Létrehozva: 2023.01.03.
Módosítva: 2023.08.29.

Gyurcsányék bedarálják a beloldalt

Nincs menekvés.

Szerző Ripost

Helyreigazítás: A 2023. január 3-án megjelent „Gyurcsányék bedarálják a baloldalt” című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2022. decemberére összehívott kongresszusa azért maradt el, mert azt kellő érdeklődés hiányában nem tudták összehívni. Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy a rendezvény elmaradásáról az alapszervezetek nem kaptak hivatalos tájékoztatást. A valóság ezzel szemben az, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2022. decemberére összehívott kongresszusa azért maradt el, mert az országos elnökségben még nem sikerült véglegesíteni az új alapszabály szövegtervezetét, az elhalasztásról szóló döntést pedig a pártvezetés 2022. december 9-én közölte minden érintettel. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy lapunk megkereste a Jobbik sajtóosztályát, amely azonban erre nem reagált

Hiába hívott össze országos kongresszust a Jobbik, az érdeklődés hiányában elmaradt – állítja a párt korábbi kabinetfőnöke. Elemzők szerint a meghiúsult rendezvény a Jobbik agóniáját mutatja. Szenved a többi törpepárt is, a tagok közül egyre többen kötnek ki a DK soraiban, ami azt mutatja, Gyurcsány Ferenc pártja lassan bedarálja az ellenzéket. A Magyar Nemzet elemzése.

Érdeklődés hiányában elmaradt a Jobbik decemberre meghirdetett XXVII. kongresszusa – számolt be közösségi oldalán a párt egykori kabinetfőnöke. Molnár Enikő úgy fogalmazott, Jakab Péter „megpuccsolása után” már egy kongresszus összehívására sem képes a Jobbik, „egy életképes kongresszust, sőt semmilyent nem tudnak tartani”. A bejegyzésből kiderül, a találkozót december 17-re tervezték, a meghívókat pedig már a hónap elején kiküldték, ugyanakkor a rendezvény „elmaradásáról hivatalos tájékoztatást nem is kapott az a csekély számú alapszervezet, amelyik még nem hagyta ott a pártot”. „De mitől is fél annyira a Jobbik elnöksége, hogy a hivatalosan összehívott kongresszust nem tartják meg?” – tette fel a kérdést Jakab Péter bizalmi embere, aki válaszként úgy fogalmazott: 

Attól, hogy ország-világ előtt kiderül, a pártot már csak néhány fizetett alkalmazott jelenti. Az aktivisták elfogytak, támogatottság nincs, ami van, az pár száz millió, amit a vezetés még gyorsan felél. Nem véletlenül tart Gyöngyösi Márton több megyét összevonva már csak pár főnek »beszélgetéseket«, amiket Jobbik-tagoknak hirdet meg. Ennyien vannak

– írta Molnár Enikő, leszögezve, a Jobbiknak mindenképp vége. Lapunk szerette volna megtudni, miért maradt el a rendezvény, de a Jobbik sajtóosztálya nem reagált  a megkeresésre.

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője szerint bár pontosan nem ismert, hogy a párt miért nem tudta megtartani kongresszusát, annak elmaradása a pártszervezet agóniájára utalhat. – A Jobbik 2018 óta nagyon sokat vesztett erejéből, és ma már azért küzd, hogy támogatottságát egyáltalán a parlamenti bejutási küszöb közelébe emelje – fogalmazott az elemző. Szerinte mindezek mögött – a belső harcokon és szakadásokon túl – elsősorban tartalmi okokat kell keresnünk.

– Az áprilisi választás előtt az egykori nemzeti radikális erő egyértelműen a baloldali összefogás részét képezte, és mindenben szövetségeseihez igazodott. A kampány során – az idegen érdekeket érvényesítő támogatók elvárásainak megfelelően – háborúpárti álláspontot képviseltek, és hivatásos katonákat küldtek volna a szomszédban zajló konfliktusba 

– emlékeztetett Zila János. Hangsúlyozta, a belpolitikai térben jelenleg legfontosabb választóvonalat jelentő kérdéskörben, a szank­ciós politikát illetően most is egy oldalon állnak a többi balliberális párttal, függetlenül attól, hogy kommunikációjuk szerint a jövőben nem az áprilisihoz hasonló felállásban kívánják megméretni magukat. – Aktuális elnökük, Gyöngyösi Márton szerint a szankciók jók és működnek, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint a választók többsége ezt messze nem így gondolja – tette hozzá az elemző.

Nem a Jobbik az egyetlen olyan ellenzéki párt, amely nem tud mit kezdeni a támogatottság hiányával. A baloldali törpepártok szinte mindegyike keresi az útját, tagjaik közül pedig egyre többen kötnek ki a DK-nál, amely láthatóan bedarálja a kisebb pártokat. 

Az elmúlt időszakban a legtöbben a Momentum soraiból igazoltak át Gyurcsány Ferenchez. Déri Tibor momentumos újpesti polgármester mellett Bodrozsán Alexandra, a Momentum kecskeméti önkormányzati képviselője, Buzinkay György, a Momentum korábbi elnökségi tagja, illetve Juhász Béla momentumos sződligeti polgármester is a Demokratikus Koalíció táborában politizál már. 

Hasonló döntést hozott nemrégiben Szilágyi Szabolcs, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője, Erdősi Éva korábbi párbeszédes politikus, az ellenzék volt közös csepeli polgármesterjelöltje, valamint Szücs Balázs VII. kerületi alpolgármester is, aki a Párbeszéd egyik alapítója volt, kampányfőnökként pedig kétszer is országgyűlési mandátumhoz juttatta Szabó Tímeát.

Alighogy bejelentette Szilágyi Szabolcs a távozását a Jobbikból, máris beült a Demokratikus Koalíció (DK) miskolci képviselői közé a miskolci közgyűlésben – tudatta a DK egy közleményében. Egy országos trendnek lehetnek a választók a szemtanúi, ugyanis az elmúlt hetekben több baloldali politikus hagyta ott a pártját, és csatlakozott a DK-hoz, legutóbb például Kecskeméten.

Szilágyi Szabolcs korábban több nyilvános fórumon minősítette a DK mostani országos pártelnökét. 

Számunkra, jobbikosoknak ez a mai nap (június 4-e – a szerk.) duplán gyásznap, ugyanis ezen a napon született Gyurcsány Ferenc is

– mondta Szilágyi Szabolcs egy korábbi trianoni megemlékezésen elmondott beszédében. 

A frissen a DK-frakcióhoz csatlakozott önkormányzati képviselőnek nem ez volt az egyetlen, a korábbi szocialista miniszterelnököt, most a DK színeiben politizáló politikust nyilvánosan minősítő megjegyzése. 

Az én nagyapám nem azért verte le ’56-ban a Lenin Kohászati Művek tetejéről a vörös csillagot, hogy ma az unokái szemébe röhögve a kommunisták szellemi örökösei röhögve lopják el a jövőjüket. Nem! És ott van ebben a csoportosulásban az a Gyurcsány Ferenc is, aki már személyes tapasztalatokat szerzett a terror és az elnyomás terén 2006 őszén.

De arra is volt példa, hogy Facebook-posztjában a megbolondult Hitlerhez hasonlította Gyurcsány Ferencet – idézi fel a Boon.hu.

A teljes cikk a Boon.hu oldalán, Hitlerhez hasonlította Gyurcsány Ferencet, ma a DK frakciócsoportban ül címmel érhető el.

Választás rendje elleni bűntettet követhetett el a Jobbik a 2019-es európai parlamenti választásnál, az ügyben nyomozás is indult. A Jobbik volt pártigazgatója, Szabó Gábor a Gyurcsány vezette DK segítségével, a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat-cégcsoport kapcsolatrendszerén keresztül érhette el, hogy a számukra konkurenciát jelentő politikusok Facebook-oldalát jelentsék és tiltsák le. A DatAdattól szerezhette meg a Jobbik a választók listáját is, akiket félrevezető információkkal igyekeztek szavazásra bírni.

Nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági és korrupciós bűncselekmények elleni főosztálya a Jobbik, illetve a Jobbik balliberális társai ellen – közölte Toroczkai László, aki szeptemberben tett feljelentést, miután tudomására jutott, hogy a 2019-es európai parlamenti választásnál a választás rendje elleni bűntettet követhettek el a Mi Hazánk Mozgalom rovására.

Emlékezetes, a párt elnöke korábban beszélt arról, hogy bűncselekmények elkövetésére kérhette a Jobbik a saját alkalmazottjait, a 2019-es parlamenti választásokon pedig a Mi Hazánk és feltehetően más pártok ellen is törvénytelenségeket követtek el. Mindezt akkor egy levélre hivatkozva állította, melyet a Jobbik egyik volt munkatársa küldött el neki. A pártelnök két olyan ügyről számolt be, amelyek a választásba való beavatkozásról szólnak. Az egyik eset Toroczkai Facebook-oldalának letiltásával, személyének pedig veszélyessé nyilvánításával függött össze. Elmondása szerint Szabó Gábor, a Jobbik volt pártigazgatója 2019 májusában utasította a közvetlen munkatársait, hogy szervezetten jelentsék az oldalát.

A hozzá eljuttatott bizonyítékokból kiderült, egy DK-s kapcsolaton keresztül mindezt előre megbeszélték a Facebook egyik magas szintű munkatársával. Hangsúlyozta akkor: mindez már nemzetközi szintű botrány, hiszen a közvetítő cég a Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat Kft. volt, amely Márki-Zay Péter kampányát is finanszírozta, de adathalászattal és Facebook-botokkal való kereskedéssel is foglalkozik.

A bizonyítékokból kiderült az is, hogy a DK és a Jobbik a DatAdat Kft. kapcsolatrendszerén keresztül intézte el mindezt a Facebooknál, ami szerinte felveti a külföldi, akár az amerikai titkosszolgálat megjelenését is egy magyarországi választási kampányban.

A másik ügy is a 2019-es EP-választással függött össze. – A levélből kiderült, hogy 2019 májusában egy Fókusz nevű közvélemény-kutató csoport nevében több tízezer választópolgárt hívtak fel egy géphanggal, hogy a Kétfarkú Kutya pártra és a Mi Hazánk Mozgalomra ne szavazzanak, mert két százalékon állnak, nem jutunk be az EP-be, így az elveszett szavazat. A hang Kiss Zoltán Imre hangja, aki Szabó Gábor közvetlen alkalmazottja. Jelezte, itt a személyes adattal való visszaélés is felmerül. Kitért arra is, hogy a hozzá eljuttatott hangfelvételeken a DatAdat Kft. neve is előkerül, így a választók listáját ettől a cégtől is megszerezhették.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnökhöz köthető DatAdat-cégcsoport volt a baloldal választási kampányának „központi agya”, ahol találkozott a régi baloldali gárda és a külföldről érkezett pénz, valamint a kampánytechnika.

A dollárbaloldal botrányát vizsgáló, végül nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből kiderült, hogy az amerikai Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak utalt 1,8 milliárd forintot a választási kampány alatt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, továbbá több mint egymilliárd forinthoz jutott hozzá a DatAdat is. Utóbbi, a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által fémjelzett céggel összefüggésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanújával folytat eljárást.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút