Létrehozva: 2022.12.25.
Módosítva: 2022.12.25.

Migráció fojtogatja Németországot

Brutális kudarcot vallott a német migrációs politika, a lakosság többsége elutasítja a tömeges bevándorlást.

Az elmúlt hónapokban migránsok tízezrei léptek be engedély nélkül Németországba. Csak októberben 13 425-en érkeztek, az év eleje óta pedig több mint 85 ezren léptek az ország területére, ami jelentős növekedés az előző évi  57 ezres létszámhoz képest. 

Fotó: Török János

Ennek ismeretében aligha meglepő, hogy az INSA közvéleménykutató intézet szerint a lakosság túlnyomó többsége elutasítja, hogy ennyien érkezzenek kéretlenül a hazájukba. A felmérés kimutatta, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada - 68,3 százalék - nyilatkozott úgy, hogy a menekültek számának jelenlegi alakulása aggasztja őket. Ez pedig arra utal, hogy németeknek elegük van a kormány migrációs politikájából. A válaszadók többsége (48,4 százalék) úgy nyilatkozott, hogy a Németországba érkező migránsok rossz irányba változtatják meg az ország közállapotát, csak 16,3 százalék vélte úgy, hogy hasznos a migráció az ország számára. A válaszadók 31,4 százaléka szerint a migráció miatt se nem lesz jobb, se nem lesz rosszabb az ország állapota.

A németek többsége kritikus a muszlim országokból érkező bevándorlással kapcsolatban. 46 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy meglehetősen rossznak tartja, hogy muszlim országokból érkeznek emberek Németországba. 35 százalékuk azt mondta, hogy ez nem érdekli őket, 16 százalék pedig jónak tartja a muszlim országokból érkező bevándorlást.
Az CDU-CSU támogatóinak 50,5 százaléka rossznak tartja az iszlám országokból érkező migránsok beáramlását. Az SPD szavazóinak relatív többsége (36,5 százalék) szintén elutasította az ilyen típusú bevándorlást.

A CDU  politikusai máris arra figyelmeztetnek, hogy a migrációs politika "fordulópontjához" ér . A Bundestag CDU-s képviselőcsoportjához tartozó Stefan Heck szerint az évi 400 000 migráns bevándorlásával Németország veszélyes fordulóponthoz közeledik. Ha a lakosság többsége migrációs hátterű, akkor hazánk jelentősen megváltozik. Christoph de Vries belügyi szakértő pedig azt tanácsolja: „Németország arra koncentráljon, hogy a világ azon részeiből toborozzon szakképzett munkaerőt, akik osztják alapvető értékeinket”.

Ez állhat a megváltozott közhangukat hátterében

Az amerikai Wall Street Journal szerint Németországban a mintegy 800 000 munkaképes korú szíriai és afgán körülbelül egyharmada rendelkezik adóköteles munkával. A németek körében a lakosság kétharmada dolgozik és fizet adót. A külföldiek körében 12 százalék körüli a munkanélküliség, a németeknél 5 százalék alatti. A fő probléma az, hogy a migránsok között alig van olyan ember, aki megfelelő képzettséggel vagy munkatapasztalattal rendelkezik. Sok menekült nem alkalmas a magasan kvalifikált német munkaerőpiacra, és Németország nem jó a képzésükben.

A németországi külföldiek egyértelműen felülreprezentáltak a bűncselekménnyel gyanúsítottak között. A rendőrségi statisztika szerint 2021-ben az összes regisztrált gyanúsított 533 483-a (29,9 százaléka) nem német állampolgár volt. A gyanúsítottak csaknem egyharmada állítólag egynél több bűncselekményt követett el. Különösen feltűnő az erőszakos bűncselekményekkel gyanúsított bevándorlók aránya. Az erőszakos bűnözésben a nem német állampolgárságú gyanúsítottak aránya 2021-ben 37,6 százalék körül volt. A szexuális bűncselekmények (beleértve a nemi erőszakot is) esetében a nem német származású gyanúsítottak aránya 36,6 százalék, a bevándorlóké 13,1 százalék körül alakult. A veszélyes és súlyos testi sértések esetében az összes gyanúsított körülbelül 37,4 százaléka nem német, és körülbelül 12,2 százaléka bevándorló volt.

A német kormány migrációs politikája szembe megy a többségi akarattal – derül ki a Bild című napilap felkérésére az INSA közvélemény-kutató által készített felmérésből. A lap szerint az eredmény magáért beszél, ugyanis a németek többsége elutasítja az idegen országokból nagy számban érkezőket.

A Bild hétfői cikkében arról írt, hogy az elutasítottság oka az elmúlt hónapokban tapasztalt migránshullám lehet, melynek során migránsok tízezrei érkeztek illegálisan Németországba.

Csak októberben 13 425 migráns érkezett illegálisan Németországba, így az év eleje óta 85 308 migráns lépte át szabálytalanul az államhatárt, amely a tavalyi, valamivel több mint 57 ezer illegális belépéshez képest komoly emelkedést jelent

– emlékeztetett a napilap.

Az INSA kutatása kimutatta, hogy a megkérdezettek több mint kétharmadában,

azaz 68,3 százalékukban aggodalmat kelt a menekültek számának ilyen mértékű növekedése.

Ezzel szemben a válaszadók mindössze 23,5 százaléka vélte úgy, hogy számára ez nem jelent problémát.

A megkérdezett személyek között a különböző német pártokkal szimpatizáló választók is reprezentálva voltak, akik közül a legtöbb párt szavazóinak több mint ötven százaléka mondta azt, hogy aggódik a menekültek száma miatt. Egyedül a Zöldpárt választói körében mutatott más eredményt a felmérés, ugyanis 55 százalékuk nem tekint aggodalommal a helyzetre.

A kutatás továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy

a válaszadók 48,4 százaléka szerint Németország az oda érkező migránsok miatt hátrányára változik.

Mindössze 16,3 százalékuk vélte úgy, hogy a migráció által Németország egy jobb hely lesz, minden harmadik válaszadó (31,4 százalék) pedig úgy gondolja, a migráció semmilyen változást nem okoz az országban.

A választói csoportok között mutatkozott egy lényeges különbség is, ugyanis a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártunióra és a Szabaddemokrata Pártra (FDP) szavazók úgy ítélik meg, hogy a migránsok az országot egy rosszabb helyé teszik.

Ezzel szemben a Szociáldemokrata Pártra (SPD) és a Zöldekre (Die Grüne) voksolók szerint a migráció semmilyen változást nem okoz Németországban.

A németek többsége kritikusan tekint az iszlám országokból érkező migránsokra

A korábban éles vitákat kiváltó kölni nagymecset 2013. február 5-én. Az Innere Kanalstrassén emelkedõ 5000 négyzetméteres alapterületû, 1200 személyes központi mecset és a kulturális központ építése mintegy 25 millió euróba került. (MTI/EPA/Oliver Berg)

A megkérdezettek 46 százaléka vélte úgy, hogy nem jó dolog, ha migránsok iszlám országokból érkeznek, míg 35 százalékuknak ez mindegy és csupán 16 százalékuk tartja jó dolognak a muszlimok érkezését.

A konzervatív CDU/CSU pártunióra szavazók 50,5 százaléka szerint a migránsok érkezése az iszlám világból rossz dolog, a Szociáldemokrata Pártra szavazók relatív többsége pedig (36,5 százalék) elutasítja a muszlimok bevándorlását.

Fordulóponthoz érhet a német társadalom?

A CDU politikusai már arra figyelmeztetnek, hogy a migrációs politika miatt a lakosság összetétele is megváltozhat, melynek következtében egy fordulóponthoz érkezhet el a német társadalom.

„Ha évente 400 ezer migráns érkezik Németországba akkor ez hamar bekövetkezhet. Ha a lakosság túlnyomó többsége bevándorlói háttérrel rendelkezik, akkor Németország visszafordíthatatlanul meg fog változni”

– fogalmazott Stefan Heck a CDU politikusa.

Christopher de Vries belügyi szakértő szerint „Németország nem fog megbirkózni a migránsok integrációjával. Az integráció függ a tömegtől és a kulturális közelségtől.”

A szakértő emiatt úgy gondolja, hogy Németország jobban teszi, ha csak olyan országokból toboroz munkaerőt, amelyek kultúrája és alapértékei hasonlóak.

A CDU és CSU ifjúsági szervezetének új vezetője, Johannes Winkel több bevándorlót követel, szerinte ugyanis, ha egyetlen migrációs hátterű ember sem maradna az országban, akkor Németországban már semmi sem működne. Úgy gondolja továbbá, hogy az államnak gyakrabban kell köszönetet mondania azoknak az embereknek, akik Németországba jönnek azért, hogy itt keményen dolgozzanak.

A Junge Union új elnöke, Johannes Winkel a Németországba irányuló migráció növelése mellett foglalt állást, ugyanis szerinte a helyzet nem csupán a szakmunkásokat érinti. A jelenleg ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártok ifjúsági szárnya tehát radikális fordulatot hajtott végre, amely idáig meglehetősen szkeptikusan állt a migráció kérdéséhez – számolt be a Junge Freiheit a Der Spiegelben megjelent cikk alapján.

Johannes Winkel szerint „ha az Alternatíva Németország (AfD) pártjának kívánsága megvalósulna és Németországban egyetlen migrációs hátterű ember sem maradna, akkor még az AfD tiszteletbeli elnöke, Alexander Gauland is rádöbbenne, hogy ebben az országban semmi sem működne”.

Bevándorlóország vagyunk és szükségünk van a bevándorlásra

– fogalmazott a Junge Union elnöke, aki hozzátette: Németországnak szüksége van az állandó migrációra, hogy fenntartsa demográfiai szintjét. Ezt a tényt a CDU/CSU pártunió már hosszú ideje nem akarja elismerni.

A politikusok mondjanak köszönetet azoknak, akik az országba jönnek dolgozni

Johannes Winkel arra a kérdésre, hogy az állandó migráció terén csupán a szakmunkások bevándorlását érti-e, azt a választ adta, hogy „mindkét fajta bevándorlóra szükség van.”

„Általánoságban a politikusok gyakrabban köszönetet mondhatnának azoknak az embereknek, akik Németországba jönnek, hogy itt keményen dolgozzanak”

– hangsúlyozta.

Mindemellett a politikus az új bevándorlási reform tervezetét is kritikával illette: „Elég bátornak kell lenni, hogy meghatározzuk, a bevándorlás célja a munkavállalás kell legyen. Jelenleg a bevándorlók jó része a szociális segélyrendszert használja ki. Hosszútávon ezt nem fogjuk bírni.”

Németország mágnesként vonzza a migránsokat és menedékkérőket, azonban a munkaerőhiány ellenére – amely már a gazdaságot is fojtogatja –, az érkezők szakképzettség és nyelvtudás hiányában mégsem alkalmazhatók. Közgazdászok becslése szerint a német gazdaságnak 2035-ig közel hétmillió munkahelyet kellene feltöltenie, annak érdekében hogy a nyugdíjba vonuló munkavállalók utánpótlását fedezni tudja.

2016-ban, a migránsválság zsúfolt időszakában – amikor sok százezer közel-keleti ment Németországba –, Ingo Neupert professzor úgy döntött, segítő kezet nyújt. A szociális munka területén tevékenykedő szakember képzési programot indított Nyugat-Németországban, melynek keretein belül 25 fiatal kapott lehetőséget arra, hogy egészségügyi asszisztenssé vagy pedig ápolóvá válhasson.

Ingo Neupert azonban azzal szembesült, hogy a 4 és fél éves képzést végül csupán hárman végezték el, míg egy második, rövidebb időt igénybe vevő tanfolyamot pedig a jelentkezők körülbelül egyharmada abszolvált sikerrel. A tanfolyamok jelenleg szünetelnek – mutatott rá a képzéseknek otthon adó Esseni Egyetemi Kórház.

Németország egy paradoxonnal szembesült

A rekordméretű migráció következtében – melynek során évente egy nagyváros lakosságával egyenlő mennyiségű migráns érkezett az országba –, jelenleg minden hatodik lakos külföldön született Németországban, míg ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államokban (USA) minden hetedik személy rendelkezik ilyen háttérrel – számolt be a The Wall Street Journal cikkében.

A napilap azonban kiemelte, hogy

míg az USA-ban az újonnan érkezettek sikeresen találnak munkát, ezzel szemben Németországban nem ez tapasztalható, annak ellenére, hogy már a gazdasági helyzetet is fojtogató munkaerőhiány lépett fel.

A közgazdászok becslése szerint a német gazdaságnak – amely Európában vezető szerepet tölt be –, 2035-ig közel hétmillió munkahelyet kellene feltöltenie, annak érdekében hogy a nyugdíjba vonuló munkavállalók utánpótlását fedezni tudja.

A szakértők régóta azzal érvelnek, hogy a befogadás az ellenszere a német piacon tapasztalt munkaerőhiánynak, így az országnak évente mintegy 400 ezer képzett bevándorlóra van szüksége, ezzel szemben viszont az érkező migránsok nem felelnek meg ezen kritériumoknak.

A migránsok ugyanis alkalmatlanok a magasabb képzést igénylő munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, továbbá Németország képzési rendszerét is kritika éri.

Németországban menedékjogot kapott szíriaiak német nyelvtanfolyamon vesznek részt egy hannoveri nyelviskolában 2016. április 14-én. A német vezetés ezen a napon bejelentette, hogy törvényt dolgoznak ki a menedékkérők és menekültek beilleszkedéséről, a munkaerőpiaci integrációjuk előmozdításáért. (Fotó: MTI/EPA/Julian Stratenschulte)

Mindemellett a hivatalos adatok is azt mutatják, hogy

a Németországban élő mintegy 800 ezer munkaképes korú szíriai és afgán állampolgárnak csak egyharmada rendelkezik adófizető munkahellyel – szemben a németek kétharmadával –, mindezt annak ellenére, hogy a legtöbbjük több mint öt éve érkezett.

Továbbá fontos szempont az is, hogy a munkanélküliség a külföldiek körében 12 százalék, a németek polgárok esetében azonban még az 5 százalékot sem éri el – hívta fel a figyelmet az amerikai napilap.

Új bevándorlási rendszer bevezetését tervezi Németország

A helyzet kezelésére a német kormány jövőre egy új, pontozási rendszerrel kiegészített bevándorlási szisztémát tervez bevezetni az ausztrál és a kanadai rendszer mintájára, remélve, hogy ezzel képzettebb külföldieket csábíthat az országba.

A szakértők azonban szkeptikusak az intézkedéssel szemben, ugyanis még ha az előbb említett célt sikerül is elérni,

Németország valószínűleg továbbra is nagyszámú menedékkérőt fog befogadni, akiket nem tud foglalkoztatni, és akik a segélyezettek körét gyarapítják, vagy pedig a bűnözési statisztikákat növelik, ahol már így is túlreprezentáltak.

A menekültek és azok a migránsok, akik munkát vállalni jönnek, ugyanazért az infrastruktúráért fognak versenyezni” – fogalmazott Thomas Liebig, a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) migrációs szakértője.

A Németországba újonnan érkező migránsok közül jelenleg csak minden tizedik, míg Kanadába minden harmadik migráns jön munka céljából. A képzett külföldiek bevonzására irányuló korábbi európai program – az úgynevezett a kék kártya program –, az elmúlt évtizedben összesen mintegy 70 ezer munkavállalót vonzott az országba.

Emelkedő számok

A menekültek száma a világjárvány idején tapasztalt szünet után most ismét ugrásszerűen megnőtt, amit az ukrajnai háború, valamint a Közel-Keletről, Afrikából és Afganisztánból történő növekvő kivándorlás okoz. Az év első felében több mint egymillió ember költözött Németországba, számottevően több, mint 2015-ben, amikor Angela Merkel akkori kancellár szíriai migránsokat fogadott be.

Ukrajnából menekült emberek érkeznek Lengyelországból a berlini központi vasútállomásra 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Wolf-Detlef Zeising a közép-németországi Kassel városában működő munkaügyi központban elmondta, hogy mozgalmas évet zárt, ugyanis több száz ukrán menekültet készített fel a német munkaerőpiacra való belépésre. A nyár folyamán húsz ukrán tolmácsot is bevetett. Munkatársai továbbá arról számoltak be, hogy naponta 60 százalékkal több embernek adnak tanácsot, mint korábban ez megszokott volt.

Ennek ellenére Wolf-Detlef Zeising kiemelte,

nem számít arra, hogy az újonnan érkezettek közül sokan 2024 előtt munkát kapnak Németországban, mivel csúszások tapasztalhatók a megfelelő nyelvi és beilleszkedési tanfolyamok részvételi lehetőségeit illetően.

 

A német vállalkozások fele csökkenti kapacitását vagy pedig külföldre települ

A német vállalkozások jelezték, azért csökkentik kapacitásukat vagy pedig települnek külföldre, mert nem találnak elég munkaerőt. Németországban a munkanélküliségi ráta 5,5 százalék, ami közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz.

A valóság az, hogy bevándorlók vagy semmi” – mondta Anke Dobbeck, aki egy fűtés- és vízvezeték szerelő céget vezet Berlin délnyugati részén. Nemrégiben vett fel egy fiatal afgánt, aki cégénél korábban egy 3 és fél éves szakképzésen vett részt.

A beilleszkedési folyamat „sok kitartást és támogatást igényelt”, illetve a férfinak a dokumentumok és a lakhatás intézésében is segítségre volt szüksége. Egy másik migráns annak ellenére, hogy aláírta a tanulószerződést, már az első nap után nem jött többet dolgozni – említette a cégvezető.

A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn idén mintegy 26 ezer új alkalmazottat vett fel, részben azért, hogy betöltse a munkaerőhiányt, mivel az idősebb alkalmazottak nyugdíjba vonulnak.

Kerstin Wagner, a Deutsche Bahn tehetségszerzésért felelős ügyvezető alelnöke kiemelte, a vállalatnak 900 toborzással foglalkozó munkatársa van, és a cég több mint tíz országban folytatja aktívan ezt a tevékenységet.

Az idén felvett új alkalmazottak közel 23 százaléka Németországon kívül született

– tette hozzá.

A bevándorlók toborzása még így is csekély, ugyanis az ügyvezető elmondása szerint a vállalat idén 3200 potenciális ukrán munkavállalóval beszélt, amelyből csupán 65 főt vett alkalmazásba.

A vállalat újonnan felvett munkatársainak körülbelül 3,5 százaléka származik a hagyományosnak mondható menekülteket küldő országokból, többek között Szíriából, Ukrajnából, Afganisztánból, Irakból, Dél-Szudánból, Venezuelából és Mianmarból.

A képzettség jelenti itt is a fő problémát, mivel a szíriai migránsoknak körülbelül csak az egyharmada rendelkezik középiskolai vagy szakiskolai végzettséggel, ezzel szemben a Lengyelországból érkező bevándorlóknak 70 százaléka – hangsúlyozta a The Wall Street Journal a német Szövetségi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.

Az alábbi ábrán a legalább középiskolai vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező személyek lakossághoz mért aránya látható. A legalsó oszlop az ukrán polgárok végzettségének százalékos arányát mutatja, felette a szíriaiakét, utána következnek az afgánok és végül pedig a német lakosok találhatók.

Megjegyzés: Az ukrán adatok a háború előtti népességre vonatkoznak.
Forrás: Szövetségi Statisztikai Hivatal/The Wall Street Journal

Akadályok a külföldi álláskeresők előtt

Ugyanakkor az álláskeresők is nagy akadályokkal szembesülnek a merev munkaerőpiacon, amely védi a hivatalban lévőket, továbbá hosszadalmas gyakornoki időt követel meg, és ritkán ismeri el a külföldi diplomákat, így gyakran még a szakembereket is arra kényszeríti, hogy a nulláról kezdjék újra a képzést.


 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlenre öregedett az egykori Austin Powers - fotók

origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

life.hu

Egy csodás európai sziget csemegéje borzalmas betegséget okozhat: jól gondold meg, megkóstolod-e

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

mandiner.hu

„Hogy micsoda?” – teljesen kibuktak a Zöldek, miután Von der Leyen udvarolni kezdett a jobboldalnak

origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?