Létrehozva: 2023.01.31.

Nyugalmazott amerikai ezredes: önmagában semmi értelme tankokat adni Ukrajnának

"Képzett személyzet nélkül a nyugati páncélosok valójában csak drága célpontok lesznek az orosz hadsereg számára."

Szerző Gaál József

Az Ukrajnának küldött nyugati tankok nem fogják megváltoztatni a háború realitásait - fogalmazott Daniel L. Davis nyugalmazott amerikai alezredes a Breitbart hírportálnak adott exkluzív interjújában. A veterán katona emellett arra is kitért, hogy  az Egyesült Államoknak - azon túl, hogy fegyvereket ad Kijevnek - nincs kiforrott stratégiája az ukrán konfliktust illetően, amivel Washington akarva akaratlanul azt kockáztatja, hogy a NATO közvetlen összetűzésbe keveredik Oroszországgal.

Ukrán katonák Zaporizzsja régióban, január 24-én (Fotó: Katerina Klocsko)

Ahogy arról Ripost is beszámolt, hosszas huzavona után a német kormány múlt héten bejelentette, hogy 14 Leopard 2-es típusú harckocsit fog szállítani Ukrajnának. A döntéssel egy időben az amerikaiak is bejelentették, hogy két századra való, azaz összesen 31 darab Abrams harckocsit szállítanak le Kijevnek a közeljövőben. A NATO-hatalmak döntését sokan üdvözölték, azonban Daniel L. Davis úgy véli, hogy a nyugati páncélosok érkezése valójában csak egy "információs művelet", ugyanis ezek az eszközök önmagukban semmit sem fognak változtatni a háború menetén. 

A probléma az, hogy ami a videojátékokban és a papíron működik, az a terepen egyáltalán nem. Nagyon kevés olyan ember van a nyugati médiában, aki tudná, hogyan kell megszervezni az átütő harctéri erőt. A háborúban elért sikerek nagyjából 90 százalékát azok az emberek adják, akik a felszereléseket, például a tankokat működtetik, és csupán 10 százalékát maguk az eszközök

- fogalmazott a volt ezredes, aki szerint képzett személyzet nélkül ezek tankok valójában csak drága célpontok lesznek az orosz hadsereg számára. "Nem küldhetsz 500 ukrán srácot hathetes kiképzésre Németországba, majd várhatod el tőlük, hogy teljesítsenek a harctéren. Ez nem így működik, ezeknek fiúknak nincs meg a tapasztalata" - tette hozzá.

De ha lenne is képzett személyzete a nyugati tankoknak, Davis szerinte akkor sem lenne jelentőségük a háború alakulásában, mivel ezeknek az eszközöknek eddig elhanyagolható szerepük volt a konfliktusban. Mint fogalmazott, Ukrajnának jelenleg is körülbelül 500 bevethető tankja van, azokat mégsem küldik a frontra taktikai okokból kifolyólag.

A közel egy éve tartó háború során Ukrajna soha nem szorította vissza Oroszországot a donbaszi területről. Nem értem, miből gondolja bárki, hogy egy másfajta harckocsi jelenléte hirtelen megváltoztatja mindezt

- tette hozzá a szakértő, aki úgy véli, hogy az ukrán hadsereg alapvetően a lövészárok-hadviselésre rendezkedett be, ezért statikus támadásokra alkalmat. És már csak ezért sincs jelentősége néhány tucat nyugati tank jelenlétének.

Davis azt is elmondta, hogy a nyugati fegyverszállítások nem érték el kívánt célt, ugyanis nem riasztották el Oroszországot a háború folytatásától. Sőt, egyenes arra késztették Moszkvát, hogy fokozza a háborús erőfeszítéseit - ami teljesen magától értetődő háborús logika.

Képzeljünk el, hogy az afganisztáni háborúban Oroszország vagy Kína beáll a tálibok mögé, és modern fegyvereket ad nekik, hogy azokkal amerikai katonákat öljenek. Gondolja, hogy ezt mi elfogadtuk volna?

- tette fel a költői kérdést Davis, aki úgy véli, hogy a fegyverszállítások hatására az orosz közvéleményben általános álláspont lett az, hogy az egész NATO ellenük van.

Emellett a nyugalmazott ezredes arra is külön kitért, hogy szerinte az Egyesült Államoknak nincs kiforrott stratégiája Ukrajnát illetően. Mint fogalmazott, az amerikai vezetésben senki nem tud arra válaszolni, hogy mi következik a fegyverszállítások után. "Adunk nekik mindenféle dolgot, de valójában azt sem tudjuk, mit akarunk ezzel elérni. Azt lenne a legfontosabb tudni, hogyan fog ez az Amerikai Egyesült Államok hasznára válni. De még erre sem tudjuk a választ" - fogalmazott Davis, aki szerint Amerika ugyanezt a hibát követte el Afganisztánban és Irakban is. 

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút