POLITIK

Szerző Ripost

2 hónapja

Nem enyhül a hazánkra nehezedő migrációs nyomás

A szolgálatot teljesítő rendőrök az elmúlt 24 órában 265 határsértőt tartóztattak fel és 346 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – számolt be a police.hu.

Négy vajdasági taxisofőrt tartóztattak le a rendőrök Nagykikindánál. A gyanú szerint 16 migránsnak segítettek eljutni Szabadkára, a magyar határ közelébe. A rendőrök nemcsak elfogták és bevitték a taxisokat, hanem elvették az autóikat is. A határ közelében élők azt mondják: a taxisok hatalmas összegekért cserébe évek óta segítik a migránsokat – hangzott el az M1 híradójában.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 2 esetben összesen 8 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Érsekcsanád  közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 11 esetben összesen 239 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom Hódmezővásárhely, Kistelek és Röszke közigazgatási területén.

A járőrök Győr-Moson-Sopron megyében 8, Pest megyében 10 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, koszovói, marokkói, algériai, indiai, kínai, marokkói, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 11 esetben 343 főt Bács-Kiskun megyében 1 esetben 3 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján a rendőrök Újhartyán közigazgatási területén, lakott területen belül, december 1-jén 15 órakor ellenőriztek egy szerb állampolgárt, egy osztrák honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsi utasterében 9 afgán és 1 indiai állampolgár tartózkodott.

A fenti esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A zombori utcák tele vannak illegális bevándorlókkal, de nem akarnak ott maradni. Egyetlen céljuk van, minél előbb eljutni a magyar határig.

Szíriából jöttünk és nagyon rossz a helyzetünk, ezért akarunk Nyugat-Európába menni” – fogalmazott egy férfi.

A embercsempészek és a taxisok is tisztában vannak a migránsok szándékaival. Az üzleti lehetőséget kihasználva folyamatosan érkeznek sofőrök a táborok környékre. A migránsok többsége így indul útnak a határ felé. A legtöbb esetben legalább hárman, négyen, sőt ennél is többen: akár nyolcan is bezsúfolódnak az autókba.

Az M1 Szabadkán és környékén az elmúlt hetekben készült felvételein jól látszik, hogy nemcsak a befogadótáborok környékén, hanem az erdők szélén, és a falvak központjában is hasonló a helyzet. A horgosiak azt mondják: az esti órákban a legnagyobb a forgalom. Hiába nőtt meg a rendőri jelenlét a faluban, a taxisoknál továbbra is nagyüzem van.

A bűnözés egyre csak terjed – erre is panaszkodnak a horgosiak. Az idősek azt mondják, a migránsok teljesen megváltoztatták az életüket.

Akkor lesz itt nyugalom, meg újra béke ebben a faluban, ha nyugodtan ki merünk menni az utcára, ha nem hozzák vissza a taxisok ezeket a migránsokat” – nyilatkozta egy helybéli nő.

A határmenti településeken a múlt heti, migránsok közötti lövöldözés óta szinte állandó a rendőri jelenlét. A hatóságok nemcsak a bevándorlókat tartják távol, hanem az őket fuvarozó taxisokat is figyelik.

A szerb sajtó szerint a napokban négy nagykikindai taxisofőrt tartóztattak le, mert a gyanú szerint 16 migránst szállítottak Szabadkára. A rendőrök elfogták és bevitték a taxisokat, és a sajtóhírek szerint elvették az autóikat is.

Az M1-nek egy leszerelt vajdasági rendőr – aki most a horgosi biztonsági bizottságának a tagja – arról beszélt: a taxisok bűncselekményt követnek el, amikor segítenek az illegális bevándorlóknak.

Aki segít valakinek megközelíteni a határt azzal a céllal, hogy át akar menni, vagy a tranzitot Szerbián keresztül, vagyis a célja neki az, hogy átmenjen valahol a határon, az büntethető, és van egy olyan, hogy hat hónaptól öt évig, vagy amikor csoportosan csinálják, akkor egy évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható” – fogalmazott a volt rendőr.

A szerb rendőrök korábban is elfogtak már migrásoknak segítő taxisokat. A nyáron két szabadkai férfit tartóztattak le. Nem sokkal korábban pedig Palicson is megállítottak a rendőrök egy sofőrt. Kiderült, hogy a férfi Zomborból Szabadkára szállított iraki migránsokat a taxijával, majd onnan saját autójával akarta őket továbbvinni a magyar határig, hogy ott illegálisan juthassanak be az Európai Unióba.

Ideiglenesen fellélegeztek a Horgoson élők, akik hosszú után úgy érzik, kezd visszatérni a normális élet a falujukba. A magyar déli határ túloldalán fekvő településről a szerb hatóságok azután gyűjtötték össze és vitték el a migránsokat, hogy nemrég egymásra lövöldöztek a falu utcáin. A helyiek azonban attól félnek, hogy hamarosan ismét visszatérnek a környékre a bevándorlók, és Horgoson megint véget ér a nyugalom - hangzott el az M1 híradójában.

Pontosan egy héttel ezelőtt hajtottak végre nagyszabású rendőrségi és csendőrségi akciót a szerb belügyminisztérium munkatársai Horgos külterületén, néhány száz méternyire a magyar határtól. Azóta nyugalom van a környéken, több száz migránst szállítottak el akkor. Ahogy a képeken is látszódik mögöttem, nincs senki – mondta el Loboda Árpád, az M1 helyszíni tudósítója.

Ez a nyugalom pedig végre érezhető a faluban is, a helyiek szerint az életük kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba.

„Nagyon keveset látunk belőlük. Hát ő most, csendes a falu, csendes. Sokkal jobb, mint azelőtt, most már nem félnek úgy az emberek, de nem hiszem, hogy sokáig így lesz” – nyilatkozta egy helyi lakos.

A horgosiak azonban attól tartanak, hogy a rendőri akció ellenére a migránsok visszatérnek.

„Reméljük, hogy nem fog ez újra bekövetkezni, ennyire, mint ami volt is. Mert itt már nagyon- nagyon csúnya élet folyt a migránsok közt, meg a népek közt is. Meg ment a prostitúció is, minden volt már itten, drog, minden volt a migránsokkal” – mesélte egy helyben élő férfi.

A rendőrség most Magyarkanizsán gyűjtött össze több mint 200 illegális bevándorlót, akiket befogadóközpontba szállítottak. A migrációs nyomás olyan súlyos a déli határon, hogy a belügyminisztérium külön munkacsoportot hozott létre.

Lejjebb kell tolni a védekezést, hogy a migránsok Szerbia területére se jussanak be – erről beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Orbán Viktor hozzátette: az osztrák-szerb-magyar együttműködés már megkezdődött, azon dolgoznak, hogy közösen védjék meg Szerbia déli határát. A munkába a többi V4-es ország is bekapcsolódik majd.

„Tudnunk kell, hogy nem csak a határvédelem nehézségével kell megküzdenünk, hanem, hogy Brüsszelben olyan irányzatok vannak, olyan politikai irányzatok vannak hatalmon, és ők a hozzájuk hasonlókat, a hasonszőrűeket támogatják Magyarországon, akik a migránsokat be akarják engedni Európába, és be akarják engedni Magyarországra. Sőt, arra akarnak kötelezni bennünket, hogy engedjük be őket. Ebben a magyar dollárbaloldal és a brüsszeli bürokraták egyetértenek” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök kiemelte: bár az energiaválság miatt most kevesebb figyelem jut a migrációra, történelmi léptékben mégis az illegális bevándorlás jelenti a legnagyobb kihívást.

A Szerbiában elfogott és elítélt embercsempészek legnagyobb része szerbiai állampolgár, a migránsok főként „csak” tiltott határátlépés vagy más bűncselekmények, például lopás miatt kerülnek bíróság elé az országban – közölte internetes oldalán a helyi ügyészségek tájékoztatására hivatkozva a Szabad Európa Rádió balkáni irodája pénteken.

A szabadkai alapfokú ügyészség tájékoztatása szerint 2020. január 1. és 2022. november 30. között tiltott határátlépés és emberkereskedelem ügyében 24 ítéletet mondtak ki. Három esetben felfüggesztett büntetést kaptak az elítéltek, a többi esetben letöltendő börtönbüntetést. Tizenhárom esetben szerb, három-három esetben szír és török, míg egy-egy esetben iraki és olasz állampolgár volt az elítélt.

Ugyanebben az időszakban migránsok ellen 87 ítélet született, ebből 72 esetben letöltendő büntetést kapott az elkövető.

A bíróság nem közölte, hogy milyen bűncselekményekért ítélték el az illegális migránsokat.

A zentai alapfokú ügyészség tájékoztatása szerint a 2020 és 2022 között 18 ítélet született tiltott határátlépés és emberkereskedelem miatt. Tizenhat esetben szerb, egy-egy esetben pedig északmacedón és bolgár volt az elítélt.

Zentán 2021-ben két migránst ítéltek el fegyverek és robbanószerek gyártása, tartása és kereskedelme miatt, 2022-ben pedig két illegális bevándorlót rablás minősített esete, egyet pedig fegyverek és robbanószerek gyártása, tartása és kereskedelme miatt.

Az utóbbi napokban a szerb belügyminisztérium többször is lecsapott a szerb-magyar határ mellett tanyázó migránsokra. A legnagyobb akcióra egy hete került sor, miután a múlt csütörtökön ismét fegyverekkel támadtak egymásnak migránsok a Röszkével szomszédos Horgoson.

Térfigyelőkamerás felvételek tanúsága szerint az illegális bevándorlók egy csoportja fegyverekkel felszerelkezve sétált az utcán, a lövések után pedig futásnak eredtek. Másnap a rendőrség mintegy ezer migránst szállított el a határ közeléből.

Néhány nappal később pedig a település határában lévő migránstábort is felszámolták, a sátrakat elbontották, a szemetet elszállították, még a talajt is elegyengették, hogy ne térhessenek oda vissza az illegális bevándorlók.

A belügyminisztérium közleménye szerint az akciót követően egy bűnbanda nyolc tagját fogták el,

akiket azzal gyanúsítanak, hogy február és szeptember között 138 illegális bevándorlónak segítettek abban, hogy Szerbiából az Európai Unióba jusson. Szolgálataikért a migránsok fejenként 1000-6000 eurót fizettek.

A szerbiai büntetőtörvénykönyv szerint egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok, akik illegális határátlépést kísérelnek meg, és hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők az embercsempészek. A szervezett embercsempészbandák tagjaira viszont már a szervezett bűnözésre vonatkozó büntetési tételek vonatkoznak, így ők akár húsz évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetők.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megpróbálnak bejutni az Európai Unióba.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Naponta ötszázan gratulálnak a modellnek a hatalmas mellei miatt - képek

vg.hu

Leteszik a fegyvert

life.hu

Egyre több a háborús halott Ukrajnában: a hírek szerint a helyiek érzik a foszló testek szagát

hirtv.hu

Napindító - Egyensúlytorna az egészségünkért

ripost.hu

Ledobta a melltartóját, nagyot villantott az orosz kebelcsoda

magyarnemzet.hu

Elrejtett bizonyíték a Fenyő-ügyben: napokon belül eldőlhet Gyárfás barátja, Ihász Sándor sorsa

origo.hu

Épphogy összeköltöztek, máris bővül Tóth Andiék családja

travelo.hu

Magyarok külföldön: 12 kalandos év Ománban

ripost.hu

Mi jöhet még? Ismét hírbe hozták Tápai Szabinát

life.hu

Ezért fájdalmas az együttlét: ne törődj bele, hogy nem olyan az ágyban, mint korábban(x)

ripost.hu

Elképesztő fotók! Ezt a gyönyörű nőt szereti Csuti

ripost.hu

Nagy az aggodalom: Szabó Zsófi szerelmétől féltik Miller Dávidot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor reakciója az EU bejelentésére: A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

POLITIK

Egyre kevesebb ideig van áram Kárpátalján, folytatódik a mozgósítás is

POLITIK

Kiszámoltuk, hol mennyi sört kapunk ugyanannyi pénzért

POLITIK

Totális cenzúra az Eötvösben, a diákok nem beszélhetnek a vesztegetési botrányról

POLITIK

A brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjével is jó kapcsolatokat ápol Korányi Dávid

POLITIK

Belemart a Cobra az osztrák kancellárba, ez politikailag végzetes lehet

POLITIK

Egy 500 lakosú faluba 400 migránst telepítenének, zavargás tört ki a döntés miatt

POLITIK

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát