Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.07.11.

Nem érkezik gáz Oroszországból Németországba

Csak a szokásos karbantartás lenne az oka?

A Gazprom közleménye szerint éves karbantartást végeznek az Északi Áramlat-1 vezetéken, ami miatt napokra leáll az orosz gázexport Németország felé. A németek ugyanakkor arra számítanak, hogy a gáz szállítása végleg megszűnik feléjük.

Hétfőn megkezdődött a Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat-1 gázvezeték tervszerű leállítása az éves karbantartási munkálatok miatt. A vezeték üzemeltetője, a Nord Stream AG szóvivője a német dpa hírügynökségnek elmondta, hogy reggel 6 órakor kezdték meg a gázszállítás fokozatos csökkentését, a teljes leállítás pedig több órát vesz igénybe. Mint kiderült, a munkálatok július 21-ig tartanak, ami azt jelenti, hogy ez alatt a tíz nap alatt nem érkezik majd gáz a vezetéken keresztül Németországba.

A németek azonban amiatt aggódnak, hogy nem csak tíz napig kell majd nélkülözniük az orosz gázt. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter attól tart, hogy Oroszország a karbantartás elvégzése után sem fogja megnyitni a gázcsapot. A Gazprom orosz állami vállalat ráadásul már júniusban visszafogta a szállítás mennyiségét, technikai problémákra hivatkozva. A tartós leállás így télen akár gázhiányhoz is vezethet Németországban.

Erre pedig fokozatosan készítik fel a német lakosságot is. A keleti országrészben található Dippoldiswalde városában már takarékossági okokból korlátozzák a melegvizet: a lakók csak reggel 4 és 8 óra között, 11 és 13 óra között, valamint 5 óra és este 9 óra között juthatnak meleg vízhez, a többi idősávban csak langyos víz folyik a csapokból. Ezen felül a társasházat fenntartó szervezet bejelentette, hogy szeptemberig kikapcsolják a fűtést is. Elmondásuk szerint erre a spórolás miatt van szükség, mivel a villamos energia és a gáz ára várhatóan tovább fog emelkedni.

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) is súlyos gazdasági következményekre figyelmeztet az országban arra az esetre, ha teljesen leállna az orosz gázexport. A szövetség elnöke, Peter Adrian szerint néhány hónapon belül összeomolhat Németország gázellátása, és ő is arra figyelmeztetett, hogy azzal számolnak, a karbantartás elvégezte után sem fog gáz érkezni az Északi Áramlat-1 vezetéken.

Mindeközben Franciaországban is pesszimista jövőképet festenek Európa gázellátásáról. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint Európának fel kell készülnie arra, hogy az oroszok teljesen leállítják az ide irányuló gázszállításokat. Mindezt a miniszter annak tudja be, hogy Moszkva így reagál arra, hogy az EU támogatja Ukrajnát és az Oroszország elleni szankciókat. Le Maire szerint Franciaországnak nagyon óvatosnak kell lennie az energiafogyasztásában.

Ukrajna arra szólította fel Kanadát, hogy ne küldje vissza a turbinákat, amelyek jelenleg a Siemens-csoport műhelyeiben vannak a québeci Montreal közelében.

A Gazprom orosz gázipari konszern ezekre a munkálatokra hivatkozva csökkentette június közepén az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállításait.

Kanada a Siemens Kanadának határozott időre szóló, visszavonható engedélyt ad a megjavított turbinák Németországba történő visszaküldésére, ami támogatja Európa képességét arra, hogy megbízható és megfizethető energiához jusson

 – mondta Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter.

A szükséges földgázellátás nélkül a német gazdaság nagyon jelentős nehézségeket szenvedne, és a németek a tél közeledtével azt kockáztatnák, hogy nem képesek otthonukat fűteni – fejtette ki nyilatkozatában.
A kanadai miniszter egyben azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy 

megosztottságot akar szítani a szövetségesek között.
A német kormány már hetek óta „intenzív kapcsolatban” volt Ottawával, hogy az Oroszország elleni szankciók ellenére elérje e felszerelés visszaszállítását Európába.

Berlin nem hitte el a Gazprom érvelését a gázszállítások visszaesésére, de úgy vélte, a turbinák visszaadása megfosztaná Oroszországot attól az ürügytől, hogy meghosszabbítsa a gázszállítás leállítását, amely súlyos energiaválsággá fajulhat.
Ukrajna úgy vélte, hogy az ukrán vezetékek elegendő gázt tudnak szállítani Németországba ahhoz, hogy ellensúlyozzák az orosz szállítások csökkenését.

Nem szabad engednünk a Kreml zsarolásának – érvelt csütörtökön Szerhij Makogon, az ukrán gázvezeték-üzemeltető (OHTSZU) vállalat vezetője.

Kanada szombaton ugyanakkor bejelentette, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankcióit az ipari termékekre is ki kívánja terjeszteni.
Az új szankciók a szárazföldi és csővezetékes szállításra, valamint a fémek és közlekedési, számítógépes, elektronikus és elektromos berendezések, valamint gépek gyártására vonatkoznak majd – mondta Mélanie Joly kanadai külügyminiszter.

– Oroszország mintegy harmadával csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállításait – jelentette be hétfőn a részben állami tulajdonban lévő Eni olasz energiaszolgáltató a Gazprom orosz állami vállalattól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a szokásos napi 32 millió köbméter helyett hétfőn napi 21 millió köbmétert szállítanának. – Amennyiben új és jelentős változások következnének be, az Eni további információkat kíván nyújtani – tették hozzá.

Az ukrajnai háború kitörése óta Mario Draghi miniszterelnök kormánya függetleníteni akarja magát az orosz gázszállításoktól. A közel hatvanmillió lakosú ország a gázimportjának nagy részét Oroszországból kapja.

Az olasz kormány megállapodásokat kötött más gázszállítókkal, például Azerbajdzsánnal, Katarral és Algériával. Olaszország azóta két terminált is vásárolt a cseppfolyósított földgáz (LNG) tárolására és újragázosítására a Snam gázhálózat-üzemeltetőn keresztül.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

metropol.hu

Így búcsúzik barátjától Kulcsár Edina

hirtv.hu

Paláver: Nadrágszíjas plakátokkal fogadták Debrecenben Magyar Pétert + videó

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

travelo.hu

Megkoszorúzták a Balatont és a kifogták a tó eddigi legnagyobb pontyát is

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Figyelmeztető lövések a kárpátaljai Nagyszőlősön

POLITIK

Az európaiak leginkább a háborútól és a migrációtól félnek

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja