Létrehozva: 2023.02.13.
Módosítva: 2023.02.13.

Nem nyugszik a migránshelyzet Nyugat-Európában

Újabb migránsszállások létesítése ellen tüntettek az emberek.

Tavaly ismét nőtt az illegálisan érkező migránsok száma Németországban, akik számára újabb menekültszállásokat kell kialakítani. Ez  nem egyszerű feladat, az érintett településeken élők nem kérnek a migránsokból. Egy bajorországi falu lakói  már a korábban befogadott menekültektől is meg akarnak szabadulni, botrányos viselkedésük miatt lett belőlük elegük.

Hasonló okok miatt nem kérnek a migránsokból az 1600 lakosú Upahl és a 4200 lakosú Loitz polgárai.

Elszabadultak az indulatok a közmeghallgatáson.Fotó: Favebook

Upahl városának 400 migránst kell befogadnia, és a döntés ellen 700 ember tüntetett szerdán a kerületi tanács előtt. Voltak, aki be akartak törni az ülélésterembe, ellenük a rendőröknek kellett intézkedni. A képviselők is hallották a dühös tiltakozás hangjait, de ennek ellenére a kerületi tanács képviselőinek többsége a rendkívüli ülésen megszavazta egy konténerfalu felépítését, ahol a migránsokat fogják elszállásolni. A többség elutasította az AfD kérelmét, hogy tartózkodjanak a szálláshely megépítésétől. A kapacitás 250 főre való korlátozására vonatkozó javaslatnak sem volt esélye.  

Loitz lakosai is radikális intézkedéseket követelnek. Például azt, hogy a polgármester zárja le a történelmi óváros kapuját annak mintájára, ahogy a középkorban tették, ha ellenség tűnt fel a városfalon kívül. Most az lenne a cél, hogy menedékkérők többé ne tudjanak bemenni a városközpontba. 

Fotó: Facebook

A közelmúltban ugyanis 36 migránst helyeztek el egy volt általános iskolában. A kiváltó ok, hogy a hírek szerint a migránsok szexuálisan zaklattak egy 12 éves lányt. A rendőrség szerint azonban erre nincs bizoníték. Az ügyben tartott közmeghallgatáson elszabadultak az indulatok. Egy 35 éves férfi középső ujját mutatta a körzeti ügyintéző-helyettesnek, és azonnal fel is jelentették a sértés miatt. A dühös felszólalóktól több esetben is a rendőröknek kellett elvenni a mikrofont. A rendőrség azt ígéri, hogy a szubjektív biztonságérzet erősítésére gyakrabban fog járőrözni az utcákon.

Változás látható Európa migrációs politikájában – vélik a szakértők a pénteken befejeződött EU-csúcs után. Néhány éve még kirekesztőnek számított az a politikus, aki a határok védelmét sürgette, most azonban maga az Európai Bizottság elnöke is kimondta: meg fogja erősíteni a külső határokat. Elemzők szerint ez is bizonyítja, hogy Brüsszel eddigi migrációs politikája megbukott – számolt be az M1 Híradó.

Migránsokkal teli csónak érkezik Lampedusa szigetéhez. Az olasz parti őrség indult a segítségükre. Először 40 embert, majd további 150 migránst vittek a szárazföldre – A felvétel a múlt héten készült, de folyamatosak az ehhez hasonló akciók. Idén már több mint 5 ezren, tavaly pedig százezren érkeztek Olaszországba a tengeri migrációs útvonalon.

De a Balkánon sem jobb a helyzet: a befogadóközpontok tele vannak, az incidensek pedig folyamatosak. Csak a magyar-szerb határnál idén már 10 ezernél is több bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a hatóságoknak, és ez a szám napról-napra nő.

A helyzet szemmel láthatóan is egyre romlik. A csütörtökön kezdődő uniós csúcs egyik kiemelt témája a migráció volt.

„A nyomás nő, Európa jövője a határok védelmén múlik” – mondta Orbán Viktor egy internetes videóban a találkozót követően. A kormányfő úgy fogalmazott: szembe kellett nézni a helyzettel, és világosan ki kellett mondani, hogy Európa nagy veszélyben van, így sürgősen cselekedni kell.

„A kérdés most már csak az, hogy a bizottságban ülő brüsszeli bürokraták is megértik, hogy azonnal cselekedni kell. Például a Magyarországgal szembeni jogi eljárásokat fel kell függeszteni vagy vissza kell vonni, illetve támogatni kell a tagállamokat, köztük Magyarországot is, hogy kerítést építsenek, és megerősítsék a határvédelmüket. Ezen múlik Európa jövője” – fogalmazott a kormányfő.

Azzal, hogy a külső határokat meg kell erősíteni, ma már az uniós vezetők többsége is egyetért. Még az Európai Bizottság elnöke is erről beszélt.

„Meg fogjuk erősíteni a külső határainkat, hogy megakadályozzuk az illegális migrációt. Két projektet indítunk: hordozható és helyhez kötött infrastruktúrával látjuk el a hatóságokat autóktól a kamerákig, őrtornyoktól az elektromos megfigyelőrendszerekig” – mondta Ursula von der Leyen.

A nyugat-európai politikusok közül egyre többen mondják azt, amit a magyar kormány már évek óta! Vagyis, hogy kerítést kell telepíteni az unió külső határaira: az osztrák kancellár a határkerítések építése és azok uniós finanszírozása mellett érvelt.

„Nagy gondjaink vannak. Az illegális migráció ismét erősödik. Ennek megállítására intézkedésekre van szükség. Olyan intézkedésekre amelyek valóban működnek” – mondta Karl Nehammer.

Fordulat látható az EU migrációs politikájában – erről a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója beszélt az M1-en. Kiszelly Zoltán úgy látja: erre valószínűleg jó okuk van a brüsszeli vezetőknek, hiszen jövőre EP-választások lesznek.

„A migrációs kérdésben egy változást hajtanak végre, pontosan azért, hogy ezt a szavazói változást, az elégedetlenséget lekövessék, és jobban szerepeljenek a választáson. Tehát röviden, amit látunk most Brüsszelben, szerintem az nem szól másról, mint hogy rájöttek: ha továbbra is a nyitott kapuk politikáját folytatják, senki sem fog rájuk szavazni ’24-ben” – mondta a politológus.

Kiszelly Zoltán kiemelte, hogy Európában folyamatosan csökken a népesség, Brüsszelben és Berlinben ezért úgy gondolják: migránsokkal kell pótolni például a munkaerőhiányt. A szakértő úgy látja: a magyar kormány ezzel szemben a határok védelmét és a családok gyermekvállalását szorgalmazza.

Az EU menekültügyi rendszere összeomlott – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár a német Die Weltnek adott interjúban. A kancellár kifejtette: sokkal határozottabb lépéseket és konkrét összegeket akar látni az unió külső határainak védelmére, különben nem írja alá a csütörtökön és pénteken tartandó migrációs EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatát.„Az üres szavak most már nem elegendőek” – idézte Karl Nehammert a Die Welt című német lap szerdai száma. Az osztrák kancellár a kifejtette:

amennyiben Brüsszel nem tesz „konkrét lépéseket” az Európába érkező migránsáradat megfékezésére és a külső védelmi vonalak megerősítésére, Ausztria „nem tudja támogatni” a soron következő migrációs csúcstalálkozó zárónyilatkozatát.

Ausztria és hét másik uniós tagállam közös levélben kért több és hatékonyabb, az unió által finanszírozott intézkedést a külső határok megerősítésére. A levélben kitértek az adott országban jogtalanul tartózkodó személyek kitoloncolásának felgyorsítására és új befogadói megállapodások megkötésére harmadik – főként észak-afrikai és közel-keleti – országokkal.

Továbbra is megoldatlan a védőkerítések finanszírozása

A Die Welt cikkében kitérnek arra, hogy a már megépített határvédelmi kerítések vonatkozásában Ausztria – Magyarországhoz hasonlóan – Brüsszeltől várja az elvégzett munkák utólagos finanszírozását.

Ezt az elképzelést támogatja például Dánia, Észtország, Lettország és Litvánia, ezzel szemben Németország, Hollandia és Franciaország ellenzi.

Az EU Bizottság nemrég elutasította a kerítés utófinanszírozására vonatkozó osztrák–magyar–horvát–szlovén kérést, helyette újabb határvédelmi intézkedések – például térfigyelő kamerák telepítése – finanszírozását ajánlották fel.

Cipruson és Görögországban az összeomlás szélén a bevándorlási rendszer

Az Európai Bizottság adatai szerint 2022-ben az előző évhez képest közel 50 százalékkal, 924 ezerre nőtt a benyújtott menedékkérelmek száma. A legtöbb kérelmet Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Ausztriában nyújtották be a bevándorlók.

A lakosság számához viszonyítva Cipruson, Ausztriában és Görögországban különösen nagy terhet kell elviselnie a menedékkérelmi rendszernek.

Ezek tehermentesítése érdekében gyorsabban és határozottabban kell végrehajtani a tartózkodási joggal nem rendelkező személyek hazájukba történő visszatoloncolását.

A Brüsszel által kialakított rendszer a harmadik országokkal való együttműködés terén is súlyos hiányosságokat szenved. Az osztrák javaslat szerint a vízumok kiadásának szigorításával nyomást lehetne gyakorolni azokra az országokra, amelyek nem akarják visszafogadni állampolgáraikat.

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein