Létrehozva: 2022.12.22.

5 tipp, hogy ne vesszünk össze a mobilozáson karácsonykor - így hidaljuk át a generációs szakadékot

A fiatalok folyton a telójukon lógnak, a szülők pedig sosincsenek otthon. De akkor hogyan szakítsunk időt egymásra? Íme néhány tipp!

A legtöbbünknek ismerősek a generációs különbségekből fakadó problémák az ünnepek alatt. A fiatalok gyakran bezárkóznak, a telefonjukat nyomkodják és inkább kommunikálnak a social médián keresztül. A szülőknek/nagyszülőknek pedig, főként egy ilyen alkalommal mint a karácsony, ez sértően hathat, hiszen úgy tűnhet, hogy a fiataloknak még a karácsonyi ebéd közben  is van valami, ami fontosabb, mint a család, mint hogy kik ülnek az asztal másik oldalán.

Forrás: Pixabay

 

Ez bizonyos értelemben természetesen igaz is, hiszen például a tinédzsereknek általában sokkal fontosabb a kortárs csoport, mint a családjuk - akár szeretjük ezt felnőttként, akár nem. De ha kicsit közelebbről figyelünk és megpróbáljuk megérteni a másik generációt, könnyebben át lehet hidalni a problémákat. 

Tegyük fel, egy családi vacsorán ül apuka, anyuka és két tinédzser gyerekük. A fiatalok félpercenként villogó és rezgő telefonjukhoz kapkodva esznek. Figyelmük egyértelműen máshol van. A szülők, akik egész nap azt várták, hogy némi családi időt tölthessenek gyerekeikkel, kissé erőltetve próbálják elnyerni a tinik figyelmét- de csak több-kevesebb sikerrel. Gyakran az idősebbekből ez haragot és csalódottságot vált ki, hiszen ők csak arra lennének kíváncsiak, milyen napjuk volt gyerekeiknek, de úgy tűnik, az érdeklődés nem viszonzott. De ha "rájuk rontunk", a fiatalok akkor ösztönszerűen bezárkóznak, hiszen könnyen azt érezhetik, kötelezővé van téve egy olyan intim beszélgetés, amit erőltetni nem lehet és csak kényelmetlenséget okoz.

Forrás: Pixabay

 

Beszéljünk nyíltan egymással!

A mondás szerint abban a családban minden nap karácsony, ahol egész évben nyílt kommunikáció van a családtagok között, és van tér kifejezni mind a pozitív és negatív érzelmeket. De ahol az ünnepi asztalnál kezdik el kezelni a hasonló sérelmeket, mint hogy "Miért telefonozik ennyit a gyerek, ahelyett hogy velem beszélgetne?" vagy "Miért nem csinálhatok, amit akarok és chatelhetek a barátaimmal?" - ott igen, nem biztos, hogy egy-két nap alatt össze lehet melegedni... A jó hír az, hogy sosem késő, és bármikor el lehet kezdeni több minőségi időt tölteni családunkkal, nem kell megvárni az ünnepeket.

Elengedhetetlen, hogy megértőek legyünk családtagjainkkal, és kortól függetlenül tiszteljük a másik határait és igényeit. 

Általában nem idegesíteni akarják egymást a szülők és gyerekek, hanem pont ellenkezőleg. Mindenki arra vágyik, hogy kapcsolódni tudjon szeretteivel - személyesen vagy a social médián keresztül - és törekvésük viszonozva legyen. A lényeg, hogy türelmesek legyünk egymáshoz, legyünk gyerekek, fiatalok vagy felnőttek.

 

5 tipp, hogy ne veszünk össze a mobilozáson karácsonykor!

1. Beszéljünk meg előre, hogy mik legyenek az ünnepi asztalnál a mobilozási szabályok! Lehet-e nálunk mobil, mennyit nézegethetjük, mi legyen egyáltalán!

2. A szabályok megalkotásában legyünk türelmesek egymáshoz, szülessen kompromisszum - ne az "erősebb" kizárólagos álláspontja győzzön, mert a többiek akkor erőszaknak élik meg az egészet.

3. Legyünk nyíltak egymáshoz a mobilozás ügyében, de sosem sértőek a másikkal szemben!

4. Ne karácsonykor kezdjük meg életünk radikális átalakítását, a mobilozás ügyében sem! Ha a gyerek eddig állandóan mobilozott, akkor teljesen semmiképp se tiltsuk el tőle!

5. A legfontosabb: türelem, türelem, türelem... A karácsony a szeretet ünnepe, hülyeség lenne ilyen apróságon, mint a mobil, összeveszni - nem igaz?

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dráma Sopron felett: villám csapott egy utasszállítóba

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

mandiner.hu

Az Európai Bizottságnak van egy kiváló terve: mindenkit úgy csuklóztatna, ahogy Magyarországot

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei

astronet.hu

Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak