Létrehozva: 2022.11.27.

Máris válságban a német nagyipar?

Továbbra is csak ébredezni látszik a német kormány, a törvényhozás pedig még mindig nem jutott el az ország iparának megmentéséhez szükséges szabályozásokig.

Továbbra is csak ébredezni látszik a német kormány, a törvényhozás szintjén viszont mlég mindig nem jutott el az ország iparának megmentéséhez szükséges szabályozásokig. Az Egyesült Államokban a kongresszus már augusztusban elfogadta azt az „inflációcsökkentési törvényt”, amely 386 milliárd dollár erejéig biztosít adókedvezményt és ösztönzőket az amerikai ipari szereplők számára. Ezzel szemben a német kormánykoalíció politiusai továbbra is csak a szavak szintjén foglalkoznak az ipar hanyatlásával, miközben a Német Ipari Szövetség arra figyelmeztetett, hogy a vállalatok legalább negyede hagyhatja el az országot az elszabadult költségek miatt.

„A kormány készségesen elfogadja az ipar leépülését” – ezzel a címmel jelentetett meg cikket a Die Welt, amelyben az energiaválság következtében zsugorodó német ipar helyzetét értékelik. Ahogy írták, egyes iparágak szereplői fontolóra vették, hogy kapacitásaikat kivigyék Németországból. A lap szerint a kormánynak megelőző lépéseket kell tennie, különben a német ipar eléri azt a pontot, ahonnan már nem lesz visszaút.

Mint a Welt megírta, a jelenlegi válsághelyzetre való tekintettel a német gazdaság képviselői arra figyelmeztetnek, hogy súlyosan meggyengühet Németországnak, mint üzleti helyszínnek a szerepe. Úgy tűnik azonban, hogy a kormánykoalíció és az ellenzék politikusai egyaránt megriadnak, és átfogó intézkedéseket sürgetnek a gazdaságának védelme érdekében.

„A magas energiaárak és a gyengülő gazdaság teljes erővel sújtja a német gazdaságot, és más nemzetközi helyszínekhez képest nagy terhet ró vállalatainkra. A német üzleti modell óriási nyomás alatt van”

– mondta Tanja Gönner, a Német Ipari Szövetség (BDI) vezérigazgatója. Hozzátette: „Jelenleg minden negyedik német vállalat a termelés külföldre helyezésén gondolkodik”.

A hírportál kiemelte, hogy sok vállalat szenved az ukrajnai orosz invázió miatt felrobbant energiaáraktól, az ellátási láncok megszakadásától vagy a kínai koronavírus-járvány elleni merev küzdelem miatti korlátozásoktól.

De az amerikai kormány infláció elleni küzdelemmel kapcsolatos döntéseit, amelyek egyebek mellett milliárdos támogatást biztosítanak az új technológiákhoz és az amerikai ipar fenntartható terjeszkedéséhez, további nagy kockázatnak tekintik.

Ha a vegyipar összeomlik

Különösen szenved az energiaintenzív és exportorienált vegyi ipar. Wolfgang Grosse-Entrup, a Német Vegyipari Szövetség igazgatója egyenesen úgy fogalmazott: „A brutális energiaárak kiüöttek minket”. Az iparági vezető hangsúlyozta, hogy a vegyipar összeomlása más iparágakat is magával húzna.

„Ez jelentené a teljes kiütést Németország, mint ipari helyszín számára” – mutatott rá.

Grosse Entrup úgy fogalmazott: „árfék nélkül a német kormány egyszerűen elfogadja az ország ipartalanítását”.

Több mint a duplájára nőtt az úszó cseppfolyósítottföldgáz-terminálok költsége, így azok beszerzése és karbantartása a tervezettnél legalább három és fél milliárd euróval többe fog kerülni Németországnak. A szövetségi gazdasági minisztérium továbbá közölte, így a fejlesztésre jelenleg összesen mintegy 6,56 milliárd euró összegű forrás áll rendelkezésre a költségvetésből.

Az LNG-terminálok beszerzése és karbantartása a tervezettnél legalább három és fél milliárd euróval többe fog kerülni Németországnak. A szövetségi gazdasági minisztérium által kiadott közlemény szerint a költségvetés emelésére a dinamikusan fejlődő helyzet miatt volt szükség – számolt be róla a Tagesschau oldala. 

A német parlament költségvetési bizottsága éppen most hagyott jóvá további keretet a terminálok fejlesztésére.

„Időközben számos érdekelt féllel folytatott széles körű konzultációk során sikerült további költségeket meghatározni és konkretizálni az eredetileg előre jelzett költségeket, ami magába foglalja a működés és a szárazföldi kiegészítő infrastrukturális intézkedések kiadásait” – jelentette be a minisztérium.

A tárca továbbá hangsúlyozta,  a terminálok megépítése elengedhetetlen az energiabiztonság szempontjából, ugyanis „különösen az orosz gázszállítások csökkenése, majd megszűnése teszi őket feltétlenül szükségessé”. Németországnak még nincsenek saját szárazföldi termináljai, „ez az új infrastruktúra azonban fontos az elővigyázatosság növelése és a diverzifikáció szempontjából” – tették hozzá.

Zsarolhatóvá vált a német kormány

„A Németországot vezető kormánykoalíció a cseppfolyósított gáz alternatívák nélküli felhasználásával zsarolhatóvá tette magát, és most milliárdokkal többet kell fizetnie” – nyilatkozta Victor Perli, a baloldali párt (Die Linke) költségvetési politikusa a Der Spiegel hetilapnak.

Sven Christian Kindler, a Zöld Párt költségvetési politikusa pedig úgy fogalmazott, hogy „rövid távon biztosítani kell a gázellátást, de vigyáznunk kell, hogy eközben a jövőre nézve ne teremtsünk túlzott kapacitásokat fosszilis energiahordozókból. A költségvetési bizottságban egyértelmű válaszokra van szükségünk az LNG-projektek költségeivel és kockázataival kapcsolatban”.

 

LNG-terminál, azaz az energiabiztonság központi építőköve

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter az energiabiztonság központi építőelemeként méltatta Németország első cseppfolyósítottföldgáz-termináljának 200 napon belüli megépítését.

„Németország gyorsan cselekedhet, és nagy elszántsággal tudja előre vinni az infrastrukturális projekteket, ha a szövetségi és a tartományi kormányok, valamint a projektben érintettek összefognak” – mondta a miniszter a Wilhelmshafennél található úszó terminál befejezésének alkalmából.

A Tagesschau kiemelte, még az év végén egy második terminál is elkészül Brunsbüttelnél, továbbá a tervek szerint Lubmin városában is hamarosan átadnak egy másik, magántulajdonban lévő állomást.

2023 és 2024 telére további két terminált helyeznek működésbe, ezáltal az öt LNG-állomás a tavalyi fogyasztás alapján a német gázigény közel egyharmadát lesz képes fedezni

– mutatott rá a portál.


 

Komoly aggodalmat keltett a német katasztrófavédelem szóvivőjének egyik nyilatkozata, amelyben áramszünetekre figyelmeztetett. A generátorgyártók viszont jól járnak azzal, hogy megindult a roham az áramfejlesztőkért.

Már most elfogytak a 2023-as generátor készletek – idézte a Rolls-Royce Power Systems motorgyártó vállalat szóvivőjét a Spiegel német lap. A szóvivő elmondta:

„az áramfejlesztőkre jelenleg hat-tizenkét hónapos várakozási idővel kell számolni.”

Az elmúlt napokban a Szövetségi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal (BBK) vezetőjének, Ralph Tieslernek a nyilatkozatai keltettek aggodalmat Németországban. A Welt am Sonntag című lapnak adott interjújában Tiesler regionális és átmeneti áramkimaradásokra figyelmeztetett:

„Feltételezzük, hogy januártól-februártól kezdve helyenként fennakadások lesznek az áramellátásban.”

A BBK később igyekezett megnyugtatni a közvéleményt azzal, hogy valójában

„rendkívül valószínűtlen” egy széles körű téli áramkimaradás. A villamosenergia-rendszer többszörös redundanciával és számos tartalékmechanizmussal rendelkezik, hogy zavarok esetén stabilizálja a hálózatot.”

A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy nem sikerült lenyugtatni a kedélyeket. Számos vállalkozás döntött úgy, hogy generátorokat szerez be.

A Rolls-Royce Power Systems tavaly mintegy 2,75 milliárd fontnyi – mintegy 937 milliárd forint – forgalmat bonyolított le, ennek körülbelül egyharmadát az áramfejlesztők üzletágában. A gyártó szerint idén az összes forgalom még nagyobb részét fogja kitenni a generátorok eladása, ugyanakkor azt nem árulta el, hogy eddig hány darab áramfejlesztőt adott el Németországban.

A német lakosság többsége igyekszik visszafogni kiadásait, és az általános drágulás folytatódására számít egy kedden ismertetett felmérés szerint.

A Die Welt című lap a fogyasztói hangulat alakulásáról az EY nemzetközi tanácsadó vállalat által negyedévente készített reprezentatív kutatás új németországi adatait ismertetve kiemelte, hogy a meredeken emelkedő árak miatt sokan csak a legszükségesebb termékeket és szolgáltatásokat tudják megvásárolni, és nem számítanak gyors javulásra.

Az EY Future Consumer Index (FCI) nevű mutatójának vizsgálatához Németországban felvett adatok szerint az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a fogyasztók több mint háromnegyede kénytelen visszafogni kiadásait, és minden második ember csak a nélkülözhetetlen dolgokat veszi meg.

A családi, egyéni megszorítások különösen a divatáruval és a szórakoztatóelektronikai cikkekkel foglalkozó vállalkozásokat sújtják. A megkérdezettek 56 százaléka azt mondta, egyelőre egyáltalán nem vagy csak alig vásárol új ruhákat, és ugyanígy visszafogja magát például a televíziók, okostelefonok, laptopok és játékkonzolok esetében.

A németek az autózáson is igyekeznek spórolni, 50 százalékuk a szokottnál kevesebbet tankol, és mintegy 25 százalékuk a gyógyszertárakban is kevesebbet költ. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez csak a kezdet, mert az EY felmérése szerint a háztartások nagy része további költségcsökkentést tervez a következő hónapokra. A lista élén az ételkiszállítás áll, a német fogyasztók fele tervezi, hogy ritkábban rendel házhoz készételt. Ugyancsak jelentős részük kevesebb utazást, nyaralást tervez, ritkábban jár majd vendéglőbe, moziba, szórakozóhelyre, és kevesebbet költene a többi között a fitnesztermi tagsági díjra és streamingszolgáltatások előfizetésére.

Az infláció miatt a fogyasztók lehetőségei erősen korlátozottak, így kisebb a fogyasztásra fordítható jövedelmük” – magyarázta az adatokat a Die Weltnek Michael Renz, az EY munkatársa.

Ugyanakkor a németek többsége azt is tervezi, hogy többet költ élelmiszerre és tisztálkodási szerekre. Az EY felmérése alapján szinte mindenki, a német lakosság 96 százaléka szerint ugyanis a következő hat hónapban folytatódik a drágulás, főleg az energia, az üzemanyag és az élelmiszerek területén.

Az infláció a legutóbbi, októberi adatok szerint 10,4 százalékos Németországban, ez új rekord az ország újraegyesítés (1990) utáni történetében. A fogyasztói árak alakulásának legfontosabb előretekintő mutatójaként számon tartott termelői árak emelkedése azonban októberben éves összevetésben lassult – 34,5 százalékra, a szeptemberi 45,8 százalék után –, havi összehasonlításban pedig 2020 májusa óta először csökkenést regisztráltak, a termelői árak 4,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint szeptemberben.

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a világ egyetlen farmja, amelyet körbeépítettek autópályával - képek

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén + videó

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 23.: a Szűz jól teszi, ha kételkedik, a Mérleg ügyes

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el