POLITIK

Szerző Gaál József

1 hónapja

Nyugalmazott amerikai ezredes: önmagában semmi értelme tankokat adni Ukrajnának

"Képzett személyzet nélkül a nyugati páncélosok valójában csak drága célpontok lesznek az orosz hadsereg számára."

Szerző Gaál József

Az Ukrajnának küldött nyugati tankok nem fogják megváltoztatni a háború realitásait - fogalmazott Daniel L. Davis nyugalmazott amerikai alezredes a Breitbart hírportálnak adott exkluzív interjújában. A veterán katona emellett arra is kitért, hogy  az Egyesült Államoknak - azon túl, hogy fegyvereket ad Kijevnek - nincs kiforrott stratégiája az ukrán konfliktust illetően, amivel Washington akarva akaratlanul azt kockáztatja, hogy a NATO közvetlen összetűzésbe keveredik Oroszországgal.

Ukrán katonák Zaporizzsja régióban, január 24-én (Fotó: Katerina Klocsko)

Ahogy arról Ripost is beszámolt, hosszas huzavona után a német kormány múlt héten bejelentette, hogy 14 Leopard 2-es típusú harckocsit fog szállítani Ukrajnának. A döntéssel egy időben az amerikaiak is bejelentették, hogy két századra való, azaz összesen 31 darab Abrams harckocsit szállítanak le Kijevnek a közeljövőben. A NATO-hatalmak döntését sokan üdvözölték, azonban Daniel L. Davis úgy véli, hogy a nyugati páncélosok érkezése valójában csak egy "információs művelet", ugyanis ezek az eszközök önmagukban semmit sem fognak változtatni a háború menetén. 

A probléma az, hogy ami a videojátékokban és a papíron működik, az a terepen egyáltalán nem. Nagyon kevés olyan ember van a nyugati médiában, aki tudná, hogyan kell megszervezni az átütő harctéri erőt. A háborúban elért sikerek nagyjából 90 százalékát azok az emberek adják, akik a felszereléseket, például a tankokat működtetik, és csupán 10 százalékát maguk az eszközök

- fogalmazott a volt ezredes, aki szerint képzett személyzet nélkül ezek tankok valójában csak drága célpontok lesznek az orosz hadsereg számára. "Nem küldhetsz 500 ukrán srácot hathetes kiképzésre Németországba, majd várhatod el tőlük, hogy teljesítsenek a harctéren. Ez nem így működik, ezeknek fiúknak nincs meg a tapasztalata" - tette hozzá.

De ha lenne is képzett személyzete a nyugati tankoknak, Davis szerinte akkor sem lenne jelentőségük a háború alakulásában, mivel ezeknek az eszközöknek eddig elhanyagolható szerepük volt a konfliktusban. Mint fogalmazott, Ukrajnának jelenleg is körülbelül 500 bevethető tankja van, azokat mégsem küldik a frontra taktikai okokból kifolyólag.

A közel egy éve tartó háború során Ukrajna soha nem szorította vissza Oroszországot a donbaszi területről. Nem értem, miből gondolja bárki, hogy egy másfajta harckocsi jelenléte hirtelen megváltoztatja mindezt

- tette hozzá a szakértő, aki úgy véli, hogy az ukrán hadsereg alapvetően a lövészárok-hadviselésre rendezkedett be, ezért statikus támadásokra alkalmat. És már csak ezért sincs jelentősége néhány tucat nyugati tank jelenlétének.

Davis azt is elmondta, hogy a nyugati fegyverszállítások nem érték el kívánt célt, ugyanis nem riasztották el Oroszországot a háború folytatásától. Sőt, egyenes arra késztették Moszkvát, hogy fokozza a háborús erőfeszítéseit - ami teljesen magától értetődő háborús logika.

Képzeljünk el, hogy az afganisztáni háborúban Oroszország vagy Kína beáll a tálibok mögé, és modern fegyvereket ad nekik, hogy azokkal amerikai katonákat öljenek. Gondolja, hogy ezt mi elfogadtuk volna?

- tette fel a költői kérdést Davis, aki úgy véli, hogy a fegyverszállítások hatására az orosz közvéleményben általános álláspont lett az, hogy az egész NATO ellenük van.

Emellett a nyugalmazott ezredes arra is külön kitért, hogy szerinte az Egyesült Államoknak nincs kiforrott stratégiája Ukrajnát illetően. Mint fogalmazott, az amerikai vezetésben senki nem tud arra válaszolni, hogy mi következik a fegyverszállítások után. "Adunk nekik mindenféle dolgot, de valójában azt sem tudjuk, mit akarunk ezzel elérni. Azt lenne a legfontosabb tudni, hogyan fog ez az Amerikai Egyesült Államok hasznára válni. De még erre sem tudjuk a választ" - fogalmazott Davis, aki szerint Amerika ugyanezt a hibát követte el Afganisztánban és Irakban is. 

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, miért nincs pénze a Fekete Vonat rapperének

origo.hu

Putyin elmondta, meddig fog harcolni Oroszországgal a Nyugat

borsonline.hu

Ezzel az olcsó házipraktikával csillogni fog a leégett serpenyő

ripost.hu

Óriási árcsökkenést jelentett be az ALDI a legnépszerűbb termékekre

mandiner.hu

Ezt a képet soha nem akarta látni a Liu fivérekről, végleg eldőlt a két klasszis sorsa

travelo.hu

Nagy bulit csapnak a Hortobágyon méneskihajtással, pásztorokkal, jószágokkal

sonline.hu

A Provident Pénzügyi Zrt. Kereskedelmi Tanácsadó munkatársat keres

ripost.hu

"Akiket elrabolnak, soha többé nem kerülnek elő" - Ördög Nóra félelmetes beszámolója az Ázsia Expressz helyszíneiről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Egyre erősebb a migránsellenes hangulat Németországban

POLITIK

Ezeknek az élelmiszereknek csökkent jelentősen az ára...

POLITIK

Beindult az árverseny a hazai boltokban

POLITIK

Most a NAV lép a guruló dollárok ügyében.

POLITIK

Nyomoznak a DK politikus ügyében