Létrehozva: 2022.07.01.
Módosítva: 2022.07.01.

Új módszerekre van szükség az infláció elleni harcban

A magyar kormány eltökélt.

Szerző Ripost

A „háborúpárti baloldal” nem támogatta az inflációcsökkentő intézkedéseket - írta a Fidesz tegnapi közleményében.

A nagyobbik kormánypárt Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjének sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált, miszerint „nem a háború, hanem Orbán Viktor miniszterelnök a gyenge forint és a megállíthatatlan infláció oka”.

A Fidesz közleményében azt írta: „ha Gyurcsányékon múlna, a magyarokat az elmúlt hét hónapban sem védte volna semmiféle árstop, mivel a háborúpárti baloldal nem támogatta egyik inflációcsökkentő intézkedést sem”.

Hangsúlyozták: a háborús inflációnak és a fenyegető háborús gazdasági válságnak csak a béke vethet véget.

A Fidesz-KDNP - tették hozzá - „a béke pártján áll”, ezért szorgalmazza, hogy mihamarabb legyen tűzszünet, és kezdődjenek meg a béketárgyalások.

„Ha lesz béke, nem lesz háborús infláció” - írta közleményében a Fidesz.
 

A magyar kormány elkötelezett célja, hogy javítsa a háztartások jövedelmi helyzetét, és csökkentse a pénzügyi stabilitási kockázatokat.

Az árstopok október 1-ig történő meghosszabbítása nem volt meglepetés, különösen a hatósági energiaárak esetében (bár ezt meghosszabbítani sem kellett, mivel határozatlan ideig van érvényben), hiszen ennek fedezésére került kivetésre az extraprofit-adó, valamint kerülnek lefaragásra egyes kormányzati kiadások – magyarázta Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Elmondása szerint a világpiaci energiaárak alakulásából és a hónapról hónapra növekvő inflációból jól látható, hogy a tét nem kicsi, ugyanis az üzemanyagok ársapkájának elengedése vagy a hatósági energiaárak megszüntetése jelentősen növelné az egyébként sem alacsony inflációt és így a családok egy részét nagyon nehéz helyzetbe hozná, míg más részénél „csak” vissza kellene vágni a kiadásokat, azaz csökkenne az ország gazdasági teljesítménye. Ennél talán kisebb a jelentősége a 6 alapvető élelmiszer árstopjának, hiszen ezek súlya a fogyasztói kosárban alacsonyabb, bár természetesen a pénztárcánk ennek az elengedését is megérezné, de ha tippelni kellene, akkor ennek megszüntetését várnánk először – magyarázta a szakértő.

Egy mindenesetre biztos: ha nem lennének az árstopok, az infláció még a mostaninál is érdemben nagyobb lenne, 1-2 hónapon belül vélhetően megközelítené a húszszázalékos szintet is Regős Gábor szerint. Kifejtette: természetesen az árstopok esetében figyelni kell a másik oldalt, vagyis hogy ki fizeti a révészt. A háztartási energia esetében láthattuk, hogy ez az államnak jelent nagymértékű pluszkiadást – tette hozzá. Mint kiderült, az üzemanyagárak esetében a Mol és a kiskereskedők viselik a terhet: ez a Mol számára vállalhatónak tűnik, amíg az orosz olaj beszerezhető, ugyanakkor a kiskereskedők, illetve azon belül a kiskutak esetében figyelni kell arra, hogy a kedvezmények elegendők legyenek a működéshez.

Az alapvető élelmiszerek esetében az a fontos, hogy az ne legyen túl nagy teher a termelők számára, azaz fenn tudják tartani működésüket.

Aminek a meghosszabbítása kérdésesebb volt, az a hiteltörlesztési moratórium, illetve a kamatstop. Mindkét esetben egyaránt vannak előnyei és hátrányai a hosszabbításnak – nyomatékosította Regős Gábor. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a hiteltörlesztési moratórium már most is a korábbinál szűkebb körre vonatkozik: azokra, akiknél a kormányzat leginkább tart a bedőléstől, és így makrogazdasági szinten is károk keletkezhetnének. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni azt is, hogy a hiteleket előbb-utóbb vissza kell fizetni, és a moratóriumban lévők tartozása egyre csak nő, mivel az a kamat mértékével folyamatosan emelkedik. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy aki tud, az fizessen.

A szakértő érdekes kettősséget lát a kamatstopnál is: a jegybanki vezetés korábban számtalanszor hangsúlyozta, hogy hitelt fix kamatozáson ajánlott felvenni, még akkor is, ha ez rövid távon drágább, mert az alacsony kamatok nem tudnak fennmaradni a végtelenségig – bár ennyire gyors inflációra és így kamatemelkedésre senki nem számított. Ugyanakkor az is igaz, hogy sokaknak még régi forintosított devizahitele van, így esetükben a kamatstop sokkal inkább indokolható, a változó kamatozású hitelért ők nem tehetők felelőssé.

Összességében a kormányzat döntéséből látszik, hogy békeidőben szokatlan módszerekkel próbálja fékezni az inflációt, javítva ezzel a háztartások jövedelmi helyzetét és csökkenteni a pénzügyi stabilitási kockázatokat – vélekedett Regős Gábor.

Üzemanyagalaptermékek piaci árának változása a hatósági ár bevezetése óta

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy a hitelmoratóriumot 2022. december 31-ig meghosszabbítja. 

A hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy ha valaki 2022.  június hónapban él a hitelmoratóriummal, 2022. július 31-ig nyilatkoznia kell, hogy továbbra is szeretné igénybe venni és 2022. augusztus 1-jétől élni kíván vele. A igénylő ezt megteheti személyesen a bankfiókban, vagy online formában is.  

A Magyar Közlöny hétfő esti számában megjelent az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopszabályozással kapcsolatos rendelet is, melyben szintén október elsejéig meghosszabbították a kristálycukor, a liszt, az étolaj, a csirkemell és csirke fa-hát, és a 2,8 százalékos tej hatósági árát, ami nem lehet magasabb, mint amennyi 2021. október 15-én volt.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

mandiner.hu

Kiszivárgott: Magyarországot is érintő terve lenne Trumpnak, ha megválasztják

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

magyarnemzet.hu

Nézze meg a magyar válogatott feljutást érő győztes gólját!

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában

POLITIK

Magyarországra küldené a migránsokat egy francia politikus

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart