Létrehozva: 2022.04.16.

Ferenc pápa: A feltámadás fénye világítson

Ma is szükség van a krisztusi feltámadás képviselte reményre és fényességre Ferenc pápa szerint.

A katolikus egyházfő békét sürgetett a háború uralta világban a Szent Péter-bazilikában mondott homíliájában szombat este.

Ferenc pápa első mondatában kijelentette, az írók a csillagos éjszaka szépségéről szoktak írni, miközben jelenleg a háborús éjszakai égre a halál húz fénycsíkokat.

Az egyházfő felidézte, miként fedezték fel az asszonyok, hogy Krisztus sírja megüresedett. Ferenc pápa úgy vélte, a feltámadást hirdető húsvét a megszokott sémák felborításával kezdődött. „Meglepetésszerű reményt” hozott az emberiség életébe, de „nem mindig könnyű ráerezni, mivel a remény gyakran nem talál helyet szívünkben” - mondta a pápa.

Hozzátette, túl gyakran szemléljük az életet és a valóságot földre szegezett tekintettel, „csak a múlandó jelent bámuljuk, kiábrándulva a jövőből, bezárkózva egyéni szükségleteinkbe, az apátia kényelmes börtönében, és közben folyamatosan panaszkodunk, hogy a dolgok soha nem fognak megváltozni”.

„Mozdulatlanul állunk a beletörődés és a fatalizmus sírja előtt, és eltemetjük az élni akarás örömét” - jelentette ki Ferenc pápa, aki bátorságot sürgetett a változáshoz.

Kifejtette, a reményt az élet legsötétebb szegleteiben kell keresni, ahol az emberek sírnak, küzdenek, szenvednek, remélnek.

„Az a kereszténység, amely az Urat a múlt roncsai között keresi, és bezárja a megszokás sírjába, húsvét nélküli kereszténység” - mondta a pápa, aki felszólította egyházát, „félelem, mesterkedés, megalkuvás nélkül” menjen ki a világ utcáira. „Vigyük el Jézust a mindennapi életbe a béke eszközeivel a háború borzalmaitól sebzett világba (..) Jézussal az éjszaka nem marad végtelen” - mondta Ferenc pápa.

A pápa szavait öt és fél ezren hallgatták a papokkal és hívőkkel teli bazilikában. A koronavírus-járvány két éve után ismét tele volt a bazilika, aki nem fért be a Szent Péter téri kivetítőkön követte a szertartást, amelyen jelen volt Ivan Fedorov, a dél-ukrajnai Melitopol polgármestere is - akit öt napon át tartották fogva a várost elfoglaló orosz erők, mielőtt kicserélték kilenc orosz sorkatonára -, valamint az ukrán parlament három tagja. A húsvéti vigília hagyománya szerint a szertartás a Szent Péter-bazilika előcsarnokából indult, ahol megáldották a tüzet, majd „előkészítették” a húsvéti gyertyát, vagyis keresztet véstek bele, valamint az alfa és az omega görög betűt, és az idei évszámot. Azt követően a gyertyát meggyújtották.

A papok a főhajóján az oltárig haladtak. A hívőkkel teli Szent Péter-bazilika teljes csendben és sötétben volt, csak a jelen levők kezében tartott levő gyertyák világítottak. Amikor a menet a főoltárhoz ért, felkapcsolták a fényeket.

A szertartás elején Giovanni Battista Re, a bíborosi kollégium dékánja helyettesítette Ferenc pápát, aki a főoltárnál várta a papok megérkezését.

A misén ima szólt a népek közötti párbeszédet és békét építő kormányzókért, valamint azért, hogy a háborútól sújtott népek reményben és békében részesülhessenek.

Nagyszombat este a hagyomány szerint felnőttek részesülnek a keresztség szentségében, az idén heten voltak, két nő és öt férfi: négy olasz, egy egyesült államokbeli, egy albán és egy kubai. A vigílián a bazilika eddig néma harangjai ismét megszólaltak, és „visszaindultak” a világ templomaiba.  

Vasárnap délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter téren mutatja be az ünnepi misét, majd elmondja húsvéti üzenetét, melyet az Urbi et Orbi áldás követ. Hétfőn délben Mennyek Királynője-imát mond, délután pedig az egész országból érkező tinédzserekkel virraszt a téren.

Az ünnepet negyvennapos, hamvazószerdától nagyszombatig tartó böjti időszak készíti elő, központi liturgiája a nagyszombat esti-éjszakai húsvét vigíliája (vigilia paschalis). Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Szent István-bazilikában vezette húsvét vigíliájának szertartását. A mise végén feltámadási körmenetet tartottak.

Ekkor ünneplik a világosság győzelmét a sötétség, az élet győzelmét a bűn és a halál fölött, amiben egybefonódik a kereszthalál és a feltámadás. A nagyszombat napján szentelt húsvéti gyertya a feltámadott Üdvözítőt a világ világosságaként jelképezi. 

Nagyszombattól pünkösdvasárnapig a katolikus egyházban a reggeli, déli és esti harangszó alatt az Úrangyala (Angelus) imádság helyett a Regina coeli (Mennyek Királynője) ősi Mária-himnuszt mondják.

A misén már az Üdvözítő feltámadása fölötti öröm nyilvánul meg, a Gloriára ismét megszólalnak a harangok, és felhangzik az Alleluja. Estefelé tartják a feltámadási körmenetet.

Nagyszombaton ér véget a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

Szokás volt ezen a napon az első harangszóra kiszaladni a kertbe és megrázni a gyümölcsfákat, hogy a régi rossz termés lehulljon, ne legyen férges az új. A tűzszentelés hamuját, parazsát megőrizték, gyógyításra használták; tettek belőle a jószág ivóvizébe, szétszórták az istállóban, a házban és a földeken.

A nagyszombat esti szentmisére zsúfolásig megtelt a székesegyház

A nagyszombat esti szentmisére zsúfolásig megtelt a székesegyház

Fotó: MH / Török Péter

Erdő Péter: A feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért

A feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért, népünkért és a teremtett világért - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig megtelt székesegyházban a bíboros arról beszélt: mivel „ugyanaz az Atya teremtett minket”, láthatatlan kötelékek kapcsolnak össze a világmindenség összes létezőjével, és „egyetlen nagy családot alkotunk”.

Ez a közösség pedig nem lehet valódi, „ha nincs a szívünkben gyengédség, együttérzés és aggódás” a többi emberért - hangsúlyozta Ferenc pápát idézve.

Ugyanakkor a húsvét öröme nemcsak felelősségre szólít, hanem erőt és reményt is ad, mert Isten „minden jó igyekezetünkben szeretettel kísér minket” - tette hozzá Erdő Péter.

A bíboros felidézte, hogy a feltámadt Krisztus ezt mondta a tanítványoknak: „Ne féljetek!”. És ezt mondja „nekünk is, mert az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet” - fogalmazott.

Kitért arra: Szűz Mária szívét határtalan öröm töltötte el húsvétkor a „földre sújtó teljes fájdalom után”, mert egész szívével szerette fiát, a „titokzatos egyetlent”, akiben Isten ígéretei maradéktalanul és minden emberi várakozáson túl beteljesedtek.

„Ha tehát imádjuk Krisztust, és mindenki másnál jobban tiszteljük Máriát, örüljünk is velük együtt!” - kérte a főpásztor.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter felnőtteket keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül

Fotó: MH / Török Péter

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a budapesti, Hold utcai református templomban tart ünnepi istentisztelet húsvétvasárnap délelőtt tíz órától. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap délelőtt tizenegykor a budavári evangélikus templomban hirdet igét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a furcsa vécészabályokat mindenképpen tartsuk be, ha Görögországba utazunk, különben sokat fizethetünk

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Karácsony Gergely váratlanul elismerte: hibát követtek el és nem marad így a nagykörúti kerékpársáv – változhat a Lánchíd forgalmi rendje is

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye