Létrehozva: 2022.09.15.

Ferenc pápa: A vallás sohasem használható fel háborúk igazolására

Ferenc pápa a vallásközi párbeszéd értékét hangsúlyozta.

Szerző Ripost

A katolikus egyházfő dicsérte a vendéglátó ország kormányát a kongresszus megrendezéséért, és ismételten hangsúlyozta, hogy „a vallás sohasem használható fel háborúk igazolására”, amivel az AP amerikai hírügynökség szerint az Orosz Ortodox Egyháznak az ukrajnai háborút támogató álláspontjára célzott. A háromnapos rendezvényen mintegy 80 muzulmán, keresztény, zsidó, buddhista és taoista vallási vezető tanácskozott. Erőteljesebb vallásközi együttműködést sürgettek a háborúk, a szegénység, az éghajlatváltozás és a világot sújtó más nagy problémák elleni küzdelemben.

Ferenc pápa az Orosz Ortodox Egyház képviselőivel tartott korábbi találkozója után azt mondta, hogy „fegyverek helyett sürgősen békére lenne szüksége a világnak, és a résztvevők neve csak akkor kerülhet be az évkönyvekbe, ha Isten nevében a béke ügyét szolgálják”.

A kongresszuson azonban egy figyelmeztető üzenet is elhangzott, amelyet Atanáziusz Snajder, Asztana segédpüspöke, Ferenc pápa egyik fő bírálója fogalmazott meg. A főpap azokhoz a konzervatív bíborosokhoz és püspökökhöz tartozik, akik a pápa több korábbi megnyilvánulását és állásfoglalását is bírálták olyan témákban, mint a válás, újraházasodás, homoszexualitás és a vallásközi párbeszéd „túlzásai”.

Snajder püspök Ferenc pápának a kairói al-Azhar Egyetem imámjával együtt kiadott 2019-es nyilatkozatát is bírálta, amelyben a többi között azt írták, hogy „minden vallás Isten akarata szerint való”. A vitatott dokumentum katolikus bírálói szerint az a nézet, mely szerint Isten egy plurális vallásfelfogást képviselne, relativizmust eredményez, azt feltételezi, hogy minden vallás egyformán Istenhez vezet, miközben a Vatikán szerint a katolicizmus az üdvözülés felé vezető igaz út. Snajder szerint a pápának meg kellene fontolnia, hogy a jövőben is részt vegyen-e ilyen vallásközi konferenciákon. Később újságíróknak nyilatkozva azt mondta, fenntartja tiszteletteljes tanácsként megfogalmazott kritikáját a pápa felé, mert segíteni akar az egyháznak.

A kazah fővárosban tartott rendezvényen a katolikus egyházfő egy kazah költőtől idézve úgy fogalmazott: „Azt, aki teret enged a gonosznak, és nem száll szembe vele, nem lehet igaz hívőnek tekinteni, az ilyen ember legjobb esetben is csak fél szívvel hisz.”

A kongresszuson a világvallások vezetői vesznek részt, a pápa beszédét mintegy nyolcvan egyházfő, imám, pátriárka, rabbi és mufti hallgatta, köztük az orosz ortodox egyház képviseletében Antonyij metropolita, a moszkvai egyház külső kapcsolatokért felelős osztályának vezetője. Eredetileg az Ukrajna elleni orosz támadást nyíltan támogató orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka is részt vett volna a kongresszuson, de a részvételét végül augusztusban visszamondták.

„Isten a béke. Ő mindig a béke, soha nem a háború felé irányít bennünket. Kötelezzük el tehát magunkat még inkább amellett, hogy a konfliktusokat az egyetlen emberhez méltó és égi áldással bíró eszközzel, a párbeszéd és a türelmes tárgyalás útján oldjuk meg, nem pedig hatalmi szóval, fegyverrel és fenyegetéssel” – mondta Ferenc pápa a vallási vezetők hatalmas kerekasztala mellett.

A katolikus egyházfő azt is kifejtette, hogy a vallásszabadság minden társadalomban elengedhetetlen eleme a békés együttélésnek, és egyetlen felekezetnek sincs joga ahhoz, hogy rákényszerítse magát másokra. „Ideje belátni, hogy a fundamentalizmus minden vallást bemocskol és korrumpál. Szabadítsuk meg hát magunkat azoktól a pusztító fogalmaktól, amelyek a szélsőséges eszmék, a fanatizmus és a terrorizmus révén sértik és meggyalázzák Isten nevét” – mondta a pápa, hozzátéve, hogy nem elég pusztán elítélni a szélsőségességet, tenni is kell azért, hogy felszámolják az egyenlőtlenségeket és az igazságtalanságokat. „Addig, amíg az egyenlőtlenségek és az igazságtalanságok tovább burjánzanak, a covidnál is szörnyűbb vírusok – a gyűlölet, az erőszak és a terrorizmus vírusai – szabadulnak ránk” – fogalmazott.

Kirill pátriárka az Ukrajna elleni orosz háborút spirituális és ideológiai okokkal igyekezett igazolni, a Nyugattal vívott, „metafizikai” összecsapásnak nevezve a háborút. Áldását adta a háborúba induló orosz katonákra, és felelevenítette azt az elképzelést, hogy az orosz és az ukrán valójában egy nép.

Mielőtt Kirill lemondta részvételét a kongresszuson, felmerült annak lehetősége, hogy Ferenc pápa Nur-Szultanban személyesen is találkozhatna a pátriárkával. A két egyházi vezető először 2016-ban Kubában találkozott személyesen, az ukrajnai háború első heteiben pedig videókonferencián egyeztettek. Ferenc pápa elítélte, hogy Kirill támogatja a háborút, és arra intett, hogy az orosz ortodox vezető nem válhat Vlagyimir Putyin orosz elnök „ministránsfiújává”.

A pápa kazahsztáni látogatásán mindazonáltal megbeszélést fog folytatni Antonyij metropolitával, illetve találkozik Ahmed el-Tajebbel, a közel-keleti szunnita referenciaintézménynek számító al-Azhar mecset nagyimámjával, Ravil Gajnutdinnal, az orosz muftik tanácsának elnökével és más ortodox, zsidó, evangélikus és iszlám vezetőkkel is.

A kongresszus elején Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök példaként említette Ferenc pápa Mindnyájan testvérek (Fratelli tutti) kezdetű enciklikáját, amelynek az elnök szerint „nagy történelmi jelentősége” van. Az enciklika „fontosságát és értékét” a világvallások hívei közötti béke, párbeszéd, kölcsönös megértés és tisztelet szempontjából a kongresszus zárónyilatkozata is kiemelte.

A záródokumentum szerint „a szélsőségesség, radikalizmus, terrorizmus, a háború és az erőszak semmilyen formája sem kapcsolódhat a valláshoz, és a leghatározottabban visszautasítandó”. A dokumentumban – Oroszország vagy bármely más háborúban álló ország említése nélkül – arra kérik a világ vezetőit, hogy hagyjanak fel minden agresszív és destruktív retorikával, amely a világ destabilizálásához vezet, és vessenek véget minden konfliktusnak és vérontásnak a világon.

A tömegek jóindulatát és a személyes sikert keresőkkel I. János Pál alázatos szolgálatát állította szembe Ferenc pápa, aki az 1978-ban, az egyházat 33 napig vezető pápát a Szent Péter téren avatta boldoggá vasárnap.

Ferenc pápa kijelentette, hogy a mosolygós pápaként ismert I. János Pál a „szép, nyugodt arcú, örömteli” egyházat képviselte, mely soha nem zárja be kapuit, és nem teszi rideggé a szíveket.

„Olyan egyházat, mely nem panaszkodásból él, nem táplál sértődöttséget és haragot, nem türelmetlen, nem mutat barátságtalan arcot, nem szenved a múlt iránti sóvárgásban, nem esik a hátrafele haladás tévedésébe” –  sorolta Ferenc pápa.

Elődjét alázatos pásztornak nevezte, aki nem kötött kompromisszumot. Ferenc pápa alig egy héttel a Vatikánban tartott bíborosi tanácskozás után az egyház aktuális szerepéről beszélt.

Hangsúlyozta, hogy amint I. János Pál idején történt, ma is előfordul, hogy személyes és társadalmi válsághelyzetben, amikor jobban hajlunk a haragra, vagy félünk a jövőnk fenyegetettségétől, sebezhetőbbeké válunk, és érzelmeink hullámzásának hatására arra bízzuk magunkat, aki merész ravaszsággal meg tudja lovagolni a helyzetet, kihasználva a társadalom félelmeit. „Megváltóként tűnik fel, miközben csak saját támogatottságára és hatalma növelésére törekszik, saját személye erősítésére, hogy képes legyen markában tartani az eseményeket” – jelentette ki Ferenc pápa.

Úgy vélte, előfordul, hogy az egyház „tökéletesnek tűnő arca” mögött is az egyéni érdek, a személyes hírnév keresése húzódhat, az a vágy, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a dolgokat, teret, kiváltságokat és elismerést szerezzünk. „Ez történik ma a keresztények között, de ez nem Jézus stílusa, és nem lehet tanítványai és az egyháza stílusa. Ha valaki személyes érdekből követi Jézust, utat tévesztett” – jelentette ki a pápa.

Megjegyezte, az Úr követése nem valamilyen fejedelmi udvarba való belépést, dicsmenetben való részvételt, életbiztosítást jelent, hanem a kereszt vállra vételét, embertársaink terheinek hordását és a másik iránti szeretetet. A Szent Péter-bazilika előtti szabadtéri oltárnál bemutatott boldoggá avatás esős időben kezdődött, de így is huszonötezren voltak jelen a Vatikán által közölt adatok szerint. Több zarándokcsoport érkezett Latin-Amerikából, ahol az egykori pápát kiemelt tisztelet övezi. A boldoggá avatáshoz elengedhetetlen csodatétel is Argentínában történt: Buenos Airesben 2011-ben egy I. János Pálhoz intézett ima segített gyógyuláshoz egy halálosan beteg kislányt. A lány váratlan balesete miatt nem tudott részt venni a vatikáni szertartáson.

A mise elején ismertették Albino Luciani életét és erényeit. Kiállították ereklyéjét, amely egy 1956-ban kézzel írt feljegyzés a teológiai erényekről.

A szertartáson többek között részt vett Sergio Mattarella olasz államfő, valamint Luca Zaia, Veneto kormányzója.

Ferenc pápa, ahogyan elődje 1978-ban tette, békét sürgetett a mai világban, kiváltképpen a „mártír Ukrajnában”.

I. János Pál volt az utolsó olasz pápa, hiszen őt a lengyel II. János Pál, a német XVI. Benedek és az argentin Ferenc pápa követte.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Világháborús üzenetet küldött Amerika

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság