Létrehozva: 2022.09.15.
Módosítva: 2022.09.15.

Az Északi Áramlat 2 megnyitásáért tüntettek, de gáz helyett könnygázt kaptak

Német aktivisták egy csoportja ideiglenesen elfoglalta az Északi Áramlat 2 terminálját, és a gázvezeték üzembehelyezését követelték.

Aktivisták egy csoportja hétfőn elfoglalta az Északi Áramlat 2 terminálját a németországi Lubminban. 

Lubmin, Mecklenburg-West Pomerania / Germany - April-3-2022: Gas pipes, connections, equipment and pressure reducers at the site of Gazprom's Nord Stream 2 Pipeline Landing in Germany. (Western Europe)
Az Északi Áramlat 2  terminálja Lubminban. Fotó: Stefan Dinse

Az Északi Áramlat 2 azonnali megnyitását és népszavazást követeltek a szövetségi kormány energia- és szankciópolitikájáról. Erről beszélt Martin Sellner, az Identitárius Mozgalom szóvivője a Twitteren közzétett videóban. 

Sellner szerint a németeknek joguk van ahhoz a gázhoz, amely az Északi Áramlat 2-érkezne, s aminek megépítését az adózók kilencmilliárd eurójából finanszíroztak – folytatta Sellner. 

„Azért vagyunk itt, hogy bekapcsoljuk az Északi Áramlat 2-t” – jelentette be. 

Az akciót a rendőrség azonnal leállította, néhány aktivistát pedig letartóztattak – jelentette több média egybehangzóan. A Németországban 2014 óta bejegyzett Identitarian Movement Germany-t (IBD) az Alkotmányvédelmi Hivatal „jobboldali szélsőséges csoportként” minősítette .

Több német politikus régóta szorgalmazza az Északi Áramlat 2 üzembe helyezését. 

"A lehető leghamarabb meg kell nyitnunk az Északi Áramlat 2-t, hogy megtöltsük gáztárolónkat télire" - mondta Wolfgang Kubicki, az FDP alelnöke. Az ukrajnai háború elején Robert Habeck gazdasági miniszter elutasította az ilyen jellegű követeléseket. Kubicki számára érthetetlen a döntés. 

"Nehéz megmagyarázni, miért tartunk zárva egy vezetéket, miközbenaz Északi Áramlat 1-es turbinára vonatkozó szankciókat feloldottuk" - mondta a politikus.

Az FDP ifjúsági szervezete, a Junge Liberale éles elutasította Kubicki követelésért. „Felelőtlenség ebben a helyzetben  feloldani az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat” – mondta Franziska Brandmann, a szövetség elnöke.

A gázválságra való tekintettel Gerhard Schröder volt kancellár is javasolja az Északi Áramlat 2 vezeték üzembe helyezését, ez lenne a „legegyszerűbb megoldás”, akkor „nem lenne ellátási problémája a német iparnak és a német háztartásoknak” – mondta Schröder.

Mint ismeretes, az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztüli gázszolgáltatás ismét leállt szerda kora reggel karbantartási munkálatok miatt. A tervek szerint a gázszállítás szombaton folytatódik. Az Északi Áramlat 1 vezeték 1200 km-en húzódik a Balti-tenger alatt a Szentpétervár melletti orosz partoktól Németország északkeleti részéig. 2011-ben nyílt meg, és naponta legfeljebb 170 millió köbméter gázt tud küldeni Oroszországból Németországba. A vezetéket júliusban 10 napra leállították javítások miatt, és a közelmúltban már csak mindössze 20%-os kapacitással működött. A német hálózatszabályozó hatóság elnöke azt mondta, az ország képes lesz megbirkózni a problémával – ha Oroszország a következő napokban folytatja a szállítást - írja a BBC.

"Feltételezem, hogy képesek leszünk megbirkózni vele" - mondta Klaus Müller a Reutersnek. "Bízom benne, hogy Oroszország ismét szállít gázt, de ezt senki sem tudja megmondani."

Robert Habeck német gazdasági miniszter azonban a Financial Timesnak azt mondta, hogy a lépés miatt néhány német vállalat már a termelés leállítására kényszerült, ami szerinte „riasztó” fejlemény.

Ősszel újabb, érezhető gázáremelés várható – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár, miután a berlini kormánynak óriási pénzügyi segítséget kellett adnia a legnagyobb, még magánkézben lévő gázkereskedő cégnek. Az energiaárak folyamatos emelkedése miatt várhatóan átalakítják a segélyezési rendszert is, hogy a legkevesebbet keresők is ki tudják fizetni a fűtésszámlájukat.

„You’ll never walk alone”, azaz sohasem maradtok magatokra – egy amerikai musicalből kölcsönzött szavakkal kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Olaf Scholz. A német kancellár bejelentette: a szövetségi kormány 17 milliárd eurós mentőövet dob az ország legnagyobb energia-nagykereskedő vállalatának, a csődközelbe került Unipernek, hogy megelőzze a nagyrészt magánkézben lévő német energia-ellátó rendszer összeomlását.

„Az Uniper nagy bajban van. A cég stratégiai fontosságú országunk gazdasági fejlődése szempontjából, a lakosság és a vállalatok energiaellátásának szempontjából egyaránt”

– indokolta a kormány döntését a kancellár. Scholz elmondta azt is, hogy a német állam az Unipernek adott pénzért cserébe 30 százalékos tulajdonrészt szerez és vétójogot kap a nemzetközi cégben.

Az Uniper németországi regionális szolgáltatóknak és a környező, nyugat-európai országok energia-nagykereskedőinek adja tovább a megvásárolt áramot és földgázt. Utóbbit szinte kizárólag a Gazpromtól szerezte be, az orosz földgáz legnagyobb importőre volt a háború előtt. Ám miután Moszkvában júniusa közepén úgy döntöttek, lecsavarják a gázcsapokat, az Uniper kénytelen volt a nyílt piacról, a korábbinál jóval drágábban beszerezni az energiát – az állami segítségtől függetlenül a cég újabb áremeléseket ígért.

„Az állammal kötött megállapodásunk alapján előreláthatólag megawatt-óránként 20 euróval emeljük az energia árát. Ez jelentős emelés, amit a fogyasztóknak kell viselniük. Sajnos a gázpiaci helyzet alapján fel kell készülnünk arra is, hogy ez csak a kezdet, és arra is, hogy az energiaárak tartósan magasak maradnak” – közölte Klaus-Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója.

A lakossági energiaárak várható emelkedését a kancellár is megerősítette.

„A vállalatnak, hogy működőképes maradhasson, tovább kell hárítania a magasabb energiaárakat a fogyasztókra. A tervünk az, hogy ez októbertől, vagy még korábban, szeptember elsejétől emeljük a földgáz árát. Ez érzezhető drágulás lesz, egy négytagú család számára évi 2-300 eurós többletköltséget jelenthet” – figyelmeztetett Scholz.

A kancellár ígéretet tett arra, hogy a kormány legkésőbb jövő év elejéig kidolgoz egy olyan segélyprogramot, amivel azokat az alacsony jövedelmű családokat, amelyeknek gondot jelent majd a megemelkedett energiaszámlák kifizetése.

Várhatóan átalakítják a segélyezési és a lakhatási támogatási rendszert is, hogy azokba a fűtés költségének támogatását is beépíthessék.

A szankciós politika hatása egyre inkább megüti a német Uniper gázipari óriásvállalatot. A veszteségek a hiányzó orosz gáz pótlása miatt ebben a hónapban már elérhetik a 7 milliárd eurós határt (kb. 2 827 milliárd forint), amely a német kormányt ismételt beavatkozásra kényszeríti, az összeomlástól mentenék meg a közműszolgáltatót – számolt be a Bloomberg hírportál.

„Megkaptuk a kormánytól a stabilizációs csomagot, amelyben megállapodtunk egy 7 milliárd eurós háttértámogatásról, amelyet a negyedik negyedévben biztosítaná a társaságot, ugyanakkor ezt a keretet mindenképpen előbb kimerítjük, valószínűleg már szeptemberben elérjük a plafont” – nyilatkozta Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója a milánói Gastech elnevezésű konferencián.

A Bloomberg emlékeztetett, hogy a gázvállalat korábban már kapott egy 20 milliárd euró (kb. 8 077 milliárd forint) értékű támogatási csomagot a német kormánytól, melynek célja a cég összeomlásának megakadályozása volt. Ha a gázóriás segítség nélkül marad, összeomlása egy esetleges dominóhatást okozott volna az energiaszektorban.

Az orosz szállítások korlátozása arra kényszerítette a vállalatot, hogy a szerződések teljesítése érdekében a drága spotpiacon vásároljon gázt, ami által a cég a fizetésképtelenség határára került

– mutatott rá a portál.

 

A megállapodás szerint amennyiben az Uniper a pótlási költségveszteségeket nem tudja ellensúlyozni más üzletágak nyereségével, valamint a vállalat veszteségei meghaladják a 7 milliárd eurót, a német kormány további támogatásokat is nyújthat a gázóriás számára.

A hírportál továbbá kiemelte, hogy a földgáz ára az orosz Gazprom bejelentése után ugrott meg, mely szerint az Északi Áramlat 1-es gázvezeték ismét határozatlan időre leállításra került. Az európai határidős gázügyletek emelkedése pedig a 35 százalékkal nagyobb értéket ért el, mivel a régió mélyebbre süllyedhet a válságban.

Az Uniper több mint 12 milliárd eurós (kb. 4 846 milliárd forint) deficitet jelentett az első félévben, ami a legnagyobb veszteségek közé tartozik a német vállalatok történetében.

A múlt hónapban a cég további 4 milliárd eurót kért a német állami hitelező KfW banktól, miután már a meglévő 9 milliárd eurós hitelkeretét is teljesen kimerítette.

Az Uniper által igényelt kifizetés „megállapodásra és aláírásra került”, továbbá a hitel részösszegeit az igényeknek megfelelően hívják le – mondta az Uniper szóvivője.

Most még nem lehet előrejelzést készíteni arról, hogyan alakul a likviditási helyzet” – jelezte az Uniper vezérigazgatója. „Már kértünk további likviditási támogatást, ami úton van, onnan tudunk majd tovább menni” – tette hozzá.

Ősszel újabb, érezhető gázáremelés várható – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár, miután a berlini kormánynak óriási pénzügyi segítséget kellett adnia a legnagyobb, még magánkézben lévő gázkereskedő cégnek. Az energiaárak folyamatos emelkedése miatt várhatóan átalakítják a segélyezési rendszert is, hogy a legkevesebbet keresők is ki tudják fizetni a fűtésszámlájukat.

You’ll never walk alone”, azaz sohasem maradtok magatokra – egy amerikai musicalből kölcsönzött szavakkal kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Olaf Scholz. A német kancellár bejelentette: a szövetségi kormány 17 milliárd eurós mentőövet dob az ország legnagyobb energia-nagykereskedő vállalatának, a csődközelbe került Unipernek, hogy megelőzze a nagyrészt magánkézben lévő német energia-ellátó rendszer összeomlását.

„Az Uniper nagy bajban van. A cég stratégiai fontosságú országunk gazdasági fejlődése szempontjából, a lakosság és a vállalatok energiaellátásának szempontjából egyaránt”

– indokolta a kormány döntését a kancellár. Scholz elmondta azt is, hogy a német állam az Unipernek adott pénzért cserébe 30 százalékos tulajdonrészt szerez és vétójogot kap a nemzetközi cégben.

Az Uniper németországi regionális szolgáltatóknak és a környező, nyugat-európai országok energia-nagykereskedőinek adja tovább a megvásárolt áramot és földgázt. Utóbbit szinte kizárólag a Gazpromtól szerezte be, az orosz földgáz legnagyobb importőre volt a háború előtt. Ám miután Moszkvában júniusa közepén úgy döntöttek, lecsavarják a gázcsapokat, az Uniper kénytelen volt a nyílt piacról, a korábbinál jóval drágábban beszerezni az energiát – az állami segítségtől függetlenül a cég újabb áremeléseket ígért.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Habeck nem pihen – a német miniszter új javaslata szerint 12 fok is elég bizonyos munkahelyeken

„Azokat a nyilvános helyiségeket, amelyeken csak átmegy az ember, nem szabad állandóan fűteni” – ezt is mondta a német zöldpárti gazdasági miniszter.

„Az állammal kötött megállapodásunk alapján előreláthatólag megawatt-óránként 20 euróval emeljük az energia árát. Ez jelentős emelés, amit a fogyasztóknak kell viselniük. Sajnos a gázpiaci helyzet alapján fel kell készülnünk arra is, hogy ez csak a kezdet, és arra is, hogy az energiaárak tartósan magasak maradnak” – közölte Klaus-Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója.

A lakossági energiaárak várható emelkedését a kancellár is megerősítette.

„A vállalatnak, hogy működőképes maradhasson, tovább kell hárítania a magasabb energiaárakat a fogyasztókra. A tervünk az, hogy ez októbertől, vagy még korábban, szeptember elsejétől emeljük a földgáz árát. Ez érzezhető drágulás lesz, egy négytagú család számára évi 2-300 eurós többletköltséget jelenthet” – figyelmeztetett Scholz.

A kancellár ígéretet tett arra, hogy a kormány legkésőbb jövő év elejéig kidolgoz egy olyan segélyprogramot, amivel azokat az alacsony jövedelmű családokat, amelyeknek gondot jelent majd a megemelkedett energiaszámlák kifizetése.

Várhatóan átalakítják a segélyezési és a lakhatási támogatási rendszert is, hogy azokba a fűtés költségének támogatását is beépíthessék.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek a képek valódiak, pedig akár a jövőben is készülhettek volna - megdöbbentő fotók

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

magyarnemzet.hu

Elképesztő, amit Sallai a németektől kapott a pocsék tizenegyese után + videó

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.