Létrehozva: 2022.12.29.

Korrupciós botrány: vadászat indult brüsszeli nagyvadakra, célkeresztbe került több uniós biztos is

Egyre több uniós politikusról jelennek meg terhelő információk, egyikük az EU költségvetési biztosa.

Az Európai Parlament korábbi alelnöke, a görög Eva Kaili körüli korrupciós botránynak egyre több az érintettje, ismét előkerültek vezető uniós politikusok elsikált, szőnyeg alá söpört ügyei, írtuk korábbi cikkünkben. A korrupciógyanúba keveredett politikusok sora folyamatosan bővül. Elgondolkodtató, hogy már fontos tisztségekbe jelölésük előtt tudható volt, hogy túl sok ügyben, túl sok gazdasági érdekcsoport érdekében lobbiztak.

Forrás: ripost.hu

 

Már 2019-ben, az új európai biztosi tisztségre javasolt jelöltek egy részéről olyan információk jelentek meg, amelyek felvetették az esetleges összeférhetetlenség kockázatát túl szoros üzleti kapcsolataik, vagy az ellenük korábban folytatott korrupcióval kapcsolatos vizsgálatok  miatt. Az Európai Parlament jogi bizottsága a jelöltek meghallgatása során jelezte, hogy az osztrák néppárti politikus, Johannes Hahn túl szoros kapcsolatot ápol az OMV-vel, részesedése van abban a cégben, amely aktívan lobbizik Brüssszelben. 

Fotó: AFP

Ebben az időszakban a biztos befektetései közé tartozott az egyik osztrák áramszolgáltató, a Verbund AG is , amely szintén aktívan lobbizott az EU központjában. 

Ennél érdekesebb történet, amiről a Der Standard írt 2021 decemberében. A lap szerint az Európai Számvevőszék (ECA) körül hosszú évek óta magas rangú köztisztviselőkből, uniós politikusokból és lobbistákból álló, elsősorban az Európai Néppártból (EPP) álló hálózat működik, akik diszkréten találkoztak "üzlei ebédeken", hogy összehangolják a dolgokat. Kedvelt módszer volt a franciaországi vagy belgiumi találkozás vadászkirándulás és eszmecsere céljából. Hahn állítólag megengedte a lobbistáknak, hogy meghívják őt vadászatra, drága étkezésekre anélkül, hogy erről megfelelően beszámolt volna. 2015 decemberében részt vett egy vadászton, amelyet a belga földtulajdonosok lobbija (ELO) fizetett. Hahn szóvivője szerint az uniós biztos meghívása „tisztán magánjellegű volt”. Részt vett a vadászaton akkori élettársa társaságában, aki vadászengedéllyel rendelkezett. Ezért nem kellett bejegyezni az esetet az átláthatósági nyilvántartásba.

A francia Liberation korábban arra világított rá, hogy “állam az államban” elv szerint működnek csoportok az unió intémzényeiben.   “Angela Merkel 2005-ös megválasztása óta a hatalom minden szintjére saját embereit ültette – főleg németeket, de máshonnan is: finneket, hollandokat, flamandokat, osztrákokat. Ezek az emberek szorosan együttműködnek egymással, egyazon burokban élnek és így idővel teljesen elvesztették erkölcsi mértéktartásukat hatalmuk gyakorlásakor.”    A cikk befolyással való üzérkedést ró fel több ismert európai volt vagy jelenlegi tisztviselőnek. Az EU költségvetési biztosa kapcsán például azt írta:   “Johannes Hahn, akinek jelentős befolyása van az uniós büdzsére, elfogadta egy lobbicsoport meghívását egy vadászatra. A találkozót be kellett volna vezetni az átláthatósági nyilvántartásba, de a biztos ezt elmulasztotta.”

Milyen érdekes: Johannes Hahn EU-s költségvetési biztos a magyar jogállamiság miatt aggódik és fagyasztat be pénzeket. 

Sajtóhírek szerint beismerő vallomást tett a korrupcióval vádolt EP-alelnök élettársa. Olasz és belga lapok úgy tudják, az olasz baloldali politikus elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el Eva Kaili nevében. Több európai parlamenti (EP-) képviselő is nyilatkozott az M1-nek Strasbourgban, volt, akit megdöbbentett az ügy, de olyan is volt, aki inkább nem mondott semmit.

A Katarral kapcsolatos korrupciós esetről, illetve a nagyobb átláthatóság és elszámoltathatóság igényéről szóló állásfoglalást fogadtak el a képviselők csütörtökön az Európai Parlamentben. A politikusok teljes körű belső vizsgálatot követeltek, együttműködve a belga hatóságokkal, valamint további intézkedéseket a hasonló esetek jövőbeni megelőzése érdekében.

 

Mindannyian megdöbbentünk” – mondta az M1-nek adott nyilatkozatában a korrupciós botránnyal kapcsolatban Juan López Aguilar spanyol szocialista képviselő, aki szerint az ügy csak az érintettekre tartozik.

A szocialista képviselő, aki a Magyarország ellen folyamatosan támadásokat intéző Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi, azaz a LIBE Bizottság elnöke is egyben továbbá hozzátette:

„ez egy nagyon behatárolható korrupciós ügy, de csak azokat érinti, akik felelősek. Nincs hatással a képviselőcsoportra és egyáltalán nincs hatással az Európai Parlamentre”.

Azonban nem minden politikus válaszolt ennyire készségesen az M1 riportrének kérdéseire. Bár a hazánkat gyakran kritizáló belga liberális EP-képviselő véleményére is kíváncsiak voltunk, Guy Verhofstadt mindössze annyit válaszolt: „hallgassák meg a beszédemet, abból megtudhatják, hogy mit gondolok.”

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Vizsgálat indult Görögországban is a korrupcióval gyanúsított EP képviselő ellen

A görög igazságügy-miniszter kijelentette: egyértelmű, hogy Görögország szükség esetén „segítséget nyújt a belga hatóságoknak”.

Egy hete tartóztatták le Eva Kailit

Eva Kailit, az Európai Parlament egyik szocialista alelnökét csaknem egy hete tartóztatták le a belga hatóságok, miután otthonában értékes ajándékokat és egy készpénzzel teli táskát találtak.

Hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket próbáljon áterőszakolni az Európai Parlamenten.

Az M1 híradója a volt alelnök ügyvédjének, Michalis Dimitrakopoulosnak a szavait is idézte, aki hangsúlyozta, Kaili úgy érzi, hogy elárulták. „Az az álláspontja, hogy nem fogadott el kenőpénzt. Ártatlan, Katarnak nem volt szüksége rá, nem kellett megvesztegetnie, nem volt mit felajánlania Katarnak” – fogalmazott Dimitrakopoulos.

A görög politikus tehát minden vádat tagad, és ártatlannak vallja magát, ám sajtóhírek szerint nem csak nála, hanem több rokonánál is gyanúsan sok készpénzt találtak a rendőrök, amely látszik a szövetségi rendőrség fényképén is. A hatóságok továbbá azt is közölték, hogy összesen több mint másfél millió eurót foglalt le, amely összeg átszámítva 600 millió forintnál is többet jelent.

Kaili mellett három olasz állampolgárt is letartóztattak, őket bűnszervezetben és pénzmosásban való részvétellel gyanúsítják.

A Momentum EP-képviselője – aki személyesen dolgozott tárgyalóként a katari határozaton – az M1-nek azt mondta: megdöbbentő volt, hogy egyes képviselők milyen mértékben ellenálltak a katari rezsim kritizálásának.

A korrupciós botrány árnyékot vetett az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójára is, amelyen ezúttal megjelent az Európai Parlament elnöke is.

„A mai napon nekilátok egy széleskörű reformcsomag kidolgozásának, aminek része lesz a visszaélések elleni védekezési rendszerünk megerősítése és a magatartási kódexünk felülvizsgálata”

– közölte Roberta Metsola az Európai Parlament elnöke.

Giorgia Meloni, olasz miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupcióra adott reakciónak határozottnak kell lenni. „Nem szabad engedményeket tenni, a hitelességünk függ ettől. Az Európai Unió hitelessége és nemzeteink hitelessége, ezért követelni fogjuk, hogy alaposan vizsgálják ki, hogy mi történt, mert a történet valóban lesújtó” – tette hozzá Giorgia Meloni, aki pusztító hatásúnak nevezte a korrupciós botrányt.

„Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat Brüsszelben”

Az uniós csúcsra is rányomta a bélyegét az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrány. Erről beszélt a közösségi oldalára feltöltött videóban a miniszterelnök. A kormányfő azt mondta: mindenki tudta, hogy Brüsszel tele van korrupciós ügyekkel, de „most már olyan szintet ért el a dolog”, hogy a rendőröknek is intézkedniük kellett.

A korrupciós botrány megrengette az európai intézményeket, folyamatosak a házkutatások, eurómilliókat foglalnak le a rendőrök, és mindenki azt találgatja, mely brüsszeli politikusok lehetnek még érintettek – mondta Orbán Viktor. Hozzátette:

sokak szerint a szálak a legmagasabb szintekig is elvezethetnek.

 

A korrupciós botrány a bizonyíték arra, hogy az Európai Parlament kettős mércével mér a jogállamiság terén

Nemcsak az Európai Parlament, hanem az összes európai intézmény tekintélyét hosszú időre lerombolhatta a korrupciós ügy – így összegezte az alelnök őrizetbe vételével kirobbant botrány következményeit kollégánk.

Németi Noémi Strasbourgból, az uniós parlament székhelyéről jelentkezett, és elmondta: „szakértők egyébként éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy a legtöbb választópolgár nem tesz különbséget az európai intézmények között, a korrupciós botrány ezért a teljes brüsszeli bürokráciára rányomhatja a bélyegét”.

A Politico azt is címlapon hozta, hogy az uniós jobboldali vezetők szerint a korrupciós botrány a bizonyíték arra, hogy az Európai Parlament kettős mércével mér a jogállamiság terén.

A lap példaként említi, hogy Eva Kaili volt például az egyik leghangosabb kritikusa a kondicionalistási mechanizmus alá vont Lengyelországnak. A Politico kiemeli továbbá, hogy korrupciós botrány politikai fegyver lehet azoknak a tagállami vezetőknek a kezében, akiket az európai parlament eddig pellengérre állított és kritizált azért, ahogyan az országaikat vezetik – tette hozzá a tudósító.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Max Verstappen egy másik világsztárra cserélte a barátnőjét

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

magyarnemzet.hu

Horváth József: Közelebb került egy kiszélesedő háború lehetősége

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

vg.hu

Egész Egyiptomban magyar vasúti kocsikon utaznak – már ezer legyártott darabnál jár a gigantikus projekt

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye