Létrehozva: 2022.12.16.
Módosítva: 2022.12.16.

Energiaválság: kemény télre számítanak Nyugat-Európában

A fő problémát a magas árak, különösen az energiaárának emelkedése okozza. A tíz százalékot is elérő inflációs várakozások és a szárnyaló gáz- és áramárak miatt a fogyasztók is spórolni kényszerülnek.

Robbanásveszélyes a helyzet - így értékeli a Bild, hogy vezető gazdasági szakértők szinte biztosak abban, hogy Németországra recesszió, vagyis a gazdaság visszaesése vár, és egyre drágább lesz az élet az emberek számára!

Euro,Banknotes,In,A,Central,Heating,Radiator,,The,Concept,Of
A fő problémát az energiaárak emelkedése okozza. Fotó: Shutterstock

A vezető gazdasági intézmények közgazdászai szerint Németországban a vállalkozások és a fogyasztók nehéz idők előtt állnak. „Tekintettel a sok bizonytalanságra – úgy gondolom, hogy nehéz tél áll előttünk” – mondta Veronika Grimm közgazdász professzor a Német Sajtóügynökség (dpa) felmérésében. Katharina Utermöhl, az Allianz munkatársa még drámaibban jellemezte a helyzetet: 

„Határozottan recessziót feltételezünk.”

És ez nem lesz sima ügy. Az állami KfW-csoport vezető közgazdásza, Fritzi Köhler-Geib szerint is sötét felhők vannak a láthatáron.

 „A német gazdaság nehéz időszakon megy keresztül. Németországra „egyfajta kiigazítás” vár, amely a cégcsődökben is megmutatkozik majd." 


A következmények: az emberek elveszítik munkájukat, a gazdaság tovább gyengül. Szomorú lehet egyeseknek az idei karácsony - így szól a Bild kommentárja.

A fő problémát a magas árak, különösen az energiaárának emelkedése okozza. A tíz százalékot is elérő inflációs várakozások és a szárnyaló gáz- és áramárak miatt a fogyasztók is spórolni kényszerülnek. 

„A megtakarítási hajlandóság közelmúltbeli meredek emelkedése azt mutatja, hogy milyen nagy az aggodalom  a fogyasztók körében. Valószínűleg küszöbön áll a vásárlóerő csökkenése ” – mondta Marc Schattenberg közgazdász és munkaerő-piaci szakértő a Deutsche Bank Researchtől.

Christoph Siebecke, az Oldenburgische Landesbanktól kicsit kedvezőbbnek látja a helyzetet. Nem számít komoly recesszióra Németországban. Szerinte az ellátási láncok lassan helyreállnak, a kőolaj ára is kicsit csökkent. 

„A német gazdaság versenyképes és alkalmazkodóképes. A vártnál jobban sikerült az első félév, de  második félév azonban már kényelmetlenebb lesz” – jósolja.

Schattenberg ugyanakkor figyelmeztet: „A magas energiaárak nyomást gyakorolnak az iparra és a szolgáltatási szektorra egyaránt. Ez tovább növeli a gazdaság terheit.” Köhler-Geib nemzeti stratégia kidolgozását szorgalmazta a szakképzett munkaerő biztosítására. Miért? Sok vállalatnál a rendelési könyvek még mindig tele vannak. „Bárki, aki rendelkezik a szükséges szakértőkkel, szerencsésnek mondhatja magát” – mondta.

Veronika Grimm azt is kifejtette: „Sok ágazatnak óriási szüksége van szakképzett munkaerőre. A kérdés az, hogy hajlandó-e valaki emelni a béreket, ami azonban növelné az inflációt.” Az infláció egyébként Németországban mindenképpen nőni fog a nyári  kilenc eurós közlekedési jegy és a tankolási kedvezmények kivezetése miatt. Grimm szerint az ellátási láncokban továbbra is problémák vannak, a világ egyes régióiban tapasztalható szárazság a német gazdaságot is megterhelte. „A világgazdaság is lehűl” – tette hozzá az előzőekhez Katharina Utermöhl, az Allianz munkatársa.

 

4, 4 százalékos reálbércsökkenés, de ősszel még rosszabb lesz - A tartósan magas infláció miatt Németországban tovább csökkentek a reálbérek a második negyedévben. Bár a nominális bérindex 2022 második negyedévében 2,9%-kal haladta meg az előző év azonos negyedévét, de  a fogyasztói árak ugyanebben az időszakban 7,6%-kal emelkedtek. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint ez 4,4%-os reálkereset-csökkenést eredményez. A helyzet ősszel még rosszabbra fordulhat. Sok munkavállalót vásárlóerejének csökkenése fenyeget az év egészében. Az eddig megállapodott béremelések messze nem kompenzálják az infláció meredek emelkedését – derül ki a szakszervezetekhez kapcsolódó Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézet (WSI) bérarchívumából - írja a Handelsblatt. Különösen a következő őszi negyedévben fenyeget sok munkavállalót a reálbérek súlyos csökkenése. A növekvő energiaárak miatt a közgazdászok kilenc százalék körüli vagy magasabb inflációt jósolnak. Jelenleg még 7,5 százalékon áll - azért is, mert a tankolási kedvezmény és a 9 eurós jegy jelenleg tompítja a drágulást. Mindkét intézkedés azonban augusztus végén lejár. Egyre hangosabbak az új állami segélyek iránti igények is. Az SPD parlamenti frakciója a megélhetési költségek emelkedésének kompenzálására intézkedéscsomagot javasol, ennek részleteit most rögzítik.

Az orosz gázimport megszűnése óta súlyos energiahiánnyal küzd a német gazdaság, amelyet a szövetségi kormány pénzinjekcióval próbál enyhíteni. Az orosz–ukrán háború kitörése óta Olaf Scholz kabinetje közel félbillió eurót különített el az energiainfrastruktúra fenntartására, az iparági szakértők szerint viszont Németország ennél sokkal nagyobb bajban van.

„Németország pénzt vérzik, hogy égve maradjon a lámpa” – ezzel a mondattal kezdte elemzését a Reuters cikke, mely szerint a német kormány már félbillió dollárt fordított az ország energiaellátásának fenntartására az ukrajnai háború kitörése óta. Mint írták, a Reuters számításai szerint ez a berlini kormány által az ország energiarendszerének támogatására indított mentőcsomagok és programok összesített mértéke, amióta az árak megugrottak, és Németország elvesztette a hozzáférést az Oroszországból származó gázimporthoz.

Ez sem lehet elég

„Az, hogy ez a válság milyen súlyos lesz és meddig fog tartani, nagyban függ attól, hogy az energiaválság hogyan alakul” – mondta Michael Groemling, a Német Gazdasági Intézet (IW) munkatársa. Az elemző hangsúlyozta, hogy a német nemzetgazdaság egésze hatalmas vagyonvesztés előtt áll. A számítások szerint az infrastruktúra fenntartására elkülönített állami keret eléri a 440 milliárd eurót (465 milliárd dollárt). A német kormány ebből valósítaná meg az energiahiány kiküszöbölését és új energiaforrásokat bevonását.

A kimutatás szerint az energiaválság miatt megnövekedett állami kiadások elérik a napi 1,5 milliárd eurót, ami a német GDP 12 százalékának felel meg.

Ahogy a cikk rámutat, az orosz energimport elvágása után a német gazdaság kénytelen volt a jóval drágább azonnali megrendeléses vagy készpénzes energiapiacról pótolni a szükségleteit. Ennek következtében az infláció is két számjegyűre duzzadt. Ugyanakkor tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az orosz energiaimportot felváltó cseppfolyósított gáz (LNG), valamint a megújuló energiaforrások kiépítése is évekkel elmarad a kitűzött céltól.

Stefan Kooths, a Kieli Világgazdasági Intézet üzleti ciklusokkal és növekedéssel foglalkozó részlegének alelnöke úgy fogalmazott: „a német gazdaság jelenleg nagyon kritikus szakaszban van, mert az energiaellátás jövője bizonytalanabb, mint valaha”.

A Reuters megkeresésére az illetékes német minisztériumok sablonválaszt adtak. A közel félbillió dolláros energiakeretet firtató kérdést a pénzügyminisztérium a honlapján található publikus adatokra hivatkozva kommentálta. Az energiabiztonságért felelős gazdasági minisztérium pedig közölte, hogy dolgoznak az energiaellátás dverzifikálásán, melynek kritikus részét képezik az LNG importálásához szükséges terminálok.

Németország a G7-ek vesztese

A Nemzetközi Valutaalap szerint a drágább energia fájdalmas lesz egy olyan országnak, amelynek gazdasága az előrejelzések szerint jövőre a legnagyobb mértékben fog zsugorodni a G7-nemzetek közül.

A Kieli Intézet adatai szerint Németország energiaimport-számlája idén és jövőre összesen 124 milliárd euróval nő, szemben a 2020-as és 2021-es 7 milliárdos növekedéssel, ami komoly kihívást jelent az ország energiaintenzív iparágai számára.

Az ország vegyipari ágazata, amely a leginkább kitett az emelkedő energiaköltségeknek, a termelés 8,5 százalékos visszaesésére számít 2022-ben a VCI iparági szövetség szerint, amely a német ipari környezetben bekövetkezett hatalmas szerkezeti törésekre figyelmeztet.

Nem építettek elegendő megújuló kapacitást

A Reuters cikke felidézte, hogy az Eurostat és a német ipari szövetség adatai szerint Németország körülbelül 58 milliárd köbméter gázt importált Oroszországból tavaly, ami a teljes energiafogyasztásának mintegy 17 százalékát teszi ki. Habár Németország szeretné, ha 2030-ra a villamosenergia-termelés legalább 80 százalékát a megújuló energiák adnák, szemben a 2021-es 42 százalékkal, a bővülés jelenlegi üteme szerint ez továbbra is távoli cél.

Németország mindössze 5,6 gigawatt napenergia-kapacitást és 1,7 GW szárazföldi szélenergia-kapacitást telepített 2021-ben. A szövetségi kormány és a német államok októberi jelentése szerint a 80 százalékos cél eléréséhez az új szárazföldi szélerőművek kapacitását körülbelül hatszorosára, évi 10 gigawattra kell növekedniük, a napelemes kapacitásokat pedig négyszeresére, évi 22 gigawattra kell növelni.

Susi Dennison, az Európai Külkapcsolatok Tanácsa (ECFR) szakértői csoportjának vezető szakpolitikai munkatársa azt mondta, Németország elvesztette pozícióját, hogy a tiszta energia törekvéseinek vezetője legyen. Dennison szerint Németországnak most kellene befektetni a hidrogén- és szélenergia infrastruktúrájába a gáz helyettesítésére.

Robert Habeck irreális terve

Ahogy a Reuters felidézte, Robert Habeck alkancellár és energiaminiszter márciusban még arról beszélt, hogy 2024 közepére megoldják az orosz gázimport helyettesítését. Ugyanakkor számos elemző úgy látta, hogy Habeck kijelentése túlzottan ambiciózus. Marcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet elnöke és Markus Krebber, a legnagyobb német energiatermelő, az RWE vezérigazgatója úgy véli, hogy az orosz gázimport kiváltása legkorábban is csak 2025-ben fog megtörténni. Ráadásul a szakértők hangsúlyozzák, hogy a 2025-ös időpont is csak akkor valósulhat meg, ha Németország talál megfelelő mennyiségben alternatív forrásokat, illetve gyorsan bővül LNG-import területén is. Az energiapiaci szakértők szerint Németország pozícióját az is nehezíti, hogy jelenleg új szereplők a piacon, azaz a nulláról kell kiépíteniük az üzleti kapcsolataikat.

Az elemzés arra is emlékeztetett, hogy Németországnak nincs saját LNG-infrastruktúrája. Mivel régóta támaszkodott az orosz vezetékes gázra, csak most kezdi kiépíteni LNG-import képességét.

Mint írták, egyelőre hat úszó terminálra támaszkodnának a gázellátás terén, melyek közül az első most érkezik, további három pedig ezen a télen. A többit pedig 2023-ban helyeznék üzembe. Ezek teljes kapacitása legalább évi 29,5 milliárd köbméter lesz. A Reuteres megjegyezte, hogy a német energiaszolgáltatók, az RWE, az Uniper és a kisebb partner, az EnBW is ígéretet tettek, hogy saját kapacitásaikkal fogják kiegészíteni Németország LNG-portfólióját. Arról azonban nincsenek adatok, hogy honnan szerzik majd be a tárolókba érkező gázt.

Erősíti a kétségeket az is, hogy az Európai Külkapcsolatok Tanácsa adatai szerint Németország eddig mindössze két LNG-ügyletet kötött az orosz gázszállítás leállítása óta. Ezek azonban szerény és rövid távú megállapodások a következő két téli szezonra.

Az első az ausztrál Woodside és az Uniper közötti jött létre évi egymilliárd köbméteres gázszállításról, de azóta az Unipert államosítani kellett, hogy megmentsék a csődtől, így a gázszerződés is a mentőcsomag részét képezi. A második beszerzési megállapodás pedig még ennél is elenyészőbb: decemberre 137 ezer köbméter LNG-szállítmány érkezik Németországba az Abu-Dzabi nemzeti olajtársaság és az RWE között létrejött szerződés értelmében. A 2023-as évre vonatkozó további szálltímányok mennyiségét és ütemezését pedig egyelőre homály fedi. A legkisebb energiaszolgáltató, az EnBW pedig közölte, hogy a szállítási szerződések kidolgozása még folyamatban van, és keresi a lehetőségeket a piacon.

Az európai villamosenergia-hálózatok üzemeltetői kongatják a vészharangot a németországi és lengyelországi szénellátás miatt. Az üzemeltetők szempontjából az európai hálózatot valószínűleg januárban és februárban éri a legnagyobb terhelés.

Németország jelenleg nagy mennyiségű villamos energiát termel lignitből, és a fosszilis tüzelőanyag máshol is hiánypótló az energiaválságban. A hálózatüzemeltetők szerint – a lakosság után – már az energiatermelésben is szénhiány állhat be – írja Die Welt.

Lengyelországnak nagyobb kockázatokkal kell szembenéznie a tél vége felé. Az ottani szénkészleteket nem szabad egész télen túlságosan kiaknázni – állítja csütörtökön közzétett előrejelzésében az Entso-E európai hálózati csoport.

Szerintük a korlátozott széntartalékok miatt Lengyelország nettó villamosenergia-exportja ezért télen korlátozott lesz, így Németország onnan is kevesebb energiát tud majd beszerezni, amennyiben szüksége lenne rá. Németországban az utóbbi időben szintén több szenet égetnek el a villamosenergia-termeléshez.

Amikor jövő április után a tervek szerint az összes atomerőművet leállítják, a széntüzelésű energiatermelés jelentősége még nagyobb lesz Németországban.

Az energiaválságnak már régóta vannak következményei a magánfelhasználókra nézve: az üzemanyag-kereskedők Németország-szerte deficitről számolnak be, a vásárlók pedig a hiányzó készletekre és az elszállt árakra panaszkodnak.

A szénhiány miatt az Enso-E európai hálózati csoport most azt feltételezi, hogy az áramellátás egyre nagyobb hányadát gáztüzelésű erőművekből kell biztosítani. „Az európai rendszer megfelelőségéhez jelentős mennyiségű gázra van szükség, amely az európai üzemi gázmennyiség mintegy harmadát érheti el” – állítják a hálózatüzemeltetők.

Az üzemeltetők szempontjából az európai hálózatot valószínűleg januárban és februárban éri a legnagyobb terhelés.

Az eddiginél is nagyobb mértékben kell csökkenteni a földgázfogyasztást Németországban. Eddig 13 százalékos lakossági gáz-megtakarítás mértek, de a német hálózati felügyelet szerint ez nem elég, az ellátásbiztonság fenntartásához 20 százalék kellene. Közben Németországban egyre többen fűtenek fával vagy brikettel.

Németországban egyre többen választanak a gáz helyett valamilyen alternatív fűtési módszert, ugyanis a gáz ára az egekbe szökött.

„Régebben olajjal és földgázzal fűtöttünk, de amióta szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, nagyon felmentek az árak. Emiatt ismét szén és fa használatára kényszerültünk. Jelenleg a gáz körülbelül tizenhatszor drágább, mint a fa” – nyilatkozta az M1 Híradónak egy német farmtulajdonos.

Egy kandalló- és kályhagyártással foglalkozó cég vezetője azt mondja: extrém mértékben megnőtt a fa- és széntüzelésű fűtési megoldások iránti lakossági kereslet. „Vállalkozásunk idén rendkívül népszerűvé vált, mert mindenki kandallóval akar meleget teremteni a lakásában” – fogalmaz.

A német közüzemi hálózati felügyelet szerint azonban az eddiginél is nagyobb mértékben kell csökkenteni a földgázfogyasztást.

Klaus Müller, a felügyelet vezetője a Der Tagesspiegel című német lapnak adott interjúban azt mondta: jelenleg éves összehasonlításban mindössze 13 százalékos a lakossági gázmegtakarítás az előző négy év átlagához képest. Kiemelte, hogy

az ellátásbiztonság fenntartásához 20 százalékkal kell visszafogni a földgázfogyasztást.

Németországot azért fenyegeti földgázhiány, mert az eddigi legnagyobb szállító, Oroszország az Ukrajna ellen indított háborújának februári kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd leállította németországi szállításait.

Az ukrajnai háború előtt Németország a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1 vezeték augusztus végi leállításával azonban teljesen megszűnt a behozatal, így 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor közvetlenül Oroszországból nem érkezett Németországba földgáz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kilőttek az eladások, most érdemes új autót venni Magyarországon

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

magyarnemzet.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott