12 hónapja

Márki-Zay után V. Naszályi Márta, budavári polgármester is támadja a rezsicsökkentést

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője pontról pontra végigvette V. Naszályi Márta állításait, hogy felhívja állításai tévességére és ellentmondásosságára.

Naszályi először is azt állítja, hogy „Az áram világpiaci ára töredéke annak, amit a magyarok fizetnek érte.”

A szállítási és műszaki korlátok miatt a villamos energiának nincs világpiaci ára; legfeljebb az európai, vagy a magyar áramtőzsde árait tudjuk vizsgálni – hívta fel a figyelmet Hortay, majd hozzátette, hogy a magyarok által fizetett áramszámlák három fő komponensből állnak; termékdíjból, rendszerhasználati díjból és adóból.

Az előző havi piaci árak – mind az európai, mind a magyar tőzsdén – csaknem négyszer olyan magasak voltak, mint a termékdíj, de a teljes szolgáltatási díjat (azaz a három komponenst együttesen) is jelentősen meghaladták.

Az állami gázkereskedő cégek sokkal kevesebb pénzért veszik a gázt, mint amennyibe kerül a magyar embereknek – állítja a budavári polgármester.

A szolgáltatók beszerzései nem nyilvánosak, de az ismert, hogy a lakossági igények jelentős részét a hosszútávú szerződés keretében beszerzett gázzal fedezik. Mivel a szerződés árképletében szerepelnek a tőzsdei árak is, így a szolgáltató beszerzési ára vélhetően a lakossági termékdíj és a piaci árak között van.

A jelenlegi árkörnyezetben azonban kizárt, hogy a szolgáltató olcsóbban jut földgázhoz a rezsicsökkentett, hatósági áraknál – cáfolta meg a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője a baloldali politikus állításait.

Naszályi úgy véli, a magyarok jelenleg sokszoros árat fizetnek az áramért és gázért, amit a kormány nagyvonalúan csökkent néhány százalékkal. A profitot az állam és a Fidesz-közeli energiacégek zsebelik be.

Amivel annyi a baj, hogy a jelenlegi magas árkörnyezet az energiaszolgáltatóknak veszteséget okoz. Valamint a lakossági ellátás legnagyobb részét az MVM végzi, ami egy állami tulajdonú vállalat.

De, ha ez még nem lenne elég így folytatja a budavári polgármester (Jávor Benedekre hivatkozva): „az alacsony energiaár formájában juttatott támogatások nagy része nem a rászorulókat éri el, hanem a többet fogyasztó, jobb módú háztartásokat segíti”.

Hortay válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony energiaár – volumen alapján – legnagyobb mértékben a nagycsaládosokat, jelentőség szerint pedig az alacsony jövedelműeket támogatja .

Végül azt állítja a baloldali politikus, hogy „a rezsicsökkentés nemcsak megtartható és megtartandó, de fenntarthatóbbá is tehető zöld megoldásokkal, megújuló energiaforrások használatával, szigeteléssel, az energiahatékonyság javításával.”

Nem világos, hogy Naszályi állításaiból (a poszt azzal a mondattal kezdődik, hogy: „A rezsicsökkentés óriási hazugság”, de az előbbi pontok is meglehetősen kritikusak) hogyan következik az a konklúzió, hogy megtartaná a rezsicsökkentést – hívta fel a figyelmet a baloldali összefüggsételenségre a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Az energiahatékonysági beruházások valóban fontosak, ezzel minden bizonnyal a kormány is egyetért, mert az előző hónapokban indította el Magyarország történetének eddigi legnagyobb lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatát – zárta bejegyzését Hortay Olivér.

A baloldal tavaly megkezdett halálkampányát – ha lehet ilyet állítani -, még az eddigieknél is gyomorforgatóbb módon folytatja Márki-Zay Péter, ezt pedig a már saját szekértáboruk is ellenzi. A videóról egyes balliberális portálok is beszámoltak tudósítás formájában. A Facebookon közzétett bejegyzések alatti kommentmezőkben keresve se találni támogató hangvételű hozzászólást.
A legtöbben Márki-Zay leváltását követelték. Ezekből szemezettünk:
  • Valaki kezdjen el marha gyorsan melegíteni a kispadnál, mindegy ki.
  • Ez hülye! Hogy szavazhattatok erre a lényre???
  • Nincs az ellenzékben egy olyan ember aki rászólna? Vagy állj félre öreg, elég hülyeséget beszéltél?
  • Barom, bunkó paraszt...! Kijelentései már nem csak a Fidesz szavazói között, hanem ellenzéki körökben is, az az országosan is, kiverik a biztosítékot!
  • Én nagyon ellenzéki vagyok de ez bukta..
Baráti tűz
A karrierista politikust szenvtelen megjegyzése után a saját háza táján kollégája, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nevű viccpárt elnöke, Kovács Gergő is kritizálta. Már fél napja 2022 van, kellett is gyorsan egy parasztság – reagált nagyon hamar. „Ennek az embernek emiatt most azonnal le kellene mondania a miniszterelnök-jelölti pozícióról, ha demokrata lenne. [...] Hogyan lehet miniszterelnök-jelölt olyan ember, aki a politikai ellenfél nyugdíjas szavazóinak halálán örvendezik?„ – fogalmaz a baloldali Amerikai Népszava nevű portál. Az ő reakciójukról itt írtunk hosszabban! Márki-Zay Péter egyébként most is beszélt a politikai baloldal árulóiról, önmagát indirekt módon Bajnai Gordonhoz és Botka Lászlóhoz hasonlította, akik szintén a baloldal miniszterelnök-jelöltjei voltak, de szerinte a baráti tűznek estek áldozatul.
Gyurcsány Ferenc: Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel
Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök hétfőn reggel közösségi oldalán írta meg véleményét Márki-Zay Péterről, a baloldal miniszterelnök-jelöltjéről és arról, ahogyan jelenleg a baloldal helyzete áll. „Hol sok a karc, kevesebb a fény Akkor egyenesen. Nem lesz ez így jó. Vagy a hat ellenzéki párt győz, vagy a Fidesz. Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel. Lassan meg kellene érteni. Tudom, hogy innen vagy onnan nézve, mindenkinek lehet megjegyzése. De ezek egy pont után nem fontosak. És eljött ez a pont. Tudom, nincs könnyű dolga annak, aki a magyar nyilvánosságból akar tájékozódni. Elfogadom, hogy időnként nem lehet nem megszólalni felelős közembereknek. De írom, mi, akiket képviseletekkel bíztatok meg, tisztességes erőfeszítést teszünk azért, hogy jó megoldásokat találva győzelemre vigyük a polgári, európai Magyarország ügyét. Most segítene, ha többen értenék ezt a sokszor gyötrő belső küzdelmet is, és csendesen támogatnák közös ügyünket. Hol sok a karc, kevesebb a fény.” - írta közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc, bukott miniszterelnök.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzasztó gyerekkora volt a vonat elé ugró nagykőrösi lánynak - megszólalt a nagymama

ripost.hu

Csuti kitálalt új kapcsolatáról

borsonline.hu

Ez már háború: undorító dolgot talált a kertjében Alekosz

mandiner.hu

Elképesztő volumenű megrendelést kapott a Leopardok német gyártója

ripost.hu

Kiderült a szörnyű titok: Ezért lett öngyilkos a vonat elé lépő nagykőrösi menyasszony

mandiner.hu

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát: így érhet véget szerinte az orosz-ukrán háború

ripost.hu

Alig lehet ráismerni: bomba alakot villantott Gáspár Virág

mindmegette.hu

Itt a trükk! Így tudsz könnyek nélkül hagymát pucolni

ripost.hu

Figyelmeztetést adtak ki minden Facebook és Messenger felhasználónak

ripost.hu

Súlyos bűncselekmény áldozata lett VV Szandika - videó

ripost.hu

Elbukta vagyona nagy részét a TV2 új Nagy Ő-je

she.life.hu

Kedves lányos anyukák! Kérlek, beszélgessetek a lányotokkal az intim higiéniáról!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Totális cenzúra az Eötvösben, a diákok nem beszélhetnek a vesztegetési botrányról

POLITIK

Botrányos felvétel: pénzért árulják az iskolai helyeket a budapesti elit gimnáziumban

POLITIK

Hatalmas veszteségei lehetnek a kárpátaljai dandárnak

POLITIK

Magyargyűlölő szélsőséges LMBTQ-aktivista lett az új EP-alelnök

POLITIK

Zelenszkij: Oroszországnak felelnie kell a nemzetközi törvényszék előtt az olenyivkai mészárlásért

POLITIK

Cáfolja a Kreml, hogy Putyin rakétacsapással fenyegette meg Angliát

POLITIK

Eva Kaili luxusban élt, mint egy filmsztár

POLITIK

Továbbra is súlyos harcok dúlnak Donyeck megyében