segítségnyújtás határa. Így nehéz háborúzni. 

– állapította meg.

Spekuláltak az emberek ellen

A szankciós politikára térve a miniszterelnök kifejtette: hazánk a kezdetektől világossá tette, hogy ez nem jó útvonal, amennyiben ugyanis Magyarország szankcionálja Oroszországot, az megöli a magyar gazdaságot. Mint mondta, Magyarország a szankciók miatt megugró energiaárak következtében négyezermilliárd forinttal több pénzt fizet energiára, mint egy évvel korábban. Bár ezt a pénzt előteremtik, ki fogják gazdálkodni, de ennek jobb helye is lenne. 

 Oktatás, egészségügy, innováció, fejlesztések. Volna helye ennek a pénznek, de kiveszik a magyarok zsebéből. Ez egy rosszul kivitelezett szankciós politika, és ennek a következményét mi fogjuk elszenvedni 

– mutatott rá.

– Amit mi előre láttunk – folytatta –, arról feltételezhetjük, hogy más is látta. 

Vannak ugyanis olyanok, akik spekuláltak a szankciókra és annak következményeire. Tudták, hogy ennek következtében energiát kell beszállítani Amerikából. Tudták, hogy felmegy az energiaár. Spekuláltak az emberek ellen, s ezen halálra keresték magukat 

– jegyezte meg. Orbán Viktor szerint nagy hit kell ahhoz, hogy elhiggyük, nem volt összejátszás a spekulánsok és a döntéshozók között.  Ami viszont a Covid idején a gyógyszerbeszerzések esetében történt, ez a feltételezés több mint jóindulatú a brüsszeli bürokratákkal szemben – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor az interjúban is megerősítette, hogy 2023 végére egy számjegyűre csökkentik az inflációt Magyarországon. A kormány intézkedéseinek köszönhetően lassulni fog az áremelkedés mértéke. – Ennek a lassulásnak pedig az lesz az eredménye, hogy év végére egy számjegyű lesz az infláció – szögezte le.

 

A gyermek szent és sérthetetlen! 

A kormányfő a gyermekvédelem kapcsán megismételte: Magyarországon a gyermek szent és sérthetetlen! Kiemelte azt is, hogy genderideológia nem egy marháskodás, trendi dumcsi, hanem valós veszély, amelynek megakadályozáshoz az államnak is lépnie kell. Ki kell alakítani, hogy Magyarországon legyen a legszigorúbb gyermekvédelmi rendszer Európában – rögzítette a miniszterelnök. Mint mondta,

 ő is föl van háborodva, amikor szóba kerül az óbudai pedagógiai asszisztens szexuális botránya, és benne is felmerül, hogy hol volt az igazgató, hol volt a tankerület, akiknek az a dolguk, hogy vigyázzanak a gyermekekre. Erre a mai nap során, ha találkozik Pintér Sándor belügyminiszterrel, világos választ szeretne kapni

 – tette hozzá.

Gulyás miniszter úr szombaton folytatja az önök tájékoztatását – így köszönt el Kocsis Máté az újságíróktól csütörtökön Balatonfüreden, miután Simicskó Istvánnal sajtóbeszélgetést tartottak a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülését követően.

KOCSIS Máté; SIMICSKÓ István
Fotó: Koszticsák Szilárd

Az esemény hosszúra nyúlt, majdnem két órán át tartott. Ennek a végén jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője, hogy 

már karcolgatják a kormányinfók időkeretét és azt majd a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton folytatni fogja.

Kocsis Máté nem fogalmazott egyértelműen, de jó eséllyel arra utalt, hogy holnap kormányinfó készül. Erről a hivatalos bejelentést a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra szokta megtenni a közösségi oldalán, de egyelőre ennek nincs nyoma.

Mi lehet a téma a szombati kormányinfón?

A szombati kormánybejelentések nem példa nélküliek, igaz, nem is gyakoriak. Legutóbb október 22-én esett szombatra a kormányinfó, akkor egyebek mellett a kamatstopok kiterjesztését hozták nyilvánosságra. De szintén szombatra esett az egykori hatósági áras üzemanyag felhasználásának szigorítása is. Hogy most mi indokolja a hétvégi időpontot, az egyelőre talány. 

Sokan arra számítanak, hogy ezúttal is rendkívüli fejlemények vannak készülőben.

Ez könnyen lehet, hiszen sűrű volt a hét. A hét közepén kormányülés volt, a kabinet és a kormányfő egyértelműen harcot hirdetett az infláció ellen. A kormánypártok Balatonfüreden tanácskoztak, amin a miniszterelnök is beszélt zárt ajtók mögött. Több döntés és irány is születhetett a jövő intézkedéseiről, amelyeket most a nyilvánossággal is ismertethetnek. 

GULYÁS Gergely
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Persze az is lehet, hogy pusztán az időszűke miatt esik szombatra a kormányinfó. Utoljára február 9-én, több mint két hete számolt be a kormány lépéseiről Gulyás Gergely, vagyis ugyancsak időszerűvé vált egy újabb alkalom.

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchesterből kirúgott focista Messiként tündököl a Dortmundban

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

life.hu

Cher elárulta, miért bukik a nála sokkal fiatalabb férfiakra: mostani szereme csak 38 éves

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik