Létrehozva: 2022.01.12.
Módosítva: 2022.11.29.

Márki-Zay nekiesne a vidéki szülészeteknek, sürgősségi ellátásoknak

Márki-Zay Péter támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, úgy véli: nem kell minden vidéki városban sürgősségi vagy szülészeti ellátás.

„Helyreigazítás:

A 2022. január 12. napján megjelent »Márki-Zay nekiesne a vidéki szülészeteknek, sürgősségi ellátásoknak« című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy dr. Márki-Zay Péter tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat, továbbá valótlanul állítottuk, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje számos vidéki településen építené le az egészségügyi ellátórendszer különböző elemeit.”

 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje tavaly ősszel beszélt arról, hogy a járóbeteg-ellátásban támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, vagyis azt, hogy több intézményből csak egy maradjon meg, a többit pedig megszüntessék.

 

Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban vagy akár falvakban élők közelében– jelentette ki.

 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezt annak kapcsán mondta, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, így kormányra kerülve számos vidéki településen építené le az egészségügyi ellátórendszer különböző elemeit.

 

A hódmezővásárhelyi polgármester ebben a kérdésben is a 2010 előtti balliberális kormányzatok politikájához kísértetiesen hasonló nézeteket vall. Emlékezetes: a Gyurcsány-féle megszorítócsomag részeként számos kórházat szüntettek meg az országban. Köztük az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Gyurcsányék emellett több kórházban számolták fel az aktív ellátást, és úgynevezett elfekvőket alakítottak ki. Az aktív kórházi ágyak számát a baloldali vezetés összesen 16 ezerrel csökkentette. A 2010 előtti baloldali kormányok alatt összesen több mint 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. A közvetlen betegellátásból megközelítőleg 250 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból pedig majdnem 400 milliárd forintot vettek el.

Privatizáció, vizitdí, kórházi napidíj

Márki-Zay többször is kifejtette, a baloldal kormányra kerülése esetén magánkézbe adná az egészségügyi szolgáltatást, a kórházakat és a rendelőintézeteket. Ez azzal járna, hogy profitorientáltan működnének az egészségügyi intézmények, szemben a jelenleg működő állami fenntartással és ezzel együtt felelősséggel. Az ellenzéki összefogás élére állt politikus a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is a gyurcsányi politikát követné, mondván, azok bevezetése nem ördögtől való. Ez így is van: Gyurcsányék vezették be kormányzásuk alatt.

 

 

 

Komáromi Zoltán, Gyurcsány egészségpolitikusa az ATV Start reggeli műsorában kérdésre válaszolva megerősítette azt az állításukat, miszerint a baloldal – megválasztásuk esetén – a vidéki kórházakban bezárna, megszüntetne bizonyos osztályokat. Szerinte a világon mindenhol így van, miközben valójában állításának nem sok valóságalapja van. Ezzel a lépéssel magyarok milliói kerülnének hátrányos helyzetbe, rontva az ország egészségügyi állapotát. A baloldal miniszterelnök-jelöltje már számos alkalommal hangot adott abbéli meggyőződésének, miszerint az egészségügy egy üzlet, és annak is, hogy voltaképpen le kell építeni az egészségügyet. Máskor azt is mondta, hogy privatizálni kellene az egészségügyet, ugyanis csak azok az ágazatok funkcionálnak, amit már magánosítottak, amit természetesen nyilvánvaló hazugság.

 

Gyurcsány és Márki-Zay egészségügyi politikusa, az egyébként oltásellenes Komáromi Zoltán az ATV Start reggeli műsorában a riporter kérdésére felelve beismerte, hogy bezárnák a vidéki kórházak egyes osztályait. Ezzel a drasztikus lépéssel leépítenék a magyar egészségügyet, majd magánosítanák. Jól látható, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal ismét az egészségügyi ellátórendszer teljes tönkretételére és felszámolására készül, mint 2010 előtt.

Drasztikus magánosítás

Gyurcsány Ferenc jelöltje, Márki-Zay Péter mindenben ismétli főnöke szavait. Szavaiból kitűnik, hogy a baloldal győzelme esetén nekilátnak a magyar egészségügy teljes felszámolásához. Az egészségügy magánosítása óriási terhet róna a magyar állampolgárokra nézve. 2021 novemberében egy gárdonyi lakossági fórumon az Amerikai Egyesült Államokban működő rendszer előnyeit sorolta, és abszurd módon a következőket mondta: Ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha ezt valakinek fedezi a biztosítása vagy a pénztárcája – mondta Márki-Zay Péter az amerikai rendszer egyébként közismert nagyon rossz állapota apropóján.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje tavaly ősszel beszélt arról, hogy a járóbeteg-ellátásban támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, vagyis azt, hogy több intézményből csak egy maradjon meg, a többit pedig megszüntessék. Tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat is. Márki-Zay a különböző nyilatkozataiban azt is egyértelművé tette, hogy kormányon az egészségügyi intézmények fizetőssé tételében is a 2010 előtti balliberális vezetés politikáját követné. Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében– jelentette ki Márki-Zay. Tavaly nyáron egy interjúban azt mondta Márki-Zay, hogy az ingyenes egészségügy illúzió. Vona Gábor egykori Jobbik-elnök készített interjút Márki-Zay Péterrel, aki szó szerint így fogalmazott: A szomorú igazság az, hogy minden üzlet. Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. Őszintén szólva, én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet. Mert ahol nem üzlet, ott tönkrementek. Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi. Ahol fizetős egészségügyet vezettek be, ott viszont jól működött. Tehát olyan nincs, hogy ingyenes egészségügy, akkor, amikor például hálapénzzel fizetnek az emberek, meg zsebbe fizetnek. Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió. (...) Maga a modell, amit ideálisnak látok, az egy egybiztosítós, versengő egészségügyi modell.„ Gyurcsány Ferenc eltökélt szándéka az, hogy véghezvigye a 2010 előtti programját. Az országot a csődbe kormányzó Gyurcsány a következő drasztikus intézkedéseket valósította meg 2010 előtt:

  • 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből,
  • vizitdíjat és kórházi napidíjat vezettek be, és
  • bezárták a vidéki kórházakat, vagy azok egyes osztályait,
  • illetve elvettek egyhavi bért az egészségügyi dolgozóktól, orvosoktól, ápolóktól.

A megszorító programok megvalósítása esetén a magyar emberek egészségügyi ellátása teljesen leépülne, és kiszolgáltatottá válna a magán- és külföldi cégek akaratának. A Gyurcsány vezette baloldal eltökélt szándéka az, hogy megszüntessék az ingyenes egészségügyi ellátást.

Rétvári Bence: Előre megyünk, nem hátra

Az egészségügyben számtalan feladat van, de nem mindegy, hogy előre megyünk vagy hátra – írja Facebook-bejegyzésében Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Míg az elmúlt években 23 új rendelőt építettünk és 54 rendelőt újítottunk fel, addig a baloldal most arra készül, hogy járóbeteg-rendelőket vonjon össze. Ez magyarul azt jelenti, hogy sok településen bezárnák a rendelőt, megszűnne a járóbeteg-ellátás – tette hozzá az államtitkár. A megmaradó rendelők így zsúfoltabbak lennének, ezért megnőne a várakozási idő is. Ahol bezárnák a rendelőket, onnan hosszabb utazással lehetne csak elérni a szakorvosokat. Ezzel az egészségügyi ellátás nem közelebb, hanem távolabb kerülne a betegektől -emelte ki Rétvári. Az államtirkár azt is mondta, ,hogy a baloldal újra elővette a tervét a korábban népszavazással eltörölt vizitdíjról, ezért a megmaradó kevesebb járóbeteg-rendelőben még vizitdíjat is kellene fizetni. A vizitdíj, a távolság és a zsúfoltabb járóbeteg-rendelők érezhetően rontanák az emberek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésétKorábban László Imre már elmondta, hogy a kórházak 45%-át bezárnák. Most már azt is tudjuk, hogy a járóbeteg-rendelők jó részére is lakat kerülne - tette hozzá Magyarországon az egészségügyi ellátásnak is előre kell menni, nem hátra! A baloldal tervei veszélyesek, és egyértelmű visszalépést jelentenének – zárta bejegyzését Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

A világ legboldogabb embere lett a magyar válogatottnál már leírt focista

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat