Létrehozva: 2022.01.05.

Márki-Zay után V. Naszályi Márta, budavári polgármester is támadja a rezsicsökkentést

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője pontról pontra végigvette V. Naszályi Márta állításait, hogy felhívja állításai tévességére és ellentmondásosságára.

Naszályi először is azt állítja, hogy „Az áram világpiaci ára töredéke annak, amit a magyarok fizetnek érte.”

A szállítási és műszaki korlátok miatt a villamos energiának nincs világpiaci ára; legfeljebb az európai, vagy a magyar áramtőzsde árait tudjuk vizsgálni – hívta fel a figyelmet Hortay, majd hozzátette, hogy a magyarok által fizetett áramszámlák három fő komponensből állnak; termékdíjból, rendszerhasználati díjból és adóból.

Az előző havi piaci árak – mind az európai, mind a magyar tőzsdén – csaknem négyszer olyan magasak voltak, mint a termékdíj, de a teljes szolgáltatási díjat (azaz a három komponenst együttesen) is jelentősen meghaladták.

Az állami gázkereskedő cégek sokkal kevesebb pénzért veszik a gázt, mint amennyibe kerül a magyar embereknek – állítja a budavári polgármester.

A szolgáltatók beszerzései nem nyilvánosak, de az ismert, hogy a lakossági igények jelentős részét a hosszútávú szerződés keretében beszerzett gázzal fedezik. Mivel a szerződés árképletében szerepelnek a tőzsdei árak is, így a szolgáltató beszerzési ára vélhetően a lakossági termékdíj és a piaci árak között van.

A jelenlegi árkörnyezetben azonban kizárt, hogy a szolgáltató olcsóbban jut földgázhoz a rezsicsökkentett, hatósági áraknál – cáfolta meg a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője a baloldali politikus állításait.

Naszályi úgy véli, a magyarok jelenleg sokszoros árat fizetnek az áramért és gázért, amit a kormány nagyvonalúan csökkent néhány százalékkal. A profitot az állam és a Fidesz-közeli energiacégek zsebelik be.

Amivel annyi a baj, hogy a jelenlegi magas árkörnyezet az energiaszolgáltatóknak veszteséget okoz. Valamint a lakossági ellátás legnagyobb részét az MVM végzi, ami egy állami tulajdonú vállalat.

De, ha ez még nem lenne elég így folytatja a budavári polgármester (Jávor Benedekre hivatkozva): „az alacsony energiaár formájában juttatott támogatások nagy része nem a rászorulókat éri el, hanem a többet fogyasztó, jobb módú háztartásokat segíti”.

Hortay válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony energiaár – volumen alapján – legnagyobb mértékben a nagycsaládosokat, jelentőség szerint pedig az alacsony jövedelműeket támogatja .

Végül azt állítja a baloldali politikus, hogy „a rezsicsökkentés nemcsak megtartható és megtartandó, de fenntarthatóbbá is tehető zöld megoldásokkal, megújuló energiaforrások használatával, szigeteléssel, az energiahatékonyság javításával.”

Nem világos, hogy Naszályi állításaiból (a poszt azzal a mondattal kezdődik, hogy: „A rezsicsökkentés óriási hazugság”, de az előbbi pontok is meglehetősen kritikusak) hogyan következik az a konklúzió, hogy megtartaná a rezsicsökkentést – hívta fel a figyelmet a baloldali összefüggsételenségre a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Az energiahatékonysági beruházások valóban fontosak, ezzel minden bizonnyal a kormány is egyetért, mert az előző hónapokban indította el Magyarország történetének eddigi legnagyobb lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatát – zárta bejegyzését Hortay Olivér.

A baloldal tavaly megkezdett halálkampányát – ha lehet ilyet állítani -, még az eddigieknél is gyomorforgatóbb módon folytatja Márki-Zay Péter, ezt pedig a már saját szekértáboruk is ellenzi. A videóról egyes balliberális portálok is beszámoltak tudósítás formájában. A Facebookon közzétett bejegyzések alatti kommentmezőkben keresve se találni támogató hangvételű hozzászólást.
A legtöbben Márki-Zay leváltását követelték. Ezekből szemezettünk:
  • Valaki kezdjen el marha gyorsan melegíteni a kispadnál, mindegy ki.
  • Ez hülye! Hogy szavazhattatok erre a lényre???
  • Nincs az ellenzékben egy olyan ember aki rászólna? Vagy állj félre öreg, elég hülyeséget beszéltél?
  • Barom, bunkó paraszt...! Kijelentései már nem csak a Fidesz szavazói között, hanem ellenzéki körökben is, az az országosan is, kiverik a biztosítékot!
  • Én nagyon ellenzéki vagyok de ez bukta..
Baráti tűz
A karrierista politikust szenvtelen megjegyzése után a saját háza táján kollégája, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nevű viccpárt elnöke, Kovács Gergő is kritizálta. Már fél napja 2022 van, kellett is gyorsan egy parasztság – reagált nagyon hamar. „Ennek az embernek emiatt most azonnal le kellene mondania a miniszterelnök-jelölti pozícióról, ha demokrata lenne. [...] Hogyan lehet miniszterelnök-jelölt olyan ember, aki a politikai ellenfél nyugdíjas szavazóinak halálán örvendezik?„ – fogalmaz a baloldali Amerikai Népszava nevű portál. Az ő reakciójukról itt írtunk hosszabban! Márki-Zay Péter egyébként most is beszélt a politikai baloldal árulóiról, önmagát indirekt módon Bajnai Gordonhoz és Botka Lászlóhoz hasonlította, akik szintén a baloldal miniszterelnök-jelöltjei voltak, de szerinte a baráti tűznek estek áldozatul.
Gyurcsány Ferenc: Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel
Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök hétfőn reggel közösségi oldalán írta meg véleményét Márki-Zay Péterről, a baloldal miniszterelnök-jelöltjéről és arról, ahogyan jelenleg a baloldal helyzete áll. „Hol sok a karc, kevesebb a fény Akkor egyenesen. Nem lesz ez így jó. Vagy a hat ellenzéki párt győz, vagy a Fidesz. Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel. Lassan meg kellene érteni. Tudom, hogy innen vagy onnan nézve, mindenkinek lehet megjegyzése. De ezek egy pont után nem fontosak. És eljött ez a pont. Tudom, nincs könnyű dolga annak, aki a magyar nyilvánosságból akar tájékozódni. Elfogadom, hogy időnként nem lehet nem megszólalni felelős közembereknek. De írom, mi, akiket képviseletekkel bíztatok meg, tisztességes erőfeszítést teszünk azért, hogy jó megoldásokat találva győzelemre vigyük a polgári, európai Magyarország ügyét. Most segítene, ha többen értenék ezt a sokszor gyötrő belső küzdelmet is, és csendesen támogatnák közös ügyünket. Hol sok a karc, kevesebb a fény.” - írta közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc, bukott miniszterelnök.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Nyilatkozott az orosz mesterlövész, miután megadták magukat az ukránok + videó

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

vg.hu

Szlovákia után újabb szövetségesre találhat a magyar kormány

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt