Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2022.07.03.

Ferenc pápa szerint a világnak békére van szüksége

Az ukrajnai válság megoldása bölcsesség kérdése.

Szerző Ripost

A világnak békére van szüksége, az ukrajnai válság megoldása a politikai vezetők bölcsességét teszi próbára - jelentette ki Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

A katolikus egyházfő hangoztatta, továbbra is imádkozik, hogy béke legyen Ukrajnában és a világ egészében. Arra kérte a politikai élet és a nemzetközi szervezetek vezetőit, lépjenek fel azokkal az irányzatokkal szemben, melyek a konfliktust és a szembenállást erősítik.

„A világnak békére van szüksége, de nem olyan békére, amely fegyverkezési egyensúlyon alapszik, a kölcsönös félelemre épül: ez így nem jó, így visszalépünk hetven évet a történelemben” - mondta Ferenc pápa.

Kifejtette: „az ukrajnai válságnak kihívásnak kellett volna lennie, és ha van hozzá akarat, még az lehet a bölcs államférfiak számára, akik párbeszéddel jobb jövőt tudnak építeni az új generációknak”.

"Isten segítségével ez mindig lehetséges, de a politikai, gazdasági és katonai stratégiákról át kell térni egy globális béketervre. Az egymással háborúzó hatalmak között megosztott világ helyett az egymást tisztelő népek és civilizációk összetartó világára van szükség” - mondta Ferenc pápa.

Az apostoli palotának a Szent Péter térre néző ablakából, szokás szerint vasárnap délben elhangzott pápai beszédet csaknem tizenötezren követték a Vatikán közlése szerint. A téren álló hívők és turisták esernyőkkel és kalapokkal igyekeztek védekezni a hőséggel szemben, sokan a tér oszlopcsarnokában kerestek menedéket.

Vasárnap délelőtt Ferenc pápa az olasz fővárosban élő kongói közösségnek mutatott be misét a Szent Péter-bazilikában. Korábbi tervek szerint a pápa most indult volna az afrikai országba, utazását azonban térdfájdalma miatt lemondta.

„Túl sok vért, túl sok erőszakot láttunk. Szívünk megtelt félelemmel és szorongással, miközben oly sok fivérünk és nővérünk bezárkózni kényszerült védekezésként a bombákkal szemben” - mondta a katolikus egyházfő.

Azt mondta, a szűnni nem akaró böjt időszakát éljük: a két év pandémia „súlyos sebeket” hagyott hátra, és a háború akkor jött, amikor már azt gondoltuk, végre „kijutottunk az alagútból kéz a kézben”.

„Hagyjuk, hogy Krisztus békéje belépjen életünkbe, szívünkbe, otthonunkba!” - hangoztatta a pápa, aki szokás szerint húsvéti beszédében felsorolta a világ háború és szenvedés sújtotta térségeit. Az első helyre a „mártír” Ukrajna került, melyet szavai szerint a „kegyetlen és értelmetlen” háború erőszaka és pusztítása ért el.

„Válasszuk a békét, hagyjunk fel az izmok fitogtatásával, miközben az emberek szenvednek!” - hangoztatta, és arra szólította fel a nemzetközi politikát, hallja meg az emberek békekiáltását.

Ferenc pápa kijelentette, szívében hordozza az ukrán áldozatokat, a több millió menekültet, a szétszakított családokat, az egyedül maradt időseket, a megtört életeket, a földig rombolt városokat.

Az árvává vált és a háború elől menekülő gyermekek tekintetére emlékeztetett és mindazokéra, akik szintén gyerekként éhen halnak, nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást, visszaélések áldozatai, vagy megtagadják tőlük az élethez való jogot.

Ferenc pápa bátorító jelzésnek nevezte, hogy egyének és közösségek egész Európában befogadják a menekülteket és migránsokat.

Békés együttélést és testvériséget sürgetett a Közel-Keleten, a Szentföldön, Libanonban, Szíriában és Irakban, valamint a térségben élő keresztények számára.

Tűzszünetért fohászkodott Líbiában, megbékélésért Mianmarban, a humanitárius válság sújtotta Afganisztánban és az afrikai kontinens számos országában, kiemelve a Száhel-övezetet, Etiópiát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Afrika áradásoktól sújtott területeit.

A koronavírus-járványban különösen érintett Dél-Amerikában a bűnözés felszámolását sürgette, Kanadában pedig az igazság közös keresését a múltban az egyháztól szegregált őslakossággal.

Minden háború következményekkel jár az egész emberiség számára, „a gyász, a menekültek drámája, a gazdasági és a már most tapasztalható élelmiszer-válság miatt” - mondta a pápa. „A béke lehetséges, kötelesség, a béke mindenki elsőrendű felelőssége” - hangoztatta az egyházfő.

Orbánnál csak Ferenc pápa békepártibb

A magyar választók többsége úgy látja, Orbán Viktor a béke pártján áll a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján. A felmérés alapján csak Ferenc pápáról gondolják nagyobb arányban, hogy a fegyvernyugvást támogatja, tudatta a Nézőpont csütörtökön.

A magyar választók négyötöde, 78 százaléka szerint Orbán Viktor a béke pártján áll, és mindössze nyolc százalék véli úgy, hogy inkább háborúpárti – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. Ebben a kérdésben egyetértés mutatkozik a kormánypárti és úgymond kormánykritikus szavazók között:a Fidesz-szavazók 91 százaléka, a baloldali szavazók 58 százaléka szerint békepárti a miniszterelnök.

A polgárok értékelése a politikusok békepártiságáról

A polgárok értékelése a politikusok békepártiságáról

Fotó: Nézőpont Intézet

A felmérés alapján csak Ferenc pápáról gondolják nagyobb arányban, 83 százaléknyian, hogy a fegyvernyugvást támogatja, és csak három százalék vélekedik ellenkezőleg.

Árnyaltabb a fegyverszállítást és az embargókat támogató európai országok vezetőinek megítélése. Emmanuel Macron francia elnökről 44 százalék gondolja úgy, hogy inkább a béke pártján áll, Olaf Scholz német kancellár esetében pedig 36 százalék a békepártiságot feltételezők aránya. Előbbiről 19, utóbbiról 24 százalék feltételezi, hogy inkább háborúpárti.

A magyar ellenzéki vezetők közül Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc szerepének megítélésében azonos véleményen vannak a magyar választók. Mindössze harmaduk gondolja úgy, hogy a háború kitörését követően gyakran háborús üzenetekkel kampányoló Márki-Zay (34 százalék) és Gyurcsány (33 százalék) békepárti, és ennél nagyobb arányban, a választók 37-37 százalék gondolja, hogy a háború pártján állnak.

A magyarok 56 százaléka szerint a háborút támogatók közé tartozik a szankciós politikát és a fegyverszállításokat leginkább támogató Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, illetve az Oroszország legyőzésére szintén szankciós javaslatokat tevő Soros György, róla 42 százalék gondolta ezt. Mindössze 22 százalék feltételezi mindkét személy esetében, hogy a békét kívánják előmozdítani. A háborús felek közül Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a magyarok 32 százaléka gondolja, hogy inkább a béke pártján áll, s 49 százalék, vagyis másfélszer annyian gondolják azt, hogy inkább a fegyveres konfliktust támogatja. A választók egyértelműen Vlagyimir Putyint tartják a békét legkevésbé előmozdító (15 százalék) és a háborút legnagyobb mértékben támogató (69 százalék) vezetőnek.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

borsonline.hu

Hamarosan indul a forgatás: Stohl Andrást követelik a kommentelők az Ázsia Expressz új évadába – íme a többi favorit

vg.hu

Van egy magyar kisváros, ahol már minden második házat felvásárolták a románok

ripost.hu

Megsúgták az égiek, 3 csillagjegy végre készen áll egy kapcsolatra!

vg.hu

Bevált a jóslat: szerdától drágul a benzin és a dízel is Magyarországon

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A nyugat-európai gazdák úgy látják, elveszítették a csatát

POLITIK

Brüsszel egy feladatnak tekinti a migrációt

POLITIK

Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításban

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat