Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.29.
Módosítva: 2023.01.29.

A tankok után Ukrajna most tengeralattjárókat és hadihajókat kér a Nyugattól

Miután a modern nyugati harckocsikat megkapta, Kijev fegyverigénye szintet lépett.

Szerző Gaál József

Az ukrán külügyminiszter-helyettes arra kérte Németországot, hogy Kijev haditengerészeti képességeinek megerősítése érdekében küldjön tengeralattjárókat és hadihajókat Ukrajnának. Andrij Melnyk az ukrán külügyminiszterhehelyettes, korábbi németországi nagykövet szerint - aki a Twitter-oldalán osztotta meg gondolatait a fegyverszállítások fokozásáról - Kijev a kért eszközök birtokában képessé válna arra, hogy legyőzze Oroszország fekete-tengeri flottáját, ami döntő lehet a háború kimenetelének szempontjából - írja a Merkur német hírportál.

Egy HDW 212A osztályú tengeralattjáró. Ezt a típust kizárólag a német és és az olasz haditengerészet használja

Sziasztok srácok, tudom, hogy kapni fogom az ívet ezért a médiában, de van egy kreatív ötletem. Németország gyártja a világ egyik legjobb HDW 212A osztályú tengeralattjáróját. A Bundeswehrnek 6 ilyen U-hajója van. Miért nem küld egyet Ukrajnába? Amennyiben ez megtörténne, kirúgnánk az orosz flottát a Fekete-tengerről

- írta közösségi oldalán Melnyk, aki később azzal egészítette ki a bejegyzését, hogy a háború után a nyugati hatalmaknak meg kell tiltania, hogy Oroszország bármilyen haditengerészeti tevékenységet folytathasson a Fekete-tengeren. Majd egy másik bejegyzésben - a tengeralattjárókon túl - egy fregatt típusú hadihajó szállítását is kérte Németországtól: 

Egy hónappal ezelőtt Németország leszerelte a Lubeck fregattot. Igaz, 32 éves, de politikai akarattal mégis át lehet szállítani Ukrajnába orosz tengeralattjárók ellen harcolni. Ha nem az egész hajót, legalább a fegyverzetét, mint a Sea Sparrow és a Harpoon rakétákat.

 

Melnyk fegyverigényével kapcsolatban fontos elmondani, hogyha Németország bele is egyezne egy ilyen üzletbe, a tengeralattjáró Fekete-tengerre szállítása lényégében lehetetlen lenne, mivel Törökország a háború kirobbanása után lezárta a Boszporusz és a Dardanellák szorosát a hadihajók elől. Ankara döntésének értelémben jelenleg csak a tengerrel határos nemzetek - például Oroszország és Ukrajna - indíthatnak oda hadihajókat és tengeralattjárókat, Németország nem. Problémát jelent továbbá az is, hogy a tengeralattjáró működtetésére ki kellene képezni az ukrán tengerészeket. 

De ha valami csoda folytán Ukrajna mégis megkapná a kért tengeralattjárót, az eszköznek szembe kellene néznie a krími székhelyű orosz Fekete-tengeri Flotta hét tengeralattjárójával, valamint számos tengeralattjáró-elhárító hajójával és helikopterével. 

Melnyk egyébként 2014-től tavaly júliusig volt Ukrajna németországi nagykövete, amikor is visszahívták Kijevbe, miután módszeresen sértegette a vele egyet nem értő német politikusokat. Olaf Scholzot például "sértődékeny véres hurkának" nevezte tavaly májusban, miután a német kancellár nemet mondott Zelenszkij kijevi meghíváséra.

Andrij Melnyk korábbi németországi nagykövet, jelenlegi külügyminiszter-helyettes 

Ahogy arról a hazai sajtó is beszámolt, hosszas huzavona után a német kormány múlt héten bejelentette, hogy 14 Leopard 2-es típusú harckocsit fog szállítani Ukrajnának. A döntéssel egy időben az amerikaiak is bejelentették, hogy két századra való, azaz összesen 31 darab Abrams harckocsit szállítanak le Kijevnek a közeljövőben.

Miután a modern nyugati harckocsikat Kijev megkapta, Jurij Szak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója múlt hét szerdán bejelentette: Kijev negyedik generációs vadászgépekre – mint például a brit-német-olasz-spanyol fejlesztésű Eurofighter vagy az amerikai F–16-os – is igényt tart a NATO-tól. Elmondása szerint a Nyugat korábban nem akart nehéztüzérséget adni, mégis adtak nekik. Nem akartak HIMARS-rendszereket adni, mégis adtak nekik. Nem akartak tankokat adni, mégis adtak nekik. A következő nagy feladat a vadászgépek megszerzése lesz" - tette hozzá. 

Az ukrán légierőnek elöregedett, szovjet időkből származó vadászrepülőgép-flottája van. E repülők döntő többsége még azelőtt állt szolgálatba, mielőtt Kijev 1991-ben elnyerte a függetlenségét a Szovjetuniótól. Jurij Szak elmondása szerint a nyugati vadászgépeket elfogófeladatokra és orosz állások támadására használnák.

Az ukránok vadászgép igényére John Kirby, a Pentagon szóvivője szerda este egy sajtótájékoztatón reagált. Mint mondta, az Egyesült Államok állandóan tárgyal a támogatásról, Ukrajnáról, és a körülményeknek megfelelően változtatják azt, hogy mi mindent adnak át az ukránoknak.

Nem tudom hibáztatni az ukránokat azért, hogy több és több eszközt akarnak. Nem először tárgyalunk velük a vadászgépekről, de e téren egyelőre nincs bejelenteni valónk

– mondta John Kirby újságírói kérdésekre válaszolva.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

NATO-tagok fenyegették meg Magyarországot

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

mindmegette.hu

Így lesz gyönyörű és tekervényes a foszlós, ünnepi kakaós kalács

magyarnemzet.hu

Kiderültek a részletek Magyar Péter és Varga Judit veszekedéséről, ez van a rendőri jelentésben

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

mindmegette.hu

Megvan a titkos recept: ebből a tésztából készül minden az albán pékségekben!

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A nyugat-európai gazdák úgy látják, elveszítették a csatát

POLITIK

Brüsszel egy feladatnak tekinti a migrációt

POLITIK

Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításban

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat